geometr Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 A na základe čoho by si chcel navrhovať opatrenia na obmedzenie šírenia toho vírusu, ktorý ešte nepoznáš? Musíš odhadovať. A já se ptám na základě čeho bys chtěl modelovat? Píšeš "odhadovat". Myslíš hádat. Musíš se snažit předjímat a být opatrný. A taky u toho trochu přemýšlet (já vím, to se řekne, ale nejde všechno řešit a zachránit matematikou a počítáním, bohužel, chce to taky nějaký cit). To se docela v hodně případech nestalo, jak dnes už víme (to nechci, aby teď znělo jako výčitka). To můžeš učinit podle nějakých řekněme signálů. A ne máchat nějakými čísly a matematickými modely (to mě vadí), co bys chtěl odhadovat, když není podle čeho, nějaká čísla, nedejbože pravděpodobnosti a chyby v těch odhadech a pravděpodobnostech? To není odhadování, to je hádání. Odhadování je, když máš kostku na člobrdo o který víš, že má šest stěn a hodíš. Tam odhadneš (chceš-li namodeluješ), co muže nastat a s jakou pravděpodobností. A můžeš si tisíckrát hodit. Na základě opatření plynoucích z té opatrnosti a předjímání můžeš pak zpětně vyhodnocovat. Ale plácnout rovnou dopředu bez ničeho? Lidi jsou dneska úplně zblblí těmi matematickými možnostmi za použití dnešního výpočetního výkonu. A k čemu je mi model, kterej bude mít chybu dosahující téměř počtu pozorování. Takovej model je potenciálně dost nebezpečnej, ať na jednu nebo na druhou stranu. Víc k tomu nenapíšu.
wawrik Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 O čom presne ma presviedčaš? Ja som vysvetlil rozdiel medzi modelmi, ktoré sa používali a používajú pri súčasnej epidémii, a prečo sa výsledky tak líšia. Vysvetľovať, čo je to odhad (nápoveda: kvalifikovaný odhad), fakt nebudem, je to strata času.
geometr Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 (upraveno) O čom presne ma presviedčaš? Ja som vysvetlil rozdiel medzi modelmi, ktoré sa používali a používajú pri súčasnej epidémii, a prečo sa výsledky tak líšia. Vysvetľovať, čo je to odhad (nápoveda: kvalifikovaný odhad), fakt nebudem, je to strata času. Já Tě o ničem nepřesvědčuji. My se určitě na hodně věcech shodneme. Ale na čem asi ne a je to můj názor a tvrdím to od začátku, že zatím ještě pořád nemáme data, na kterých by se dalo smysluplně stavět. Ani modely, ani studie. Na začátku jsme je neměli vůbec nebo téměř vůbec. Na nekvalitních datech, budu už používat raději "nereprezentativním vzorku" populace v daném případě, prostě vypovídající model nebo hodnotnou studii nepostavíš. V tom se určitě shodneme. Takže rozpor vidím jen v té existenci dat, jinak si myslím, že se nemusíme o ničem přesvědčovat :-) Edit: No a nejnešťastnější je ta různá prezentace výsledků postavených na současných datech, předložená, promiňte mi ten výraz, hloupé veřejnosti. Když pak podle toho mají neuvědoměle rozhodovat politici, může to být hodně nebezpečné. Upraveno 5. dubna 2020 uživatelem geometr
wawrik Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 Epidemiologické modely potrebujú v prvom rade dostatočnú vzorku ľudí, ktorý sa z nakazenia konkrétnym vírusom alebo baktériou vyliečili. Tie z podstaty veci pri novom víruse nemáš. Preto sa na začiatku používajú matematické modely založené na odhadoch - podobnosti nového vírusu so známymi, účinkoch nového vírusu na obmedzenej vzorke ľudí atď. A na základe týchto modelov založených na odhade sa navrhujú opatrenia, ktoré sa postupne modifikujú v závislosti na zvyšujúcom sa zbere relevantných dát. To je všetko, čo som chcel povedať, každý nech si to preberie ako chce. Ja si z toho beriem ponaučenie, že netreba vyčítať ľuďom (epidemiológom, doktorom, politikom, novinárom) prehnané úvodné reakcie, a oplieskavať im o hlavu počiatočné odhady obetí, ktoré sa nakoniec ukázali ako nadsadené. Lebo to je ten lepší koniec.
geometr Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 Epidemiologické modely potrebujú v prvom rade dostatočnú vzorku ľudí, ktorý sa z nakazenia konkrétnym vírusom alebo baktériou vyliečili. Tie z podstaty veci pri novom víruse nemáš. Preto sa na začiatku používajú matematické modely založené na odhadoch - podobnosti nového vírusu so známymi, účinkoch nového vírusu na obmedzenej vzorke ľudí atď. A na základe týchto modelov založených na odhade sa navrhujú opatrenia, ktoré sa postupne modifikujú v závislosti na zvyšujúcom sa zbere relevantných dát. To je všetko, čo som chcel povedať, každý nech si to preberie ako chce. Ja si z toho beriem ponaučenie, že netreba vyčítať ľuďom (epidemiológom, doktorom, politikom, novinárom) prehnané úvodné reakcie, a oplieskavať im o hlavu počiatočné odhady obetí, ktoré sa nakoniec ukázali ako nadsadené. Lebo to je ten lepší koniec. Tak k tomu jen ještě dodám, že s různými daty (jejich kvalitou, množstvím, reprezentativností) je potřeba zacházet různě opatrně. Což se bohužel dost často neděje. Jedno, jestli prezentovat nebo podle nich rozhodovat. A v tom se taky určitě shodneme. To jsem chtěl teda zase napsat já :-)
Kamil Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 Tak už byste si oba dva mohli přestat čechrat peří. Poslední dvě stránky jsou skoro jen vaše dohady.
Kamil Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 (upraveno) No ono zábava musí bejt. Aspoň jsem se něco dozvěděl. Upraveno 5. dubna 2020 uživatelem Kamil
martar Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 Teď si čtu o Filipínách a říkám si, zda tamní kvalifikované odhady počtu mrtvých v souvislosti s koronavirem vzaly v úvahu faktor jménem Duterte za porušení karantény hrozí smrt zastřelením...
Axel Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 Jako chlapci já se nechci přít, protože každej o tom víme plus minus kulový. Přesto mi předpověď 60 tis. mrtvých v ČR přijde opravdu mimo realitu, a to i tu hodně pesimistickou. Ani v té Itálii, kde jim to fakt uteklo a zvrhlo se to ošklivě, nemají taková čísla, a to je jich 6x víc než nás. No.. Možný je samozřejmě všechno..who knows. Podle mě je ta realita nesmírně pokřivena tím neskutečným množstvím špatných zpráv, panikou a tlakem senzacechtivých médií. Výsledný obraz neodpovídá skutečnosti.. Já už to prostě nečtu. Spíše mě zajímá, jestli začne někdo hlasitě hnát k zodpovědnosti Čínu, která za tímto průserem stojí. Ať uhradí napáchané škody.. Btw. kvůli jejich bordelu na hororových tržištích, která už opět fungují(!), budu pokrácen 20-30% na mzdě. Mnozí kvůli nim ztratí nebo ztratili práci, vyhlíží už pomalu exekutora, dalším krachují podniky.. Co bude příště? Když svému sousedovi začnu házet hnůj přes plot, tak mi asi brzo příjde rozbít hubu.. Jak to bude ale s Čínou? Okamžité ukončení krvavých trhů bych bral jako samozřejmost plus omluvu s tak hlubokým úklonem, že budou nosem dřít o zem.. Ale děje se pravý opak, ještě jim budou naši politici salutovat na letišti.. Fuj!
M10 Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 Nikdo to sem nedal, tak tak učiním já. Tady máte relevantní informace od člověka, který to léčí (nejen teď). Jestli vám tohleto už nestačí, tak potom nevím : https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/lekar-martin-balik-u-zdravych-je-hrozba-tezke-formy-minimalni-mam-strach-ze-zneuziti-epidemie-40319340
African Odesláno 5. dubna 2020 Autor Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 Jako že by se mohli vrátit komáři kvůli koronaviru? :-)
zceyee Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 Tak me napadlo, po tom co sem videl fotku jak si "svedsky taxikar desinfikuje auto", udelat desinfikacni drive through. Proc vlastne na benzinkach jeste nepujcujou ozonove generatory, pripadne na samoobsluznych wapkach. Prijedu autem, necham nastartovano, zapnu klimu na max, zapnu ozoner a mezitim si umyju auto. Ale tam je asi risk 230V do rukou dementu a voda vsude. Pripadne na benzinkach moznosti zapujceni ozonoveho generatoru (s instrukcemi "tamhle je zasuvka"). Proc to jeste nikdo nenabizi, ja bych toho vyuzil (a ne kvuli koronaviru, spis abych nedejchal ten bordel co se mi rozmnozi v klimatizaci - resp. nekde v oblasti vymeniku).
Radek124 Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 (upraveno) @zceyee: Ozonizér si můžeš za pár kaček koupit a "vykuřovat se" v garáži i doma sám - používám to takhle, problém je že u interiéru auta to pár desítek minut trvá, musí u toho běžet motor + klimačka na vnitřní okruh (+měnič, pokud nemáš vnější přívod elektriky) - no a po skončení ještě musíš nějakou dobu důkladně luftovat (a nebo nikam nejet a nechat to přes noc rozložit), abys tou další věcí "k oxidaci" nebyl ty sám. Výkonnější generátor nic neřeší - nejen že chvíli trvá než se ozon v dostatečné koncentraci dostane do všech páchnoucích zákoutí, ale i jeho samotné chemické působení na výměšky bakterií z osazenstva chce svůj čas (který mají snad jenom nadšení dobíječi baterek). A pokud to není spojeno s další "dekontaminací" interiéru, je efekt spíš krátkodobý, protože s každým zvlhnutím/zahřátím (ranní rosa/jarní sluníčko/zpocenej frajer za volantem) se ty breberky na ostatcích zase rychle pomnoží... Upraveno 5. dubna 2020 uživatelem Radek124
zceyee Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 (upraveno) S tim ze by se muselo vetrat pres noc moc nesouhlasim, vetsinou staci otevrit vsechny dvere na chvilku a nechat klimu bezet dal, ono se to celkem rychle ztrati, pak jet chvilku s otevrenym oknem. Jinak ozonizer koupit mohu, ale preci jen vyroba me vyjde na cca 1000,- až 3000,- (podle panelu) a jeho zakoupeni na 5k+ a to jeste s minimem panelu, kdezto pujceni v autoservise na 200,- (problem je v tom ze nemam cas se dostat ani do toho servisu, ktery mam 100km daleko, jelikoz ne vsechny servisy to nabizeji). Kdezto benzinky sou otevreny nonstop. Taky nechat nastartovane auto v jednu rano neni uplne jednoduche (zvlast diesel v zemi udavacu), navic potrebuju 230V (pro nejbeznejsi typ ozonizeru), coz v panelaku nemusi byt pro kazdeho dostupne. S kratkodobym efektem souhlasim, ale nemam problem to delat jednou za mesic (idealne pri umyvani auta), ale prijde mi proste zbytecne si kupovat ozonovy generator za x tisic, kdyz bych si ho mohl pujcit na benzince 24/7 za par stovek. Upraveno 5. dubna 2020 uživatelem zceyee
geometr Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 Hlavně neumřít na sterilní čistotu. Bacha na to.
travex Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 Tak stačí trochu improvizovat a čistit pomocí CO2, to nikdo nejste kutil?
Radek124 Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 Když pominu důvody proč by benzínky měly masově pořizovat profi vybavení (kvůli pár sockám z paneláku co nechápou pojem "měnič do CL" a radši N× pojedou X km, aby ušetřili pár kaček za vlastní O3 pšoukač) a ještě si nechat blokovat parking (který jde zpeněžit líp třeba formou dobíječek) nastartovanýma autama, tak problém u ozonu je že "jednou za měsíc" je jako nedělat to vůbec. A na spočítání počtu aplikací po kterých se ta věc zaplatí snad není potřeba vysoká ekonomická Obecně je ozon fajn jako podpůrný prostředek na odstranění zápachu z těžko dostupných míst (přičemž se u toho nesmí spěchat) - ale rozhodně nejde o zázračnou 99,5% účinnou desinfekci nebo nedejbůh sterilizaci. Pokud Vám někdo tvrdí opak, kecá - a nebo hledá kořena kterýmu by udal sloníka...
zhrado Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 Klíma sa pri ozónovaní nezapína, iba studený vzduch, vnútorný okruh a vzduch do všetkých otvorov. Vetrák cca na polku..
zceyee Odesláno 5. dubna 2020 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2020 (kvůli pár sockám z paneláku co nechápou pojem "měnič do CL" a radši N× pojedou X km, aby ušetřili pár kaček za vlastní O3 pšoukač)Tak bez socek z panelaku bychom pravdepodobne nemeli ani bezkontaktni mycky, kompresory a vysavace na benzinkach.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se