bluman Odesláno 25. června Nahlásit Odesláno 25. června 9 hours ago, zceyee said: Psal si mi pár informací k tomu, a myslím že si neudělal špatně prostě nic. Ten způsob jakým obchod probíhal byl obvyklý, běžný. Prodávající to měl pravděpodobně velmi dobře promyšlené (a kdyby inzerát neaktualizoval, nebylo by ani tušení že to měl takto naplánované ale vypadalo by to jako náhoda. Napadají tě body, které bys mohl udělat jinak příště? Protože mě ne. Kromě osobního předání (což je nesmysl). I kdybys platbu poslal z DE účtu a nechal si to poslat do DE (potenciálním dalším nakupujícím v DE s tímto mohu pomoci), dopadlo by to pravděpodobně stejně. Možná by stálo za to založit pro tento případ samostatné téma a rozebrat to bod po bodu. Víc hlav víc ví a minimálně tato zkušenost bude varováním pro ostatní "co všechno se může stát" i když člověk dodrží všechno co může. Zakladom a najdolezitejsou vecou je preverit si doveryhodnost a identitu predavajuceho. Ak som spravne pochopil, bolo to kupovane na inzerat na nejakom nemeckom hodinkovom fore. Neviem co vsetko urobil/neurobil @Zdenek1307 v tomro pripade, ja to vidim takto: - checknut referencie predavajuceho, ak ziadne nema, byt dalej obvzlast opatrny (ale i seriozny predajca musi niekde zacat a mat niektory obchod prvy, bez predoslych referencii) - referencie mozu byt vsak aj falosne (hlavne v pripade dobre planovaneho podvodu), takze minimalne si pozriet historiu a aktivitu autorov referencii, pripaden skusit niektorych aj priamo oslovit - pozriet si historiu a aktivitu (prispevky) predavajuceho na fore, pripadne aj na inych socialnych sietach (napr. FB, ine fora a pod.) - ziadat predavajuceho o videohovor cez whatsup, kde vam ukaze hodinky a nejaky doklad totoznosti (seriozny predajca s tymto nebude mat problem, vacsina podvodnikov tu skonci) - platba cez PayPal s ochranou kupujuceho. PayPal si za to sice strhava od prijemcu platby "maly poplatok" (tazko je dopatrat sa na PayPale kolko presne to je, ale asi 2.99%), ale povodnik taku platbu nebude akceptovat ani ked mu tie 3% navrhnete priplatit. Trvanie na platbe bank. prevodom a nijak inak je vzdy podozrive. Aj ked nechapem, ako pri sucasnej lustracii bankovych klientov niekto moze robit podvody s platbami na bank. ucet (no, snad na hacknute ucty, ci ucty otvorene na nejakych bezdakov ci fetakov najdenych na ulici).
Jarett Odesláno 25. června Nahlásit Odesláno 25. června Mě včera Fio banka iniciativně zablokovala jednu z karet, protože se jim nezdála autorizovaná platba, provedená na Tahiti. Jsme na dovolené v Pacifiku, tak trvalo několik hodin, než jsem to vykomunikoval. Jak konstatovala žena, to by se v Chorvatsku nastalo …
AndyAaron Odesláno 25. června Nahlásit Odesláno 25. června Tak to nemusi byt vylozene spatne. Pokud se 99 % casu vyskytujes v CR a najednou tam je platba z Tahiti, tak jim to skoci do rizikovejo modu. Spis by ti mozna hned meli zavolat a zeptat se. Stalo se mi to tak jednou v Kanade…
zceyee Odesláno 25. června Nahlásit Odesláno 25. června Platit na Tahiti kartou FIO Banky je trochu podezřelý no. 1
zceyee Odesláno 25. června Nahlásit Odesláno 25. června (upraveno) před 1 hodinou, bluman napsal: Zakladom a najdolezitejsou vecou je preverit si doveryhodnost a identitu predavajuceho. Ak som spravne pochopil, bolo to kupovane na inzerat na nejakom nemeckom hodinkovom fore. Neviem co vsetko urobil/neurobil @Zdenek1307 v tomro pripade, ja to vidim takto: - checknut referencie predavajuceho, ak ziadne nema, byt dalej obvzlast opatrny (ale i seriozny predajca musi niekde zacat a mat niektory obchod prvy, bez predoslych referencii) - referencie mozu byt vsak aj falosne (hlavne v pripade dobre planovaneho podvodu), takze minimalne si pozriet historiu a aktivitu autorov referencii, pripaden skusit niektorych aj priamo oslovit - pozriet si historiu a aktivitu (prispevky) predavajuceho na fore, pripadne aj na inych socialnych sietach (napr. FB, ine fora a pod.) - ziadat predavajuceho o videohovor cez whatsup, kde vam ukaze hodinky a nejaky doklad totoznosti (seriozny predajca s tymto nebude mat problem, vacsina podvodnikov tu skonci) - platba cez PayPal s ochranou kupujuceho. PayPal si za to sice strhava od prijemcu platby "maly poplatok" (tazko je dopatrat sa na PayPale kolko presne to je, ale asi 2.99%), ale povodnik taku platbu nebude akceptovat ani ked mu tie 3% navrhnete priplatit. Trvanie na platbe bank. prevodom a nijak inak je vzdy podozrive. Aj ked nechapem, ako pri sucasnej lustracii bankovych klientov niekto moze robit podvody s platbami na bank. ucet (no, snad na hacknute ucty, ci ucty otvorene na nejakych bezdakov ci fetakov najdenych na ulici). V teoreticke rovine je to vsechno hezke, prakticky bys u 95% prodavajicich takto nic nekoupil. Doklad totožnosti ti nikdo neukáže, natož na whatsapp. PayPal bych neakceptoval ani omylem (pokud kupujici neni ochotny mi zaplatit 4% prevod z EUR na CZK v ramci paypalu (jako rezident ČR z paypalu eura nevyvedeš). V tomto případě by to byly menší tisícovky navíc ze strany kupujícího, což je IMHO nesmysl. Navíc by to dopadlo asi stejně. Kupujici ma smlouvu, vsechno, cislo baliku, tracking, jenze balik nedorazi do destinace. Takovy samoztracejici balik se da nejspis snadno vyrobit. A co teď? Prodavajici dodrzel vse, hodinky (nebo ekvivalent ve formě otevřené lahve s olejem z diferáku) poslal, ma smlouvu, ma tracking. Co vic bys chtel. Pokud mu neprokazes ze poslal lahev s olejem, nic mu neprokážeš a dhl.de nekomunikuje. Pokud by podal TO v DE, policii dolozi akorat kupni smlouvu a ze balik odeslal, hezky vse nafocene, dolozitelne. Ze se "hodinky" v preprave ztratily, to uz na scammera nehodíš. Navrhoval jsem komunikaci v DE na DE support z DE mailu, k nemcum byvaji vstricnejsi a teoreticky mohou byt nekde fotografie baliku, mozna bych se zeptal primo na ty fotky a uvedl ze budou pouzity jako podklady pro trestni oznameni (ale netusim jestli by to pomohlo). Netusim zda by se k nim zakaznik dostal, jestli teda vubec nejake maji. Upraveno 25. června uživatelem zceyee
Potkan Odesláno 25. června Nahlásit Odesláno 25. června před 2 hodinami, Jarett napsal: Mě včera Fio banka iniciativně zablokovala jednu z karet, protože se jim nezdála autorizovaná platba, provedená na Tahiti. Jsme na dovolené v Pacifiku, tak trvalo několik hodin, než jsem to vykomunikoval. Jak konstatovala žena, to by se v Chorvatsku nastalo … Tyjoo to je vopruz. Meli ti zavolat. Uzivej dal dovcu! Hodis nekde fotky z Tahiti?
Jarett Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června (upraveno) před 7 hodinami, AndyAaron napsal: Tak to nemusi byt vylozene spatne. Pokud se 99 % casu vyskytujes v CR a najednou tam je platba z Tahiti, tak jim to skoci do rizikovejo modu. Spis by ti mozna hned meli zavolat a zeptat se. Stalo se mi to tak jednou v Kanade… Já u nich založil účet právě pro platby za hotely ... kdyby mrkli na historii účtu, bylo by to jasné. před 6 hodinami, zceyee napsal: Platit na Tahiti kartou FIO Banky je trochu podezřelý no. To mi došlo, vše jinak platím Premium kartou ČSOB, ale tohle byla platba alokovaná přes Booking.com, a proto mě to překvapilo ... před 5 hodinami, Potkan napsal: Tyjoo to je vopruz. Meli ti zavolat. Uzivej dal dovcu! Hodis nekde fotky z Tahiti? Tak to bylo první, co jsem se zeptal ... odpověď: "my jsme mysleli" ,vtipný je, že tady je -12 hodin, takže teď aktuálně píšu ve středu v 18:23 hodin, takže i deblokace proběhla s časovým posunem. Upraveno 26. června uživatelem Jarett 1
AndyAaron Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června Maji tam proste vstupni parametry jako je castka, cas, lokalita apod. Pokud je neco z toho vyhodnoceno jako nestandardni, tak to bloknou. Pokud na te karte mas malo plateb a najednou tam vyjede treb 30k za hotel na Tahiti ve 3 rano, tak je to proste vyhodnocene jako podezrele Better safe than sorry
Ajaj Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června V 17. 6. 2025 v 7:23, Zdenek1307 napsal: Vzhledem k tomu, že včera došlo k zajímavé aktivitě, kdy byla po skoro dvou měsících aktualizovaná cena v inzerátu u hodinek, které jsem zaplatil, tak se zřejmě jedná o podvod. Řeším to na všech stranách. Kontaktoval jsem i německé fórum, kde zrušili účet tomu členovi a smazali inzerát. Pokud je balík na cestě, tak kdo ví, co v něm bude. DHL komunikace jak v Německu nebo i ČR je něco jako přehazování horkýho bramboru. No, už jsem se smířil s tím nejhorším. Ted jsem to celý pročetl a jestli se můžu zeptat - - prodejce s tebou vůbec nekomunikuje? - řešil jsi ztrátu s DHL? Maji pojistku na ztracené zboží (mě takhle ztratili 1 ze 2 balíků, kdy tvrdili že dodali oba. Byl to opruz na pár mesicu, ale nakonec zaplatili. Chce to ale každopádně support i od prodejce)
Jarett Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června (upraveno) před 1 hodinou, AndyAaron napsal: Maji tam proste vstupni parametry jako je castka, cas, lokalita apod. Pokud je neco z toho vyhodnoceno jako nestandardni, tak to bloknou. Pokud na te karte mas malo plateb a najednou tam vyjede treb 30k za hotel na Tahiti ve 3 rano, tak je to proste vyhodnocene jako podezrele Better safe than sorry No jasný, já ale tou kartou platil v posledním půlroce jen hotely, všechny v Polynesii, takže to nebyla první platba. Ale chápu, že jsou opatrní, spíš mi stačilo zavolat a ne mě překvapit ... Upraveno 26. června uživatelem Jarett 1
zceyee Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června před 1 hodinou, AndyAaron napsal: Maji tam proste vstupni parametry jako je castka, cas, lokalita apod. Pokud je neco z toho vyhodnoceno jako nestandardni, tak to bloknou. Pokud na te karte mas malo plateb a najednou tam vyjede treb 30k za hotel na Tahiti ve 3 rano, tak je to proste vyhodnocene jako podezrele Better safe than sorry Existuje n ějaký způsob jak se dobrovolně vyvázat z tohoto anti-fraud protection systemu? Ja se k tomu pres banku nedostal teda, ze prej to nejde, ale rikam si ze to nejak jit musi.
AndyAaron Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června To nevim. Dokazu si predstavit, ze se daji upravit individualne ty parametry.
Zdenek1307 Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června před 2 hodinami, Ajaj napsal: Ted jsem to celý pročetl a jestli se můžu zeptat - - prodejce s tebou vůbec nekomunikuje? - řešil jsi ztrátu s DHL? Maji pojistku na ztracené zboží (mě takhle ztratili 1 ze 2 balíků, kdy tvrdili že dodali oba. Byl to opruz na pár mesicu, ale nakonec zaplatili. Chce to ale každopádně support i od prodejce) Chlapi, už se v tom nepárejte. Já se v tom vrtal dva měsíce a už jsem to vzdal. Jak jsem psal, teď jen čekám, co banka, případně zda nezazvoní pošťák s prázdnou krabičkou. PS: prodejce nekomunikuje, DHL (Německo) na to sere, psal jsem si tam už i ze Santou Clausem, německé fórum taky nic. Tečka 1
Petr R Odesláno 28. června Nahlásit Odesláno 28. června (upraveno) V 26. 6. 2025 v 8:44, zceyee napsal: Existuje n ějaký způsob jak se dobrovolně vyvázat z tohoto anti-fraud protection systemu? Ja se k tomu pres banku nedostal teda, ze prej to nejde, ale rikam si ze to nejak jit musi. Minimálně v ČSOB Premium to jde, nerealizovali mi takhle “podezřele” transakce a tak jsem přes infolinku chtěl vědět, co se s tím dá dělat a řekli mi, ze na moji odpovědnost to mohou zastavit, ale teda už napořád. Od te doby, co jsem souhlasil, jinam nikde problem. Upraveno 28. června uživatelem Petr R
Conrad Odesláno 29. června Nahlásit Odesláno 29. června (upraveno) Že já starej vůl radši nešel na veterinu To.bxlo diskuzi a keců že 90.korun za pohotovost je moc. Veterina se s tím nepáře Pohotovost 1 500 k účtu navíc Upraveno 29. června uživatelem Conrad 1 1
Radimk Odesláno 30. června Nahlásit Odesláno 30. června Já vlastně ani nevím, kam to dát... Barák je v podstatě prodaný, záloha složená. Žádost o rozvod sepsaná, podání řeší nastávající bývalá. Hledám byt, nebo kousek Evropy, kde budu dál...je mi z toho šoufl a docela fuk, kam se vrtnu. Tak sem dostal nápad. Jedu k Bechyněmu zapsat se na čekačku na Expy. Když do pekla, tak na pěkném koňovi.. Jak to dopadne, nevím...ale win/win to nebude 1
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se