Eman2208 Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 no vidis a ten moj je papierovy zazrak so vsetkou paradou z prestiznej liptovskej chovnej stanice nastastie ja som ho neplatil ale dostal... a potom sa cuduj jednoduchemu chovatelovi ze skoz nez psa si hladi vybehavat kompenzacieTo z jaké je stanice není vůbec záruka toho, že to bude takový pes jakého si přeješ. Ale to je jiná diskuse. Náše je taky papírová hvězda, šampiónka a já nevím co ještě, ale jako správný čuvač nikdy fungovat nebude, protože není v tom prostředí, ani jeden její rodič není z toho prostředí, ale na druhou stranu má bráchu, který je šampión v pasení ovcí.... Je to jak u lidí, každý je jiný... A chodit pro náhrady je opravdu snadnější o tom nemá cenu diskutovat. PS: Z jaké chovky máš čuvače? Od paní Goliášové? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cali Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 nepamatam sa ale prehladaj historiu sz zistoval si mi mi to podla cisla tusim prave Ty :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Eman2208 Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 nepamatam sa ale prehladaj historiu sz zistoval si mi mi to podla cisla tusim prave Ty :-)Jj, něco mi to říká :-) Zítra mrknu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cali Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 inak ono je mnoho ciest ako to vsetko riesit kludne napriklad mozeme tie vlky zacat pestovat nechat ich zozrat na co pridu a zadrhnute ovce farmarom platit z penazi nemeckych nimrodov ktori ich sem potom za devizy pridu regulovat.... alebo stat moze zriadit chovnu stanicu cuvacov a farmarom ich poskytovat ako dotaciu.... alebo by mohli farmarom platit media za exkluzivitu na vlci special raz do mesiaca..... no alebo nemusime robit aj vobec nic a v najhorsom pojde ten farmar na pracak... nebude prvy a na produkcii vlny nas HDP nestoji no Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
decebal Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 inak ono je mnoho ciest ako to vsetko riesit kludne napriklad mozeme tie vlky zacat pestovat nechat ich zozrat na co pridu a zadrhnute ovce farmarom platit z penazi nemeckych nimrodov ktori ich sem potom za devizy pridu regulovat.... alebo stat moze zriadit chovnu stanicu cuvacov a farmarom ich poskytovat ako dotaciu....alebo by mohli farmarom platit media za exkluzivitu na vlci special raz do mesiaca..... no alebo nemusime robit aj vobec nic a v najhorsom pojde ten farmar na pracak... nebude prvy a na produkcii vlny nas HDP nestoji noJasně, tomu rozumím, tady se ale diskutuje o situaci, že si ti lidi radši jdou pro prachy, protože to je pro ně výhodnější, než mít psa. A tomu se není co divit. Pokud stát nebude refundovat zabitá hospodářská zvířata, třeba si ty psy koupí. Nebo ne a budou ty vlky likvidovat jinak. A proti tomu se zvedne vlna odporu z řad ochránců přírody. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 No hele, už staří bačové to dělali tak, že štěně určené pro hlídání se dalo někdy cca v 7 - 8 týdnech ke stádu. Bača ho jen krmil, ale štěně tam žilo jako součást stáda a přirozeně se stalo jeho smečkou, kterou si hlídá. Píši o čuvači, protože ho máme doma a aktivně s ním jezdíme na všelijaké srazy, přednášky, tábora a podobně. No protože mě to zajímalo, tak jsem po tom pátral jak v klubu, tak v knížkách a jednou na Slovensku na výstavě jsem se bavil se starým pánem, co ovce měl. Opravdu to mám potvrzeno z mnoha pramenů, ale pravdu máš v tom, že takový pes pak nerozlišuje, jestli si vlk, nebo český turista . Dokonce jsou i tábory, kde si to se svým čuvačem můžeš vyzkoušet, jestli to v něm je, na YouTubu se to dá najít. Ta naše trubka je spíš takový povaleč, ale když jsme na procházce a rozdělíme se, máš vidět jak je nervózní a tlačí nás dohromady, je to sranda a to ovce nikdy neviděla. Já bych řekl, že i ty ovce nahání bez výcviku. Měli jsme berňáka a teď čuvače v těch psech to je. Berňák nám třeba takhle jednou přihnal stádo ovcí a uměl to velmi efektivně. Sedlák který přiběhl s vidlemi z toho ale neměl radost čuvač to samé akorát je ještě ostřejší. Berňák by sežral někoho na pozemku a ve chvíli když viděl, že ho známe tak ok. Teď ta potvora je schopna vyjet i po někom koho představíme, pokud není v okolí někdo koho bere nad sebou ve smečce... kamarádka takhle zůstala zavřená na záchodě od 5 od rána do 8 než jsme vstali. Otevřela si dveře do zádveří a hlídala vetřelce Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cali Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 a mne napriklad tie kompenzacie, ked uz teda o tie vlky tak stojime, nepridu ako uplne najhorsie riesenie... farmar ma za co zrat a vlky zostanu cele a keby to zachranilo hoci len jedneho fakana ktoreho by inak roztrhal pes farmara co sa skusal vratit k prirode, tak to za to stoji. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
instant Odesláno 23. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. listopadu 2018 Cali, mal si psa s papiermi na vzhlad, z exterieroveho chovu, tu je rec o povahe, tomu sa hovori pracujuci pes. To su ine svety, v mnohych ohladoch protichodne. Nakoniec, svojho si dostal zadarmo, aj si zistil preco ovciarsky pes pracuje a strazi na zaklade instinktu, ten ma aj moj běloušek, ideme okolo ovci tak skuci a nodtrhnem ho od plotu. Co potom ked medzi nimi vyrastie od mala ako spravny ovcak. Mat ovce a nemat k nim psov je podla mna na hlavu. Ovcu zadrhne kludne aj tulavy pes z pleziru. Najnovsie mas na Slovensku sakaly, invazivny druh z juhu a su tu uz schopne prezimovat, takze o chvilu bude aj s nimi problem. A ti su este horsi ako vlci, pokial ide o ovce. Proste pytat nahradu je tak "socialne spravodlive" Uz do toho chyba len nejaka rovnopravnostna agenda pre cierne gay ovce a je to kompletna chujovina. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mAra_ Odesláno 23. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. listopadu 2018 (upraveno) Ale on už platí.Máš pravdu, platí. Ale jeho volbu řešení tu od začátku zpochybnuju. Jako ne zrovna vhodné a účinné. S tím, že jsou i jiná, a opět podle mě, lepší řešení. A jestli jsem pochopil správně, na Slovensku to tak funguje a že bychom četli o roztrhanych dětech pastevcema si fakt nevybavuju. Jinak k psům. Samozřejmě že to není jen o čuvačích. To jsou slovenští psi. Je jich celá řada. Podhalansky (Polsko), kuvasz (Maďarsko), kangal, a Akbaš (Turecko), stredoasiat (Turkmenistan a vlastně celá střední Asie) tito jsou v obraně proti šelmám na tom asi nejlepe. Proto se jim i kupirovaly uši a ocas - aby je neměl vlk za co strhnout. Kavkazak a tibetská doga byli od začátku svým zaměřením spíš na ochranu objektu proti lidem. Ale původ mají stejný. Koho by zajímala historie pastevcu více než zběžně, doporučuji knížku Asijští démoni či Žraloci v psí kůži od paní Sehnerové. Upraveno 23. listopadu 2018 uživatelem mAra_ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
decebal Odesláno 23. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. listopadu 2018 Máš pravdu, platí. Ale jeho volbu řešení tu od začátku zpochybnuju. Jako ne zrovna vhodné a účinné. S tím, že jsou i jiná, a opět podle mě, lepší řešení.A jestli jsem pochopil správně, na Slovensku to tak funguje a že bychom četli o roztrhanych dětech pastevcema si fakt nevybavuju.No tady někdo hlavně psal, že na Slovensku vlky střílej. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cali Odesláno 23. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. listopadu 2018 Jak mal? Rasty zije a kraluje,...aj ked vek uz je na nom teda trochu vidiet. A dostal som ho jednoducho preto, ze sa majitel rozviedol, prisiel o barak a nemal psa kde drzat.... s jeho povahou to oredpokladam nijako nesuviselo. K tym chovatelom oviec bez psov... no vzhladom k tomu ze velky pes v pohode zozere mesacne za liter granuli, plus dalsie naklady na zverolekara a pod, tak... no proste vacsina slovenskych pastierov rolexky nenosi a ked sa mozu nejakym nakladom vyhnut, hned po tej moznosti skocia. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
elloco Odesláno 23. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. listopadu 2018 Jak se planeta zaplňuje, tak dochází ke kontaktům člověka a přírody. Dříve nebo později budeme stát před rozhodnutím, čemu dát přednost. Když jsem chodil do školy, bylo v Africe 300 mil. obyvatel. Dnes je to 1.300 mil. obyvatel. Těžko někomu říkat, že nemá něco sežrat, když má hlad (ať už domorodec, nebo predátor). A protože jsme humánní společnost a ke sterilizaci nepřistoupíme, tak divoká příroda dřív, nebo později zmizí. Může se nám to nelíbit, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
instant Odesláno 23. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. listopadu 2018 Jak mal? Rasty zije a kraluje,...aj ked vek uz je na nom teda trochu vidiet. A dostal som ho jednoducho preto, ze sa majitel rozviedol, prisiel o barak a nemal psa kde drzat.... s jeho povahou to oredpokladam nijako nesuviselo. K tym chovatelom oviec bez psov... no vzhladom k tomu ze velky pes v pohode zozere mesacne za liter granuli, plus dalsie naklady na zverolekara a pod, tak... no proste vacsina slovenskych pastierov rolexky nenosi a ked sa mozu nejakym nakladom vyhnut, hned po tej moznosti skocia. jakoze ten straznik to strazi zadarmo, hej? pes ta stoji mesacne 50-60e na lepsie zradlo plus ockovania raz za dva roky povedzme 30e plus flasa veterinarovi ze tam pride. keby si mal zrovna troch psov, aj to je lacnejsie ako platit cloveka na 8h pri minimalnej mzde. plus, traja stredoazijski dunčovia to budu mat pod palcom 24/7, nie len na osem hodin ako miestny skrachovanec s termoskou kavy. zvysok uz by som len opakoval co hovori mAra Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 23. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. listopadu 2018 elloco: Ano, to je přesné a výstižné. A před tím rozhodnutím stojíme my a právě teď. Ne někdo v budoucnu, tou dobou už bude nevratně pozdě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
luka Odesláno 23. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. listopadu 2018 Pozdě je od doby, co lidstvo přešlo na fosil.paliva a vynalezlo elektřinu.., to už nikdo nezastaví.Ale pesimismus není na místě, po nás přijdou zase nové živoč. druhy, Země si s tím poradí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 23. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. listopadu 2018 Sebezničení je asi vážně nevyhnutelné. Patrně se budeme do poslední chvíle tvářit, že je to nesmysl. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cali Odesláno 23. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. listopadu 2018 (upraveno) Ja som ale nepisal ze je straznik lacnejsi, pisal som ze pes nieco stoji a rozhodne neplati automaticka rovnica, ze chovatel oviec = chovatel strazneho psa, alebo idiot. Proste v CR sa az donedavna chovatelia oviec bez psov v pohode obisli a to nie pre to ze by nemali psov radi, ale pre to ze ich nepotrebovali a tak na tom radi usetrili..... a uvidime, mozno ze sa obidu aj nadalej...(kompenzacie, odstrelene vlky,... whatever, pockajme si) Upraveno 23. listopadu 2018 uživatelem cali Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Berbatow Odesláno 23. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. listopadu 2018 Šarplaninec v akci. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
nickolas Odesláno 23. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. listopadu 2018 Ja som ale nepisal ze je straznik lacnejsi, pisal som ze pes nieco stoji a rozhodne neplati automaticka rovnica, ze chovatel oviec = chovatel strazneho psa, alebo idiot. Proste v CR sa az donedavna chovatelia oviec bez psov v pohode obisli a to nie pre to ze by nemali psov radi, ale pre to ze ich nepotrebovali a tak na tom radi usetrili..... a uvidime, mozno ze sa obidu aj nadalej...(kompenzacie, odstrelene vlky,... whatever, pockajme si)Ja teda chapu ze uz to pro mnohe pomalicku zacina byt dlouhe Ale... Rikas to spravne, ale JE to spravne? To je myslim otazka na kterou hledame odpoved. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 24. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. listopadu 2018 A to já si právě nemyslím - pochybuju, že v praxi má někdo ambici vymyslet a do života uvést nějaký dokonalý, SPRÁVNÝ stav věcí. Už proto, že nic takového neexistuje (lidstvo se vyvíjí, stejně tak přírodní podmínky, právní systém a vše ostatní). Důležitý je status quo (cca dvě generace krajina a chov ovcí bez vlka) a aktuální změna, které chovatel ovcí nemůže čelit (střelbou na vlky, otráveným vnadidlem, pastmi), nebo může s vyššími náklady (ohradníky, psi, ostraha), protože vlk je chráněný státem. Jde o tu změnu stavu. Chov ovcí je podnikání za účelem obživy, chcete li zisku, stejně jako většina lidské činnosti. Nezní to vznešeně, ale je to tak. Musel jsem se smát, kdyz tu na minulých stránkách zaznělo, že chovat ovce a starat se o ně je POSLÁNÍ To o poslání neradi slyší dokonce i lékaři i učitelé... je na to i takovy veršík... ale u bači to teda slyším poprvé Mimochodem, pro ty, kdo se podivují nad tím, ze si majitelé stád neohradí pastviny plotem (tedy plotem schopným zabránit vlkům průnik) - to jako vážně? Vždyť byste byli první, kdo by řval, jak se podhorská krajina hyzdí a zneprostupňuje pro lidi i migrující zvěř. Turistická stezka pastvinami mezi dvěma 1,5m vysokými ploty ze svařovaného průmyslového pozink dratu - super představa. A to nemluvím o nákladech na podobné oplocení - u volného chovu ekonomický nesmysl. Aby nedošlo k omylu - mám přírodu a volně zijící zviřata rád, asi jako většina lidí. Jestliže ale dojde na nějakém místě k vyhubení nějaké šelmy, obvykle to znamená, že to mělo důvod. Hustota osídlení, změna charakteru krajiny atd atd. Reintrodukce, nebo přirozené znovuosídlení kombinované s ochranou šelmy ale obvykle vede ke konfliktům zvířat a lidí, nebo ke konfliktům zájmových skupin. Beskydy nejsou Španělsko nebo Skandinávie. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky