Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ivane, samozrejme, ze Tvoje 20 let stare BMW je ve vsem lepsi,nez soucasna Cina. Bohuzel je v podstate v tomtez lepsi, nez jakykoliv soucasne BMW. A nejen BMW. Nemysli si, ze rozhodnuti prodat svou XRV750 a DR800 bylo snadne. Jako hodne pomohlo lonske "okouknuti" soucasne produkce (hlavne Suzuki) a nasledne dalsich znacek. Jak uz sem psal, zvazoval sem v podstate dve moznosti, budto prestat jezdit v terenu na stare poctive (a tezke) motorce a nebo poridit nejaky soucasny "šrot", ktery nema 1/4 tuny. Kdyz mne to za rok/dva/tri "prestane bavit", vzdycky si muzu nejake stare poctive zelezo poridit...

Odesláno

pavel_h:

Srovnani je (bohuzel) zcela fer. Kdyby ses podival na "Aliexpress", zjistil bys, ze tam koupis 4 blinkry za 160,- kc. "Uncle Wang" prodava (nejen) OEM prislusenstvi. Tedy OEM LED blinkr na Kove stoji 252,- kc (4 ks tedy cca 1000,- kc) a (prepocteny) jeden na Tenere 1294,- kc. (Tedy vsechny 4 ks za cca 5180,- kc). Hlavne paradox je, ze na Tenere musis koupit celou sadu prednich nebo zadnich. Vetsinou, kdyz spadnes, rozbijes je na stejne strane. Takze zatimco na Kove Te OEM blinkry na jednu stranu vyjdou na petikilo, na Tenerku pet litru ;-).

A co se tyce motoru KTM v cine, zacneme treba nekdy rokem 2017 (a to jejich spoluprace zacala daleko driv), kdy uz zacala vyroba v cine a treba 2019 uz se delaly v cine cele KTM motorky. Jiste, tento motor zdaleka nikdy nebyl etalon spolehlivosti, nicmene uvidime. Jsou tam zkracene intervaly a minimalne upravene mazani vacek. Nebo BMW a jejich dlouholeta vyroba motoru u Loncinu. Chapu, proc to tak je. A kvalita s tim nema nic. Obecne vsichni vyrobci "vseho" nakupuji nebo si nechavaji vyrabet komponenty v cine. Ekonomicky nemaji jinou moznost. Evropa si diky svym (nejen) zelenym narizenim podrizla prumyslovou vetev a moc z toho neni cesta ven. 

A ja uz sem moc stary na to, abych chcal proti vetru a sve tezce vydelane penize utracel za neco jen proto, ze to "neni cina", ac to stoji za houby ;-). 

• Sad 1
Odesláno
před 58 minutami, Xenomorfus napsal:

pavel_h:

Srovnani je (bohuzel) zcela fer. Kdyby ses podival na "Aliexpress", zjistil bys, ze tam koupis 4 blinkry za 160,- kc. "Uncle Wang" prodava (nejen) OEM prislusenstvi. Tedy OEM LED blinkr na Kove stoji 252,- kc (4 ks tedy cca 1000,- kc) a (prepocteny) jeden na Tenere 1294,- kc. (Tedy vsechny 4 ks za cca 5180,- kc). Hlavne paradox je, ze na Tenere musis koupit celou sadu prednich nebo zadnich. Vetsinou, kdyz spadnes, rozbijes je na stejne strane. Takze zatimco na Kove Te OEM blinkry na jednu stranu vyjdou na petikilo, na Tenerku pet litru ;-).

A co se tyce motoru KTM v cine, zacneme treba nekdy rokem 2017 (a to jejich spoluprace zacala daleko driv), kdy uz zacala vyroba v cine a treba 2019 uz se delaly v cine cele KTM motorky. Jiste, tento motor zdaleka nikdy nebyl etalon spolehlivosti, nicmene uvidime. Jsou tam zkracene intervaly a minimalne upravene mazani vacek. Nebo BMW a jejich dlouholeta vyroba motoru u Loncinu. Chapu, proc to tak je. A kvalita s tim nema nic. Obecne vsichni vyrobci "vseho" nakupuji nebo si nechavaji vyrabet komponenty v cine. Ekonomicky nemaji jinou moznost. Evropa si diky svym (nejen) zelenym narizenim podrizla prumyslovou vetev a moc z toho neni cesta ven. 

A ja uz sem moc stary na to, abych chcal proti vetru a sve tezce vydelane penize utracel za neco jen proto, ze to "neni cina", ac to stoji za houby ;-). 

Originál blinkr - ten co je montovaný v prvovýrobě objednáš jako samostatnou položku nemusíš objednávat 4ks. Jedině když jsi objednával na starší Tenerku kde v sérii byla žárovka, tak na začátku sis musel koupit 4ks LED ale následně už jde po kusech..... Cenotvorba originálních ND je na hlavu a bude i jedním z bodů skládačky která "tradiční" výrobce přinutí přejít na pravidla těch nových ač chtějí nebo ne a jedno jestli v automotive nebo moto.

KTM v Číně začala vyrábět "celé" motorky pro globální trh až v 2023. Od 2020 tam dělali motory LC8c a později i celky 790 ADV + 790 DUKE pro asijský trh. Problém s vačkama se už objevují i na CF moto které se upraveným mazáním prezentuje také u licenčního provedení KTM motoru. Pobavilo mě ale to oválné vyústění termostatu a svorky která od začátku zlobila na všech LC8c motorech - že to prostě v Kove "ukradnou" i s touto konstrukční vadou.....

To že Čína ovládne střední segment motorek je mi už jasné a akceptuju to, a na prodejích v EU je to vidět.  

Odesláno

Návrat ke kořenům. Ode dneška mi říká pane tahle klasika.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Pan America má nového majitele, já mám tohle, a XY peněz. No, a teď to začne:

Takže určitě potřebuji vyměnit oba oleje, brzdový destičky, nový gumy, jinou řídící jednotku, a v tom případě přece i lepší sání, no a ten motor je "jen 96" cui, takže co kdyby aspoň vačky, nebo raději hned 110 big bore kit? Jo, a kola, přece mám rád fat spoke, jo a taky vepředu rozhodně 21" namísto továrních 18". Když na tom tak sedím, tak mne napadá, že si přece nabudu trápit svoje opičí ruce na standardu. A když opičí ruce, tak jedině řidítka typu Ape, no, plus 5" nahoru by jim slušelo ..... atd .... 🙂

Myslím, že jakákoli odpověď obsahující slovní spojení: Ty jeden hárlejářskej pablbe, bude v pořádku.

• Like 7
  • Haha 3
Odesláno

pavel_h

Vychazel sem z informaci zde https://motosvet.cz/novinky/818-ktm-ukonci-vyrobu-v-rakousku-presouva-ji-do-ciny.html a https://www.motorradonline.de/ratgeber/ktm-cf-moto-produktion-china-2020/

A zda je to pro asijsky trh nebo evropsky nebo jiny trh, uz tak nejak neresim. A kolik z celku je z ciny a kde se to finalne montuje a kdo to montuje.... 

No a vidis, treba u modelu PRO dava Kove sponu sroubovaci a tam ten problem neni. A ja ho taky vyresil snadno. 

Nicmene pokud budu mit jen ctvrtinu "reklamaci" jako kamos, kdyz pred lety koupil novou KTM 1190, tak budu dost nastvany. Uvidime 😉

Odesláno

Berte: ....jakoooo....nebylo by levnejsi (po tom vyctu uprav, co bys rad) si nechat postavit masinu na miru "od zakladu" ? 

Nicmene solidni tank 😛 

Odesláno

Xeno, no, úplně nevím s tím levnějším řešením, tohle byla dost dobrá výměna s doplatkem. Je pravda, že jsem ten výčet psal tak trochu s nadsázkou. Pokud se však na věc podívám naprosto střízlivě, vychází to po rozdělení na priority takto:

A -  vyměnit oba oleje, brzdový destičky, nový gumy, řidítka typu Ape

B -  jinou řídící jednotku, lepší sání,

C -  ostrý vačky, nebo 110 big bore kit

D - kola fat spoke

Áčko nutný.

Béčko žádoucí.

Céčko pokud mi prostě motorka nebude ani po Béčku výkonově stačit. Nejsem žádná rozjívená píča, ale (jak může Jagman potvrdit), rád tahám za hefty.

Déčko v případě, kdy si budu chtít udělat hodně radost.

Odesláno
před 29 minutami, Bert napsal:

Xeno, no, úplně nevím s tím levnějším řešením, tohle byla dost dobrá výměna s doplatkem. Je pravda, že jsem ten výčet psal tak trochu s nadsázkou. Pokud se však na věc podívám naprosto střízlivě, vychází to po rozdělení na priority takto:

A -  vyměnit oba oleje, brzdový destičky, nový gumy, řidítka typu Ape

B -  jinou řídící jednotku, lepší sání,

C -  ostrý vačky, nebo 110 big bore kit

D - kola fat spoke

Áčko nutný.

Béčko žádoucí.

Céčko pokud mi prostě motorka nebude ani po Béčku výkonově stačit. Nejsem žádná rozjívená píča, ale (jak může Jagman potvrdit), rád tahám za hefty.

Déčko v případě, kdy si budu chtít udělat hodně radost.

Pekna masina i pekny plany na tuning. Temhle masinam by ale nejvic pomohlo zhubnout tak 150 kilo 😀

Odesláno

Berte, priznam se, z me strany to byl trosku "sarkasmus" ;-).

Nicmene, jak pises, "A" je jasne, "B" je rozumne, "C" je rozmarile a "D" je: "....kdyz uz sem zrobil A, B a C, tak prece nebudu prerusovat řadu!" ;-).

A kdyby naaaahodou, vzdycky to "bude dobra zkusenost" (preloz dle slovniku chronomagora) ;-). 

• Haha 1
Odesláno

ja teda zas neviem s tou cinou... som minulu sezonu tresol s ninjou na bok a mimo ine znicil blinker ... kupil som na ebay asi 4 rozne riesenia a nedalo sa pouzit ani jedno bud nesedel odpor a blikalo to spatnou rychlostou alebo bola guma moc tvrda nez aby to slo do kapoty nasadit alebo to nepasovalo vobec... takze som nakoniec pokorne objednal z partsdepot

Odesláno
před 16 hodinami, Xenomorfus napsal:

Ivane, samozrejme, ze Tvoje 20 let stare BMW je ve vsem lepsi,nez soucasna Cina. Bohuzel je v podstate v tomtez lepsi, nez jakykoliv soucasne BMW. A nejen BMW. Nemysli si, ze rozhodnuti prodat svou XRV750 a DR800 bylo snadne. Jako hodne pomohlo lonske "okouknuti" soucasne produkce (hlavne Suzuki) a nasledne dalsich znacek. Jak uz sem psal, zvazoval sem v podstate dve moznosti, budto prestat jezdit v terenu na stare poctive (a tezke) motorce a nebo poridit nejaky soucasny "šrot", ktery nema 1/4 tuny. Kdyz mne to za rok/dva/tri "prestane bavit", vzdycky si muzu nejake stare poctive zelezo poridit...

Rozhodně není mé staré BMW ve všem lepší než současné BMW -  brzdy, výkon, hmotnost, trochu i ovladatelnost, tam je vidět pokrok. Lepší ABS, za jízdy přepínatelné módy, včetně nastavení podvozku podle hmotnosti, tempomat atd. je nadstavba, dnes standardní a určitě příjemná, ale pro mne ne úplně nutná. Tím víc mne překvapilo, že 3 čínská cestovní endura, co jsem si půjčil, v mých očích nestačila na mé staré BMW, měla rachotivý motor (takový zvuk mít Honda nebo Yamaha, dokonce i to moje staré BMW, už bychom spěchali do servisu), díry na výkonové křivce, dokonce ani řazení nebo naladění podvozku mi úplně nevyhovovalo a to jsem přepínal dokola všechny dostupné módy. Ani ovladatelnost nebyla nijak zázračná proti mému starému R1150 GS Adventure, které vážilo 3 metráky. Oni to umí udělat krásné a levné, ale takové to know-how, které se sbírá po generace, ještě nemají. Na druhou stranu, ty motorky co jsem na nich jel nebyly žádná tragédie, byly relativně levné a vůbec se nedivím, že se dobře prodávají. A samozřejmě nebyly to jediné, co Čína dnes nabízí, takže kritizovat obecně čínské motorky asi není úplně fér.

před 14 hodinami, Bert napsal:

Návrat ke kořenům. Ode dneška mi říká pane tahle klasika.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pan America má nového majitele, já mám tohle, a XY peněz. No, a teď to začne:

Takže určitě potřebuji vyměnit oba oleje, brzdový destičky, nový gumy, jinou řídící jednotku, a v tom případě přece i lepší sání, no a ten motor je "jen 96" cui, takže co kdyby aspoň vačky, nebo raději hned 110 big bore kit? Jo, a kola, přece mám rád fat spoke, jo a taky vepředu rozhodně 21" namísto továrních 18". Když na tom tak sedím, tak mne napadá, že si přece nabudu trápit svoje opičí ruce na standardu. A když opičí ruce, tak jedině řidítka typu Ape, no, plus 5" nahoru by jim slušelo ..... atd .... 🙂

Myslím, že jakákoli odpověď obsahující slovní spojení: Ty jeden hárlejářskej pablbe, bude v pořádku.

To je krása, gratuluju! Já se mezi motorkami H&D pohybuju skoro denně, soused a kamarád má na ně servis, obchod s doplňky a na víc jeho motorkách, vesměs starších modelech, jsem už něco najel. Zatím jsem nedozrál k tomu, abych si od něj nějakou motorku koupil, randál a vibrace, byť v tomto případě velmi specifické, stále ještě nemiluju.    

• Díky 1
Odesláno
před 15 hodinami, Bert napsal:

Laufy zůstanou, protože jsou to laděný, na dálku ovladatelný

Jsem zvažoval, že na R18 hodím Jekill&Hyde. Když jsem zjistil, že stojí bezmála sto litrů (97k bez montáže), přešlo mě to a zůstanou rybiny s vysavačovým zvukem.

Odesláno
Před hodinou, organic napsal:

Jsem zvažoval, že na R18 hodím Jekill&Hyde. Když jsem zjistil, že stojí bezmála sto litrů (97k bez montáže), přešlo mě to a zůstanou rybiny s vysavačovým zvukem.

tyhle výfuky a motor jsou na mém stroji to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat😍 Ano - kdyby mi někdo řekl, že dám skoro kilo za laděnej chaos, vysmál bych se mu...a o krátký čas později...děláme to přeci pro radost, že? A tohle je děsný kotel radosti 😄 

• Like 2
  • Dát hlas 1
Odesláno

Boha, to jsem si zase naběhl....

Že ráno vyrazím do kanclu, v sedm ještě na nule, tak si říkám: "počkám, na klid!". V osm okolo 4 stupňů, to už přeci dám, navíc se začalo prodírat mraky slunko.

Takže jsem vyjel od Kolína směr Praha, hned za Kerskem mlha jak debil, nebylo vidět na deset metrů, plexi se nedalo použít a teplota zase laškovně spadla do velkorysého rozmezí 0-1 stupeň...a tyhle bajkerské podmínky zůstaly až někam za Nehvizdy...vyhřívané hefty způsobily popáleniny dlaní, nicméně prsty prostě odumřely, byly pryč🤷‍♂️

Ale tak - děláme to pro radost, ne? Zítra bych to stopro zopakoval...

• Like 1
Odesláno

Ivane, 

Kazdy vnimame motorku asi jinak. Pro mne je motorka to, jak to bylo konstruovano a mysleno puvodne. Tedy jednoducha a levna varianta pro presun z mista A do B. Nikdy nebudu vnimat motorku, ktera ma o 200% vic elektroniky jako lepsi. Nikdy nebudu chtit motorku, ktera si "dela co uzna, ze je pro jezdce nejlepsi". Od kontrol trakce, ride by wire, snimani naklonu, vektoru, atd atd. Jiste, pro soucasne majitele ridicskych opravneni je to vyhra. Ale pro motorkare je to jako šu*at silikonovou panu. 

Ano, mel sem stare Baworaky, ktere mely "prevodovky z tanku a spojky z Tatry 111". Podvozek byl tristni. Jiste, nove GS bude v par ohledech "lepsi", ale zpracovani, odolnost, drobna technicka provedeni a hlavne "koule" to nema. Jel sem na par novych HD, sterilita jako na germanovi. Ale stary HD Road King 1994 byl uplne jiny zazitek z jizdy. Jiste, stare masiny neodpusti chybu, ale nove Ti ji ani nedovoli udelat.

A po par destkach tisic km na svem cinskem stroji Ti dam vedet, co se bude dit. Nicmene zatim tam neni nic z Tebou popisovaneho. Vyjma "zdechleho spodku". Ale za to muze Euro 5+. Staci vymenit vyfukovy system a ECU za neevropskou verzi a je po problemu. 

• Like 2
  • Dát hlas 2
Odesláno
4 hours ago, Bukoowsky said:

Boha, to jsem si zase naběhl....

Že ráno vyrazím do kanclu, v sedm ještě na nule, tak si říkám: "počkám, na klid!". V osm okolo 4 stupňů, to už přeci dám, navíc se začalo prodírat mraky slunko.

Takže jsem vyjel od Kolína směr Praha, hned za Kerskem mlha jak debil, nebylo vidět na deset metrů, plexi se nedalo použít a teplota zase laškovně spadla do velkorysého rozmezí 0-1 stupeň...a tyhle bajkerské podmínky zůstaly až někam za Nehvizdy...vyhřívané hefty způsobily popáleniny dlaní, nicméně prsty prostě odumřely, byly pryč🤷‍♂️

Ale tak - děláme to pro radost, ne? Zítra bych to stopro zopakoval...

sice mame Fica ale aspon toto cely tyzden (cez obed bolo 19°C):

• Like 1
  • Haha 5
Odesláno
před 9 hodinami, Bukoowsky napsal:

tyhle výfuky a motor jsou na mém stroji to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat😍 Ano - kdyby mi někdo řekl, že dám skoro kilo za laděnej chaos, vysmál bych se mu...a o krátký čas později...děláme to přeci pro radost, že? A tohle je děsný kotel radosti 😄 

Kolik Db dávají ty laufy?

Odesláno
před 1 hodinou, SUZUKIGSXR napsal:

Odborní jazykové tvrdí: 

• Reálné hodnoty se pohybují v rámci zákonných limitů (obvykle 92–96 dB stacionárně, cca 80 dB jízdně), ale mohou se lišit podle režimu a otáček.
Odesláno
10 hours ago, SUZUKIGSXR said:

9 hours ago, Bukoowsky said:

Odborní jazykové tvrdí: 

• Reálné hodnoty se pohybují v rámci zákonných limitů (obvykle 92–96 dB stacionárně, cca 80 dB jízdně), ale mohou se lišit podle režimu a otáček.

Homologační limity jsou daný a nesmí překročit, pokud si dobře pamatuju, 95 dB na volnoběh ani zvýšený otáčky (to je nějaký procento možností motoru, typicky 3500 rpm). Řešil jsem to loni a našel jsem i PDFko s metodickym pokynem pro PČR a STK, jak hluk měřit - v terénu i během technický kontroly). 

Kouzlo J&H laufů je spíš ve frekvenční škále, kdy se na "hlučnej režim" otevře mnohem víc basů v nízkejch otáčkách a faktu, že díky elektronice se stoupajícíma otáčkama hlučnost vejfuku zůstává stejná a zvuk se potom reguluje přivíráním klapky tak, aby byly dodrženy homologační limity po celou dobu průběhu otáček motoru. Když jsem testoval Scouta s JH trubkou, tak volnoběh a do cca 3000 otáček to bylo jako jízda na subwooferu, ale jak se zrychlovalo a motor víc točil, basy plynuly ubývaly a zůstala pak hutná a dospělá kulisa. Pořád masivně výraznější než stock výfuk, ale už ne tak "přebasovaná". V tichym režimu jsou JH snad i tišší než sériovej lauf. Všechno samozřejmě subjektivní vnímání.

Celá tahle věc mě zajímala, když jsem měl na Speed Twinu Remusy a na 101 německýho Millera. Oboje s homologací, ale bez elektroniky nebo klapek. Koupil jsem si cheap hlukoměr a měřil v polích přesně podle metodiky :). Zatímco Remus měl na volnoběh nějakejch 88 dB a na 3500 otáčkách 96 dB, Miller na Indianu měl na volnoběh 94,8 dB :D a při 3500 otáčkách už nějak 100-101 dB... opakovaně. Zardy na Scrambleru (taky homologovaný) jsem už radši neměřil vůbec. 

Usoudil jsem, že to nejspíš měřím blbě a když má vejfuk E a homologační štítek, neměl bych se tím extra jako amatér zabejvat :D

• Díky 1
  • Haha 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...