Ivan Lelák Odesláno 24. března Nahlásit Odesláno 24. března před 19 hodinami, Koprisalov napsal: Můj standardní bazální výdej je cca 2000 kcal. Jestli sníš v průměru 1400 kcal denně, tak neujíš ani to co potřebuje tvoje tělo (bazál) ,aby správně fungovalo. Chápu to dobře doufám. To chápeš dobře, ale mně to vyhovuje. Pokud bych na sobě cítil nějaký negativní příznak, třeba únavu, upravím to. Jasně, občas trochu hlad cítím, ale je to spíš příjemný pocit, lepší než pocit plnosti. Na druhou stranu, včera jsem si zahřešil a přijal 2300 kcal, přičemž celkový výdej byl 2200 kcal. No co, jednou za pár týdnů se svět nezboří. Někde jsem četl, že při hubnutí by se nemělo chodit pod bazální výdej, ale cca 500 kcal pod celkový výdej. Jenže já mám sedavé zaměstnání a tyhle 2 podmínky neumím dát dohromady. Je ale fakt, že se to teď bude zlepšovat, začíná jaro, bude letní čas, déle světlo, víc pobytu venku, práce kolem baráku, nějaký ten sport, třeba už 3 soboty po sobě jsem měl díky práci výdej přes 3000 kcal a současně jsem i příjímal kolem 2500 kcal. Líp to bohužel neumím a taky nechci být otrokem pravidel pro hubnutí, správného stravování a výživových plánů. Snažím se to vnímat, při náznacích špatného metabolismu, únavy atd. bych to řešil, ale pokud se cítím dobře a váha pomalu klesá, jsem spokojený a doufám, že se nic hrozného neděje. Ale určitě to jde dělat lépe a nechám si poradit.
moco Odesláno 24. března Nahlásit Odesláno 24. března Při dietě a nastavování denního energetického příjmu/výdeje, bych doporučil vypočítat si bazální metabolismus (InBody nebo vzorec níže) a k němu bych pevně připočítal 10% + každou pohybovou aktivitu během dne (posilovna, běh, kolo, prostě sportování přes den). Takto člověk získá základní hodnotu energetického výdeje – klidový metabolismus, od kterého se může odrazit. Chci zhubnout, tak uberu 10-20%. Chci přibrat, tak přidám 10-20%. Chci to udržet, tak jsem na hodnotě. Přičemž bych rád upozornil, že vypočítaná hodnota BMR je orientační a člověk si musí pravidelně hlídat váhu a rozpoznat procentuální energetický deficit, který mu funguje. Pokud uberu 20% a po týdnu/dvou nejde váha dolů, tak je potřeba ještě ubrat. Dále je potřeba zmínit, že 90% lidí si přesně nevypočítá kolik toho za den snědli - doporučuji si všechno během dne vyfotit a večer v klidu sumarizovat. Podle mě to přesně vypočítat ani nejde - někdo dá do jídla o dvě lžičky oleje více a už je mimo Tady níže jsem si dovolil citovat malý úryvek ze skript fyziologie, kde je i zmíněn onen problém "Jím málo, ale přibírám". Bazální metabolismus Jako bazální metabolismus (basal metabolic rate, BMR) je označováno množství energie potřebné pro udržení všech vitálních funkcí v bdělém stavu (ve spánku hodnota BMR klesá). Závisí především na povrchu těla (daném tělesnou výškou a hmotností), věku (s věkem BMR klesá) a pohlaví (muž má vyšší zastoupení svalové hmoty, tudíž vyšší BMR). Zdravý dospělý muž mladšího věku má BMR odpovídající 2000 kcal/den (40 kcal/m2/h). BMR se měří např. v metabolické komoře za přísně standardizovaných podmínek: vleže, klid, neutrální teplota okolí, 12‒14 hod po jídle, 24 hod bez vyčerpávající tělesné práce. K výpočtu BMR lze využít i následujících vzorců (hmotnost je v kg, výška v cm a věk v letech): 19BMR muži = 66 + (13,7 × hmotnost) + (5,0 × výška) - (6,8 × věk), BMR ženy = 655 + (9,6 × hmotnost) + (1,85 × výška) - (4,7 × věk). Nejvyšší hodnotu BMR nacházíme u malých dětí (novorozenců, kojenců a batolat), v pubertě pak nastává největší pokles. U ženy se BMR prakticky nemění mezi 20 a 40 roky, ale mezi 40 a 50 roky klesá vlivem menopauzy prudčeji než u mužů. U těch se BMR od dosažení dospělosti zvolna snižuje o 2‒3 % ročně. BMR klesá též při dlouhodobém hladovění (pokles aktivity sympatiku, hladiny katecholaminů a hormonů štítné žlázy). Pravidelná pohybová aktivita naopak vede k nárůstu BMR či alespoň brání poklesu (předpokládá se, že osoba pravidelně pohybově aktivní má větší množství svalové hmoty než osoba neaktivní). Praktický důsledek těchto vztahů můžeme sledovat např. při redukční dietě, kdy na začátku dochází k rychlému poklesu hmotnosti, čímž poklesne i BMR, což znamená, že k návratu na původní hmotnost stačí příjem menšího množství potravy (vznik tzv. jo-jo efektu). Úspěšná redukce tělesné hmotnosti tudíž vedle snížení energetického příjmu vyžaduje i pohybovou aktivitu pro udržení hodnoty BMR. Pojem klidový metabolismus (resting metabolic rate, RMR) vyjadřuje potřebu energie pro chod organismu v klidových (nestandardizovaných) podmínkách. Je přibližně o 10 % vyšší než BMR. Základní úroveň metabolismu je zvyšována mnoha faktory, jako jsou pohybová aktivita (metabolismus je vyšší i během následného zotavení), trávicí procesy (tzv. specificko- dynamický či termický účinek potravy), tělesná teplota (vzestup o 1 °C znamená nárůst metabolismu o 14 %), vnější teplota (nižší i vyšší teplota vede k aktivaci termoregulačních mechanismů), hladina některých hormonů v krvi (zejména hormonů štítné žlázy a katecholaminů) i psychické stavy jako radost či vzrušení (deprese a apatie naopak metabolismus snižují). 1 3
juk Odesláno 26. března Nahlásit Odesláno 26. března @moco super odborné informace! Nejsou tahle anebo nějaká další relevantní skripta k dispozici on-line?
moco Odesláno 26. března Nahlásit Odesláno 26. března Níže zasílám odkaz na knihy, které určitě budou někde i ke stažení. Je psané “normálním” jazykem - žádná doktořina Odesláno z aplikace Alza: https://www.alza.cz/media/fyziologie-pro-telovychovne-obory-vybrane-kapitoly-cast-i-d10842922.htm Odesláno z aplikace Alza: https://www.alza.cz/media/fyziologie-pro-telovychovne-obory-vybrane-kapitoly-cast-ii-d12624133.htm 1
JakubKa77 Odesláno 26. března Nahlásit Odesláno 26. března Doporučuji poslechnout aktuální díl podcastu Institut moderní výživy. https://podcasts.apple.com/cz/podcast/institut-moderní-výživy-podcast/id1538615052?l=cs&i=1000756790350 Reagují na nesmysly vyřčené nějakým panem doktorem a pěkně tam vše vysvětlují. Podcast doporučuji celkově, k podobným tématům (výživa a cvičení) poslouchám rád ještě podcast Fitness007. 3
Ivan Lelák Odesláno 20. května Nahlásit Odesláno 20. května Tady ticho po pěšině, ve vláknu "Kila nahoru" to žije... Stále jedu denně s apkou Kalorické tabulky, něco jsem přenastavil a doplnil další tělesné údaje. Zvýšil jsem příjem, abych byl mezi bazálem a celkovým výdejem, občas si pohraju s činkamiuju a zatím to funguje, od konce ledna skoro 12 kilo dole. Občas se nedaří, třeba na dovolené v Holandsku jsem neodolával jejich sýrům (2-3 roky stará Gouda s 50% tuku v sušině je hodně kalorická, ale nedá se jí odolat), v Amsterodamu jsem neodolal vafli s několika vrstvami čokolády, karamelu a sušenkou navrchu atd., ale taky jsem se tam dost hýbal, jezdil na kole a kupodivu z toho bylo kilo dole. To samé minulý týden na služebce v cizině, kde byly různé ochutnávky sýrů i neformální partnerská večeře. Tím pádem jsou občas dny, kdy toho sežeru víc než vydám, ale je jich málo, váha pomalu klesá a tak to neřeším. Asi se budu opakovat, ale za mne jsou Kalorické tabulky super, aspoň pro mne. Motivují, udržují přehled a pomáhají vychytat stravu tak, aby byla výživná, aby jí bylo tak akorát a abych u toho neměl hlad. 1
KFL Odesláno 20. května Nahlásit Odesláno 20. května Já jedu kalorický tabulky už 2 roky, do toho cvičím, běhám, chodím a poslední 3 měsíce furt přibírám . Váha (chytrá) mi urputně říká, že mám moc vysoký BMI a 25 % tuku. Svaly přibejvaj, ale hrozně pomalu (podle váhy). Potřebuju shodit aspoň 3-4 kila, abych se dostal na 89 kg. Pozřu cca 2000-2400 kcal denně (hlavně bílkoviny, sacharidy a tuk se snažim držet níž), výdej mám dlouhodobě kolem 2700-3500 podle aktivity během dne, už i hodně piju vodu a furt nic. Někde je chyba - možná v tý váze, že blbě identifikuje svaly, nevim. Anebo Garmin blbě reportuje spálený kalorie. Možná přestanu tahat železo a budu jen běhat, nevim. Už si lehce zoufám. To je furt samej skyr, proteinovej pudink, šunka, maso, vejce, zelenina, tvaroh a hov*o z toho . 1
tyfo Odesláno 20. května Nahlásit Odesláno 20. května No to co rikas je dle meho skromneho nazoru prave spjato s tim cvicenim. Mozna by nebylo od veci si zajit za vyzivovym poradcem at ti udela jidelnicek na tvuj rezim tedy cviceni a hubnuti, protoze soucasne pribirat svaly a hubnout neni jen tak. Pokud ti sestavi jidelnicek na miru tak by se to mohlo zlomit, obcas je problem take v tom ze clovek ji malo a nebo ne to co ma. 1
Ivan Lelák Odesláno 20. května Nahlásit Odesláno 20. května před 16 minutami, KFL napsal: Já jedu kalorický tabulky už 2 roky, do toho cvičím, běhám, chodím a poslední 3 měsíce furt přibírám . Váha (chytrá) mi urputně říká, že mám moc vysoký BMI a 25 % tuku. Svaly přibejvaj, ale hrozně pomalu (podle váhy). Potřebuju shodit aspoň 3-4 kila, abych se dostal na 89 kg. Pozřu cca 2000-2400 kcal denně (hlavně bílkoviny, sacharidy a tuk se snažim držet níž), výdej mám dlouhodobě kolem 2700-3500 podle aktivity během dne, už i hodně piju vodu a furt nic. Někde je chyba - možná v tý váze, že blbě identifikuje svaly, nevim. Anebo Garmin blbě reportuje spálený kalorie. Možná přestanu tahat železo a budu jen běhat, nevim. Už si lehce zoufám. To je furt samej skyr, proteinovej pudink, šunka, maso, vejce, zelenina, tvaroh a hov*o z toho . Jak jsi vysoký a kolik je Ti let? Jak jsi došel k cílové váze 89 kg? Pokud žiješ takhle aktivně, je přibírání divné, ale možná vysvětlitelné. Nejsem odborník ale pokud Ti přibývají svaly a ne tuk, tak protože jsou svaly těžší než tuk, nemusí být přibírání žádná tragédie. Jak měříš? Já za sebou nemám žádné body měření, mám chytrou váhu ETA, hodinky Garmin a aplikaci KT. Jasně, to všechno pracuje s určitou nepřesností. Váha mi ukazuje BMI 24,6, bazál (podle výpočtu KT, hodinek a kalkulačky) 1570 kcal. Beru to s rezervou, i když třeba ten bazál se liší podle těch tří zdrojů cca o 30 kcal, takže to asi sedí. Ty pracuješ s deficitem (2700-3500 vs 2000-2400), ale jsi si jistý, že to tak opravdu je? A pokud ano, tak jak jsem psal výše, pokud svaly přibývají rychleji než ubývá tuk, znamená to, že přibíráš, zvlášť když sníš hodně bílkovin. Upřímně, 2000-2400 kcal sním jen když dost prasím, dovolená, oslavy, dortíky, pečivo, tučný sýr atd. Pokud jím podle svého, sním v průměru 1750 kcal denně a hlad nemám. Když baštím zeleninu nebo třeba olomoucké tvarůžky atd., dostanu do sebe hmotu, která mne zasytí, ale s málo kcal. Kalorické tabulky mne naučily dodržovat pitný režim, 3 litry denně, zpočátku jsem měl problém to vypít, teď už pohoda. Můj běžný výdej v klidné dny bez větších domácích prací (pracuji v kanclu) je cca 2400 kcal, když makám na zahradě nebo si víc zasportuju, je to někdy i 3200-3500 kcal, ale to je třeba jen 6 dnů v měsíci. Když jsem s KT začínal, nedařilo se mi, především bílkoviny, naplnit. Proto jsem si koupil syrovátkový protein a když mám večer málo bílkovin a rezervu pro kcal, připravím si nápoj, ideálně po cvičení. Dá to něco přes 100 kcal, ale žádné cukry ani tuky a bílkoviny poskočí o kus. Kroužky v Kalorických tabulkách se mi nedaří mít zdaleka vždy zelené, ani ty hlavní (bílkoviny, sacharidy, tuky). Obvykle ani nesním doporučené kcal ale pokud nemám hlad a nejsem unavený, neřeším to, tělo si řekne samo. Když jsem s KT začínal, jedl jsem i pod bazál a přitom neměl extra hlad. Byl jsem ale unavený a až později vypozoroval, že když přidám bílkoviny (proto i ten syrovátkový protein) a zvýším příjem 100-200 kcal nad bazál, cítím se v poho, hlad až na výjimky nemám a váha jde dolů. Proto Tobě ale cvičím asi málo, budu muset přidat, protože chci sice ještě asi 5 kilo zhubnout, ale taky chci nabrat svaly. Neber mne moc vážně, jsem jen laik a píšu jen své zkušenosti, případně laické názory, co nemusí být pravdivé. Ale je to zajímavá problematika a snažím se postupně dovzdělat.
KFL Odesláno 20. května Nahlásit Odesláno 20. května 51 minutes ago, Ivan Lelák said: Jak jsi vysoký a kolik je Ti let? Jak jsi došel k cílové váze 89 kg? Pokud žiješ takhle aktivně, je přibírání divné, ale možná vysvětlitelné. Nejsem odborník ale pokud Ti přibývají svaly a ne tuk, tak protože jsou svaly těžší než tuk, nemusí být přibírání žádná tragédie. 187 cm, věk skoro 48. Cílová váha je moje vlastní číslo, protože podle BMI bych měl vážit 85 kilo a míň. Měl jsem jeden čas 82, ale to už jsem prej byl podle okolí moc hubenej, ačkoli jsem se cejtil dobře . Asi si zajdu někam na pořádný změření. Každopádně se nehonim za tím, abych vypadal jak sirka. Ani teď nejsem extra oplácanej a přitom BMI tvrdí, že mám lehkou nadváhu... Teorii mám jinak zmáklou, což o to. Nejhorší je to řešení jídla, protože si samozřejmě čas od času neodpustim špatný věci (a to prakticky nejim sladký) - pak mám KT plný a zároveň málo bílkovin . Takže to dohánim proteinovejma drinkama (syrovátka), skyrama atd. Jinak to zase extra neřešim, byl to spíš jen takovej výkřik. Mám odjakživa sklony k nabírání, kdybych se nehejbal a nehlídal, mám 100-105 kilo, ani nemrknu. Loni v létě jsem měl 86-87, v září jsem začal tahat železa a od tý doby to jde plíživě nahoru. Čili nejspíš nabírám svaly, ale asi moc nehubnu tuk. No nic, jdu si dát skyr . 1
lucid Odesláno 20. května Nahlásit Odesláno 20. května před 40 minutami, KFL napsal: 187 cm, věk skoro 48. Cílová váha je moje vlastní číslo, protože podle BMI bych měl vážit 85 kilo a míň. Měl jsem jeden čas 82, ale to už jsem prej byl podle okolí moc hubenej, ačkoli jsem se cejtil dobře . Asi si zajdu někam na pořádný změření. Každopádně se nehonim za tím, abych vypadal jak sirka. Ani teď nejsem extra oplácanej a přitom BMI tvrdí, že mám lehkou nadváhu... Teorii mám jinak zmáklou, což o to. Nejhorší je to řešení jídla, protože si samozřejmě čas od času neodpustim špatný věci (a to prakticky nejim sladký) - pak mám KT plný a zároveň málo bílkovin . Takže to dohánim proteinovejma drinkama (syrovátka), skyrama atd. Jinak to zase extra neřešim, byl to spíš jen takovej výkřik. Mám odjakživa sklony k nabírání, kdybych se nehejbal a nehlídal, mám 100-105 kilo, ani nemrknu. Loni v létě jsem měl 86-87, v září jsem začal tahat železa a od tý doby to jde plíživě nahoru. Čili nejspíš nabírám svaly, ale asi moc nehubnu tuk. No nic, jdu si dát skyr . Každý by si měl najít svou vlastní cestu — jednomu vyhovuje to, co druhému ne, a naopak. Obecně je samozřejmě dobré mít základní přehled o tom, co jí, což máš. Já jsem ale například kalorické tabulky používal asi dva dny, pak mě to přestalo bavit. Ve svých 61 letech si při výšce 187 cm posledních šest let udržuji váhu v průměru kolem 80 kg (předtím jsem měl mezi 100-105 kg). Jsem spíš lenoch, takže maximálně občas posilování s vlastní vahou, jinak žádný běh, kolo, trenažery apod. Co bych ale určitě doporučil, nechat se zvážit a přeměřit na profesionální váze InBody. Moje doktorka, která se věnuje i sportovní medicíně, ji má v ordinaci, jinak bývá i ve fitcentrech: vyplivne Ti to pak podrobný rozpis týkající se tělesné kompozice, rozložení svalů a tuku v těle, případné ukazatele obezity, doporučený cvičební plán, orientační denní příjem kalorií apod. … pro základní orientaci je to podle mě mnohem přínosnější než nějaký výživový poradce. 1
Vasa_H Odesláno pondělí v 15:12 Nahlásit Odesláno pondělí v 15:12 V 20. 5. 2026 v 11:39, KFL napsal: Já jedu kalorický tabulky už 2 roky, do toho cvičím, běhám, chodím a poslední 3 měsíce furt přibírám . Váha (chytrá) mi urputně říká, že mám moc vysoký BMI a 25 % tuku. Svaly přibejvaj, ale hrozně pomalu (podle váhy). Potřebuju shodit aspoň 3-4 kila, abych se dostal na 89 kg. Pozřu cca 2000-2400 kcal denně (hlavně bílkoviny, sacharidy a tuk se snažim držet níž), výdej mám dlouhodobě kolem 2700-3500 podle aktivity během dne, už i hodně piju vodu a furt nic. Někde je chyba - možná v tý váze, že blbě identifikuje svaly, nevim. Anebo Garmin blbě reportuje spálený kalorie. Možná přestanu tahat železo a budu jen běhat, nevim. Už si lehce zoufám. To je furt samej skyr, proteinovej pudink, šunka, maso, vejce, zelenina, tvaroh a hov*o z toho . Zkus se podivat na sacharidove vlny, mohlo by ti to zabrat.
elloco Odesláno úterý v 14:00 Nahlásit Odesláno úterý v 14:00 Na začátku každé snahy o hubnutí si musíš uvědomit že: 1/ žádný vzoreček ti nespočítá TVŮj BMR 2/ kalorické tabulky jsou fajn pomůcka, ale berou průměrné hodnoty a musíš si porce vážit a ne to brát odhadem 3/ žádná chytrá váha neumí změřit procento tuku 4/ BMI je nesmysl - podle něj by byl každý kulturista morbidně obézní 5/ zadržená voda je svině Takže ti tam každý den můžou lítat stovky kalorií...
Ivan Lelák Odesláno pátek v 12:58 Nahlásit Odesláno pátek v 12:58 V 26. 5. 2026 v 16:00, elloco napsal: Na začátku každé snahy o hubnutí si musíš uvědomit že: 1/ žádný vzoreček ti nespočítá TVŮj BMR 2/ kalorické tabulky jsou fajn pomůcka, ale berou průměrné hodnoty a musíš si porce vážit a ne to brát odhadem 3/ žádná chytrá váha neumí změřit procento tuku 4/ BMI je nesmysl - podle něj by byl každý kulturista morbidně obézní 5/ zadržená voda je svině Takže ti tam každý den můžou lítat stovky kalorií... Souhlasím, nicméně i když jsou všechny ty kalkulačky, vzorce, kalorické tabulky, chytré váhy nebo chytré hodinky orientační, z mé zkušenosti mohu říci, že když si nechám rezervu dalších např. 10-20%, funguje mi to. Samozřejmě, možností je i odborné vyšetření, které je téměř přesné, ale pokud ho neabsolvuji, nastupuje - aspoň v mém případě - ta rezerva. Konkrétně: - BMR jsem zjišťoval asi ze 4 zdrojů (mj. hodinky, kalkulačka, KT) a rozdíly byly do 5% - aktivní vydané kalorie - opět několik orientačních zdrojů (vlastně dva - odhad kalorických tabulek vs hodinky), relativně se shodovaly Když se s pomocí KT držím s rezervou na "bezpečné" straně, po nějaké době se ukáže co na to moje váha. Nejsem otrokem KT, pokud to jde, jídlo vážím a skenuji, pokud to nejde, váhu odhadnu a někdy vyberu v databázi kalorických tabulek co nejbližší možnost. Když mi KT řeknou, že mohu sníst 1800 kcal (při výdeji dejme tomu 2200 kcal), obvykle jím o 10-20% méně. Tabulky mám nastaveny na sdílení kalorického výdeje, hmotnosti atd. s hodinkami, ty jsou také nepřesné, proto ta rezerva. Tenhle způsob se začátečníkům nedoporučuje ale vím, že když mám klidný den, musím se držet víc zpátky, když aktivní, mohu se rozšoupnout, což obvykle nedělám ale vzniká tam aspoň další rezerva, třeba pro dny, kdy hřeším - oslavy, dovolená atd. Občasné hřešení mi nevadí, když si udělám v KT "analýzu" za určitá období, mohu vidět průměry, současně vím, jak v té době reagovala moje váha a mohu případně reagovat i já s jídelníčkem. Co mi trochu dělá "starosti" je, že netuším, jestli mi s váhou ubývají tuky nebo třeba i svaly. Snažím se do sebe dostat dost bílkovin, snažím se trochu posilovat a sportovat (zatím málo a blbě, ale baví mne to a postupně přidávám, pokukuju dokonce i po nějakém fitku), občas si změřím různé obvody a KT mi dělají statistiku. Také vím, jak se cítím (únava, ospalost, pocit slabosti nebo naopak svěžest a pocit zlepšující se kondice) a mimochodem o zlepšující se kondici svědčí i menší zadýchávání, větší výdrž, větší série s činkami atd. To všechno jsou indicie, které mi říkají, jestli jdu nebo nejdu správným směrem, byť jsem si vědom, že je to takový amatérismus. Jasně, při pravidelném odborném měření by mi řekli víc a s ideálním sestaveném jídelníčkem i kondičním programem by to bylo jistější a rychlejší, k tomu jsem ale ještě nedospěl a pokud mi to půjde jako dosud, zkusím to dál dělat stejně. Kalorické tabulky jsou pro mne velký motivátor a také hlídač. O tuku taky nemám přehled. Chytrá váha si může říkat co chce, ale zatím jsou pro mne jediným jakž takž věrohodným ukazatelem, zmenšující se špeky na různých částech těla. Furt je jich dost, ale zmenšují se. Podle jiných indicií usuzuji, že se zmenšují i zásoby vnitřního, viscerálního tuku, ale přesné údaje nemám. A co vy ostatní, jdete na to stejně amatérsky jako já, nebo ještě víc amatérsky nebo naopak víc sofistikovaně?
elloco Odesláno pátek v 19:09 Nahlásit Odesláno pátek v 19:09 Tvůj přístup není amatérský, protože nad věcmi přemýšlíš. Svůj příspěvek jsem psal proto, abych zdůraznil, že jsme každý jiný a že ty tzv. "chytré" věci pracují jen s průměrnými daty pro danou skupinu. Mně třeba (tedy kámošovi, co s ním cvičím) ukazují hodinky 600 - 650 cal. za 60 min. kruhového tréninku. Sice jedu vždy nadoraz, ale té hodnotě se mi nechce moc věřit... A s těmi svaly. Svaly ve středním a vyšším věku už moc nerostou. Je to spíše o kondici a dobrém pocitu, než že by ti někde naskočily nějaké boule. BMR se věkem neustále snižuje. Dřív si sežral tři řízky a nic. Dneska projdeš okolo řeznictví, mohutně nasaješ mastnotou nasáklý vzduch a hned jsou dvě kila nahoře. Já jsem právě v situaci, kdy přehodnocuji své stravovací návyky a myslím, že jsem už pochopil, že nejde držet nějakou časově omezenou dietu ale musí dojít k celkové změně. Takže už si asi nedám k snídani čerstvou bagetu, tučný sýr a láhev dobrého červeného... Jinak perlička na závěr. Cvičím s různou intenzitou celý život. Jednou se mi dostala do rukou VHS s tréninky Doriana Yatese. Poctivě jsem cvičil stejné cviky se stejnými váhami a stejnou intenzitou jako on. Utrácel jsem 5 - 6.000,- Kč/měs. za suplementy. Vydržel jsem to rok. A výsledek? Trochu mi stoupla síla, ale v podstatě jsem vypadal stejně. Zřejmě tomu něco scházelo 1
Frantik Odesláno pátek v 21:57 Nahlásit Odesláno pátek v 21:57 No scházela tomu ta cisterna steroidů, kterou to Dorian "doplňoval" 1
vzduch Odesláno před 21 hodinami Nahlásit Odesláno před 21 hodinami Roky jsou tady (60), sportuji celý život, ale po výměně kolene jsem hodně polevil, ale je to spíše o hlavě. Kila přibývají, moc toho nesežeru, ale asi vypiju, pivo, slivovici mám rád. Fyzická aktivita se zcvrkla na procházky se psem, jednou týdně tenis a fotbálek. Občasnou turistiku, kolo a lyžování nepočítám, plavat mě nebaví, běhat nemůžu. Můžete mi dát někdo konkrétní tip z vlastní zkušenosti na silové cvičení doma, tak abych to odcházející tělo ještě nějakou dobu udržel v přiměřeném stavu (internet jsem prošel)? Díky a sportu zdar!
juk Odesláno před 9 hodinami Nahlásit Odesláno před 9 hodinami před 12 hodinami, vzduch napsal: Roky jsou tady (60), sportuji celý život, ale po výměně kolene jsem hodně polevil, ale je to spíše o hlavě. Kila přibývají, moc toho nesežeru, ale asi vypiju, pivo, slivovici mám rád. Fyzická aktivita se zcvrkla na procházky se psem, jednou týdně tenis a fotbálek. Občasnou turistiku, kolo a lyžování nepočítám, plavat mě nebaví, běhat nemůžu. Můžete mi dát někdo konkrétní tip z vlastní zkušenosti na silové cvičení doma, tak abych to odcházející tělo ještě nějakou dobu udržel v přiměřeném stavu (internet jsem prošel)? Díky a sportu zdar! Veslařský trenažér? A k němu ještě alespoň část zarputilosti, co má @hopa26
hopa26 Odesláno před 8 hodinami Nahlásit Odesláno před 8 hodinami @juk dnes rano jsem tu posty od kluku cetl a musel sem si v duchu priznat, ze je obdivuji. Obcas bych se mel chut na neco zeptat ohledne jidla, co mi vrta hlavou, ale vypadal bych ze si delam srandu, tak radsi mlcim. ale koumu nad tim mou často.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se