guzmic Odesláno 7. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2023 @Ajaj díky za podporu, hele asi určitě máš pravdu, můj kamarád a běžecký vzor co bydlí o kousek vedle, mi vždy říká to samé. Neřeš pičoviny a běhej (čím pravidelněji tím líp) on běhá většinou 6-7x za týden a fakt mu to šlape. Škorpila neznám, kouknu na nety a možná si to objednám. Jinak mi jsou časy celkem fuck, jen mám radost, když každý rok něco málo zlepším. Letos mám mety vysoko, půlmaraton na čas a měřené ultra v přírodě. Ostatní jak co přijde. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Prochy68 Odesláno 7. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2023 Skorpila mam nekde snad v pdf, pripadne napis do sz a podivam se po nem. To bylo mych jedinych 100 dni systematickeho treninku v zivote , jinak jsem honil objemy a behal pocitove.Odesláno z mého SM-T505 pomocí Tapatalk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wawrik Odesláno 7. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2023 @guzmic V Denníku N presne pred rokom začal každý týždeň vychádzať seriál pre úplné teľatá, čo chcú o pár mesiacov odbehnúť jarný polmaratón. Písal to aktuálny majstre Slovenska v behu na 10 km, tuším. Možno ti to nejako pomôže, začína to úplne dolu, no tebe asi bude stačiť ponoriť sa do toho niekde od polovice. Na konci každého článku je tabuľka s tréningovými dávkami na najbližší týždeň. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
guzmic Odesláno 7. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2023 @wawrik díky kouknu na to, já půlmaraton uběhnout umím už teď, ale říkal jsem si, že když už do toho půjdu na čas, tak chci nějaký pro mě rozumný čas, cíl bych viděl někde pod 2hod. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
AndyAaron Odesláno 7. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2023 Guzmici,Nedavno jsi shanel Garmin hodinky. Pokud uz jsi sehnal, tak za sebe ti muzu doporucit i nastaveni treninku tam. Mas na vyber 5, 10 a pulmaraton. Nastavis si jakej chces cil atd. Mas tam na vyber z trech ruznych coachu = zpusoby treningu. Garmin ti pak nastavi treningy a behas nekolik ruznych behu. Mne to funguje a hlavne me to donuti behat pravidelne, i kdyz venku padaj trakare. Takze do zacatku fakt muzu doporucit i tohle. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sido Odesláno 7. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2023 kluci, Škorpil určitě dobrý pokud se člověk chce zlepšit na jakýkoliv distanci, tak proste nesmí běhat porad stejně, protože tělo je nerad, přizpůsobí se a stagnuje. Takže to chce sem tam nějaký zrychlení, nejakej kopec, ale základ je nezačínat z 0 na 100, chce to postupně přidávat, rozhodne taky protahovat a hlavně dobře spat a jist…. obecne bych trénink na maraton za 100 dni nedoporučoval nikomu, kdo nebeha alespoň 30km/tyden po dobu alespoň roku, protože to dost pravděpodobně nebude vůbec hezky zážitek a to hlavně po marathonu jinak co se týká tréninku na 10tku, tak co do objemu se od maratonského moc neliší, tam je hlavní rozdíl v intezitach a jejich četnosti teda pokud bychom se bavili o tréninku ne o hobby přístupu s cílem třeba desítka za 45 min taková bible všech kteří to chtějí ne jenom absolvovat ale opravdu odbehnout a bez následku, je kniha Hansonova metoda Maratonu nebo Pulmarathonu, je tam skvěle vysvětlené jak funguje tělo, jak se zlepšit, jak regenerovat atd. v podstatě z ni vychází většina dnešních trenérů vc našich nejlepších jako je třeba Honza Pernica, který aktuálně trénuje naše nejlepší holky… Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
guzmic Odesláno 7. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2023 @AndyAaron zatím je nemám, teď jsem koupil nový mobil, ještě chci běžecké palice leki do kopců (ty trojdílné) a nějaký hoka tenistky. Takže to bude osmička v čoudu.... takže hodiny jsou až třetí ve frontě. @sido já jsem amatér a hobík, jak už jsem psal můj sen je 10 km pod 50min a 1/2 maraton pod 2hod nic víc ke štěstí nepotřebuju. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sido Odesláno 7. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2023 před 3 hodinami, guzmic napsal: @AndyAaron zatím je nemám, teď jsem koupil nový mobil, ještě chci běžecké palice leki do kopců (ty trojdílné) a nějaký hoka tenistky. Takže to bude osmička v čoudu.... takže hodiny jsou až třetí ve frontě. @sido já jsem amatér a hobík, jak už jsem psal můj sen je 10 km pod 50min a 1/2 maraton pod 2hod nic víc ke štěstí nepotřebuju. jasne, začíná to jako amatér hobik a konci to jako amatér výkonnostní jinak rozumnej cíl, to je řekl bych hratelny víceméně pro každého kdo už nemá klouby v háji…. drzim palec! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Beet Odesláno 8. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. ledna 2023 Mě se historicky osvědčila kniha od Aleše Tvrzníka Běhání. (mám první vydání z roku 1999 ) Jsou tam tréninkové plány pro běhání na tepovku. Osobně se mi nejlíp běhaly tzv. střídavé běhy, např. 1km na 85% max. tepovky a pak 3km na 70%. A různé takové variace. To se mi líbí víc než klasické intervaly. Obecně. Doufám, že v odborných kruzích stále platí klasický model. Přes zimu naběhat objemy při nízkých intenzitách, aby ty intenzivní tréninky byly na čem stavět. Vzhledem k tomu kolik toho naběháš do kopců, tak bych možná zařadil víc roviny. Ono při běhu do kopce se zapojují dost jiné svaly než při běhu po rovině. Proto třeba v Lysacupu jsou dost úspěšní i cyklisti. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
guzmic Odesláno 8. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. ledna 2023 @Beet díky za tip, mrknu i na tuto knihu. Já se budu snažit teď víc běhat objemy, no vše dle volného času. Ad. Lysacup kamarád teď jede bomby, poslední dvě etapy vyhrál a pokud to půjde stále tak dobře, věřím že na bedně bude. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gulas Odesláno 9. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. ledna 2023 čaute, kdybyste někdo chtěl levný křusky od Inov-8 na plnění novoročních cílů, tak jsem jedny, co mi nesedí, dal do inzerce vel. 45,5, ať tam nelezete zbytečně... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ismit Odesláno 9. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. ledna 2023 díky sido za další popíchnutí, Hansonovu metodu jsem s chutí četl a aplikoval cca 2018, musím zase oprášit :-). A naprosto souhlasím s tou potřebnou variabilitou. Já teda nemám problém, potom, co uspím dítě a usnu s tím se vykopat třeba v půl desáté večer a v dešti, ale mám problém se dokopat k nějaké změně. Proto jsem opravdu uvítal výběh s kámošem teď v sobotu, který měl v tréningovém plánu 3x2km s 3min mezichůzí (mimochodem ho trénuje na dálku právě Honza Pernica). To kýžené tempo bylo btw. 4:10. Běhali jsme po klidné asfaltce, na relativní rovině, mezi 2 vesnicemi. Počítal jsem, že se mi utrhne a já si to dám klidně trochu volněji. Takový běh, kde je 2km (pro mě dost rychle) jsem v tréningu v životě neběžel. Překvapilo mě, že jsem to s ním skoro udržel a jak to bylo zábavné. to je asi taky můj plán na tento rok: zařadit intervaly a delší běhy (zřejmě brzy ráno, nebo večer... uff). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
guzmic Odesláno 9. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. ledna 2023 @ismitdíky za tip na tréning, tohle by mě možná bavilo, zkusím to vyzkoušet. jinak borci kontrolní otázka: když běhám 10tku max cca 53-54 min a chci zařadit delší běhy 15-20km jaký plus mínus tempo bych měl dle vás držet? 6-6:30? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Z. Paul Odesláno 9. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. ledna 2023 před 4 minutami, guzmic napsal: @ismitdíky za tip na tréning, tohle by mě možná bavilo, zkusím to vyzkoušet. jinak borci kontrolní otázka: když běhám 10tku max cca 53-54 min a chci zařadit delší běhy 15-20km jaký plus mínus tempo bych měl dle vás držet? 6-6:30? Já bych řekl ze klidně i pomaleji. Já beham 10km pod 50 stabilně, někdy i pod 45 a Garmin mi u dlouhého běhu doporučuje tempo kolem 6:40/km. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
guzmic Odesláno 9. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. ledna 2023 A ještě se Vás zeptám Vy co běháte ultra trail a používáte palice jaké kupujete? Já si loni koupil karbonové dvoudílné v sportisimu, jsou lehké a na běh cajk, ale sere mě nacvakávání na ruku je to nepohodlné a že složené mají 80cm což je na nic. Chci nějaké Leki ty má kamarád, půjčil mi je a ten nacvakávací systém je super. Jen nevím jestli se vyplatí vzít karbonové cca 160g jedna nebo se vysrat na váhu a vzít hlíníkové cca 200g jedna. Ultratrail FX.One | Trail Running Stock | LEKI tyhle vs. Evotrail FX.One TA | Trail Running Stock | LEKI Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
guzmic Odesláno 9. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. ledna 2023 před 7 minutami, Z. Paul napsal: Já bych řekl ze klidně i pomaleji. Já beham 10km pod 50 stabilně, někdy i pod 45 a Garmin mi u dlouhého běhu doporučuje tempo kolem 6:40/km. Díky za info, já si to myslel, jen já se vždy jako debil rozběhnu stejně rychle. Jak v posteli, tak při běhu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ajaj Odesláno 9. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. ledna 2023 Před hodinou, guzmic napsal: A ještě se Vás zeptám Vy co běháte ultra trail a používáte palice jaké kupujete? Ultratrail FX.One | Trail Running Stock | LEKI Ja mám ty Ultratrail v karbonu a jsou super. Každopádně doporučuji si před koupí ujasnit, kde je chceš mít připnuté, když je nepoužíváš. P.S. jenom popíchnuti - dobrý hodinky jsou důležitější než klacky. Zvlášť pokud nechceš svojí ultra kariéru rozjet na plný koule. Většinu lidí co vidím na závodech (i venku), tak je stejně neumí používat v plném potenciálu a tak divně je vláčí za sebou / se sebou Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ajaj Odesláno 9. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. ledna 2023 Před hodinou, guzmic napsal: Díky za info, já si to myslel, jen já se vždy jako debil rozběhnu stejně rychle. Jak v posteli, tak při běhu Pobavil to je výhoda nás ultráků - nejsme rychlý, ale vydržíme dlouho. Prej to přichází s věkem takže máš ještě čas na nápravu koloušku Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
guzmic Odesláno 9. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. ledna 2023 @Ajaj njn. asi máš pravdu na trénink do kopce hůlky mám, jen se blbě nosí zpět musím je držet v ruce, do batohu je nedám jsou velké. Tak první zkusím teda koupit nějaký ten Garmin a boty Hoka. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sido Odesláno 9. ledna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. ledna 2023 před 3 hodinami, guzmic napsal: A ještě se Vás zeptám Vy co běháte ultra trail a používáte palice jaké kupujete? Já si loni koupil karbonové dvoudílné v sportisimu, jsou lehké a na běh cajk, ale sere mě nacvakávání na ruku je to nepohodlné a že složené mají 80cm což je na nic. Chci nějaké Leki ty má kamarád, půjčil mi je a ten nacvakávací systém je super. Jen nevím jestli se vyplatí vzít karbonové cca 160g jedna nebo se vysrat na váhu a vzít hlíníkové cca 200g jedna. Ultratrail FX.One | Trail Running Stock | LEKI tyhle vs. Evotrail FX.One TA | Trail Running Stock | LEKI ahoj, ja mam tyhle https://www.best4run.cz/leki-ultratrail-fx-one-superlite-bezecke-hole/ uvazoval jsem i o tech dalsich leki, ale me vyhovuje ten "kratky uchop" a resil sem vahu, maji se mnou par tisic km a jsou porad ve skvele kondici, zase je fakt ze kamos uz je nekde o sutr zlomil..... co se tyka toho jak je nosit.... zadny system poutek me osobne neprisel pohodlny, v treninku je to fuk, tam je klidne i v sebehu drzim 2-3h v ruce, ale na dlouhym zavode nekde v noci po dlouhym kopci kdy mas mzitky pred ocima a klepe se ti cele telo, resi ze ti nejdou nacpat do nejakych poutek, tak to me proste tak stvalo, ze sem nakonec zakotvil u toulce.. jelikoz mam vestu od salomonu tak k ni je primo tento https://top4running.cz/p/salomon-custom-quiver-l39283200 trochu sem se bal jestli to nebude vypadavat, vsemozne klapat, bouchat do hlavy atd a super, scvaknu hulky vrazim do toulce, vse easy bez premysleni a muzu valit z kopce Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se