Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zdravím přátelé, poněvadž mě mile překvapil pozitivní ohlas na moji novou akvizici, usoudil jsem, že si zasloužíte spešl vlákno:)

Jak je mým zvykem, vezmu to kapku zeširoka a zmateně. Ač velmi spokojen, začal jsem mít nedávno pocit, že bych se opět pošoupl kapku dál. Viz moje vybírací vlákno Damasko/IWC/Omega. Pak mi začalo být líto peněz a hlavně stávajících Damasek, ty hodinky jsou neskutečný.. Takže jsem usoudil, že si pořídím něco na střídačku (potápky s lunetou) a tudíž mi začnou být Damaska zase vzácnější. Jako s ženskejma:) Jinak jsem totiž téměř vždy byl one-watch guy, tak uvidíme, jak dlouho mi to tentokrát vydrží. Tentokrát mi teda přijde, že to kombo relativně dává smysl - čistě oblekovky bych sice unosil, ale nebavěj mě. Což neznamená, že třeba na ty IWC přeci jen výhledově nedojde. 

Tak tedy, Orient Saturation Diver, třísetmetrový cenově dostupný potápky pro potápění s přístrojem. Někde jsem zahlídl, že těch 300m je reálnejch, nikoli tabulkovejch - vypadaj na to, ale co já vim. Testoval bych to nerad:) 

Co se týče údajů, ty si kdyžtak najděte.. ale maj nějakejch 45mm, safír s celkem slabym vnitřnim AR, šroubovací dýnko a korunku (nikoli pouzdro ala SBDX001), strojek s hackingem a nějakejma 40h rezervy.

Moje první hodinky s rezervou nátahu.. a zdá se mi to jako celkem použitelná fičurka, když je střídáte. Překvapilo mě, jak rychle se natáhnou na max.

Balení je pěkný, z nějaký pseudokůže (ach, úplně cejtím to PVC:)), obsahuje hodinky, solidní vystěžejkovač a gumu s trnovkou na střídačku. Ta guma je mimochodem krásně měkoučká a celkem jim sedne.

Pouzdro není samozřejmě ani zdaleka tak filigránský jako u SBDX001, boky a luneta leštěný, zbytek brus. Co se týče zpracování.. nejsem si jist. Žádnou nedokonalost nevidno, hrany nejsou úplně ostrý, ale to předpokládám nebylo cílem. Moc se mi líbí ta ochrana korunky, která vyčnívá z pouzdra. Ovšem taky se ta korunka celkem blbě šroubuje. Když už se k ní teda dostanete, jde krásně lehce, přitom závit je patrnej. Na boku má logo, to bych klíďo oželel. Anebo ho mohli nějak hloubš vyfrézovat, todle vypadá, že to bude za chvíli pryč. Tvar pouzdra je celkem nezvyklej, mezi nožkama maj nějakou tu ocel navíc - na řemenu to vypadá dobře, na tahu.. nezvykle. Teda diplomaticky řečeno. Jo, dýnko - viz výše, klasický šroubovací, s frézovanym logem Orient. Na ruce seděj na tu velikost moc dobře.

Luneta je parádní a byl to jeden z hlavních motivů ke koupi. Nevim z čeho je ta vložka, asi normálka hliník, ale má takovou jakoby grafitovou strukturu. Čísla a indexy jsou do ní hluboko vyřízlý a celý to tak nějak působí, že to přežije všechno. Má jednostrannejch 120 kliků, jde tak akorát ztuha a projevuje se jemnyn cvakánim. Safírový sklo je rovný, o nějakej možná 1 mm vystouplý nad lunetu a s namodralym vnitřnim AR. 

Cifr je též velmi povedenej. Je hladkej a poměrně lesklej (ne jako třeba nový bondovky, ale víc, než SBDX001). To mi bohužel mobilem moc vyfotit nejde. Rezerva se mi líbí, i s těma vyřízlejma indexama - je to zase něco nezvyklýho a ty hodinky to oživuje. Když už jsem nebyl dost chlap na červenej cifr.. :) Pole tý rezervy je lehce zapuštěný dovnitř do cifru. Indexy jsou zpracovány bezchybně a je na ně naplácaná asi tuna barvy - očividně ručně, takže neni úplně hlaďoučká. Zase, neni to ale nic horšího než na MM nebo třeba Seawolfech. Trochu mě mrzí, že už tam neni Orient "Star", ale jenom to jejich klasický logo. Tisk ovšem bez chyb.

Co se týče tahu, asi by mohl být o něco masivnější, jinak klasickej design a působí solidně. Je pro mě nezvyk, že se zužuje z 22mm na 18 u spony.. takovej trochu trénink na Suby:) Zdá se mi, že je ten tah o nějakej půlmilimetr užší, než nožky pouzdra - ne, že by to plandalo, ale prostě to neni úplně fest. Nevadí mi to. Spona! No, co k ní napsat.. je prostě úplně stejná, jako u SBDX001. Takže stejně jako u MM se mi zamlouvá možnost extenze přímo na ruce, jednoduchost a to, že má 4 dírky pro mikroregulaci, daleko od sebe - celkovej rozptyl je tak 1,5 článku tahu, což je super. Jak píšu výše, guma je velmi příjemná a nepůsobí jako něco, co ti daj aby ta krabice nepůsobila tak prázdně.

Tak a teď to, na co se všichni těšíte, srovnání s SBDX001:)

Vezmu to jako plus mínus a pak možná napíšu nějaký zhodnocení.

Marinemaster plusy oproti Orientu:

- Lepší strojek, bez diskuze. Sice se zatím zdá, že mi ty Orienty jdou přesnějc než MM a možná by mohl ten jednodušší strojek v Orientech víc vydržet.. ale ten feeling Grand Seika tam holt je:)

- Luxusnější zpracování pouzdra a krásná, byť silně poškrábatelná, luneta. Komentář netřeba.

- O něco lepší AR. Což možná bude i tím hardlexem, ale tak nějak si namlouvám, že ten cifr je prostě.. viditelnější.

- Nádherný ručky. Zpracováním jsou o třídu jinde. Zrovna v tomhle kritériu teda ovšem chudák Orient, protože zrovna ručky u MM jsou fakt neskutečný.

- Je to pojem, už taková skoro legenda. Dokonce i Alda je pořídil k Damaskám! :)

Orient plusy oproti MM:

- Působěj jako tool, o kterej se člověk nebojí. Tam, kde jsou MM takový.. oblekový potápky, tak jsou Orienty prostě prostě poctivej kus železa.

- Fantastická luneta.

- Safírový sklo. Já vim, na MM má ten hardlex důvod.. ale sakra, na GS potápky už si taky plast nedovolej:)

- Cifr se mi subjektivně líbí o něco víc, než u Marinemasteru. Což je daný hlavně tou rezervou.

- Lepší servisovatelnost. Ať už tím, že se do nich leze normálně dýnkem, nebo tim jednoduššim strojkem.

- A co si budem povídat.. poloviční cena. To by asi mělo bejt nahoře:) Cena - výkon mi přijde dost dobrá.

Na celkový zhodnocení je brzo. Pro teď:

- Na trek po Himalájích beru Orient. Na každodenní nošení radši MM.

- Jsou MM lepší hodinky? Jasně že jo, už tim strojkem. Obhájej dvojnásobnou cenu? Mno.. vlastně asi jo, to už je na každym.. Jsou tyhle Orienty nejlepší plnotučný potápky v daný ceně? Rozhodně! :) Ač to možná z textu nevidno, jsem z nich celkově nadšen.

Ještě dám pár fotek, všechno mobilem, tak sorry. Výhledově bych si chtěl pučit foťák.

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

• Upvote 2
Posted

Krásný fotky a hodinky nad kterejma už dlouho dumám.Zatím mě dokázala odradit jejich velikost,ale jsou to jedny z echt potápek,který mě berou a zároveň jsou cenově dostupnější než MM.Nedokážu posoudit rozdílnou kvalitu strojků,ale jinak se mi zdají velmi blízko.Moc velká paráda,nejen v pochvalné řeči,ale i v realitě.  :notworthy:

Posted (edited)

Gratuluju. Celkově mi tyhle hodinky vždycky přišly jako SKX007 na steroidech.

Edit: To sklíčko je neskutečné :

OS300_10.jpg

Edited by ggrand
Posted

Jak jsem Ti říkal, moc dobrá akvizice a máš teď fajn kombo. Ať Ti vydrží dlouho :)

• Upvote 1
Posted

Pekne cteni. Na gume vypadaji paradne. Za ty penize jsou to vyborne potapky.

Posted

Paradni recenze i hodinky. Gratuluji. Velmi rozumna volba. Ja mel M Force a taktez me velmi mile prekvapily. Jak zpracovanim,tak i ten jejich strojek. Presnost nebyla idealni,ale velice rychle a jednoduse doslo k jeho natazeni. V tomhle mu Eta nesaha na paty. Diky viditelne rezerve natahu idealni druhe pracovni hodinky.

Omlouvam se za chybejici diakritiku. Pisu to na mobilu.

Posted (edited)

Jinak vlozka lunety by mela byt z eloxovaneho hliniku. Takze bacha na ni. Kdyz ji skrabnes, bude to ve srovnani s MM hodne na ocich :)

Edited by Alda
Posted

Se divim, ze jeste nekdo nenapsal "tolik penez bych za Orienty nedal";-)

Jak to myslíš, "tolik peněz"? Ony se snad prodávají dražší Orienty než za 200 usd? :D :D

Mně se ty hodinky samozřejmě líbí, ale ne na tahu. To napojení totiž působí kvůli tvaru pouzdra dost divně.

Posted

Perfekt mašina. Jediný, čím si u sebe nejsem jistý je ta přepážka mezi nožkama.

Líbí se mi zpracování/umístění indikátoru rezervy a že nechybí žádný index kvůli datumce.

Posted

Jo bandi, tim si u sebe taky vůbec nejsem jistej:) Ale jak píšu, s řemenem to vypadá dobře.. na tahu je to horší.

Péťo, dle mý kancelářský váhy maj na gumě 170, tah samotnej má 98.

Posted

Su super, ja uz si na ne myslim skoro pol roka ale zatial som sa koli obvodu zapastia neodhodlal. :D Keby si bol ochotny mi ich niekedy ukazat na zivo, pivo by bolo na mna.

Preliezol som vsetky vlakna po svetovych forach a zavery su +- ako tie tvoje. V zkratke: Best tool diver for the money. A tu prepazku medzi nozkami vnimam pozitivne, nakolko vyrazne zvysuje esteticky dojem pri pouziti tahu s rovnymi koncami. Ocenis ju az si k nim kupis nejaky poriadny mesh, engineer, watchadoo, alebo nieco podobneho. Tie hodinky v pohode ustoja ovela mohutnejsi tah nez ten co sa s nimi dodava.