Přejít na obsah

PETROLHEAD - benzinovi sialenci

Doporučené příspěvky

Odesláno

Hele jo, ja to beru. Ale jako vem si kdyby jim radar sel. To bys mel i pak tendenci se vymlouvat na prehledny usek a neohrozeni nikoho?

Jinak pokud nekoho ridicak zivi, tak at podle toho jezdi, ne ;)?

Ja nejsem papeztejsi nez papez, jezdim rychleji nez jsou limity, obcas blbe parkuju apod. Ale taky vim, co porusuju a ze to porusuju a jsem pripravenej nest nasledky.

Odesláno

Souhlasím s Dawem. A nejde o to na policajty machrovat. Kolikrát se u našeho rozhovoru obě strany dobře pobavíme a rozejdeme se s úsměvem na tvářích. Na druhou stranu, několikrát už to na mě zkoušeli a neměli vůbec nic.

Odesláno

Pro mě nepochopitelný styl přemýšlení. Jako bych se měl stydět za to, že využiju své právo. Prasárna je někoho srazit a ujet, jezdit kilem kolem školky apod. Ne předjet auto na přehledném úseku, kde nic nehrozí, nikdo není omezen ani ohrožen. A zaplatit za to jen proto, abych nenaštval policajty nebo se jich nedotkl? To se mi fakt chápe přetěžko. Pokud si ale někdo připadá míň jako blbec, když dá policajtům pár stovek, tak je mi to úplně jedno.

Oni totiž zas tak hodní nebyli. Nepoučili ho o jeho právech, mlžili ohledně bodů a dělali hodný. Jenže pak pošlou přestupek úřadu a body jsou pryč. Jak tady někdo trefně napsal.."párkrát se zachováš jako chlap" a seš bez papírů. Ono se to dobře říká, ale když tě řidičák živí a pak máš 2x po sobě smůlu, tak můžeš taky skončit na rok bez obživy. Ale budeš si připadat jako chlap. OK. Nikomu nic nenutím, ale s dovolením si budu svoje práva hájit dle svého uvážení. A tím bych to prosím za sebe uzavřel.

Ono by se na to taky dalo nahlížet z druhé strany, ty máš povinnost dodržet maximální předepsanou rychlost a nepředjíždět v místech zákazovou značkou zakázaných.

Potom už je jen na uvážení obou stran stran vzájemného respektu a uvědomění si vlastních chyb jak se situace vyvine. A to vyplývá z povah zúčastněných. 

Odesláno

Hele jo, ja to beru. Ale jako vem si kdyby jim radar sel. To bys mel i pak tendenci se vymlouvat na prehledny usek a neohrozeni nikoho?

Jinak pokud nekoho ridicak zivi, tak at podle toho jezdi, ne ;)?

Ja nejsem papeztejsi nez papez, jezdim rychleji nez jsou limity, obcas blbe parkuju apod. Ale taky vim, co porusuju a ze to porusuju a jsem pripravenej nest nasledky.

To já i Dawe samzřejmě taky, jen si předtím chceme promyslet všechny možnosti obhajoby.

Odesláno

Přesně tak. Nikdy jsem na policajta nemachroval, neřval, neříkal mu nic ošklivého. Zato policajti na me křičeli nebo vyhrožovali několikrát, když zjistili, ze peněženku proste neotevru a ze je nenechám dělat všechno, co je napadne. Většinou je to ale cely v klidu a navíc je to fakt minimálně, v průměru jednou ročně. Nejsem žádnej Mad Max. Jezdim tak, abych byl v cíli co nejrychleji při zachování plné bezpečnosti a navíc nikoho neotravoval a občas proste vyhodnotím situaci jinak, než jak je psáno ve vyhlášce.

Teď jsem třeba dostal domu příkaz k uhrazení určené částky, protože jsem jel v Blance 70. Jenže zřejmě zrovna v době, kdy si někdo pohrál se značením a přehodil to na 50. A je ani nezajímá kdo řídil, nechtěj davat body, chtějí jenom vybrat peníze. Přitom kdyby byla rychlost takový strašák a ničila lidské životy, předpokládám, ze by měli dostihnout řidiče, dat mu pokutu a strhnout body. Ale jde jen o výběr peněz a tohle s nima fakt nehraju. Celej papír se věnuje jen tomu, jak je snadné několika možnými postupy zaplatit a už po tobe nikdo nebude nic chtít a až poslední odstaveček říká něco o tom, ze můžeš podat vysvětlení atd. Takže jsem jim to poslal zpátky, at si me pozvou, rad si s nimi popovidam o vážnosti mého jednání a garantuju vám, ze jim nedám ani fň.

Odesláno

Přesně tak. Nikdy jsem na policajta nemachroval, neřval, neříkal mu nic ošklivého. Zato policajti na me křičeli nebo vyhrožovali několikrát, když zjistili, ze peněženku proste neotevru a ze je nenechám dělat všechno, co je napadne. Většinou je to ale cely v klidu a navíc je to fakt minimálně, v průměru jednou ročně. Nejsem žádnej Mad Max. Jezdim tak, abych byl v cíli co nejrychleji při zachování plné bezpečnosti a navíc nikoho neotravoval a občas proste vyhodnotím situaci jinak, než jak je psáno ve vyhlášce.

Teď jsem třeba dostal domu příkaz k uhrazení určené částky, protože jsem jel v Blance 70. Jenže zřejmě zrovna v době, kdy si někdo pohrál se značením a přehodil to na 50. A je ani nezajímá kdo řídil, nechtěj davat body, chtějí jenom vybrat peníze. Přitom kdyby byla rychlost takový strašák a ničila lidské životy, předpokládám, ze by měli dostihnout řidiče, dat mu pokutu a strhnout body. Ale jde jen o výběr peněz a tohle s nima fakt nehraju. Celej papír se věnuje jen tomu, jak je snadné několika možnými postupy zaplatit a už po tobe nikdo nebude nic chtít a až poslední odstaveček říká něco o tom, ze můžeš podat vysvětlení atd. Takže jsem jim to poslal zpátky, at si me pozvou, rad si s nimi popovidam o vážnosti mého jednání a garantuju vám, ze jim nedám ani fň.

Hodně štěstí ti přeji. Já si myslel to stejné, ale vyvedli mě z omylu. Fotka, souřadnice, čas. Není co řešit. Kdybych to zaplatil hned, ušetřil jsem si čas a nervy. 

Odesláno (upraveno)

Já to taky nechápu, jak to jako chceš udělat, nedat jim nic? Na povolený padesátce jedeš sedmdesát, jak jim vysvětlíš, že ne?:) Jinak jestli se nepletu, tak timhle hrdinstvim přijdeš i o body, ne?

Upraveno uživatelem Micey
Odesláno

Dám vám klidně report. Oni udělají chybu. Jsem klidný. Ovšem na 90 % ani nic nepřijde, protože tam kazdej den takhle vyfotí spoustu lidí, kteří jim to rádi pošlou na účet, tak co by se se mnou srali. A znovu opakuji, není to žádné hrdinství, ani to netvrdím, ani si tak nepripadam.. Jenom využívám platnou legislativu k ochraně svých práv. Jestli někomu přijde jet 70 poloprazdnym tunelem kde navíc ta 70 ve většině případu normálně je, jako prasení nebo pirátství, který někoho ohrožuje na jeho právech nebo je jakkoli nebezpečné, tak asi jsem prase a pirát.

Odesláno

Tipnu si: nenaplnění materiální stránky přestupku, anebo něco podělají sami, to je hodně častý. Navíc o tom umělém zvyšování počtu přestupků, kdy ryze účelově snižují max rychlost, už proběhlo pár článků v médiích. Dej pak vědět dohru, zajímá mě to a držím Ti palec.

Odesláno

Americkej: To je jedna cesta. Bohužel tohle moc nevychází, oni na tohle moc nehrají, teorie práva jim nic neříká a je to na dlouhou cestu až k vyšším instancím. Rovnou mě ale napadají ještě další dvě cesty, kudy to půjde a to je samozřejmě ještě ve hře to, že něco podělají oni, což bývá nejčastější. Nejde mi o nějakej blbej litr, jde mi o princip.

Odesláno

To si nemyslím, že tě jen tak nechají. Chroupe to počítač a tomu je to upřímně jedno. Nezaplatíš do data co máš vyhrazené, znovu ti pošlou dopis. Znovu nezaplatíš? Dál to bude řešit počítač. Já stál v modré zoně a odskočil si na oběd, vždyť je to jen půl hodinky. No samo, že mi přišlo lejstro. Vyznačené kde jsem stál a v kolik hodin no a bez oprávnění. Moje chyba a zaplatit to musím. 

Odesláno

Pro mě nepochopitelný styl přemýšlení. Jako bych se měl stydět za to, že využiju své právo. Prasárna je někoho srazit a ujet, jezdit kilem kolem školky apod. Ne předjet auto na přehledném úseku, kde nic nehrozí, nikdo není omezen ani ohrožen. A zaplatit za to jen proto, abych nenaštval policajty nebo se jich nedotkl? To se mi fakt chápe přetěžko. Pokud si ale někdo připadá míň jako blbec, když dá policajtům pár stovek, tak je mi to úplně jedno.

Oni totiž zas tak hodní nebyli. Nepoučili ho o jeho právech, mlžili ohledně bodů a dělali hodný. Jenže pak pošlou přestupek úřadu a body jsou pryč. Jak tady někdo trefně napsal.."párkrát se zachováš jako chlap" a seš bez papírů. Ono se to dobře říká, ale když tě řidičák živí a pak máš 2x po sobě smůlu, tak můžeš taky skončit na rok bez obživy. Ale budeš si připadat jako chlap. OK. Nikomu nic nenutím, ale s dovolením si budu svoje práva hájit dle svého uvážení. A tím bych to prosím za sebe uzavřel.

Pre mna je nepochopitelny styl premyslania toto. Sam vedome porusis niekolko pravidiel a potom sa budes hrat na ochrancu svojich prav a tvarit sa ze si nic neurobil ak ti to nedokazu??? Tu vobec nejde o tych par korun predsa, ked sa s nim bavili slusne, malo to vychovny charakter, nebuzerovali - preco sa k tomu nepostavit rovnako? Ved by som sa hanbil pozriet do zrkadla. A nezabudaj ze je to ich praca a mozu ju robit dobre alebo zle. A tento sposob je podla mna ten lepsi.
Odesláno

Tady jde spíš o to, že zákony a vyhlášky platí plošně, kdežto v reálným světě jsou vyjímky. Konkrétně třeba tohle je skutečně hovadina bez sebemenší reálné podstaty. Ta "podstata" tady spočívá pouze v tom plošně psaném zákoně / vyhlášce.

A nalijme si čistého vína, zrovna zákony a vyhlášky nejsou v úplně dobré kondici.

Odesláno

eskimak: Hele my dva se evidentně neshodneme téměř v ničem v této oblasti. Nemyslím si, že když napíšu cokoliv, že tvůj pohled změním a stejně tak ty mě nepřesvědčíš o tom, že jít policajtům na ruku je dobrá strategie. Tedy bych se v tom nešťoural a nechal to být. Já vše, co jsem napsat chtěl, jsem napsal. Pokud si do této chvíle nepochopil můj přístup k věci nebo je ti proti srsti, tak už není nic dalšího, čím bych to mohl změnit. Buď zdráv a nechej prosím výběr mého přístupu k této věci na mě.

Odesláno

To je obecnější problém a záleží, jak to má kdo vnitřně nastavený. Někdo prostě uznává dura lex, sed lex. Pro mě je naopak totálně chucpe připadat si "jako chlap", protože dodržuju do puntíku všechny zákony a když ne, tak jsem připraven "nést následky". Proboha proč?? V době, kdy se z dopravních policajtů stali výběrčí dodatečné daně?? (Viz popis události, kvůli které tahle diskuze vznikla.) Kdy se jejich pravomoci neustále rozšiřují? To už dávno není o bezpečnosti neřku-li plynulosti provozu...

Odesláno

eskimak: Hele my dva se evidentně neshodneme téměř v ničem v této oblasti. Nemyslím si, že když napíšu cokoliv, že tvůj pohled změním a stejně tak ty mě nepřesvědčíš o tom, že jít policajtům na ruku je dobrá strategie. Tedy bych se v tom nešťoural a nechal to být. Já vše, co jsem napsat chtěl, jsem napsal. Pokud si do této chvíle nepochopil můj přístup k věci nebo je ti proti srsti, tak už není nic dalšího, čím bych to mohl změnit. Buď zdráv a nechej prosím výběr mého přístupu k této věci na mě.

No, vyzera to tak ze sa nezhodneme. Neviem preco myslis ze "v nicom v tejto oblasti", v pristupe k policajtom a uznani si chyby ale evidentne nie. V kazdom pripade, vyber Tvojho pristupu pochopitelne ostava len na Tebe, tak ako to plati pre vsetkych, urcite sa necit byt povinny zvolit mnou preferovany postup. Nikto t nehaji strategiu "ist policajtom na ruku" to je troska prekrutene. Ja si myslim ze si zasluzia aby sa s nimi clovek bavil rovnako ako oni s nim, to je vsetko. Vyzera to tak ze ani Ty si nepochopil moj pristup k veci, to nam ale nebrani diskutovat ci napisat svoj nazor na vyslovene - od toho tu predsa diskuzne forum je, vsakze ;). No stress.

Odesláno

eskimak: To je ale omyl. Já se s nimi normálně bavím. Akorát jim neříkám dobrý den, kolik mám zaplatit, tady to máte a mocinky děkuju, že jste mi dali slevu. Nemachruju na ně, neplivu na ně, neřvu na ně, neujíždím jim, pozdravím je, mluvím klidným hlasem, jenom u toho přemýšlím, co jim říkám. Na mé chování si myslím nemůže stěžovat žádný policajt, se kterým jsem kdy přišel do styku. Ale přece jim nedám hned peníze jenom proto, že mě pozdraví a chovají se slušně. To je přece základ mezi dospělými lidmi ne? Pokud mi chtějí něco přišít, musí se chovat profesionálně a dokázat mi, že jsem se dopustil protiprávního jednání. A je velký omyl si myslet, že jet třeba 70 na 50 je automaticky přestupek. Naplnit všechny znaky přestupku musí doprovázet určité okolnosti, díky kterým je toto jednání možné vyhodnotit jako škodlivé / nebezpěčné a jeho prokázání musí být jednoznačné a postupovat se musí v souladu se zákonem a dle zásad In dubio pro reo a také platí presumpce neviny.

Zpátky k přístupu. Můj přístup k nim je zcela slušný, nejsem hovado co na někoho pokřikuje nadávky, zesměšňuje, nebo podobně. S mojí tělesnou konstrukcí bych byl v tom případě už asi mrtvej. Ty mi ale předsouváš jako správný přístup to, že když mi řeknou ty ty ty, máš to jenom za pět set, protože jsme správní chlapi a budeme na tebe hodní, tak ty buď taky hodnej a zaplať, tak tohle já prostě neberu. Nepřijde mi na tom nic chlapského ani spravedlivého, ani čestného a do zrcadla se sice dívám nerad, ale určitě ne kvůli tomu, jak se bavím s policajtama. Pokud to někomu přijde fér a čestný jim dát peníze, co si řeknou, přestože na to velmi často nemají žádný nárok a mají dobrý pocit, že jsou chlapi, pokecali s policajtama a cítí se díky tomu čestně, nechť tak činí. Jen ať se pak nediví, že ho ti čestní kluci nepoučili o jeho právech, že ho celou dobu akorát tahali za fusekli (mají na to školení, ví jak na to, dělají to každý den a mají v tomto nad normálním člověkem převahu, zatímco zastavený řidič je většinou ve stresu a říká a dělá věci, který by za hodinu už neřekl a neudělal), lhali mu, že nedostane body, atd. Policajti to samozřejmě chtějí řešit hned a na místě, protože ve chvíli, kdy jim dáš peníze, uznáváš svůj přestupek, přiznáváš se ke všemu, co napíší do papíru a už se proti tomu nelze odvolat. A oni mají čárku a peníze. Proto dávají slevy. Já tedy raději půjdu do správního řízení, kde si můžu všechno v klidu promyslet a daleko účinněji se bránit. V drtivé většině případů se z toho dostanu, v nejhorším zaplatím to, co po mě chtěli na silnici. Strašení, jak ti to ve správním řízení spočítají a pokuta bude tolik a tolik jsou jenom další kecy.

Dřív jsem se rozmýšlel jak postupovat podle výše pokuty. Když to bylo za 3 stovky, tak jsem jim to dal, ať mám klid a nemusím nikam chodit. Dneska už zásadně na ulici neplatím nikdy nic a vše řeším až ve správním řízení. Z principu. Protože mi to neustálý buzerování slušnejch lidí vadí. Nehledě na to, že jsem třeba majitel zbrojního průkazu a co já vím, kdy jim hrábne a řeknou, že kdo měl tři přestupky za volantem, tak o něj přijde. Staly se už i míň pravděpodobný věci. Prostě nechci mít nikde v papírech záznam, že jsem tamhle jel rychleji nebo támhle špatně parkoval a zaplatil a tím se přiznal.

A těch důvodů je ještě daleko víc, je to celý o nějakým světonázoru a přesvědčení a tady nějaký dopraváci na silnici jsou jen střípek z mozaiky. Ale už takhle jsem tady napsal román, už s tím končím a jdu dělat něco příjemnějšího. Ať se daří.

Odesláno

Na D-fensu o tom byla super serie clanku. Nez jsem si precetl co delaji za prasarny (manualy jak strasit lidi, odmeny za vybrane pokuty atd.)

jsem se taky snazil jit tou jednodussi cestou a dat jim to na miste. Obrana je jednoducha a jde to udelat i slusne.

Doporucuju procist vsem. Hlavne nikdy nic neplatit na miste a neverit pohadkam o zadnych bodech atd.

Odesláno

dawe009: amen, koukám na to podobně. Vše do správního řízení. Minule například mě chtěli pokutovat za to, že jsem nebyl připoutaný. Celá situace, ale byla trochu jinak. Při vycouvání z parkoviště, kdy nemusíte být připoutáni, projížděli zrovna pomahači okolo a chtěli mi vnutit, že jsem jel bez pásu. Podotýkám, že při rozjíždění dopředu jsem pás již držel v ruce a zapínal si ho. Možná jsem vteřinku nebyl připoutaný, ale komu tím vznikla škoda? Nebo koho jsem svým jednáním ohrozil? 

Chtěli 1000kč a že to bude bez bodu (což je samozřejmě hloupost), tak jsem nesouhlasil a řekl jim, ať mi můj přestupek dokážou ve správním řízení. = pokuta 0 a bez bodu.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...