Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)

Doporučené příspěvky

Jasný, já se ptal rok a půl a četl tzb-info diskuzní fórum, než jsem kopnul do země. Je to trouble free. Je to těžká pasivní stavba, takže neměníme teploty v pokojích, setrvačnost je obrovská. Takže jsme si nastavili teploty v pokojích tak, jak nám vyhovují a tak je to konstantně pořád, Jablotron si reguluje průtoky v jednotlivých smyčkách a a oběhové cerpadlo podle potřeby. Větrání jede konstantně pořád, jen se někdy zesílí, když je třeba. Nic vlastně nikdy nenastavujeme a vůbec se tím nezaobíráme. Jen v létě, když je fest horko, tak před spaním zapínám na rekuperaci noční předchlazení, bypasuje se výměník a do baráku jde nepředehřátý chladný vzduch z venku, a přes den stahuju žaluzie, aby se barák nevypekl. Ráno rekuperaci zase zapnu a dovnitř jde vzduch ochlazený tím vnitřním, který jde ven a nefouká mi sem 30 stupňový fén. A přes léto podlahovku vypínám úplně, aby ji náhodou nenapadlo topit, když teploty trochu klesnou. Přes zimu nedělám ani to, to to jede v plně automatickém režimu. Jede to furt, konstantně, samo. Jen co 3 až 4 měsíce vyměním filtry. A na silvestra, když tu spí 15 lidí různé na karimatkách, tak podlahovku úplně vypínám, protože když jsem to nedělal, tak ráno bylo všichni upečení. Když na tu podlahu člověk lehne, přikryje se spacákem a teplo neodchází do okolního vzduchu, tak to má pod spáčem hnedle 30 stupňů a na tom se nedá spát.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teď řešíme inteligentní domácnost (systém Loxone) do velkého RD a Jablotron potvrdil kompatibilitu s jejich systémem nuceného větrání s rekuperací = čidla CO2 od Loxone umí poslat správnou informací do regulačních klapek řízení průtoku nuceného větrání Jabkotronu. V RD zůstávají designové koncové prvky Loxone, v technické místnosti běží Jablotron.

Odkaz ke komentáři

před 21 hodinami, P_P napsal:

Máš to super, pokud je to takto komplexně pojaté, pak to dává smysl.

Nechci být otrokem a vše nastavovat pořád nějak manuálně, proto se ptám a hledám optimální řešení. 

Zkus oslovit firmu https://www.univenta.cz Tihle chlapi vědí co dělají ;) 

Odkaz ke komentáři

Díky za tip, ale asi dělají jen teplovodní. 

Jinak počítám se stavbou na klíč a bude na hlavním dodavateli, aby si vybral subdodavatele. Nicméně sbírám zkušenosti abych věděl přesněji co vlastně mohu chtít a jak by to mělo vypadat. 

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...
před 2 hodinami, wawrik napsal:

Používa niekto zmäkčovač vody pre celý dom? Nejaké odporúčania?

Ja používam zmäkčovač v kombinácii s odstránením dusičnanov - TOTO + mám filtre na vstupe a UV lampu na výstupe.

Jediné čomu by som sa vyhol sú čínske riadiace hlavice. Funguje síce 3,5 roka bez problémov, ale nejdú meniť niektoré nastavenia. Radšej by som zobral niečo od kvalitnejšieho výrobcu. 

Upraveno uživatelem Diablo1st
Odkaz ke komentáři

V 23. 12. 2023 v 20:33, P_P napsal:

Díky za tip, ale asi dělají jen teplovodní. 

Jinak počítám se stavbou na klíč a bude na hlavním dodavateli, aby si vybral subdodavatele. Nicméně sbírám zkušenosti abych věděl přesněji co vlastně mohu chtít a jak by to mělo vypadat. 

Pokud ti projektant nedoporučuje rekuperaci a děláš stavbu na klíč, tak bych si nechal udělat návrh rekuperace od firmy, která se tím zabývá, popř. to bude realizovat a domluvil se s gen. dodavatelem, že to budou dělat oni. Pokud s tím gen. dodavatel nemá zkušenosti, tak to můžou nakurvit. Pohlídej si komponenty, ze kterých se to bude dělat a taky koncové prvky - výdechy/odsávání. Tam je důležité vidět i zakončení (mřížky, regulovatelné odtahy. Ne všechno pasuje na vše, aby jsi se pak nedivil, že máš hnusné koncovky, protože jiné nejsou. 

Já mám přívod vzduchu do místností v podlaze a odtah nad podbitím stropu, tudíž se vyhneš průchodům přes zdi.

Navhrhoval mi to kámoš, co dělá vzduchotechniku, ale nedomysleli jsme právě koncové mřížky v podlaze a musel jsem je pak náročně vyrábět ze dřeva a hliníku. Na jím dodané boxy (vyráběné) nejsou hotové mřížky. To jsem holt nedomyslel.

Ale po roce a půl si už neumím představit fungování bez rekuperace. Vše co tu bylo napsáno veprospěch rekuperace podepisuji.

Je to velké zjednodušení života v domě. Nastavení mám dvě, léto a zima. Tím to končí. Neřeším, jestli je vyvětráno, v létě se mi nepráší do domu přes otevřená okna, v zimě nepouštím teplo ven z domu. Neřeším, jestli je vyvětraná koupelna po koupeli/sprchování. Protože vždycky je. A neposlední výhoda, když odcházím do práce, tak neřeším jestli jsem někde nenechal otevřené okno, protože jsem je ani neotevíral.

Odkaz ke komentáři

@Kotlick Díky za osobní zkušenost, rekuperaci jsem v projektu nejprve odmítl já. Nakonec ale po zvážení všech pro a proti, osobních referencí od kamarádů a pod jsem se rozhodl rekuperaci dát, už jsem to probral s projektantem bude do projektu doplněno.

Největší strach mám z hluku, přeslechů a pod, ale prý se to dá vyřešit dobrým návrhem.

Zatím se kloním ke značce Zehnder - právě i na základě konkrétních doporučení.  Výběr firmy nechám na generálním dodavateli stavby, ale samozřejmě si budu ověřovat reference, pojedu se někam na realizaci podívat.

S rekuperací však vyvstal další "problém" - digestoř. Plánoval jsme s odvodem mimo, to asi teď nepůjde. Takže recirkulační, kdy odvede pachy, ale ne vlhkost, což by zase ale měla eliminovat ta rekuperace.  Viděl jsem i odsavače Faber, které se upraví o tukové filtry a napojí přímo na rekuperaci, takže nevím. Ale jak píšeš, návrh a projekt dodá firma, co to bude realizovat, tak uvidím, co navrhnou. 

Odkaz ke komentáři

@P_P Jo všiml jsem si, že řešíš hluk, nebo nastavení teplot v jednotlivých pokojích... Nevím kde bydlíš teď a jestli to neřešíš zbytečně, ale třeba pro to máš pádné důvody.

Co se týká digestoře, mám odtah ven a otevíráme okno v kuchyni na větračku. Jednak kvůli rekuperaci, kdyby náhodou běžela, ale i kvůli těsnosti domu, odtahuje to rychleji. Samozřejmě by bylo lepší nějaké systémové řešení. Nevadí nám to, zbykli jsme si. Elektrikář mi ještě nabízel takovou "pojistku", že by dal k digestoři nějaký spínač, který by bezdrátově odpojil rekuperaci při zapnutí digestoře, zatím nebylo potřeba.

Dneska bych to řešil jinak a nechal si celou vzduchotechniku včetně digestoře udělat od jedné firmy a tak aby to fungovalo spolu. Čímž se oklikou dostávám znova k tomu, že si to nech navrhnout a spočítat od firmy co tomu rozumí.

Odkaz ke komentáři

Dobře, že jsi ji tam vrátil, stavět dneska nový dům bez řízeného větrání je nerozum. Hluk ani přeslechy mít nebudeš, o tom jsem skoro přesvědčen. Zato budeš mít stále vyvětrané koupelny, suché ručníky, ložnice s čerstvým vzduchem, smrad že záchodu nepůjde do domu a budeš šetřit drahou elektřinu. Tím, že to mám zapnuté non-stop, to ty průtoky jsou tak nízké, že hluk je nulový. Rozvody mám všechny pod izolaci horního patra, dolů jsem se provrtal skrz. Dole jsou tedy vstupy i odtahy ve stropě, odtahy jsou záchod, kuchyň, zádveří, technická, kde je sušička. Vstupy jsou dva v obýváku a pokoji pro hosty. Nahoře jsou vstupy samozřejmě v podlaze obou děcáků a ložnice a odtah je ve stropě koupelny se záchodem.
Digestoř mám tak, že nad sporákem je digestoř s tukovým filtrem a výdech normálně nad linku. Když smažím cibulku, tak to zapínám, at to stáhne mastnotu. No a nad linkou kousek vedle mám odtah do rekuperace. Největší průměr. Mám tam spínač na režim kuchyň. Když to zapnu, tak rekuperace zavře všechny odtahy kromě kuchyně a ta se rozjede na 400 m3/h. Po vaření to prostě vypnu a rekuperace zase začne větrat celý dům na nízký výkon. Zehnder se mi zdál zbytečně drahý. Atrea je podpora českého průmyslu, vyzkoušená kvalita a filtry za 15 korun. Zehnder má určitě výměnné rámečky s filtrem, které budou za dost jinou cenu.
Přikládám koncové prvky obývák, vstup, kuchyně l, odtah, a podlaha nahoře, vstup.

e1a89189999ccb917ef244da593f3cb8.jpg9de13497daea7b6d14a2b8cb29011042.jpg010223adcd7b9d0ca589919eb8de4eec.jpg

Odkaz ke komentáři

On 1/1/2024 at 7:58 PM, wawrik said:

Používa niekto zmäkčovač vody pre celý dom? Nejaké odporúčania?

V červnu jsem nechal instalovat na doporučení domácí vodárnu s předfiltrací pro RD s 3-4 lidma. Myslím, že je to přímo ten linkovanej stroj. Chodí bez potíží a kámoš, kterej mi ho doporučoval, s ním běží snad už 2 roky, taky bez potíží. A topenář, kterej u mě byl týden po instalaci, mi říkal, že podobnej má už 10 let a kromě doplňování soli a každoroční výměny filtrů s tím nic nedělá. A že už by teda asi měl vyměnit tu hlavní kazetu :D.

Efekt na vodu je dramatickej. My teda nejedeme úplně tu nejměkčí úroveň, protože nám nechutná a hlavně se s ní blbě meje cokoliv, takže jsem si to lehce upravil (což tady u toho stroje jde nastavením směšovače/bypassu (a nejspíš i u jinejch)) a od tý doby plná spokojenost.

Nevím, jestli ti to pomohlo teda :D 

Upraveno uživatelem KFL
Odkaz ke komentáři

Tak koukám, že ta Atrea má také dost nízkou hlučnost, přidávám na seznam. 

Pokud budu mít jen přízemní bungalov, je lepší mít přívod v podlaze a odvod ve stropě, nebo oboje ve stropě?  Bude tam podlahové topení, tak nevím, jak ty rozvody - nebo se dávají hned na základovku? 

Ale to asi uvidím, až dostanu projekt a protože to budu řešit před zahájením stavby, tak tam si žádné omezení nebude. 

Odkaz ke komentáři

máme taky Atreu, máme jí pod stropem v technické místnosti pod sádro podhledem a je tichá, běží celoročně na 30% a pohoda, hluk nula. Přívody v podlaze, odtahy ve stropě. Super je si koupit WC mísu s odtahem pachu přes mísu a napojit do rekuperace, prakticky nesmrdící záchod.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...