Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)

Doporučené příspěvky

@shaggy je to jako se vším, je třeba najít dobrého "inspektora", jinak to nebude mít kýžený výsledek. Ale určitě bych do toho šel, těch skrytých vad a závad může být hromada a pak se z toho posereš při rekonstrukci, nebo odstraňování problémů. Starý barák, který neznáš je možná lepší koupit před rekonstrukcí, protože jsou vidět problémy. Nekvalitní rekonstrukce mohla jen zakrýt problémy, které vyhřeznou v budoucnu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

2 hours ago, Diablo1st said:

Pár videí som pozrel od tohto pána. Osobnú skúsenosť nemám.

K tomu som sa doklikal nakoniec tiez. Niektore nalezy/stavby stoja za to...

Dostali sme energeticky certifikat ale vobec neviem co tie cisla znamenaju:
Celkova spotreba energie kat. B 74kWh (m2 * a).
Primarna energia kat A1 85kWh (m2 * a).
To "a" je akoze annum/rok?
Dalej je tam Vykurovanie = B 56kWh (m2 * a) a Priprava teplej vody = B 18kWh (m2 * a).
Kurenie a tepla voda je na plynovy kondenzacny kotol, ziadny tepelko, rekuperacia ci solar. Proste prerobeny viac ako 50-rocny dom.
Obvodove steny su zo skvarobetonovych tvarnic 30 cm + zateplenie EPS 15 cm.
ŽB stropna doska 20 cm + XPS 30 cm.

Odkaz ke komentáři

Ide mi o to, ze ci takto urobeny dom, okrem chyb pri realizacii, nebude proste zrut energie. Ma to 180 m2, z toho dakych 35m2 je pivnica. Kurenie je radiatorove a mozno cast ma teplovodivu podlahovku. Vobec neviem co sa u nas plati za plyn, v byte to mam predsa len trochu inac rozpocitavane.

Odkaz ke komentáři

Stavím zahradní domek a napadlo mě, že bych dal na střechu fotovoltaiku. Střecha cca 40m2 situována na jih.

V baráku mám roční spotřřbu 8MWh.

Nějaké vlastní zkušenosti, kdo to máte nastudováno, jak to provést nejoptimálněji?

Odkaz ke komentáři

před 22 minutami, Beet napsal:

Stavím zahradní domek a napadlo mě, že bych dal na střechu fotovoltaiku. Střecha cca 40m2 situována na jih.

V baráku mám roční spotřřbu 8MWh.

Nějaké vlastní zkušenosti, kdo to máte nastudováno, jak to provést nejoptimálněji?

Ak to chceš na dotácie tak osloviť firmy v okolí 😀

Ak to chceš stavať sám tak je otázka, či chceš FVE aj oficiálne pripojiť alebo chceš ísť v ostrove.
Keď tak mi napíš SZ a môžeme prediskutovať, FVE mám cez 4 roky.😉

Odkaz ke komentáři

7 hours ago, Hasňa said:

Bude to žrát dost. Místo musí být úžasné a cena přívětivá, pak ok.

Je to v meste, kusok od sucasneho byvania, takze netreba menit skolu detom. V okoli je uplne vsetko v pesej dostupnosti. Stoji na 7,4 arovom pozemku. 140 stvorcov obytnej plochy, 36 m2 pivnica s podlahovym kurenim.

Ale je to prvy dom co sme boli pozriet, zial ceny podobnych nehnutelnosti v lukrativnejsich castiach Ba su dost vyssie. Pri sucasnych hypo urokoch je to mimo nas dosah...

Odkaz ke komentáři

před 16 minutami, shaggy napsal:

Je to v meste, kusok od sucasneho byvania, takze netreba menit skolu detom. V okoli je uplne vsetko v pesej dostupnosti. Stoji na 7,4 arovom pozemku. 140 stvorcov obytnej plochy, 36 m2 pivnica s podlahovym kurenim.

Ale je to prvy dom co sme boli pozriet, zial ceny podobnych nehnutelnosti v lukrativnejsich castiach Ba su dost vyssie. Pri sucasnych hypo urokoch je to mimo nas dosah...

Máma má podobnou kostku, zateplení 15 cm, kondenzační plynový kotel, plastová okna s dvojsklem, pod střechou je nafoukaná izolace. 2 bytové jednotky, nahoře brácha, dole máma, tj. 2 osoby. 

Spotřeba 2,5 MWh elektrika, 14,5 MWh plyn., měsíčně cca 5 500 CZK.

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

před 6 hodinami, Diablo1st napsal:

Ak to chceš na dotácie tak osloviť firmy v okolí 😀

Ak to chceš stavať sám tak je otázka, či chceš FVE aj oficiálne pripojiť alebo chceš ísť v ostrove.
Keď tak mi napíš SZ a môžeme prediskutovať, FVE mám cez 4 roky.😉

Chci to s dotaci, ale firmy oslovim az budu vedet co budu chtit. Zatim jsem to nestudoval, proto jsem se ptal tady.

Co jsem zatim zachytil, tak idealne pokud vyprodukuju tolik co spotrebuju a ze bych mel chtit asymetricky stridac.

Odkaz ke komentáři

@Beet Mám 10 kWp od SOMI, je to česká firma. Najdi si na jejich stránkách realizační firmu ve tvém okolí. Mi to dělali Strechari.cz z Raškovic a super zkušenosti. 

Byla u nás bouřka, blesk přímo do sloupu u baráku, odešla baterka a nikdo neví proč, přijeli, napíchli, mrtvá, tak ji odvezli a přivezli fungl novou. Mám to v záruce. 

Appka a web v češtině a snaží se to pořád zlepšovat s ohledem na optimalizaci a prodej přetoků apod. Sledoval jsem je 2 roky a neměli tady realizační firmu, pak to koupil kámoš, max spokojenost, už jede rok. Já zatím 3 měsíce a pohoda.

Odkaz ke komentáři

před 15 minutami, Beet napsal:

Chci to s dotaci, ale firmy oslovim az budu vedet co budu chtit. Zatim jsem to nestudoval, proto jsem se ptal tady.

Co jsem zatim zachytil, tak idealne pokud vyprodukuju tolik co spotrebuju a ze bych mel chtit asymetricky stridac.

Podľa mňa ti firmy navrhnú 10kW 3F asymetrický menič, 10kWh batériu a panelov koľko vlezie. Pre firmy najefektívnejšie, lebo to zbúchajú veľmi rýchlo. 

Ak by si chcel niečo lepšie tak potom Victron systém, ale montuje ich menej firiem, lebo sú časovo náročnejšie, ale možnosťami a vlastnosťami sú niekde inde ako all-in-one systémy. 

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Ahoj, prosím nemáte někdo kontakt (nebo nezabývá se tady nekdo) kontrolou nemovitostí před koupí? Máme vyhlídnutý dům ve Staré Boleslavi, je to stará stavba (1920 rozšířená 1940 tuším), ale hlavně po částečné rekonstrukci, která není úplně dotažená. Nedodělky si dokážu případně dodělat, ale spíš bych potřeboval zjistit, jaký je reálný stav toho baráku, co se udělalo blbě (mam sve laicke podezření a i nrjake obavy) a hlavně co se udělalo jenom proto, aby se něco zamaskovalo (+statika). Taky by se mi hodil nějaký odhad případných potřebných úprav (střecha vím, že časem bude potřeba, ale zatím do toho neteče, až bych se do toho pouštěl, udělal bych rovnou podkrovní pokoj a fotovoltaiku, neumím ale posoudit, jestli jsou na to stávající krovy dostatečné, nebo bude potřeba do toho sáhnout víc... no a tak dále, to už bychom pak probrali spolu).

Díky moc za případné kontakty, klidně do SZ

Edit samozřejmě to nechci zadarmo  jde mi primárně o kontakt na někoho zkušeného a spolehlivého, nerad bych narazil na nějakého "radobyprofesionala" co už otočil 2 byty, tak tomu přece rozumí...

Upraveno uživatelem Maro
Odkaz ke komentáři

@Maro Pokud je to takto starý dům a přístavba tak bych řešil i statika, zejména kvůli základům, byly často poddimenzované a můžou být dost v hrozném stavu. Bude ti to pak praskat a podobně.

Já bych si na takový barák udělal alespoń nový věnec a novou střechu, než tam začneš cokoliv dělat dál. Zpětně se to dělá mnohem komplikovaněji a velmi draze.

Kolega v práci teď řeší podobně starý dům a je to peklo.

Odkaz ke komentáři

Jo to je přesně to, co potrebuju s někým konzultovat, protože sám to posoudit neumím. Ono co se týká takové té základní kontroly, tak problémy se statickou nic nenaznacuje, asi jen na dvou místech jsem našel praskliny v omitce, ale nic co by naznačovalo, že to jsou ve zdi a ze by byly statického rázu. Spíš mě tam dráždí, že tam je vylita nová podlaha v přízemí, ale ve sklepě jsou na stropě pražce v ne zrovna excelentní kondici a tam bych potřeboval zjistit, jak tu podlahu udělali, jestli je chycena do stěn, nebo leží na těch prazcich a případně jak kompliovaně a kolik by se jich muselo vyměnit, aby se tam časem někdo nepropadl.

Ale to už tady zbytečně plevelim:-)

Odkaz ke komentáři

Maro, ja myslim, ze to neplevelis. Je to prave dobre, ze to tu pises. Taky nebudu uplne konkretni. Chapu, ze chces rekonstruovat dum, protoze na novy nejsou prachy. Mam to uz par let stejne s tim rozdilem, ze ja ho nemusel kupovat. Kdybych ho kupoval rekneme za odhad i s pozemkem, byl bych dnes na cca 6-7 mio (cca 1/2 na 1/2 porizeni a rekonstrukce a to si drtivou vetsinu delam sam, takze minimalne milion sem usetril za praci). S tim, ze je toho furt spousta, co je jeste potreba a spoustu nikdy neudelam. A furt je to stary barak se spoustou nevhodnych reseni a chyb.  Uprimne je to ta nejtezsi a nejpracnejsi cesta k bydleni. A nakonec je to drazsi nez zacit na zelene louce. 

Hlavne i sebelepsi machr na baraky neodhali ani zdaleka vsechno. A cokoliv budes delat, budes nachazet dalsi desitky malych drobnych problemu. Nikdy nepujde jen vyvrtat dira, zatlouct hmozdinka a zasroubovat vrut....

Drzim palce, nicmene moje rada zni: Ruce od toho pryc a utec, dokud je cas.

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, Xenomorfus napsal:

Maro, ja myslim, ze to neplevelis. Je to prave dobre, ze to tu pises. Taky nebudu uplne konkretni. Chapu, ze chces rekonstruovat dum, protoze na novy nejsou prachy. Mam to uz par let stejne s tim rozdilem, ze ja ho nemusel kupovat. Kdybych ho kupoval rekneme za odhad i s pozemkem, byl bych dnes na cca 6-7 mio (cca 1/2 na 1/2 porizeni a rekonstrukce a to si drtivou vetsinu delam sam, takze minimalne milion sem usetril za praci). S tim, ze je toho furt spousta, co je jeste potreba a spoustu nikdy neudelam. A furt je to stary barak se spoustou nevhodnych reseni a chyb.  Uprimne je to ta nejtezsi a nejpracnejsi cesta k bydleni. A nakonec je to drazsi nez zacit na zelene louce. 

Hlavne i sebelepsi machr na baraky neodhali ani zdaleka vsechno. A cokoliv budes delat, budes nachazet dalsi desitky malych drobnych problemu. Nikdy nepujde jen vyvrtat dira, zatlouct hmozdinka a zasroubovat vrut....

Drzim palce, nicmene moje rada zni: Ruce od toho pryc a utec, dokud je cas.

+1

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...