Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  V 26. 3. 2025 v 22:23, rado74 napsal:

takých je v armáde väčšina, máme žiaľ armádu do "dobrých časov" kde za váľanie sa po kasárňach za peniaze daňových poplatníkov príde časom príjemný bonus vo forme nemalého výsluhového dôchodku. Toto je už dlhé roky najväčšia motivácia pre vstup do ozbrojených zložiek a poniektorí sa tým ani netaja .......... 

Rozšířit  

U nás naopak. Pár výjimek. Pohrobci z dob kdy platy v armádě převyšovaly platy v soukromém sektoru. 

V současnosti jsou naprostá většina nadšenci přes techniku a vlastenci. Už to dávno není povolání spojované s buranstvím a zahálkou. Rozhodně si i v očích veřejnosti stojí velmi dobře.

• Dát hlas 1
Odesláno

pro Jehlan: Souhlasím s tvým komentářem. Synek je u armády cca 6 let. Dva roky byl u speciálů, ale to je vrcholový sport bez adekvátní rehabilitace, mnoho úrazů, tak odešel a řídí BVP. Byl na nějaké misi, kde byly i jiné armády NATO a když srovnával, tak si jako Češi nestáli vůbec špatně, co se týče vojenských dovedností, velký rozdíl byl v technice a zázemí jednotlivých armád. Když spolu o armádě občas prohodíme pár slov, tak se kluci neflákají, jsou srdcaři. A jak zaznívá v médiích, problémem jsou platy u poddůstojnických hodností, oficíři jsou v pohodě. 

• Dát hlas 1
Odesláno
  V 26. 3. 2025 v 22:23, rado74 napsal:

takých je v armáde väčšina, máme žiaľ armádu do "dobrých časov" kde za váľanie sa po kasárňach za peniaze daňových poplatníkov príde časom príjemný bonus vo forme nemalého výsluhového dôchodku. Toto je už dlhé roky najväčšia motivácia pre vstup do ozbrojených zložiek a poniektorí sa tým ani netaja .......... 

Rozšířit  

Mám kamaráda-je v arm. cca 20 let a přesně to sedí, názory atd.

Odesláno

Tomu Kačerovi ty cla uplně zatemnily mozek, jak tak čtu. Mohl by mu už někdo poradit nějaký další nástroj obchodní politiky, aby byla větší legrace, tohle už začíná bejt nuda :D

Odesláno

Aspon trochu kvalitny kader si v armade nezarobi zdaleka tolko ako mimo armadu a to ani so zaratanim vysluh. Ked som pred 20 rokmi koncil vs tak hlavnym problemom mojich kamaratov na vojenskej vs bolo, ako to zaonacit amy mohli s titulom oddist z uniformy a nemusiet doplacat studium. Dnes sa to zmenilo iba v tom, ze vseobecne obory uz sa na vojenskej skole moc nedaju studovat a armada sa snazi najat uz hotoveho inziniera z civilu. Su tam stale nejake benefity ubytovanie atp ale koli peniazom sa zlaka malo kto.

Odesláno
  V 26. 3. 2025 v 23:00, Jehlan napsal:

U nás naopak. Pár výjimek. Pohrobci z dob kdy platy v armádě převyšovaly platy v soukromém sektoru. 

V současnosti jsou naprostá většina nadšenci přes techniku a vlastenci. Už to dávno není povolání spojované s buranstvím a zahálkou. Rozhodně si i v očích veřejnosti stojí velmi dobře.

Rozšířit  

Kucí, já jsem v armádě cca 24 let. Zažil jsem si svoje, dobrý i zlý a v dnešní době subjektivně souhlasím s výše citovaným Jehlanem. Sloužit není pro každého a většinou to hejtují ti, co o tom nic neví. Fakt je ten, že konkureceschopnost AČR už neexistuje a nižší hodnosti / základní funkce to nemají růžové. A i tak slouží a dělají práci dobře. Dneska je to o tom, že jsou pořád někde na cvičeních, nebo na cestách... Nároky jsou poměrně vysoké a rostou. Oni moc dobře ví, jak a co dělat, morál a vycvičenost nám opravdu nechybí. Materálně to je jiný příběh, třeba taková blbost, ale když máte maskáče, které jsou střihově pořád z 80tek a nedá se v tom fungovat.... Já jsem za svoji výbavičku utratil tolik, abych byl schopnej něco dělat... (a to jako vysoká šarže a doktor fakt jsem jinde). A tak k tomu přistupují všichni. Nemám o nás a naše vojáky strach.  Nicméně vedení a hlavně civilní složka ministerstva, kde chybí erudice (aspoň informovaný laik, jak tady před nějakou dobou napsal myslím Kuncák), to je obrovský problém. Ale to je na dlouhý povídání. Co chci říct, neviděl bych to s vojáky tak černě, jak se snaží média podsouvat.

• Dát hlas 1
Odesláno

Armada je v pohode, je to o dost lepsi nez policie. Vzdycky budes mit pijavice, co budou chtit nasat z eraru, ale vojaci aspon nikomu neskodi. 

Odesláno

Všecko je o penězích. Buď si bude stát vydržovat kasárna pro stotisícovou "lidovou armádu" (a s tím související patologické jevy), nebo menší "profesionální expediční sbor" - a nebo si na vlastním území ještě dráž vydržovat cizí. Což bylo rozseknuto před 20 lety a dle příspěvků výše dodnes není ochota (na rozdíl od utápění stovek miliard za hračky na přehlídky) vlastní "zaměstnance" zafinancovat konkurenceschopným způsobem. Takže je riziko že ani těch pár draho nakoupených vozítkek, kanónů, rachejtlí a flintiček (demonstrativně pořízených jako "úlitba spojencům") časem ani nebude mít kdo obsluhovat. Fotr kdysi býval lampas - a vzpomínám že (kromě výše zmiňovaných škol) namísto úpisů a jejich vynucování celkem efektivně fungovala motivace ve formě přednostně zajišťovaného bydlení. Nemám Venezuelu rád a chápu že pro nás staré prďochy (co bydlení už dávno neřešíme a z přebytků máme "plnou kabelku") to může znít jako socanské klišé - ale pokud budou reality atakovat ceny tanků a stíhaček, tak zrovna armádní podíly na obecní výstavbě (s přiměřeným podílem nájemních bytů vázaných na zaměstnání) by v případě potřeby masových náborů pro spoustu mladých lidí (kteří by s budoucí rodinou bez prachatých rodičů/dědictví neměli kde bydlet) mohly při rozhodování znamenat sakra víc, než vágní pindy o službě vlasti, údajně moderní technice a o doživotní valorizaci výsluh. 

A lamentovat o tom jak malé procento by v případě hrozícího konfliktu bylo ochotné jít "na obranu vlasti" je klasický novinářský blábol. Pochybuju že to kdy bylo víc: navzdory propagandě bude pro schopnější část populace vždycky preferovanou variantou zašití v zázemí ("nepostradatelní pracovníci", jedno jestli ve státní správě, preferovaných provozech a nebo v uniformě) a v případě rizika nedobrého vývoje emigrace - no a ti míň schopní se budou snažit udržet "low profile" a nějak to překlepat, protože hrdinů jsou odjakživa plné hřbitovy. Jedno jestli u nás, v Německu, v Británii a nebo už pár let na Ukrajině, bez masových odvodů by to nefungovalo.

Odesláno

Asi neni uplne nerealne, ze Turek dostane nejakou tu funkci... pokud ANO se na podzim doplni motoristama a spd, coz tipuju jako dost realisticky scenar..

Havlíček:Screenshot_20250327_103553_Chrome.thumb.jpg.2436fd7bebe88f8c8bc9b5827abba13b.jpg

Odesláno

Tohle by me vzteklo. At zustane zalezlej v europarlamentu, tam svym zpusobem udela mensi skody. A necpe se zpatky sem.

• Díky 3
Odesláno

Tohle téma mne nenechalo chladným. Tedy konkrétně Armáda ČR a její bojeschopnost, respektive neschopnost.

Na úvod pár čísel o dvou, počtem obyvatel, srovnatelných státech:

ČR počet obyvatel – cca 10 mio.

HDP 2023 – 343 miliard USD

Výdaje na obranu 2 procenta HDP, tedy: 6,86 miliard USD

Izrael počet obyvatel – cca 10 mio.

HDP 2023 – 514 miliard USD

Výdaje na obranu 7 procent HDP, tedy: 35,98 miliard USD

Zjednodušeně tedy by měl mít Izrael všeho asi tak 5x více.

ČR vojáků – 25 000 profi, 0 branci, 5 000 rezervisté (tedy česky aktivní zálohy) - SUMMA 30 000

Izrael vojáků – 20 000 profi, 120 000 branci, 500 000 rezervisté - SUMMA 640 000 (21,3 x více než AČR)

ČR tanků 77

Izrael tanků 3800 (49,3 x více než AČR)

ČR obrněných vozidel 308

Izrael obrněných vozidel 11000 (35,7 x více než AČR)

ČR bojových letadel 36 (včetně pronajatých 12 ks)

Izrael bojových letadel 500 (13,8 x více než AČR)

No, a to mi tam chybí jedna velká položka: srovnání Izraelského námořnictva (ponorky, korvety, raketové čluny, výsadkové lodě,) s tím Českým. Dovolím si začít a skončit s jednou úvahou: pokud by došlo ke konfiskaci nafukovacího člunu Miloše Zemana .....

Přátelé, jsme totálně v píči, a né že né.

Záměrně se nebudu rozepisovat o míře motivace či výcviku vojáků a obyvatelstva ČR versus Izraele hájit svoji zem. Mám osobní zkušenost z obou těchto států, a proto jen zopakuji: jsme v píči.

• Dát hlas 2
Odesláno

Berte, nemyslim si, ze tohle je fer srovnatelne. Izrael je ve valce v podstate od data sveho vzniku. Tim padem potrebuje byt jinak vyzbrojen a pripraven nez kdyz si tady po stejne obdobi vsichni valky koule v miru a blahobytu.
Ale v pici celkem jsme, ne ze ne.

Odesláno
  V 27. 3. 2025 v 8:48, Radek124 napsal:

A lamentovat o tom jak malé procento by v případě hrozícího konfliktu bylo ochotné jít "na obranu vlasti" je klasický novinářský blábol. 

Rozšířit  

Nevím jestli je to blábol nebo není, ale máme v práci cca 20 - 30 ukrajinců, kteří se najednou vyrojili po ruském útoku.

Všichni prošli psychotesty, lékařem a jsou v produktivním věku. Takže naprosto funkční lidé.

Měl jsem jich pár v zácviku a na otázku co si o tom jejich válčení myslí, mi jeden jak druhý řekl, že ho nějaké válčení nezajímá.

A to jsou lidé, kterých se ten konflikt týká přímo. Co bys pak chtěl po někom kdo je o stovky kilometrů dál za procenta.

Odesláno

@AndyAaron ale já se nesnažil o fér nebo nefér srovnání. Já jednoduše srovnal personální náplň a výzbroj AČR a IDF. Víš, co by bylo nefér? Kdybych se začal rozepisovat o tom, jak takový rezervista IDF (mimochodem Sabra vyrostlý v kibucu na severu Izraele) nosí odkrytě (v Izraeli není u civilů povinné nošení skrytě) svou dlouhou zbraň, a aktivně se účastní ochrany měkkých cílů. Tedy činnosti, se kterou má ČR trvalý problém, a ústy svých nejvyšších prohlašuje, že to nejde.

A pak to celé srovnal se záložákem Pepou z Horní Dolní.

atd ....

Hele, je mi ze silových složek ČR na blití, a tato nauzea se prohlubuje úměrně tomu, jak z hlediska vojenského srovnávám Izrael a ten šaškec tady.

• Dát hlas 2
Odesláno

Tak ono malo statu na svete je v tomhle vyspelych jako Izrael, to zas budme uprimni.
A opakuju, kdyz jsi 75 let porad ve valce, tak mas mysleni a ekonomiku nastavenou uplne jinak.
To je jak kdybys po nekom kdo dostane sluzebak chtel, aby si hned koupil i svou karu pro pripad, ze by tu praci ztratil.
Zastitovali jsme se NATO. Ze jsme adekvatne nezbrojili byl slendrian, to souhlas. Ze jsme priposrani z ozbrojovani obyvatel a ze zlepsovani povedomi, to taky souhlas. A taky nam chybi trosku zdraveho nacionalismu a vlastenectvi.

• Dát hlas 2
Odesláno
  V 27. 3. 2025 v 11:08, Bert napsal:

@AndyAaron ale já se nesnažil o fér nebo nefér srovnání. Já jednoduše srovnal personální náplň a výzbroj AČR a IDF. Víš, co by bylo nefér? Kdybych se začal rozepisovat o tom, jak takový rezervista IDF (mimochodem Sabra vyrostlý v kibucu na severu Izraele) nosí odkrytě (v Izraeli není u civilů povinné nošení skrytě) svou dlouhou zbraň, a aktivně se účastní ochrany měkkých cílů. Tedy činnosti, se kterou má ČR trvalý problém, a ústy svých nejvyšších prohlašuje, že to nejde.

A pak to celé srovnal se záložákem Pepou z Horní Dolní.

atd ....

Hele, je mi ze silových složek ČR na blití, a tato nauzea se prohlubuje úměrně tomu, jak z hlediska vojenského srovnávám Izrael a ten šaškec tady.

Rozšířit  

Pro kazdeho politika je lepsi kseft se zbrojovkou nez vyse uvedene. Z kseftu se da neco vykrajet, ze situace vyse hrozi akorat petice na zakaz tlumicu.

Odesláno

Když srovnavat ČR, tak s Řeckem, Portugalskem, Maďarskem nebo řekněme se Švédskem. Ale s Izraelem to nemá smysl, v obraně je Izrael celosvětový premiant - protože prostě musí. Navíc je ta země jinde nejen nastavením vyplývajícím z permanentního valečného stavu, ale i technologicky a také svým geopolitickým významem pro západní svět. Z toho pak vyplývá úplně jiná pozice při vyjednávaní podpory u spojenců. Kromě toho je k 6 mio jeho židovských obyvatel třeba přičíst diaspory a významné rodiny nebo jedince po celém světě, díky nimž má Izrael leccos jednodušší (přistup k nejvyšším patrům politiky v USA i jinde, předpokládám i snazší přistup k fondům).

Ale třeba ze srovnání se Švédskem bychom se taky měli chytnout za nos. Nemyslím jejich naivní přístup k migrantům, z toho už začinají střízlivět, myslím ve věci technologií a zbrojní programu. Tam by to srovnání HDP a procent mohlo být zajímavé.

• Like 2
Odesláno

Uhh.. Srovnávat IDF a AČR je trochu nešťastné, jak už zaznělo - když jsi pernamentně v ohrožení vlastní existence, tak k tomu přistupuješ jinak, než tady v českém Hobitíně, kde válka byla na návštěvě před 70 lety a nikdo si to už nepamatuje... I tak jsem ale optimista. Co se armády jako takové týče, jsme jinde, než to bylo ještě před pár lety. Jen se nám trochu změnilo zadání, protože jsme se dlouhé roky připravovali na asymetrický konflikt a najednou díky Ukrajině řešíme něco, co bylo zapomenuto a co vypadalo, že se nás netýká. Český voják je plně srovnatelný s jeho ekvivalentem jiné NATO armády, myslet si co chcete, ale je to tak. A tím nemyslím jen kluky z Prostějova. 

Něco jiného je to politické pozadí a ty noty, které armáda dostává.  Tady je prostě znát že se jednak nepočítalo s tím, že se tady něco může přihodit, jednak jsme jako armáda fungovali jako kasička pro ostatní a hlavně, tím, jak se nedodržuje ale žádná koncepce, žádný jízdní řád, tak se to negativně odráží na všem. Nákupy, modernizace, způsob úhrad.... Ale zase, to je na dlouhé povídání.   Já osobně spíš jako hlavní negativum vidím v následcích x let trvajícího působení komančů na uvědomění tohodle národa. To je něco, co se prostě hojí generace. Je to pomalý proces a ta doba tomu moc neprospívá. Ale i tak si myslím, že u mladých se ten náhled na obranyschopnost a na stát mění k lepšímu. Je se líp píše o těch negativech, pozitiva netáhnou.

Já nerad píšu, je to spíš o rozhovoru, navíc mi takhle spousta podnětů tím datlením do klávesnice utíká. Takže to berte spíš jako nějaké pointy, protože se mi takhle špatně argumentuje. :)

• Like 1
  • Dát hlas 1
Odesláno
  V 26. 3. 2025 v 19:22, petr_cha napsal:
  V 26. 3. 2025 v 17:57, Chronař napsal:
Přihlásili byste se v případě napadení Česka nebo člena NATO dobrovolně do armády k aktivní obraně ČR? Agentura Median se v průběhu února v rámci bleskového průzkumu dotazovala reprezentativního vzorku respondentů na otázky spojené s bezpečností. Více než polovina respondentů by se do armády v případě ohrožení státu rozhodně nepřihlásila. Rozhodně ano 6 %Spíše ano 14 %Spíše ne 26 %Rozhodně ne 54 % Zdroj dat: bleskový průzkum veřejného mínění Median pro Český rozhlas
Rozšířit  

16% + 4% = 20% z 5 milionu lidi = armada 1 milionu lidi... to je docela dost slusny..

Rozšířit  

Čekal bych třeba, že 20% řekne, "Jasně, nejspíš jo" 70% řekne "Nejspíš ne, od toho máme armádu" a zbylejch 10% dezolátů řekne "Bojovat za Fialu ? To ani náhoudou"

Ale 54% "rozhodně ne" je hustý.

Myslím, že je to výsledek pohodlný doby, kdy cca polovina lidí nechodí k volbám, protože potřebujou jet na chatu a druhá polovina volí toho, co slíbí "něco udělat pro lidi".

Zlrátka lidi jsou líný převzít odpovědnost. Obecně a dokonce i jen za sebe.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...