Přejít na obsah

Rozvod

Návštěvník Kamil

Doporučené příspěvky

Já to stále trochu nechápu, naše dítě se automaticky jelikož sem byl uvedený jako otec v rodném listě jmenovalo po mě a chudák mamka jak kdyby byla cizí, jelikož měla jiné jméno. Á kdyby mělo stejné jméno jako matka, i kdyby to šlo otočit tak bych se já zase cítil jako cizí já :-)

To máš recht, ale já to myslel tak, že dítě se jmenuje po tom z rodičů, jak se rozhodnete a zapíšete na matrice.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já to stále trochu nechápu, naše dítě se automaticky jelikož sem byl uvedený jako otec v rodném listě jmenovalo po mě a chudák mamka jak kdyby byla cizí, jelikož měla jiné jméno. Á kdyby mělo stejné jméno jako matka, i kdyby to šlo otočit tak bych se já zase cítil jako cizí já :-)

Automaticky to nebylo, na matrice jste určitě před porodem nechali vyznačit, že bude mít Tvé příjmení, stejně tak jste ale mohli zvolit příjmení po matce. Pokud by se to nestihlo do porodu, pak naopak automaticky nese dítě příjmení po matce, dokud se zase souhlasným prohlášením na matrice příjmení nezmění.

Odkaz ke komentáři

To máš recht, ale já to myslel tak, že dítě se jmenuje po tom z rodičů, jak se rozhodnete a zapíšete na matrice.

Aha, tak to myslíme stejně :-) Já nevím jak vy, ale já bych byl docela smutný kdybych se jmenoval Kakáč a můj kluk Jebavý..rodina by se dle mého měla jmenovat celá stejně, taková maličkost, která v budoucnosti dělá velké věci.

Odkaz ke komentáři

To mi přijde fakt divný, jméno po matce. My nejsme manželé, ale dcera má příjmení po mně... akorát matka má vždycky problém, když pro ní někam jde nebo někam kvůli ní volá, tak musí říkat, čí že je vlastně maminka :-D

Odkaz ke komentáři

Aha, tak to myslíme stejně :-) Já nevím jak vy, ale já bych byl docela smutný kdybych se jmenoval Kakáč a můj kluk Jebavý..rodina by se dle mého měla jmenovat celá stejně, taková maličkost, která v budoucnosti dělá velké věci.

No jenže ten papír dokáže dělat mnohem větší věci potom při rozvodu, tak je potřeba zvážit, jestli ta moličkost stojí za to, když jsou dnes rozvody na denním pořádku, jak tady názorně vidíš.

Odkaz ke komentáři

Kluk je mi v tomto případě také ukradený, ale holku bych rád jednou k oltáři doprovodil, vždyť jsou to princezny které si to zaslouží :-) Navíc si na to odmala hrají, nosí závoje, čekají prince na bílém koni a pak příjde vocas, kterej jim chytře vysvětlí že je to celé všechno úplně zbytečné :-) :-) Tím na nikoho neukazuji, speciálně bych si to nedovolil na nikoho koho osobně neznám, ale pár kamarádů opravdových takových vocasů kolem sebe mám....a samozřejmě ne všechny ženy do viz. uvedeného vzorce výše zapadají, pak je vše v naprostém pořádku.

Odkaz ke komentáři

Hmm, ad prkýnko: to by jste koukali, jak se dámy diví, když po nich někdo chce podobné drobné nepohodlí a trvá na úplně zavřeným wc... dáma zvedá dekl, pán zvedá dekl a prkýnko. Rovnoprávnonst v praxi. Ona to není buzerace, zavřený wc má svůj důvod, ale jako vedlejší zdroj pobavení je to výborný...

praktizujem vsade a je to zabava  :goof:

Odkaz ke komentáři

No jenže ten papír dokáže dělat mnohem větší věci potom při rozvodu, tak je potřeba zvážit, jestli ta moličkost stojí za to, když jsou dnes rozvody na denním pořádku, jak tady názorně vidíš.

Na své svatbě jsem dostal asi pět vizitek na velmi dobré rozvodové právníky :-) Ale jak se říká, kdo se bojí, sere v síni....a k rozvodu snad jen, co tě nezabije, to tě posílí...

Odkaz ke komentáři

Tohle je přesně ten pokrokovej přístup, kterej ty "moderní" části světa plíživě začne likvidovat, jestli považuješ jedince za ekvivalent rodiny, jenom proto, že umí být (za optimálních podmínek) ekonomickou entitou, tak potěšpánbůh...

Jinak hned §1 zákona o registrovaném partnerství říká, že to nejde a taky nechápu jaký by to mělo smysl, když je to vlastně obdoba manželství.

podla mna je medzi partnerstvom a manzelstvom velky rozdiel. snad najvacsi je byrokracia... nezanedbatelny je aj ten, ze clovek do "zvazku" vstupuje bez nalepky manzelstva, ktore v sucasnosti nema najlepsiu povest. partnerstvo je akesik nezavazne utvrdenie sa v tom, ze "sme spolu" aj v tom dobrom aj v tom zlom, ale bez zbytocneho obradenstva a formalnych zavazkov, ktore so sebou prinasa manzelstvo. 

problemom manzelstva, ale aj partnerstva je podla mna to, ze vacsina ludi neni usposobena na monogamny vztah. malokto je schopny dlhodobo odolavat seaxualnej pudovosti, ktora cloveka neustale (priamo ale aj nepriamo) smeruje k vyhladavaniu novych partnerov... z tohoto pohladu je manzelstvo a rodina ako ho chape nas zapadny svet naozaj nevhodny format spoluzitia.

co si z toho zobrat? snad len tolko, ze s rozvodom (rozchodom) treba ratat hned od zaciatku a netreba byt prekvapeny ked sa to stane. a deti? tie sa prisposobia, aj ked to na nich moze nechat nasledky (negativne, ale aj pozitivne)

Odkaz ke komentáři

To, že člověk je tvor monogamní, to je taky taková sociální mytologie. Jeden z poznatků sociobiologie říká, že je lepší být čtvrtou manželkou bohatého šejka než první manželkou chudáka. Každý partnerský vtah, ať už sezdaný či nesezdaný je od prvopočátku poznamenán neuvědomělou biologickou strategií muže a ženy, která je zcela odlišná. Chlap je pro přežití geneticky naprogramován tak, aby měl co nejvíce dětí, logicky pak s více partnerkami, protože jedna žena může mít jen omezený počet potomků. U chlapa jde o kvantitu, u ženské o kvalitu: její genetickou strategií je takový výběr, ve kterém partner jí a jejím dětem zabezpečí co nejkvalitnější tzv. fitness, tzn. co nejlepší výbavu pro budoucnost. Chlapi si myslí, že o vztahu rozhodují oni sami a že mohou co ovlivnit. Je to v podstatě blbost. Je to ženská, která rozhoduje: nejenom o tom koho ?připustí?, ale   primárně s kým  a kdy otěhotní (výjimky jsou pravidlem). Pokud ale ve vztahu zjistí, že se se jí dosavadní partner přestává ?vyplácet?, neváhá svazek opustit. Být zlatokopkou není sociální, ale genová strategie. Většina našich manželek, přítelkyň apod. by se chovala naprosto stejně, kdyby na to ovšem měla. A protože nemá, musí se spokojit s námi :D.  Samozřejmě že pro toho, kdo věří v kreacionismus, musí být také vysvětlení cizí. Nicméně k tomu existuje hodně obsáhlá literatura nejen od samotného zakladatele sociobiologie Edwarda O. Wilsona, tak zejména jeho žáků. Nad rozdíl od jiných sociálních fabulátorů tak  naprostá většina těchto autorů má sociálněvědní vzdělání jako nadstavbu: původním povoláním jsou to vesměs biologové, lékaři apod. Hodně přístupným převyprávěním základních premis sociobiologického chování muže a ženy je kniha Dvojí svět Jaromíra Janaty, lékaře se specializací na endokrinologii a gynekologii, naturalizovaného od šedesátých let v Německu, který v pozdním  věku vystudoval sociologii, psychologii a politologii, aby si sám pro sebe zdůvodnil odlišné chování mužů a žen, se kterým se celý život přes svět rozcapených bobrů setkával.

Odkaz ke komentáři

Kecy, manželství prostě znamená i odpovědnost, které se samozřejmě spusta lidí ráda vyhne. Hospodaření dohromady znamená dohromady. Ne, že každý dává část. To by často chlap jezdil po dovolených a manželka si musela půjčovat. Navíc hlavně když jsou děti, tak její příjem i kariéra je v haj.lu. Takže ona má půl své a půl chlapovy výplaty a on taky tak. O větších výdajích se dohodnout.

Po svatbě máme teprve 15 let a vychováváme 3děti 22,10 a 2roky (jedno jsem vyženil), takže mám howno zkušenosti...

Je to o tom vybrat si k sobě správně na startu a nečekat že povaha časem zlepší ...

Odkaz ke komentáři

Já netvrdím, že si musíš vždy vybrat dobře, i žena si vybírá. Každopádně to není lehké. Spousta sobců neuspěje, protože kompromis je pro ně sprosté slovo. Dobře jim tak.

Jinak si myslím, že poznat echtkrávu není extra těžké, jen ji nechat projevit a ne mít furt hučení v kládě, to pak jeden ty projevy přeslechne :-)

Odkaz ke komentáři

Já netvrdím, že si musíš vždy vybrat dobře, i žena si vybírá...

No, je to přesně opačně, i ty si vybíráš :D Jinak k Tvému předcházejícímu postu: znám spoustu párů, které mají hospodaření společné, ale zároveň kde jsou i samostatné účty, kdy na dovolené jezdí společně a vedle toho má každý dovolenou pro sebe, kdy chlap zůstane s děckama doma, protože ženská vydělává v práci víc...Ten Tvůj pohled je takový jednosměrný. Nicméně odpovědnost je součástí každého vztahu. To, že se pomalu vytrácí, je už jiná věc...

Odkaz ke komentáři

...

Jinak si myslím, že poznat echtkrávu není extra těžké, jen ji nechat projevit a ne mít furt hučení v kládě, to pak jeden ty projevy přeslechne :-)

Ale jo, já s tím vším cos napsal souhlasím, ani jsem se nesnažil Ti podsouvat, že si vybereš vždy dobře, jen tvrdím, že to chce prostě čas (jsem ženatej 12 let, brali jsme se po deseti, přičemž skoro celých těch 10 let jsme žili spolu, jsme spolu teda 22 let, 2 děti), ten nějak poslední dobou není, když tak pozoruju lidi kolem sebe. A krom toho to vybírání je vždycky nejlepší, to známe z hodinek, že jo....

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...