Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Tak hlavně v tom, že dělá na sebe. A je tam dobrovolně a ne proto, že mu to někdo nařídil a pohrozil vyhazovem když nedojde. ....

Asi tak,no...

Upraveno uživatelem Sergej Vasilijev
Odesláno (upraveno)

... ale zapomeňte na to, že je v těch krámech většina lidí dobrovolně!

Těmi řetězci jsem si taky prošel a všechny, které jsem tam potkal tam byli naprosto dobrovolně. Občas si někdo postěžoval (občas trochu víc) a občas i odešli. Dobrovolně nebo jim byla vypovězena prac. smlouva. Takže tady se neshodneme, nebo tedy alespoň nechápu situaci, kdy tam ten člověk není dobrovolně.

Upraveno uživatelem zceyee
Odesláno

@Frostie já vím napsal sem to složitě, není to o EET ale o zaměstnanec vs majitel. ;)

teď už rozumím, díky za dovysvětlení

Odesláno (upraveno)

...nebo tedy alespoň nechápu situaci, kdy tam ten člověk není dobrovolně.

To není taky nic složitýho

Buď děláš práci co tě baví a pak ten masochizmus za kasou hypermarketu vidíš jen z druhé strany

Nebo ses blbě učil, narodil špatným rodičům a třeba když k tomu máš na krku čtyři malé děcka nic jiného není k mání tak hop a si tam "dobrovolně".

Je to tam samý dobrovolník :D

Upraveno uživatelem Sergej Vasilijev
Odesláno (upraveno)

...

Nedělám práci co mě baví, ale dělám ji dobrovolně. Tenhle argument chápu, v reálu je to dost podstatný argument, ale nikomu nebrání podat výpověď a zkusit to jinde (že je to občas existenční risk, to je věc druhá, zrovna s tím taky bojuju jelikož řeším stejnou situaci). Ale je to jako tvrdit, že závislí na cigaretách nekouří dobrovolně. A tak by jim to měl stát zakázat. :D

Upraveno uživatelem zceyee
Odesláno

Ale o nepretrzitem provozu tu snad nebyla rec, ne? Tudiz tak uplne nechapu tvuj prispevek.

Skusim Ti to vysvetlit. U nas napr. Tesco bezi 24/7. Takze ak neumoznis zamestnancovi pracovat pocas statneho sviatku, prichadza tak o iny den ked mohol mat volno. Snad Ti to pomohlo pochopit moj prispevok.

Odesláno

Cywe, tak kdyz si nekdo posral zivot a poridil si navic ctyri decka s nejakym kriminalnikem, tak misto aby byl vdecnej, ze mu nekde daji pracovni misto, ackoli nic neumi, tak bude omezovat ostatni a drzkovat? Dobry.

Odesláno

Tak já spíš nechápu ty nářky nad dobrovolností/nedobrovolností. V dnešní době, kdy je víc práce než pracantů? Nebaví, nechci, málo peněz, šéf je idiot...ahoj a jdu jinam, ne?

Když se stát - vždy a všude ten nejhorší hospodář na světě, začne s..át direktivama typu ?teď zavři, teď otevři? do svobodného podnikání, je to, podle mě, vždycky špatně.

Odesláno

Sorry, že vám vstupuju do plodný diskuse, ale dělám taky v nonstop provozu a pokud zaměstnancům vyjde směna na státní svátek, automaticky jim nabíhá den placeného volna navíc. Proto o sváteční směny dost stojí (pracují za dvojnásobek, resp se jim zvětší placené volno). Vždyť státní svátek je v normálním provozu volnem s náhradou mzdy, tak proč by to mělo být v nonstop provozu jiné? V obou případech zaměstnanci nepřichází o hodiny v pracovním fondu resp. o peníze (když nejdou do práce) a když do práce jdou, musí dostat něco navíc, jinak by dělali zadarmo. Zaměstnavatel, který nutí zaměstnance si státní svátek napracovat, porušuje ZP. Múže jim v rámci pokrytí výpadku způsobeného státním svátkem nařídit přesčasy, ale ty musí být extra zaplaceny včetně příplatku.

Odesláno

Sorry, že vám vstupuju do plodný diskuse, ale dělám taky v nonstop provozu . . . .

přesné, tohle je ve všech firmách, je to dané zákonem, svátek je + 100%, sobota a neděle + 25% (může být např. kolektivní smlouvu smluveno i více), práce v noci + 10% (opět může být víc stejně jako u víkendových příplatků),

stejně jako jsou pravidla pro čerpání dovolené, "paragrafu", volna na návštěvu lékaře . . . .

moc tuhle diskuzi nechápu, tohle jsou věci o kterých má velmi dobré povědomí i pokladní v marketu, tady mi přijde že někteří diskutující o těchto nařízeních v životě neslyšeli :)

Jinak zpět k tématu - tak 15 let zpátky jsem poprvé v životě viděl za velkou louží 24/7 supermarkety, to jsem hleděl jak puk, nicméně taky jsem tam viděl samoobslužné pokladny. Jsme tradičně o fous pozadu v tomhle progresu, ale dnes jsou i u nás, Tesco, Globus, Ikea, začal i Kaufland. . .

nikde už neuvidíte svítit 10 otevřených pokladen ve špičce, tak dvě tři a k tomu samoobslužné kasy. V menších marketech pokladní = vykládka zboží, rovnání do regálů, obsluha na kase, úklid prodejny, rozpékání pečiva, to je druhá cesta kudy jsou Penny, Lidl a menší nepotravinové obchody.

No a třetí možnost je rozvoj doručení klientovi, více a více populární u potravin, a non-food už jede se skokovými navýšeními každý rok.

Shrnuto - nevím o co vám v diskuzi jde, když se objektivně podívám na situaci tak profese prodavač už skoro neexistuje (hodinkovým a dalším specializovaným a okrajovým segmentům trhu čest) a profese pokladní je buď všehochuť nebo zaniká s nástupem automatizace a rozvozu.

Trošku se nám ten svět mění.

Odesláno

Tak bud rad ze jsi pracoval vzdy pod zamestnavatelem, ktery tyto zakony striktne dodrzoval.

Ja v predeslem zamestnani (vychazela na me jedna pracovni sobota asi kazdy sesty tyden) do prace taky nechtel (priplatky za to zadny nebyli), naopak mi bylo receno, ze jestli nepujdu, tak nemuzu pocitat s mesicnimi premiemi a jdu domu jen se zakladem...

Odesláno

Tak si vezmi tu výplatní pásku za pracovní sobotu za kterou nemáš příplatek a buď si ho nech zpětně doplatit u zaměstnavatele nebo požádej o pomoc na inspektorátu práce. Jelikož je to příplatek daný zákonem tak nemá taková praktika šanci.

Ostatně už pár let se používá na výpočet mezd software a ne tužka papír, pochybuji že by v některém šlo povinné příplatky mazat.

Odesláno (upraveno)

Sorry, že vám vstupuju do plodný diskuse, ale dělám taky v nonstop provozu a pokud zaměstnancům vyjde směna na státní svátek, automaticky jim nabíhá den placeného volna navíc. Proto o sváteční směny dost stojí (pracují za dvojnásobek, resp se jim zvětší placené volno). Vždyť státní svátek je v normálním provozu volnem s náhradou mzdy, tak proč by to mělo být v nonstop provozu jiné? V obou případech zaměstnanci nepřichází o hodiny v pracovním fondu resp. o peníze (když nejdou do práce) a když do práce jdou, musí dostat něco navíc, jinak by dělali zadarmo. Zaměstnavatel, který nutí zaměstnance si státní svátek napracovat, porušuje ZP. Múže jim v rámci pokrytí výpadku způsobeného státním svátkem nařídit přesčasy, ale ty musí být extra zaplaceny včetně příplatku.

Na Slovensku to tak nieje, zamestnanec v nepretrzitej prevadzke nema pocas statneho sviatku narok na volno, zaratava sa mu do normalneho pracovneho fondu, vid moj prispevok vyssie.

Edit: opravy

Upraveno uživatelem eskimak
Odesláno

Já jsem to asi napsal trochu nejasně - tady v nonstop provozu samozřejmě taky musí přijít do práce, jinak by vedoucí těžko ve svátek složil lidi na směnu... ale dostanou 100% příplatek nebo se jim o ty hodiny zvětší náhradní volno. Reagoval jsem především na tvrzení, že za práci o státním svátku zaměstnanci nic nedostávají nebo že musí hodiny odpracovat jindy.

Jinak Tome, u nonstop provozu na dlouhý/krátký týden se platí procenta navíc za přesčasy (včetně práce o státním svátku, kdy člověk má být doma s náhradou mzdy a jde vlastně na přesčas), ale procentní příplatky za práci o víkendu se neplatí, protože volno pracovníka je v rámci čtyřtýdenního cyklu 12h turnusů distribuováno v čase jinak.

Odesláno (upraveno)

Tady je videt, jak sme uz tak zblblý, že kazde represi tleskame a zaciname verit, ze je to pro nase dobro a je to tak spravne. To je salamova metoda, jak vysita. Misto toho, abychom si vybrali, do jake hospody budeme chodit, tak zakazeme huleni ve vsech nonstopacich a hle - voni ty stamgasti huli stejne pred vchodem. Efekt nula. Zakazeme obchodnikum prodavat, ale jen v nektere svatky a jeste jen nekterym. Argumentujeme, ze jeko ty prodavacky v obchodech nad 200 metru jsou chudinky. Ale ty ve 199 m obchodech uz ne - a cerpadlarky, kontrolni urednici, postaci, policajti a dalsi, ty jsou v pohode.

V Britanii uz maji dane a represe vuci sladkostem a tuku a to je taky spravne, taky budeme tleskat. A represe vusi alkoholu je za dverma, ale to je taky spravny, prisnost muší bejt..............

Upraveno uživatelem Frantik
Odesláno

Já jsem to asi napsal trochu nejasně - tady v nonstop provozu samozřejmě taky musí přijít do práce, jinak by vedoucí těžko ve svátek složil lidi na směnu... ale dostanou 100% příplatek nebo se jim o ty hodiny zvětší náhradní volno.

Na Sk to tak nieje, opat opakujem - pri nepretrzitej prevadzke je to standardny den ktory sa zapocitava do pracovneho fondu, tj ak nepracujes, chyba ti vo fonde. Nieje "navyse", nieje to nadcas, nevznika narok na nahradne volno. Priplatok tam je.

Odesláno

Těmi řetězci jsem si taky prošel a všechny, které jsem tam potkal tam byli naprosto dobrovolně. Občas si někdo postěžoval (občas trochu víc) a občas i odešli. Dobrovolně nebo jim byla vypovězena prac. smlouva. Takže tady se neshodneme, nebo tedy alespoň nechápu situaci, kdy tam ten člověk není dobrovolně.

A na jaké pozici jsi tam dělal? Jako ženská na place nebo jako nějakej šéf co rozdává výpovědi těm, co remcají?

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...