Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)

Doporučené příspěvky

prosím zkušené uživatele "zimních zahrad" o sdílení zkušeností a radu. Žena domácí vyslovila -jak to jen manželky umí- přesvědčení, že toužím zastřešit terasu a udělit  na ní light zimní zahradu. Řešení spočívá v zastřešení mléčným polykarbonátem (pevná střecha) a skleněnými bočními a čelní stěnou, které budou ze 2/3 otvíravé (pojezd). Terasa je situována na západozápadojih, takže počínaje 13 hodinou do ní začne prát slunce a v létě mu to vydrží až do půl deváté s přehledem. Moje otázky :

1. jak moc v létě pomůže odvětrávání/otevření ze 2/3 bočních a čelní stěny ? Bude tam dýchatelno, nebo si buduji skleník? Předpokládám, že na čelní stěnu přijde zastínění-průsvitné rolety. Obavu mám z té pevné střechy. Mám již nyní počítat s přípravou na mobilní klima ?

2. Každodenní zimní provoz není předpokládán, nicméně cca 4-5 akcí by tam proběhnout mělo. Vytopím to plynovým topidlem, ptám se ale, jaké hrozí riziko kondenzace vzdušné vlhkosti,, případně jak s ním naložit.

Pro úplnost, bavíme se o rozměru 10 x4 m, zadní stěnou napojení na dům, vstup přes francouzská okna, lokace v širším okruhu Prahy. Zahrada bude pravděpodobně kupována u firmy Hobbytec - nějaké zkušenosti ? 

Díky za Vaše komentáře

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@nickie
V původním baráku jsem měl terasu nezastřešenou na JZ, tak mám představu o tom, že se na této straně bez zastineni nedá existovat. Dnes mám čerstvě zimní zahradu (stejná firma, jen celosklo) na východ. A vím, že když jsem tam dnes před 10. otvíral okna, bylo tam přes 40. Slunce mi tam přestane svítit kolem druhé hodiny. Snídaně, oběd nesmysl. Večer je to OK.
Tak jak to máš orientovaný ty, bez zastinení to bude neobyvatelný.
Btw: nemám ještě žádný zastineni. Když "rozsunu" okna, větrá pěkně (ale to závisí i na "luftu" okolo.

Odkaz ke komentáři

@polifka &nettopejr. Děkuji pánové. Ani vepřík ani 40 C mě moc netěší, ale jde to (bohužel) v mém očekávání. Zkusím ještě rozšířit položený dotaz o možnost montáže stropních ventilátorů dovnitř zahrady, případně jestli bude nějaká reakce na zkušenosti s klimatizací .

Odkaz ke komentáři

Jako uklimatizovat "skleník s 13. hodinovou plnou palbou slunce" bude vyžadovat slušný výkon.

Řeš spíš zastínění. Ideálně venkovní aby ti paprsky ani nedopadly na sklo. Větrání atd.

Obecně bych řekl, že se kombinace JZZ orientace, prosklených ploch a letního využití se vylučuje.

Já mám celosklo, zastínění musím taky časem nejak vyřešit (boční taky nějakýma roletama nebo něčím, vrchní zatím vůbec nevím) takže jestli něco vymyslíš, poděl se s inspirací (klidně SZ)

Odkaz ke komentáři

Tak někomu to třeba vyhovuje, ale já bych nechtěl být otrokem tepla. Když už topit tuhými palivy, tak určitě uvažuj o akumulační nádrži a to dostatečně velké, aby to bez problému po natopení vydrželo třeba týden topit, jinak to nemá moc smysl. Každý to má ovšem jinak.

Odkaz ke komentáři

kotelna, kotel s velkym zasobnikem a automatickym prikladanim, velka akumulacni nadrz - ktera novostavba tohle ma?
pouzivat pohledovy krb/kamna a moderni designovy obyvaci pokoj jako kotelnu spoustu lidi asi nakonec odradi... kdyz v dnesni moderni pasivni (nebo skoro pasivni) novostavbe staci par kilowat elektrokotle do podlahovky...

a ohen v obyvaku zustava uz jen designovou zalezitosti. znam ze sveho okoli par lidi, kteri rikali, ze uz by kamna/krb nechteli, ze by to zrusili, ze uz to jen zabira misto a vubec to nepouzivaji :)

Odkaz ke komentáři

před 3 hodinami, adamnottt napsal:

Dobrý den,

Máme v plánu stavbu domu a řešíme teď vytápění. Zde jsem narazil na vytápění dřevem v novostavbách

Máte někdo zkušenost? Doporučujete či ne? A čím konkrétně? Kamna/krb? S výměníkem?

Děkuji.

Ako nechcem ti kaziť radosť, ale koho poznám tak moc v tom krbe nekúri, lebo sa to nedá regulovať. Proste fyziku neobabreš.

Do novostavby by som radšej volil iné formy vykurovania ako kamna/krb. Ak chceš silou mocou drevo tak splyňovací kotol + akumulačná nádrž. 

Ak si prerátaš všetky náklady súvisiace s vykurovaním drevom, tak sa to do novostavby moc neoplatí:

- potrebuješ pivnicu alebo veľkú technickú miestnosť (osobne kúrim drevom a mám pivnicu 22m2 a je to dosť nahrane)

- potrebuješ komín (cca. 1000€)

- je z toho bordel

- slušný kotol + akumulačka (kľudne 3000€ a viac)

Radšej pridať na zateplení a dať do domu obyčajný elektrokotol, vzduchotechniku a na ohrev TUV bojler s tepelným čerpadlom, alebo fotovoltaiku. 

Odkaz ke komentáři

před 7 hodinami, adamnottt napsal:

Dobrý den,

Máme v plánu stavbu domu a řešíme teď vytápění. Zde jsem narazil na vytápění dřevem v novostavbách

Máte někdo zkušenost? Doporučujete či ne? A čím konkrétně? Kamna/krb? S výměníkem?

Děkuji.

Neodporucam, stoji to za hovno. A ten web uz vobec nie.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Ahoj, jedna stena domu (puvodni technicka mistnost) stena cihla cca 45cm a zatepleni 5cm polystyren (od puvodniho majitele). Chci pridat zatepleni.. muzu dat na tento polys nebo orvat a dat na cihlu novej v jedne velikosti?

Jedna se o stenu cca 2,5x10m

Firma to chce nalepit na stavajici.

Diky

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...