kloubik Odesláno 15. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 15. ledna Par let zpatky jsem poslouchal rozhovor na radiozurnalu se nejakym sociologem ohledne vyvoje rodin a spolecnosti a padla otazka jaky je nejvetsi problem soucasnych rodin. Odpoved: ze soucasna rodina je mala. Tata, mama, dite/deti. Drive se pece rozdelila, o deti se starali babicky, tety, ktere nepracovali, rodice pracovali, zilo se vicegeneracne dohromady. 2 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 15. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 15. ledna Babičky a dědové postupně zmizí, respektive funkční prarodiče, protože když mají děti ve 40 a později, tak to těžko může fungovat jako kdysi, kdy babička byla už běžně v 40 letech. 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jarett Odesláno 15. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 15. ledna před 30 minutami, kloubik napsal: Par let zpatky jsem poslouchal rozhovor na radiozurnalu se nejakym sociologem ohledne vyvoje rodin a spolecnosti a padla otazka jaky je nejvetsi problem soucasnych rodin. Odpoved: ze soucasna rodina je mala. Tata, mama, dite/deti. Drive se pece rozdelila, o deti se starali babicky, tety, ktere nepracovali, rodice pracovali, zilo se vicegeneracne dohromady. I já jsem vystudovaný sociolog (a tělocvikář, neboli "švihadlo") ... sice se tomu profesně nevěnuji, ale je to jak v psychologii, diagnóza 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kid_A Odesláno 15. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 15. ledna před 1 hodinou, Josef01 napsal: Babičky a dědové postupně zmizí, respektive funkční prarodiče, protože když mají děti ve 40 a později, tak to těžko může fungovat jako kdysi, kdy babička byla už běžně v 40 letech. Svata pravda. Vice generacni rodina funkcne pohromade je uz ted vlastne vzacnost Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kid_A Odesláno 15. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 15. ledna před 3 hodinami, Jarett napsal: Není to tak složitý, stačí aby polovička měla dost času na sebe, cítila se milovaná, obdivovaná a staráním o děti z ní nebyla troska. Od toho jsou prarodiče, tábory, tety na hlídání atd. Večeře, víkendy jen ve dvou, dovolená bez dětí a jde to. Prostě kytku třeba zalévat, jinak se najde jiný zahradník ! A také ženě říkám, že jejím posláním je ZDOBIT A NEZLOBIT ! Premyslim, jestli se mi tohle vsechno vejde na dynko hodinek:) velka pravda 2 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ragu Odesláno 16. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna před 9 hodinami, Kid_A napsal: Svata pravda. Vice generacni rodina funkcne pohromade je uz ted vlastne vzacnost O co je min hlídacích babiček, o to víc je různých služeb - hlídačky, jesle, kroužky a pod. Možná si to maluju moc jednoduše, protože malýmu jsou teď dva měsíce, ale kdybych se měl řídit převažující náladou tohohle vlákna tak asi žiju sám v bytě s hodinkama a audio soustavou za čtvrt míče abych po večerech naháněl kurviska v umaštěný bundě a tvrdejch botách. Manželka je můj životní partner, nejlepší kamarád a bezpečnej přístav. I kdyby mělo zítra všechno skončit, tak těch 10 let za to stálo. 6 2 4 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lucid Odesláno 16. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna před 12 hodinami, Josef01 napsal: Babičky a dědové postupně zmizí, respektive funkční prarodiče, protože když mají děti ve 40 a později, tak to těžko může fungovat jako kdysi, kdy babička byla už běžně v 40 letech. I když posun je, tak ten odklad mateřství a rodičovství není až tak dramatický. Problém je spíše ve vyšším odchodu do důchodu, před rokem 89 žena, která měla dvě děti, odcházela do důchodu v 57 letech, chlap v šedesáti, tzn. v období, kdy jejich děti měly děti, které nastupovaly do školky či do školy, takže se v pohodě mohli prostřídat a prarodiče, kteří v tomto věku ještě většinou byli ve velmi dobré fyzické i mentální kondici, mohli vnuky hlídat, vyzvedávat je, zaskočit když náhle onemocněly a vůbec se jim mohli ve všech ohledech věnovat více než dnes, protože na to měli jak energii, tak čas. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ragu Odesláno 16. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna Dřív taky existovaly práce, který člověk ani nechce a nemůže dělat do 60. Dnes existuje spousta povolání a možnosti podnikání, který jdou dělat do smrti, pokud by člověk chtěl. Stejně tak je mnohem větší šance si přizpůsobit pracovní dobu, pracovat z domova, 25 dní dovolené a sick days jsou už pomalu standard. Samozřejmě to neplatí pro povolání, který se za poslední desítky let moc neposunuly (práce za kasou například), nicméně ty pravděpodobně časem zaniknou. Samozřejmě jsou i výjimky, ale všechno se dá řešit. 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Horhe Odesláno 16. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna před 1 hodinou, ragu napsal: Možná si to maluju moc jednoduše, protože malýmu jsou teď dva měsíce, ale kdybych se měl řídit převažující náladou tohohle vlákna tak asi žiju sám v bytě s hodinkama a audio soustavou za čtvrt míče Kromě toho jsem si ještě pořídil dva Harleye Jo, ono to je v pohodě, dokud nepřijdou děti, ženský tak nějak neuměj tu lásku rozdělit, takže milujou děti a chlap je zpravidla to největší zlo 2 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kid_A Odesláno 16. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna před 1 hodinou, ragu napsal: O co je min hlídacích babiček, o to víc je různých služeb - hlídačky, jesle, kroužky a pod. Možná si to maluju moc jednoduše, protože malýmu jsou teď dva měsíce, ale kdybych se měl řídit převažující náladou tohohle vlákna tak asi žiju sám v bytě s hodinkama a audio soustavou za čtvrt míče abych po večerech naháněl kurviska v umaštěný bundě a tvrdejch botách. Manželka je můj životní partner, nejlepší kamarád a bezpečnej přístav. I kdyby mělo zítra všechno skončit, tak těch 10 let za to stálo. Hele, jasne, da se najit skvela holka/pani na hlidani, ktera bude skoro clenem rodiny. Ale z me zkusenosti je to narocny, premium registrace na hlidackach bude minimalni pozadavek a cim vic hodin nabidnes, tim vetsi sanci mas na uspech. My jsme to s zenou lehce podcenili a pak sme to citili, ta unava materialu tam je (na druhou stranu malej se narodil tesne pred kovidem, takze to ani moc neslo). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bobisek Odesláno 16. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna před 23 minutami, lucid napsal: I když posun je, tak ten odklad mateřství a rodičovství není až tak dramatický. Problém je spíše ve vyšším odchodu do důchodu, před rokem 89 žena, která měla dvě děti, odcházela do důchodu v 57 letech, chlap v šedesáti, tzn. v období, kdy jejich děti měly děti, které nastupovaly do školky či do školy, takže se v pohodě mohli prostřídat a prarodiče, kteří v tomto věku ještě většinou byli ve velmi dobré fyzické i mentální kondici, mohli vnuky hlídat, vyzvedávat je, zaskočit když náhle onemocněly a vůbec se jim mohli ve všech ohledech věnovat více než dnes, protože na to měli jak energii, tak čas. Tohle prostě nevychází, jestliže dříve byl průměrný věk rodičky kolem 23 let, tak naprostá většina babiček i při nižším věku odchodu do důchodu ještě v době vnuček-miminek chodila do zaměstnání. Rozdíly jsou v něčem jiném: 1) rodiny v minulosti žily blíže k sobě, 2) práce nebyla taková priorita, chodilo se z ní dříve, bylo lehčí zůstat doma atd., 3) mnohem rozšířenější a dostupnější byla institucionální péče (jesle). před 1 hodinou, ragu napsal: O co je min hlídacích babiček, o to víc je různých služeb - hlídačky, jesle, kroužky a pod. Možná si to maluju moc jednoduše, protože malýmu jsou teď dva měsíce... Maluješ, ve dvou měsících o dítěti nevíš a ještě se všichni rozplýváte Jeden potomek je ale většinou obecně relativně v pohodě zvládnutelný... 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lucid Odesláno 16. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna před 7 minutami, Bobisek napsal: Tohle prostě nevychází, jestliže dříve byl průměrný věk rodičky kolem 23 let, tak naprostá většina babiček i při nižším věku odchodu do důchodu ještě v době vnuček-miminek chodila do zaměstnání. Rozdíly jsou v něčem jiném: 1) rodiny v minulosti žily blíže k sobě, 2) práce nebyla taková priorita, chodilo se z ní dříve, bylo lehčí zůstat doma atd., 3) mnohem rozšířenější a dostupnější byla institucionální péče (jesle). Bereš průměr, ale nezohledňuješ vesnici a město, kdy na vesnici žádné velké vyžití, kariéra apod. nebyla, takže holka otěhotněla mnohem dříve než ve 23 letech: ve většině menších vesnici proto nebyly ani školky, natož jesle a fungovala tam právě ta mezigenerační solidarita, v tomto případě nejen rodiče, ale prarodiče. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ragu Odesláno 16. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna před 19 minutami, Bobisek napsal: Maluješ, ve dvou měsících o dítěti nevíš a ještě se všichni rozplýváte Jeden potomek je ale většinou obecně relativně v pohodě zvládnutelný No nevím, zrovna dneska v noci jsme o něm celkem věděli )) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Frantik Odesláno 16. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna před 21 minutami, lucid napsal: Bereš průměr, ale nezohledňuješ vesnici a město, kdy na vesnici žádné velké vyžití, kariéra apod. nebyla, takže holka otěhotněla mnohem dříve než ve 23 letech: ve většině menších vesnici proto nebyly ani školky, natož jesle a fungovala tam právě ta mezigenerační solidarita, v tomto případě nejen rodiče, ale prarodiče. Presne Kdyz jsem v patnacti zacal honit holky (mimo jiné), tak kamosovo matce bylo 33 let a byla to MILFka jako svine. Byl to muj nejlepsi kamos a travil jsem proto u nich doma hodne času 2 2 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bobisek Odesláno 16. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna před 33 minutami, lucid napsal: Bereš průměr, ale nezohledňuješ vesnici a město, kdy na vesnici žádné velké vyžití, kariéra apod. nebyla, takže holka otěhotněla mnohem dříve než ve 23 letech: ve většině menších vesnici proto nebyly ani školky, natož jesle a fungovala tam právě ta mezigenerační solidarita, v tomto případě nejen rodiče, ale prarodiče. Neberu, na vesnici prostě byl menší vliv bodu č. 3 (i když JZD a další je většinou poskytovaly), ale o to více se uplatnily body č. 1 a 2. Obecně se mi navíc zdá, že pokud mladí zůstali na (skutečné) vesnici, funguje to tak i dnes a rozvody jsou kvůli jiným věcem, než že se rodiče věnují moc dětem. před 22 minutami, ragu napsal: No nevím, zrovna dneska v noci jsme o něm celkem věděli )) Mám čtyři děti a spánková deprivace nebyla myslím nikdy důvodem k hádce 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kotlick Odesláno 16. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna před 3 minutami, Bobisek napsal: Neberu, na vesnici prostě byl menší vliv bodu č. 3 (i když JZD a další je většinou poskytovaly), ale o to více se uplatnily body č. 1 a 2. Obecně se mi navíc zdá, že pokud mladí zůstali na (skutečné) vesnici, funguje to tak i dnes a rozvody jsou kvůli jiným věcem, než že se rodiče věnují moc dětem. Mám čtyři děti a spánková deprivace nebyla myslím nikdy důvodem k hádce Jako děti jsme také byli víc samostatní. Bylo to asi dáno menším provozem na silnicích a sousedskými partami (ale tam nevím jak to funguje u dnešních dětí). Vyrůstal jsem v 80. letech na vesnici a do školky mě vodila máma nebo babička, ale od první třídy jsem chodil sám nebo s partou vrstevníků a starších sousedů. Děti co to měli dál jezdily na kole nebo busem. Dnes v tom provozu je to pro menší děti dost o hubu. Vozí je rodiče, ale vozí i starší děti, které by to už měly zvládat samy, pěšky, na kole, autobusem. Co mi vykládali spolužáci na střední, tak to měli v Ostravě podobně. Znám ale pár rodin, kde děti vedou k samostatnosti podobně, jako jsme to měli my a funguje jim to. Ty děti jsou takové správně "otřískané" a míň se "bojí". Ale žijí na menších městech cca 10-15K obyvatel, nebo vesnici. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
hopa26 Odesláno 16. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna @Frantik zdá se mi to takový dost strohý a nedokončený, má to nějakej vývoj co by stál za zmínku? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Frantik Odesláno 16. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna před 25 minutami, hopa26 napsal: @Frantik zdá se mi to takový dost strohý a nedokončený, má to nějakej vývoj co by stál za zmínku? Tak samozrejme, že má Dodneška na mě mrkne, když se potkáme a já si vzpomenu, jak mě jedno odpo strašně přeprcala 2 7 3 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
hopa26 Odesláno 16. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna mám rád, když věci dopadnou dobře. líbí se mi svět, kterému rozumím. 3 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jerryl Odesláno 16. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 16. ledna To se nám všem ulevilo, že to dobře dopadlo! 2 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se