Přejít na obsah

Dodavatelé energií

Doporučené příspěvky

• po 2 týdnech...

Ty jsou hodný... máme fixováno 10/24 tak jsem zvědavěj, jak se zachovají 

Dobrý den,

zatím neznáme část regulované ceny elektřiny na příští rok, proto odhad příštího vyúčtování v MŮJ ČEZ není aktuální a nenajdete zde ani doporučenou zálohu.

Jakmile Energetický regulační úřad zveřejní finální ceny pro příští rok, zahrneme je do záloh. Doporučenou zálohu, která již bude zohledňovat celkovou změnu ceny včetně všech poplatků, zde najdete 10. 12. 2023. Doporučujeme Vám do té doby zálohy neměnit.

S pozdravem

ČEZ Prodej, a.s.

Upraveno uživatelem Gustaf
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Celková cena elektřiny se skládá ze 3 částí:

1. Regulovaná část
  2. Neregulovaná část
  3. Daně

Ad 1. - úředně stanová část ze strany ERÚ tzv. Cenovým rozhodnutím. Zjednodušeně jde o to, aby elektrenergetická infrastruktura fungovala, tak jak má bez ohledu na to, jestli teče nějaká elektřina - největší část je platba za rezervovaný příkon/kapacitu. Dále se platí za použití sítí, systémové služby, činnost operátora trhu a taky za podporu OZE. Tuto část si opravudu nikdo nefixuje. Platí se za fungčnost a spolehlivost drátů, aby to k vám doteklo. 

Ad 2. - Tržní ceny - cena za komoditu, tzn. Za elektřinu, kterou doma spotřebujete + stálý plat za správu odběrného místa (malinká část). Tuto část si fixujete. 

Ad 3. - Primárně DPH, může být i daň z elektřiny, ale největší rána je DPH.

Podle toho, jak je velký odběratel (rozdíl mezi domácností a velkým průmyslovým podnikem), tak se výrazně mění podíl složky 1 a 2 ve výsledné ceně.

P. S. Pokud ČEZ ohlásí (pozor ČEZ, obvykle ČEZ Prodej a ne ČEZ Distribuce), že sníží cenu elektřiny, znamená to, že snižuje cenu pouze části 2. Cenové stropy také platily pouze na část 2 + došlo k odpuštění příspěvku na OZE z části 1.

Odkaz ke komentáři

Řešíte někdo aktuálně plyn na další období? Jak jste na tom s novou cenou a fixací?

Momentálně řešíme kam se upsat,ale vsude nám říkají ať počkáme do půlky prosince,že by to mělo jít ještě dolů. Tak jako fakt nevím

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odkaz ke komentáři

No já právě taky, přežili jsme tu smršť za poslední dva roky a teď došlo i na nás. Tak se v tom tady dva dny vrtám a nevím. Dokonce jsem se dočetl, že příští rok by mohla jít cena o 25% a další rok o 20% dolů. Ale...

Takže jsem dostal novou nabídku od Eonu... a jestli podepíšu nebo ne?! Vychází to na navýšení o 130% 🤯

Takže srovnávám, srovnávám a nic extra super výhodnýho mi nevychází.

PS: už jsem fixoval před půl rokem elektřinu a mám ji o cca. 17% dražší než byl strop.

Samá pozitiva a sociální jistoty 😆

Upraveno uživatelem Zdenek1307
Odkaz ke komentáři

No, já nakonec musel s plynem zůstat u Innogy, protože smlouva je napsána tak, že pokud jí včas nevypovím, automaticky se sama prodlužuje o dalších 23 měsíců (případně to lze udělat do 10 dnů od změny ceníku). Cože jsem doteď neřešil, protože cena byla v podstatě stabilní (ta, co mi účtovali). Samozřejmě termín pro výpověď jsem propásl a tak budu platit přes tři litry až do roku 2025....

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...