zceyee Odesláno 17. dubna Nahlásit Odesláno 17. dubna před 3 hodinami, Lucky Lucaso napsal: Na to je jediny reseni. Kamera. Ja ji vozim vsude a porad. Ukazana plati. To neresim, sem rad ze sem se vesel kdyby ne bylo by to zly. Kameru nechci, akorat srani s tim a kvuli drzaku za oknem mi nekolikrat rozmlatili auto.
Conrad Odesláno 18. dubna Nahlásit Odesláno 18. dubna před 7 hodinami, zceyee napsal: To neresim, sem rad ze sem se vesel kdyby ne bylo by to zly. Kameru nechci, akorat srani s tim a kvuli drzaku za oknem mi nekolikrat rozmlatili auto. Už dlouho mám kameru ve zpětném zrcátku, není vidět žádný držák a obraz poměrně slušný
hufnor Odesláno 22. dubna Nahlásit Odesláno 22. dubna Tak roky poslouchám po okolí, jak postavit někde něco je neskutečný problém, aby do toho nějaká prkotina nehodila vidle. Teď za mnou přijde nový budoucí "soused", jen tak mi oznámit, že na svém pozemku (zrekvírovaném od dědy jako pole a přehozeném na stavební pozemek) za mým barákem, posledním v ulici, který měl podle vyjádření starosty z před deseti let, když jsem to kupoval, poslední zůstat na věky věků, protože dál je pole, mi místo klidu a výhledu přes pole do krajiny bude stavět pět metrů od oken svůj barák a zeď a já budu čumět do zdi. Někomu by to bylo prdel vody, páč se domů jezdí akorát vychrápat, ale já, když jsem doma a ne na moři, tak jsem furt doma. A dělám z domu. A z těch oken x-krát za den čumím a kochám se aspoň tím výhledem na kopejčky, co mám, páč mi to coby ogarovi z Valach tady na Hané chybí. A místo toho budu čumět pánovi do zdi garáže a technické části baráku. Nemluvě o tom, že se mi bude skvěle pracovat v pracovně čtyři metry od staveniště. Jak je tohle, DPČ, možné, že s tím přijde jako s hotovou věcí, že takhle to bude a já mám veškeré ty mínusy, které na mě jeho jednostranné rozhodnutí hodí, v tichosti sežrat?!? 1
Radek124 Odesláno 22. dubna Nahlásit Odesláno 22. dubna (upraveno) @hufnor Sliby, chyby - můžeš zkusit podat námitku proti projektu na stavební úřad (světlo, výhled, zhoršení kvality bydlení) a zkusit ukecat ať ten barák v rámci pozemku posune vpřed/vzad/dál (což ve fázi projektu může jít - ne každý touží poštvat proti sobě sousedy ještě před stavbou). Prvotní chyba samozřejmě byla žes ten "pozemek potřebný pro výhled" sám nestihnul odkoupit dřív, než se "mocným a nečekaným kouzlem" stihnul změnit z pole na stavební parcelu. Kdyby to nevyšlo, zkus to brát tak že je jenom otázkou času kdy obec posune kolíky ještě dál - a totéž co teď Ty bude řešit i nový soused, jeho budoucí sousedi atd. Upraveno 22. dubna uživatelem Radek124
xvoloda Odesláno 22. dubna Nahlásit Odesláno 22. dubna Ono je to celé nějaké divné. Slovo starosty z před deseti let nemá žádnou váhu, tu má změna územního plánu. K ní se lze vyjádřit připomínkou, když mi něco nesedí. Další věc, že když jsem já obíhal stavební povolení, potřeboval jsem souhlas sousedů a ti pak měli nějakou lhůtu na podání námitek. A těch pět metrů rozestupu vypadá, že tvůj dům je na hranici pozemku.. oddálit by ho snad šlo přes posudek hasičů, ale jestli tam není okno, je pět metrů asi ok.
Waya03 Odesláno 23. dubna Nahlásit Odesláno 23. dubna On určitě nemusel přijít žádat o souhlas předem, sám jsem to udělal nedávno úplně stejně. Nicméně budeš mít možnost podat námitku, takže to vyjde nastejno. Minimální rozestup mezi domy by měl být ze zákona 7m, nejblíže k okraji pozemku můžeš stavět na 2 metry. Tady platí u že “kdo první přijde tak první mele”. Takže to asi musí stavět na nějakou výjimku, zkus mu to napadnout, taky zjisti jak ma být ta nová budova vysoká a jedním z protiargumentů může být zastínění pozemku.
Micey Odesláno 23. dubna Nahlásit Odesláno 23. dubna Ja s tebou samozrejme soucitim a chapu, tez by me to sralo, lec uplne stejne zive si umim predstavit byt v kuzi toho budouciho souseda, no.
gunman Odesláno 23. dubna Nahlásit Odesláno 23. dubna Ono už neplatí, že majitelé sousedních pozemků musí podepsat souhlas se stavbou?
hufnor Odesláno 23. dubna Nahlásit Odesláno 23. dubna S tím vedlejším pozemkem se to má tak, že to bylo odjakživa pole a jeho majitel už kdysi dělal obci problémy i při stavbě sportovní haly u hřiště naproti přes ulici. Nechtěl prodat, vyměnit, nic. Nikomu, ani za nic. Další pruh pole za ním, podobný případ, všechno jedna rodina. Já možnost odkupu nikdy neměl. Ani starosta nekecal, toho tady vinit nelze. Je tu po vesnici hafo jiných stavebních parcel, zasíťovaných, v územním plánu dávno ošetřených. Je tu kde stavět. Jenže včil se jal můj nový „soused“ okotit a ten pruh pole z původního majitele vydyndal, páč je to jeho děda, který už to má podle všeho „za pár“. Takže situace se skutečně za těch deset let od toho, co jsem to kupoval, změnila. Bohužel. Bohužel taky obec prý trvá na tom, aby byl zajištěný přístup i k tomu dalšímu, už opravdu snad poslednímu možnému stavebnímu pozemku, takže „soused“ prý nemůže ulici zaslepit svým barákem, tzn. postavit ho ne vedle mě, ale mít vedle mě zahradu a barák tam, kde teď končí silnice. Pozemek nemá zas až tak úzký, ale barák chce velký na rodinu a přízemní. Tak natahuje, co to jde a ještě se vůči mně stíní tvarem do L a jakousi technickou pergolou se zdí. Od mého domu k plotu je to 5 metrů. On chce garáž metr od plotu (původně si přišel pro souhlas) a tu zeď má naplánovanou přímo na hranici pozemku. Viz dokumentáž na obrázcích. Je extrémně nepravděpodobné, že docílím jakékoliv úpravy tak, abych neměl pár metrů před oknama další barák. On to nemá moc kam posunout tak, aby se to vešlo jemu na pozemek a mně to nezavazelo. To by si musel postavit zahradní domek v jihozápadním koutě pozemku, což asi není GO. Se sousedem nijak zvlášť nesoucítím. Nafasoval v podstatě zdarma obrovský pozemek a usmyslel si, že si z kusu udělá stavební parcelu. Je to místňák, já náplavka, ale to mu nedává žádné právo se mi tu takovým způsobem vesrat. Mohl pole vzít, prodat a z výtěžku koupit některý z místních stavebních pozemků. Rozhodl se jinak a jeho rozhodnutí znamená pro mě újmu. Já jsem udělal všechno, co bylo v mé reálné moci, abych si předem ověřil, že stav, v jakém jsem tu nemovitost kupoval, bude setrvalý a neuvěřitelně mě sere, že v dnešní době, kdy člověka můžou popotahovat za různé prkotiny, včetně toho, co o čem napíše na facebook a někdo může přijít, nadělat mi ze svého vlastního osobního rozhodnutí hafo skutečných problémů – snížení hodnoty nemovitosti (ať mi nikdo neříká, že na realitním trhu nemá vyšší cenu poslední barák v řadě s výhledem ve srovnání s barákem mezi dalšíma bez výhledu), snížení kvality bydlení obecně nafurt, hluková a prachová zátěž stavby na dobu blíže neurčenou, snížení produktivity práce, stres, další újmy, … a já to musím prostě sežrat, jako že tak to je. Měl jsem barák s výhledem a klid a teď budu mít stres, problémy, kravál, zeď a dalšího souseda a prostě smůla? Jednoduše jako utřu? Žádné řešení, žádná kompenzace újmy, nic?
Waya03 Odesláno 23. dubna Nahlásit Odesláno 23. dubna před 13 minutami, gunman napsal: Ono už neplatí, že majitelé sousedních pozemků musí podepsat souhlas se stavbou? Nemusí, ale nejde to pak zrychleným způsobem. Postupoval jsem tak tři roky zpátky, viz. informace v odkazu. Nic moc to ale nemění, soused má právo se k tomu vyjádřit, ohradit se. https://domek.ochrance.cz/vyjadreni-subjektu/souhlasy-sousedu/ @hufnor ta garáž je blíže než 2 metry od hranice parcely, tedy asi musí žádat o vyjímku. I ta zeď se musí řešit. Nicméně tady mé znalosti končí a netuším zda je aktuálně možné aby tu vyjímku získal i proti Tvé vůli.
Micey Odesláno 23. dubna Nahlásit Odesláno 23. dubna Chapu te. Ale taky, jako nekdo kdo doufam brzo zacne tez stavet novej barak, uplne nechapu, co ten soused udelal blbe a proc by si nemohl na svym pozemku v souladu se vsemi predpisy postavit barak, no. Proste kdyz nemas velkej vlastni pozemek, tak se obavam, ze riziko toho, ze se na tom sousednim pozemku neco postavi, tam je vzdy.. jasne, delam ted chytryho a drzim palce at to dopadne jakz takz k tvy spokojenosti. 1
bluman Odesláno 23. dubna Nahlásit Odesláno 23. dubna Slovo starosty nema ziadnu vahu z hladiska zakona. To co plati, je uzemny plan, ktory je mozne menit v miestnom zastupitelstve hlasovanim poslancov, takze aj tu ma slovo starostu len limitovamu vahu. Pokial je v platnom uzemnom plane moznost na danom pozemku stavat, tak to preklopenie pola na stavebny pozemok je len formalna zalezitost, a bohuzial s tym nic nenarobis. Ak vsak uzemny plan hovori nieco ine, mala by tam byt moznost s tym nieco robit. Akym sposobom vsak poradit neviem. Skus asi napadnut stavebne povolenie na stavebnom urade, na sude.. Neriesim teraz umiestnenie par metrov hore-dole, ale principialne ci tam moze stavat alebo nie.
bluman Odesláno 23. dubna Nahlásit Odesláno 23. dubna 25 minutes ago, hufnor said: a někdo může přijít, nadělat mi ze svého vlastního osobního rozhodnutí hafo skutečných problémů – Nemyslim, ze v tomto pripade mozes vinit suseda, ze je to z jeho vlastneho osobneho rozhodnutia. Tu moznost stavat mu dava uzemny plan, ktory museli odhlasovat poslanci. A pokial uzemny plan dovoluje na tom pozemku stavat, je to len otazka casu, kedy tam niekto, hocikto, stavat zacne. Trvaly stav na veky vekov je v takychto pripadoch bohuzial utopia. Starostovia sa menia, poslanci sa menia, obce sa rozsiruju, uzemne plany sa menia... Snad len pokial by slo o nejake chranene uzemie, a ani tam to nie je na 100%.
Bobisek Odesláno 23. dubna Nahlásit Odesláno 23. dubna Rozumím naštvání, ale jak již psali jiní, z ničeho neplyne nárok na neměnitelnost situace za hranicí mého pozemku. Zde mi podobné očekávání navíc přijde dosti nerealistické, neboť podle plánku jde o přirozené pokračování ulice. V čem by tvá situace měla být jiná, než tvého souseda nalevo, kterému rušíš výhled do kraje? 1
shaggy Odesláno 23. dubna Nahlásit Odesláno 23. dubna On 4/13/2025 at 10:26 PM, shaggy said: Update z piatku - EGR tu bude 28.5. Mozno. T.j. 2 mesiace bez auta. Fasa. Zevraj to posunu na import... A 22.5. je deadline na 3. zarucnu prehliadku. Update: Auto opravene, EGR vymeneny (uz vcera bolo, len som nemal cas na vyzdvihnutie). Pricinou je oxidacia konektora na samotnom EGR. Nove egro uz vraj neodchadza, asi to upravili. Takze nakoniec to nebolo take zle. 15 kalendarnych dni, este k tomu sviatky, takze 10 pracovnych dni.
hufnor Odesláno 23. dubna Nahlásit Odesláno 23. dubna Situace tu jiná je v tom, jaký je aktuální stav při koupi pozemku/nemovitosti a jeho předpokládaný vývoj. V případě souseda bylo naprosto jasné, že vedle něj je ještě jedna stavební parcela, na které bude stát během pěti let další dům. S tím ten pozemek kupoval, s tím na něm začal stavět. A do dvou let se začal stavět můj dům, s čímž soused počítal. Já jsem svůj barák nestavěl, kupoval jsem ho před deseti lety s tím, že za mojí parcelou jsou další pozemky jen polnosti, kde se výstavba neplánuje, protože v obci je jinde dost stavebních pozemků (podle územního plánu, zasíťované, atd.). Dál podle tehdejších informací od místních (sousedé, starosta) majitel onoho pozemku vedeného i podle územního plánu jako pole, nehodlal tento pozemek prodávat, nijak, nikomu. A taky neprodal. Věnoval, vnukovi. A ten se z jeho části rozhodl udělat stavební pozemek (změnou územního plánu a vyjmutím z půdního fondu, atd. - už má hotovo, vyřízeno). Takže vznikl stavební pozemek tam, kde nebyl plánovaný. Vím, že se čistě teoreticky v podstatě dříve nebo později může začít stavět téměř všude, že jo, ale zkrátka, u některých pozemků je ta praktičnost a pravděpodobnost vyšší než u jiných. A tady jsem se dopředu informoval, než jsem to koupil a fungoval na základě informací, že ta pravděpodobnost je tady velmi nízká. Avšak ne nulová, evidentně. Ale přirozeně mě to sere, protože jsem ohledně toho nemohl víc udělat, zatímco nový soused měl minimálně několik dalších možností, jak si bydlení zařídit a možnost, kterou zvolil je na můj úkor, i když to nebyla jediná proveditelná. Chápeme?
Micey Odesláno 23. dubna Nahlásit Odesláno 23. dubna (upraveno) Hele a ty bejt jim, tak udelas co? Predpokladam, ze tenhle pozemek se mu asi libi vic, nez jiny stavebni v obci. Ktery notabene nejsou jeho.. Fakt bys byl takovej dobrak, ze bys stavel barak pro sebe a budouci generace radsi na horsim (subjektivne, pro tebe) pozemku, aby z toho nebyl soused smutnej? Upraveno 23. dubna uživatelem Micey 1
xvoloda Odesláno 23. dubna Nahlásit Odesláno 23. dubna @hufnor no já to teda nechápu. Proč by měl prodávat pole a za ty peníze si jít koupit reálně menší pozemek, jenom proto, že ty se chceš z kanclu dívat na pole. Podle mě ho můžeš posunout o dva metry od sebe, nic víc s tím nezmůžeš. A to řešení té jeho vizualizace mi přijde celkem citlivé, dům bude sousedit s garáží, což zase tak velký riziko hlučnosti nepředstavuje. Každému bych doporučil sousedské soužití ve čtyř nebo šesti bytovce pak by tě to vůbec nemohlo rozhodit. Jasný, během stavby bude rušno, hluk, prach, materiál všude okolo, ale není to na vždycky, jednou to skončí Ty jsi udělal všechno co jsi mohl v čase nákupu, on zase dnes. Co chceš (a hlavně jak?) kompenzovat? Do kdy platila záruka neměnnosti toho tehdejšího stavu?? Tohle nechápu
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se