Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Jo, z malorážky jsem byl taky vedle. Ale všechno se v kursu probralo a když to při rozebírání neotočíš aby to mířilo jinam než má, můžeš se v tom hrabat jak chceš, pomůžou- ale nesmíš s tím být nebezpečnej, no..

No já jsem tam šel bez jakéhokoli proškolení, jsem do kvérů srdcař a měl jsem pocit, že všechno vím. Tak tohle jsem neznal, ale nebyl to problém.

Odesláno

Kluci, moje dáma projevila nečekaný zájem o ZP. Buď mi na to přišla a chce mě sejmout, nebo se v pražské kavárně probírá nové téma...

Každopádně: nemáte někdo tip na kurs+zkoušku někoho women friendly? Ideálně třeba rovnou baby lektorky? Nechci jí vystavit nějakýmu zamindrákovanýmu kokosovi..

Dík :-ú

Kamarád je instruktor a naučí i ženskou. A není to zamindrákovanej kokos, znám ho asi dvacet let. :)

Kdyžtak napiš, pošlu kontakt v SZ. 

P.S. Zrovna tuhle neděli je kurz pro začátečníky, kteří ještě nikdy nestříleli.

Odesláno

Chlapi, mám dotaz k jedné testové otázce:

Osoba mladší 18 let, pokud nemá zbrojní průkaz, smí zbraň nebo střelivo pro sportovní nebo lovecké účely používat pouze za přítomnosti osoby starší 21 let, která je držitelem zbrojního průkazu skupiny B nebo C nejméně 3 roky a která zajistí bezpečnou manipulaci se zbraní nebo střelivem.

Mám to tedy chápat tak, že pokud je osobě bez ZP více než 18 let, může tuto zbraň používat za přítomnosti osoby se ZP B,C, která je ale ještě nemá 3 roky ? 

Nebo jaký je vlastně princip téhle otázky ? 

Odesláno

Chlapi, mám dotaz k jedné testové otázce:

Osoba mladší 18 let, pokud nemá zbrojní průkaz, smí zbraň nebo střelivo pro sportovní nebo lovecké účely používat pouze za přítomnosti osoby starší 21 let, která je držitelem zbrojního průkazu skupiny B nebo C nejméně 3 roky a která zajistí bezpečnou manipulaci se zbraní nebo střelivem.

Mám to tedy chápat tak, že pokud je osobě bez ZP více než 18 let, může tuto zbraň používat za přítomnosti osoby se ZP B,C, která je ale ještě nemá 3 roky ? 

Nebo jaký je vlastně princip téhle otázky ? 

Trochu jsem se v tom ztratil...je tam přece ,,nejméně 3 roky", ne?

Odesláno

Třeba je to jako s jízdním kolem - osoba mladší 10 let smí na kole na silnici pouze pod dohledem osoby starší 15 let, nad 10 let už smí sama :)

Samozřejmě legrace, ale čeština je kouzelná.

Odesláno (upraveno)

Lidi mají při zkoušce teoreticky i prakticky předvést, že jsou schopni bezpečně manipulovat se zbraní (mimo jiné). A dodržování povelů je jedna z těchto bezpečnostních zásad. Jestli je komisař předem upozornil, že nechce dávat ránu jistoty (jakkoliv nelogické se to může zdát) a někdo to nerespektoval - pak je vyloučení zcela na místě. Tečka!

Selhač - tato diskuze je přesně ten důvod, proč jsem pro zpřísnění zkoušek a za jejich periodické opakování. Pokud nevíš, co je selhač, a jak tuto závadu bezpečně řešit - a máš zbrojní průkaz, pak je asi něco špatně. Promiň, ale tohle prostě napsat musím...

Já u opožděného výstřelu byl několikrát... I u 5 vteřin zpoždění!!! Taky jsem byl u několika nestandardních výstřelů s uvízlou střelou v hlavni. Taky mi explodovala pistole v ruce (vadný náboj  z velké firmy - ne přebíjený. Jeho výrobce mi nakonec zaplatil novou pistoli) Mimochodem, moje B-42 to ustály líp než já, prsty mám sice všechny, ale několik dní jsem byl potom kvůli bolestem na opiátech...

U nábojů s okrajovým zápalem (malorážky) úderník napíchne okraj náboje proti hraně nábojové komory. Pokud ve zbrani není náboj (ani školní), pak úderník (ocel) svojí špičkou dynamicky naráží do hrany nábojové komory (ocel), což mu neprospívá... Zbraním na náboj s okrajovým zápalem rána jistoty (neboli naprázdno) skutečně škodí. Je to specifikum malorážek a je to konstrukční záležitost...

Za mně osobně - ránu jistoty ano a to vždy. Ano, u revolverů to nedělám (na soutěžích vždycky laškujeme s rozhodčíma, že si dám po vybití 6x ránu jistoty  :whistling: , ale to je jen legrace...). Revolvery jsou z hlediska bezpečné manipulace skutečně velmi jednoduché.

Děkuji za "konstrukční" vysvětlení, to jsem si neuvědomil, několik mých .22 zbraní byly vždy revolvery. Ty to mají pochopitelně stejně, ale ránu jistoty jsem z nich nikdy nedával, viz. výše.

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odesláno

No to jo. Ale to platí pro osoby do 18 let. A jak je to s osobami nad 18 let ? 

Podle mě osoba, které už bylo 18 a nemá ZP, může používat střelivo a zbraně pro sportovní nebo lovecké účely s někým, kdo má ZP, ale ten ho nemusí mít 3 roky, ale třeba jen rok, a může mu být 19 let.

Odesláno

Podle mě osoba, které už bylo 18 a nemá ZP, může používat střelivo a zbraně pro sportovní nebo lovecké účely s někým, kdo má ZP, ale ten ho nemusí mít 3 roky, ale třeba jen rok, a může mu být 19 let.

Tak bych to taky chápal. Trochu mě mrzí, že nevím, kde nalézt nějaký zdroj, který by mi to potvrdil na 100%. 

Odesláno

Tak bych to taky chápal. Trochu mě mrzí, že nevím, kde nalézt nějaký zdroj, který by mi to potvrdil na 100%. 

Já to teda chápu tak, že osoba starší 18let nemjící ZP smí zbraň nebo střelivo pro sportovní nebo lovecké účely používat pouze za přítomnosti osoby starší 21 let. Tato osoba musí mít ale ZP nejméně 3 roky. Tedy nejmladší dozor může mít ZP od 18let, tedy tři roky. Stejně tak mu může být 25 let a mít ZP od 22let.

Odesláno

Já to teda chápu tak, že osoba starší 18let nemjící ZP smí zbraň nebo střelivo pro sportovní nebo lovecké účely používat pouze za přítomnosti osoby starší 21 let. Tato osoba musí mít ale ZP nejméně 3 roky. Tedy nejmladší dozor může mít ZP od 18let, tedy tři roky. Stejně tak mu může být 25 let a mít ZP od 22let.

No to jo. A když už střílejícímu, co nemá ZP bylo třeba 20, tak musí mít "dohled" ZP více než 3 roky ? 

Odesláno

Strelby a vycvik pro holky muze zaridit ta Harryho pritelkyne. Jednou ji vzal na sraz a nikdo nemel zadny blby kecy a vsichni ji skutecne koukali jen do oci, protoze je "drsnejsi nez Harry"  :lol2:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...