Přejít na obsah

běhání

Doporučené příspěvky

To zase nevim jestli kdyby to změřilo puls do 2 sek..d jak by to bylo přesný. Nevim no, pro mě ten pás zas takový problém nebyl a po pár kilometrech ani nevíš že ho máš ;) navíc to šlo pak vytáhnout do PC ty data, a tam máš pěkně přehledně zmapovaný ty data.

přesně tak, měl jsem základní gumový Polar pás, Wear Link pás, teď mám gumový od Garminu a nikdy s tím problém nebyl. Hlavně pořádně namočit a nebát se utáhnout. Ono se to lehce zařízne a nesklouzává.

Po čase ti naopak přijde divné, že běžíš bez pásu.

Navíc s koupí tepáku v podobné cenové relaci dostaneš už i aktuální zobrazení zóny a kde se momentálně nacházíš a měl by i pípat při překročení zóny nebo když jsi pod zónou, třeba tady

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máte pravdu chlapi, asi to chce ten hrudní pás...jak nad tím špekuluju, ta přesnost a i praktická stránka budou u toho bezpásového o ničom...navíc to zpracování dat, to by mohla být i celkem sranda :)

Uvidím, jak to budu v terénu zvládat...začínal jsem běhat už několikrát, ale vždycky se po čase ozvala kolena a musel jsem toho nechat...na pásu dělám tak těch 10 - 15 km za týden (už skoro rok) a kolena jsou ok, ale to bude i díky odpružení toho pásu. A to sledování tepovky se mi osvědčilo, trochu jsem se sklidnil a už tak netlačím na pilu, uběhnu víc, ikdyž mi to dýl trvá...

Odkaz ke komentáři

Taky začínám běhat několikrát ročně, ale s tepákem jsou začátky lepší v tom, že tě nepustí rychleji než na co má srdíčko a neztrhneš se hned na začátku.

Mám nastavenou zónu 60-70 procent max. tepové frekvence na zvýšení vytrvalosti. Velmi obecný výpočet maximální tepovky je 200-věk.

Přeji mnoho pohodových kilometrů.

Odkaz ke komentáři

Máte pravdu chlapi, asi to chce ten hrudní pás...jak nad tím špekuluju, ta přesnost a i praktická stránka budou u toho bezpásového o ničom...navíc to zpracování dat, to by mohla být i celkem sranda :)

Uvidím, jak to budu v terénu zvládat...začínal jsem běhat už několikrát, ale vždycky se po čase ozvala kolena a musel jsem toho nechat...na pásu dělám tak těch 10 - 15 km za týden (už skoro rok) a kolena jsou ok, ale to bude i díky odpružení toho pásu. A to sledování tepovky se mi osvědčilo, trochu jsem se sklidnil a už tak netlačím na pilu, uběhnu víc, ikdyž mi to dýl trvá...

1. dobře tlumená obuv - by´t pomalejší

2. pokud to jde, běhat po měkkém, nejen po asfaltu

s garminem/polarem to nepřežeň, ať pak netrávíš víc času při uploadování dat než při vlastním výběhu biggrin.gif

Odkaz ke komentáři

Hlavně, běh na pásu a běh venku je úplně něco jinýho. Hodně záleží na terénu a i počasí. Já sem běhal dřív na pásu asi 2 měsíce pravidelně, ale nedá Ti to podle mě ani z půlky tolik jako běh venku. Já běham týdně asi 35 - 40 km (někdy víc, někdy míň), teď mam takovou svou trať, kterou běhám pravidelně a hodně záleží na počasí. Používám Sportstracker abych viděl kolik a za kolik mám uběhnuto apod. a musim říct, že hodně záleží na počasí. Mě osobně se líp běhá když je trošku horší počasí (třeba zima, trošku prší apod.). To s těma kolenama znám, taky jsem to měl, proto jsem začínal na menší vzdálenosti (4 km) a postupně sem si přidával a nohy to zvládají (hodně záleží na rozcvičení - párkrát jsem poznal špatné protáhnutí už po 2 km běhu). Jinak sem si běh hodně oblíbil a na pás bych se už asi nevrátil. Kup hodinky s hrudním pásem a uvidíš ;) zvykneš si na to. Taky to plánuju tak pak dej vědět cos vybral a jak Ti to vyhovuje abych se moh nechat inspirovat.

EDIT: Správná obuv je základ, to má sery.vlk pravdu. ;)

Upraveno uživatelem Z. Paul
Odkaz ke komentáři

1. dobře tlumená obuv - by´t pomalejší

2. pokud to jde, běhat po měkkém, nejen po asfaltu

s garminem/polarem to nepřežeň, ať pak netrávíš víc času při uploadování dat než při vlastním výběhu biggrin.gif

Je tak, do bot budu muset ještě zainvestovat, nechci si navíc ničit ty, které mám na indoor. Zkusím něco pohledat na netu...

S tím běháním po měkkém je to trochu problém...v Praze vím o jediném místě, kde člověk neběží furt po asfaltu, a to je Kunraťák; a někdo mi nedávno říkal, že snad ve Stromovce něco je...ale to je obojí hodně z ruky...nejblíž mám Grébovku a tam je to asfalt a po trávě je to o úraz...

Odkaz ke komentáři

Pokud chceš běhat v rozumném rozmezí tepové frekvence (trénink obecné vytrvalosti), tak je dobré běhat tak, abys to udýchal pouze nosem. Není potřeba ani pulsmetr :)

Na druhou stranu mam vyzkoušeno, že nějaké poučky typu 200-věk nebo udýchat nosem jsou hrubě nepřesné. Jsem teda více cyklista, ale přes zimu taky běhám, a nejlíp je si dojít na nějaké funkční vyšetření, ideálně s laktátovou křivkou, po vyšetření následuje rozbor s lékařem a doporučení. Sice to stojí peníze, ale aspoň má člověk jistotu, že nedělá následně nic špatně a nakonec to ani nejsou vyhozené peníze.

A to teď nemyslím jen závodníky, ale spíš všechny, co chtějí zhubnout běháním ve vytrvalostní zóně.

Odkaz ke komentáři

Je tak, do bot budu muset ještě zainvestovat, nechci si navíc ničit ty, které mám na indoor. Zkusím něco pohledat na netu...

Dobrá obuv je základ. Dobrá znamená dobrá pro Tebe individuálně.

Zapomeň na net a zajdi k odborníkům. V Praze třeba http://www.triexpert.cz/proc-vysetreni

Čas věnovaný odpovědnému výběru obuvi je lepší investice než kdejaký zátěžový test nebo odfláknutý test na laktátovou křifku imho, pro lidi s normálními hobby ambicemi.

Odkaz ke komentáři

Na druhou stranu mam vyzkoušeno, že nějaké poučky typu 200-věk nebo udýchat nosem jsou hrubě nepřesné. Jsem teda více cyklista, ale přes zimu taky běhám, a nejlíp je si dojít na nějaké funkční vyšetření, ideálně s laktátovou křivkou, po vyšetření následuje rozbor s lékařem a doporučení. Sice to stojí peníze, ale aspoň má člověk jistotu, že nedělá následně nic špatně a nakonec to ani nejsou vyhozené peníze.

A to teď nemyslím jen závodníky, ale spíš všechny, co chtějí zhubnout běháním ve vytrvalostní zóně.

No nevim nevim, pochybuju o tom, že budu mít s laktátem problém, když dýchám nosem - je to hodně pohodový tempo, nejsou to žádný intervaly, ale obecná vytrvalost.

Odkaz ke komentáři

Dobrá obuv je základ. Dobrá znamená dobrá pro Tebe individuálně.

Zapomeň na net a zajdi k odborníkům. V Praze třeba http://www.triexpert.cz/proc-vysetreni

Čas věnovaný odpovědnému výběru obuvi je lepší investice než kdejaký zátěžový test nebo odfláknutý test na laktátovou křifku imho, pro lidi s normálními hobby ambicemi.

...ty bláho, to sem vůbec netušil...využití téhle technologie znám z protetiky, ale u výběru běžeckých bot sem ji nečekal :) ale dobrý tip, asi tam zajdu...dík!

Odkaz ke komentáři

No nevim nevim, pochybuju o tom, že budu mít s laktátem problém, když dýchám nosem - je to hodně pohodový tempo, nejsou to žádný intervaly, ale obecná vytrvalost.

Dohadovat se tu nebudu, je to každého věc. Nicméně laktátovou toleranci má každý jinou a ve výsleku pro správné určení tepových zón je ten laktát nejlepší. Dýchání pusou je asi tak stejně přesné jako to 200-věk=max.HR

Odkaz ke komentáři

Dohadovat se tu nebudu, je to každého věc. Nicméně laktátovou toleranci má každý jinou a ve výsleku pro správné určení tepových zón je ten laktát nejlepší. Dýchání pusou je asi tak stejně přesné jako to 200-věk=max.HR

Jde o to, že dýchání NOSEM tě nepustí do vysoké zátěže. Zkus to. Uvidíš. Začátečník udýchá nosem tak akorát rychlou chůzi.

Upraveno uživatelem redd
Odkaz ke komentáři

Jde o to, že dýchání NOSEM tě nepustí do vysoké zátěže. Zkus to. Uvidíš. Začátečník udýchá nosem tak akorát rychlou chůzi.

Tohle opravdu zkoušet nepotřebuju :-) spíš jsem chtěl napsat, že to že něco nutně neudýcháš nosem, neznamená že jsi ve špatných tepech. A naopak to že něco udýcháš nosem neznamená že se pohybuješ ve správných tepech, můžeš být klidně i nad AP.

Sám to mám na sobě dobře vyzkoušené, když jsem dobře odpočinutý, mám třeba za sebou volný týden v tréninkovém cyklu, tak si v klidu dýchám nosem a přitom jsem i o 10tepů nad AP. A stejně tak, ke konci tréninkového cyklu funim jak lokomotiva a tepy nad AP ani náhodou.

Ale už toho nechám...

Odkaz ke komentáři

Laktátový test - to vypadá taky docela užitečně, ale přece jen sem spíš rekreant a od té doby, co si průběžně při běhání tepovku hlídám, tak je vše v cajku a žádné překyselení už sem dlouho neměl...a taky se mi nechce chodit po doktorech, když nemusím...jinak hranici mám u 155 t/min...kdybych to vzal podle toho vzorce, bylo by to 165 a to je už podle vlastních zkušeností za...

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

...a chlapi, posloucháte k běhání muziku?...já byl v pondělí na páse a poprvé jsem do toho zkusil něco poslouchat...nasadil jsem do uší docela hard-core a podle toho to taky dopadlo...musím najít něco pomalejšího :)

Odkaz ke komentáři

Já běham jenom venku, délka od 12 km výš a vždycky mam hudbu ve sluchátkách :) když už taham telefon kvůli SportsTrackeru tak si rovnou pouštim hudbu :P zvyk sem si na to, a poslouchat svůj dech bych asi celou dobu nevydržel :D a posloucham mix (od pomalých písniček na uklidnění až po punkrock apod.), vždycky dam random play :D je dobrý když po třeba 10 km začne hrát nějaká nakopávačka :D

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...