revue gt Odesláno 29. září 2017 Nahlásit Odesláno 29. září 2017 Ahoj, mám u naších problém s elektřinou. Už jim tam věcně hoří zásuvky,je to tam na jeden jistič, staré 50 let. Některé jsou dokonce asi i blbě zapojené. Je to družstevní byt 3+1.Nemáte někdo představu o cenách kompletní výměny celých rozvodů ?Dík za info.
koroner Odesláno 29. září 2017 Nahlásit Odesláno 29. září 2017 Ahoj, mám u naších problém s elektřinou. Už jim tam věcně hoří zásuvky,je to tam na jeden jistič, staré 50 let. Některé jsou dokonce asi i blbě zapojené. Je to družstevní byt 3+1.Nemáte někdo představu o cenách kompletní výměny celých rozvodů ?Dík za info.Ahoj. Delal jsem také 3+kk a řekl bych že mě to stálo tak 60 vč zednického zapravení a zásuvek. Ale dělal to elektrikář co má sice žl, ale dělá to při zaměstnání. Pak jsem vyměšoval i rozvaděč abych mohl mít 3faze a nějaká pěkná světla plus čidla a to by bylo asi za 110tis. Samozřejmě to můžeš řešit asi i zalistovanim kabelu a to bude mnohem levnější. To by byla varianta, že bys výhledově rekonstruoval být kompletně.... Odesláno z mého HUAWEI VNS-L21 pomocí Tapatalk
revue gt Odesláno 29. září 2017 Autor Nahlásit Odesláno 29. září 2017 Ahoj. Delal jsem také 3+kk a řekl bych že mě to stálo tak 60 vč zednického zapravení a zásuvek. Ale dělal to elektrikář co má sice žl, ale dělá to při zaměstnání. Pak jsem vyměšoval i rozvaděč abych mohl mít 3faze a nějaká pěkná světla plus čidla a to by bylo asi za 110tis. Samozřejmě to můžeš řešit asi i zalistovanim kabelu a to bude mnohem levnější. To by byla varianta, že bys výhledově rekonstruoval být kompletně.... Odesláno z mého HUAWEI VNS-L21 pomocí TapatalkMají to ve zdi, takže by to chtěli zase tak.
koroner Odesláno 29. září 2017 Nahlásit Odesláno 29. září 2017 Mají to ve zdi, takže by to chtěli zase tak.Jo to je jasný, ale to rozbombardují pak celý byt. Takže nutno připočítat omítky a vymalování. Podle mě tak 70 tis vč materiálu obyc světel a nějaké standardní zásuvky. Odesláno z mého HUAWEI VNS-L21 pomocí Tapatalk
Karlos Odesláno 29. září 2017 Nahlásit Odesláno 29. září 2017 Povídáte si jen vy dva a přesto se vzájemně citujete
Honza.manta Odesláno 29. září 2017 Nahlásit Odesláno 29. září 2017 Ahoj, mám u naších problém s elektřinou. Už jim tam věcně hoří zásuvky,je to tam na jeden jistič, staré 50 let. Některé jsou dokonce asi i blbě zapojené. Je to družstevní byt 3+1.Nemáte někdo představu o cenách kompletní výměny celých rozvodů ?Dík za info. Hele, jestli rozvod funguje, tak bych zkusil jen vyměnit jističe a zásuvky. To zase až taková raketa nebude. Dráty jsou většinou v pohodě.
ramon Odesláno 29. září 2017 Nahlásit Odesláno 29. září 2017 Ty dráty jsou určitě v hliníku, a tam se mají pravidelně dotahovat šrouby ve spojích, nevím, myslím asi jednou za 5 let. Pokud to nikdo nedotáhl 50 let, je jasný, že to tam jiskří a hoří. Mám doma hliník, a když jsem se na to koukal, dráty jsou furt jak nový, byt je z roku 1976. Jinak pokud vyhazuje jistič, vyměnil bych ho, pokud mají hodně spotřebičů a neunese jistič tak velký proudy, pak přidat ještě jeden a rozdělit.
revue gt Odesláno 29. září 2017 Autor Nahlásit Odesláno 29. září 2017 Hele, jestli rozvod funguje, tak bych zkusil jen vyměnit jističe a zásuvky. To zase až taková raketa nebude. Dráty jsou většinou v pohodě.No, zrovna dnes jsem zjistil, že ty hliníkové dráty to asi mají zasebou. Včera večer jsem byl u naších a zrovna začala smrdět a hřát zásuvka. Dnes mi otec volal, že úplně odešly kvůli ni i ostatní. Šel koupit novou,já se stavil a stará zásuvka měla upáleny hliníkový drát. Tak to bylo potřeba nastavit. Ty dráty přes tu zásuvku byly dokonce nějaké propojovací, aby šla šťáva dál.
Honza.manta Odesláno 29. září 2017 Nahlásit Odesláno 29. září 2017 Párkrát jsem to řešil. Klidně nastavit drát přes čokoládu a vše dotáhnout. Dát případně nové zásuvky a dát nové jističe. Zbytečně nevyhazuj peníze.
revue gt Odesláno 29. září 2017 Autor Nahlásit Odesláno 29. září 2017 Párkrát jsem to řešil. Klidně nastavit drát přes čokoládu a vše dotáhnout. Dát případně nové zásuvky a dát nové jističe. Zbytečně nevyhazuj peníze.Mám tam z toho už strach, zjistil jsem doutnavkou, že některým zásuvkam svítí jak fáze, tak i kolík a jestli je to jeden okruh, tak co s tím ? Jednu přepojím a asi rozdrbu další, pokud jdou za sebou - to je jen můj názor, mám pravdu ?
nettopejr Odesláno 30. září 2017 Nahlásit Odesláno 30. září 2017 Jj pozor na to. Problém dvouvodičoveho (po staru) rozvodu je právě to, že pokud ti v první zásuvce "upadne nula" a do zasuvek zapojíš "něco", nejen že pak to "něco" nefunguje, ale můžeš mít rázem na kolíkach ostatních zásuvek nebezpečné napětí. Takže ano, dotahuj, ale hlavně kontroluj všechny spoje.
ramon Odesláno 30. září 2017 Nahlásit Odesláno 30. září 2017 No, zrovna dnes jsem zjistil, že ty hliníkové dráty to asi mají zasebou. Včera večer jsem byl u naších a zrovna začala smrdět a hřát zásuvka. Dnes mi otec volal, že úplně odešly kvůli ni i ostatní. Šel koupit novou,já se stavil a stará zásuvka měla upáleny hliníkový drát. Tak to bylo potřeba nastavit. Ty dráty přes tu zásuvku byly dokonce nějaké propojovací, aby šla šťáva dál.On se ti vypálí ale jenom kraťounkej kousek co se vyhřál u toho povolenýho spoje, dál v obvodu tomu nic není. Většinou bývala pod zásuvkou krabice, kde se to dalo v pohodě napojit a natáhnout novej drát. Nemá to tam?
PepaSFI Odesláno 30. září 2017 Nahlásit Odesláno 30. září 2017 jo hliník to je peklo. Pro začátek bych zrevidoval všechny zásuvky a spojovací krabice, všecko dotáhnout případně opravit. Dokonce existuje jakési mazání na hliníkové spoje aby to neoxidovalo. Pak bych prohlídl rozvaděč jak je to tam zapojené, jestli se to nedá rozdělit na víc linek, na víc jističů. Vyhazování jističe může být jen stářím, ale chce to se zamyslet jak je jistič silný a co všecko tahá. Lidi si občas neuvědomí že taková drobnost jako konvice má odběr i přes 2 kW a když se na stejnou linku zapne něco dalšího tak to spadne.
revue gt Odesláno 30. září 2017 Autor Nahlásit Odesláno 30. září 2017 On se ti vypálí ale jenom kraťounkej kousek co se vyhřál u toho povolenýho spoje, dál v obvodu tomu nic není. Většinou bývala pod zásuvkou krabice, kde se to dalo v pohodě napojit a natáhnout novej drát. Nemá to tam?Jo, je tam krabička, ale tu bych musel vysekat, drát napojit čokoládou a znovu ji tam zasadrovat. S tou čokoládou jsme to dělaly, dala se naštěstí uchytit i vevnitř, je tam malý prostor a uchyceni na krabičku. :?-(Doma, ještě ve starším cihlaku, jsem se díval a je tam větší prostor, protože tam jsou úchyty přímo ve zdi a krabice snad ani ne.
habadej Odesláno 30. září 2017 Nahlásit Odesláno 30. září 2017 Tak, já jako elektrikář s třicetiletou praxí v terénu, ne od stolu, k tomu mohu říct jen toto:Předpokládám, že se jedná o byt v paneláku. Většinou se elektrika v panelácích prováděla dvěma způsoby. Buď, že v bytě byl plyn a přípojka je jednofázová, nebo plyn nebyl a napojení na síť je třífázové (garsonky bez plynu, bývaly také jednofázové s dvouplotýnkovým vařičem). V době výstavby se nemyslelo na technický pokrok, pouze se plnil plán, takže se nepředpokládalo, že si lidé za 40 let budou kupovat, myčky, mikrovlnky, varné konvice, kombinované trouby atd. Z toho vyplývá, že původní rozvody jsou v současnosti značně poddimenzované. Částečně může pomoci dotažení šroubků u zásuvek, výměna jističů, ale neřeší to zásadní problém a to je nedostatek natažených kabelů a řádné rozjištění. V bytě 3+kk bývá jeden jistič na světelný okruh, jeden na kuchyň, jeden na bytové jádro (plus případně na topení nad vchodem do koupelny) a jeden na zásuvky do celého bytu. Rozjištění nemá moc cenu, neboť více kabelů se nám schází pouze u světelných okruhů, které samozřejmě mají malý odběr a u okruhových zásuvek, tam je ale ke kabelu, který vede mezi pokoji většinou připojena jenom zásuvka v předsíni na plechu pod rozvaděčem. Tam také není až takový problém. Nejsou takové odběry. Problém je s kabelem do kuchyně. Jeden kabel nerozjistíme :-). Takže všechny kuchyňské přístroje nám drží pouze jeden černý15A jistič, který je starý jako já, a vše nám běží po jednom Al kabelu. Z toho vyplývá, že výměna zásuvek a jističů moc nepomůže. Tady nám 100% pomůže pouze úplná rekonstrukce elektroinstalace a to ještě jenom v případě, že máme jistič před hodinami při 1f připojení alespoň 25A. Rekonstrukce elektroinstalace v panelovém domě není vůbec žádná sranda. Obvodové zdi jsou z panelu, vnitřky jsou ze syporexu a umakartu. Takže možnosti nacpat kabely do zdi jsou omezené. Nejlepší je využít možnosti rekonstrukce bytového jádra. V chodbě a jádru se udělá SDK podhled a kabely se natáhnou v podhledu. Za WC jsou stoupačky a tudy lze protáhnout kabely do kuchyně a pod linkou to vést v instalační liště a vytahovat kabely k jednotlivým zásuvkám. V případě, že se nové jádro nedělá, tak nad starým jádrem bývá technický prostor, kterým se opět dostaneme do stoupaček a dál stejným způsobem do kuchyně. V tomto případě ale musíme přiznat již lištu na chodbě. Samozřejmě, bych využil situace a vyměnil bych kabel v koupelně na pračku a v stoupačce bych zakončil v krabici jednu až dvě rezervy do budoucna. Poté bych vyměnil rozvodnici a každý nový kabel navěsil na jeden 16A jistič, kterým samozřejmě bude předřazen proudový chránič. Světla, vypínače a zásuvky v pokojích bych pouze zkontroloval a dotáhl šroubky. Náklady cca 25000, bez stavebních úprav. To co jsem popsal, se týká pouze ideálního stavu stávající elektriky v panelácích, mnohdy jsem narazil na různé partyzánštiny a amatérské úpravy.Howgh!
ramon Odesláno 30. září 2017 Nahlásit Odesláno 30. září 2017 V první řadě bych úvahu o rekonstrukci začal od toho, jestli to mají přetížené, nebo ne. Záleží co tam mají, ona taky televize, lednička atd. žere míň jak před 50 lety. Třeba žádnou myčku nemají a vaří na plynu. Potom pomůže jednoduché poučení, nezapínat varnou konvici, pokud jede něco výkonnýho jako pračka nebo 2000W vysavač na stejném okruhu.
bohus76 Odesláno 30. září 2017 Nahlásit Odesláno 30. září 2017 Jen taková poznámka,kamaradovi vyfrézovali drážky i do panelu,prý to není problém.
cali Odesláno 30. září 2017 Nahlásit Odesláno 30. září 2017 Ja som nechal pred rokom pomerne minimalistickm sposobom urobit elektriku v spodnom patre baraku u Prahy. Ziadne speciality dve obytne miestnosti kupelka hajzlik kuchyna predsien. 3 faze len do kuchyne inak vsade jedna, dva 16A okruhy na miestnost a jeden svetelny 8A na strop. Kabely priamo do steny do omietky zahlbene drazkovackou. 45K vsetko dohromady.
habadej Odesláno 30. září 2017 Nahlásit Odesláno 30. září 2017 (upraveno) Vyfrézovat drážky do panelu není problém pro toho, kdo to platí, ale pro toho kdo tu frézu drží v ruce je to slušný problém. Při tomto postupu se musí vyklidit celý byt a uplatit sousedy lahví whisky. Na beton je potřeba spešl kotouč, který vytváří mikroskopické zrnka prachu, který okamžitě ucpe filtry u vysavače. Nejlépe je mít tyto odsavače dva, jeden který se čistí a jeden který odsává. Ano, vyfrézovat drážky v panelovém bytě lze, ale pouze za ideálních podmínek, to znamená prázdný byt, sousedé na dovolené a přítomnost pracovníka, který to je ochoten za mrzký peníz udělat. Lze to udělat samozřejmě i při plném bytě, nasraných sousedech a bez brigádníka z Ukrajiny, ale musím napsat, že by to stálo majitele hodně velkej peníz.Všechny panelové byty s původní elektroinstalací jsou za předpokladu používání současných kuchyňských přístrojů přetíženy. Tento konkrétní byt je velice přetížen. Autor vlákna v prvním příspěvku píše, že vše běží na jeden jistič. Ano, televize i lednice žere míň než před padesáti lety. Také jsem psal, že ostatní rozvody v bytě bych pouze zkontroloval. Lednice se dnes dává na samostatný okruh, který jako jediný nemusí být za proudovým chráničem, určeným pro více okruhů, z důvodu možného vyhození chrániče jiným okruhem. Zkažené maso je slušnej průser. Také hlídat si abych nezapínal vysavač, když vařím kafe není zrovna ideální stav.Otázka taky je, jestli jde autorovi vlákna o odstranění případných závad nebo o dlouhodobé efektivní odstranění problému. Tu o koze a vlkovi známe přece všichni. Cali: Způsob i cena odpovídají skutečnosti. Akorát, sice jde mimo sporák pak již jen jedna fáze, ale pokaždé jiná z těch tří. Upraveno 30. září 2017 uživatelem habadej
antitomas Odesláno 30. září 2017 Nahlásit Odesláno 30. září 2017 Tak to si dovolím Ti oponovat. Drážkování je dneska jedna z nejlepších metod, ale samozřejmě na to nemůžeš mít výbavu z Lídlu nebo hobbyshopů. Kvalitní drážkovačka s odsáváním, kvalitní kotouč (se šraňkem na odtah prachu a chlazení) a pořádný stavební vysavač s oklepem filtru - a můžeš to dělat v obleku (s nadsázkou).Navíc pořádná drážkovačka a kotouč nedělají kravál, o kterém píšeš. Myslím něco takového Chce to prostě najít firmu, která je na to vybavená a pak není třeba řešit nic z toho, o čem píšeš. Vyfrézovat drážky do panelu není problém pro toho, kdo to platí, ale pro toho kdo tu frézu drží v ruce je to slušný problém. Při tomto postupu se musí vyklidit celý byt a uplatit sousedy lahví whisky. Na beton je potřeba spešl kotouč, který vytváří mikroskopické zrnka prachu, který okamžitě ucpe filtry u vysavače. Nejlépe je mít tyto odsavače dva, jeden který se čistí a jeden který odsává.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se