Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
V 30. 5. 2026 v 20:26, hopa26 napsal:

@juk  dnes rano jsem tu posty od kluku cetl a musel sem si v duchu priznat, ze je obdivuji. Obcas bych se mel chut na neco zeptat ohledne jidla, co mi vrta hlavou, ale vypadal bych ze si delam srandu, tak radsi mlcim.  ale koumu nad tim mou často.   🙂

Já o tom vím celkem kulový, ale docela mi to funguje. Ale je tu určitě spousta chytřejších, co rádi poradí..

Odesláno
V 30. 5. 2026 v 20:26, hopa26 napsal:

@juk  dnes rano jsem tu posty od kluku cetl a musel sem si v duchu priznat, ze je obdivuji. Obcas bych se mel chut na neco zeptat ohledne jidla, co mi vrta hlavou, ale vypadal bych ze si delam srandu, tak radsi mlcim.  ale koumu nad tim mou často.   🙂

se ptej, nikomu to neřeknem:huh:

Odesláno

@elloco Pár věcí zkusím okomentovat - věřím, že tady to může padnout na úrodnou půdu.

"Na začátku každé snahy o hubnutí si musíš uvědomit že:" - tady bych předřadil pravidlo nula: kalorickej deficit je nepodkročitelná podmínka, ať už na to člověk půjde jakkoliv

ádná chytrá váha neumí změřit procento tuku" - ale jo, orientačně to lze a to stačí

"BMI je nesmysl ..." - je to indexovaná hmotnost, nic víc nic míň, tělesný složení pochopitelně nezohledňuje; užitečnější veličina je obvod pasu

"zadržená voda je svině" - tohle bych moc nepřeceňoval, tolik jí zas není, nemáš-li manifestní selhání srdce nebo ledvin :)

"... jsme každý jiný ..." - touhle frází se často maskuje neznalost problematiky (nepodsouvám to Tobě osobně) a odvádění pozornosti od základních faktů; z hlediska kalorický bilance jsme naopak všichni stejní resp. fyzikální zákony pro nás platí stejně

"Svaly ve středním a vyšším věku už moc nerostou" - to není ani tak o věku, ale o fyziologických limitech (i když deficit testosteronu může hrát roli), prostě při adekvátním silovým tréninku dosáhneme přirozenýho maxima a dál to nejde (nejsme-li smažky), ta následná hra je o tom to co nejdýl udržet, protože na svalech přímo závisí kvalita života (svaly = zdraví, z řady důvodů)

"BMR se věkem neustále snižuje" - tohle fakt neee... bazál začíná klesat až cca po šedesátce a i tam to zpomalení nehraje významnou roli proti životosprávě (pokud má někdo pocit, že tloustne "nespravedlivě", pak je potřeba to racionálně spočítat, tzn. příjem vs. výdej, a důvod je na světě)

"nejde držet nějakou časově omezenou dietu" - touché! Ve mně slovní spojení držet dietu vyvolává stejný pocity jako přikládat pijavice nebo pustit žilou (prostě dávno překonaná kravina), je to o nastavení dlouhodobýho režimu, kterej bude udržitelnej pro konkrétního člověka (přičemž základní principy očůrat nejdou).

• Díky 2
  • Dát hlas 3
Odesláno

Přijde mi, že se tady řeší jen prijem/vydej, ale nikde jsem neviděl faktor stres. Při stresu jsou všechny výpočty zbytečné, jelikož tělo pracuje v jiném režimu, hůře tráví, více uklada tuky,atd…

A taky pravidelný spánek nedoceněný činitel. 

• Like 1
Odesláno

@M.K. u mne konkretne jsi hodme blizko s pravdou, ze je slozite udrzet dietu  Chapu jak ma nekdo jatecni vahu 150 a chtel by se dostat na sympatickych 100, nic jineho mu nezbyde. Nastartovat proces budu to delat jinak.

Ale cely zivot ,pokud ho to samozrejme neohrozuje si to predstavit nedokazu. Ja moc rad jim,  ani snad ne extra praseciny, ale ty zdrave veci mi proste nechutnaji, i kdyz jsou vizualne pohledne postradam u nich rozkos a poteseni, ktere mi prinasi bezna a pestra strava. Naucil jsem se proste jist mensi porce.

Take mam pocit ze mnoho lidi zajida nudu. Cumej do telefonu a zerou bramburky. Koukaj na bednu a tlacej do sebe pizzu. Pomaha, ze ziju na svi, kde nejsou lakadla MK donaldu a podobnejch nesmyslu-v duchu si rikam, ze dat za housku ze sekanou a platkem cedaru 100kc je kapku vice poor.

A kalorie ubiram po kouskach, lstive. Do prace mam slazenou matonku ,,ale naredim ji vodou -na pulku. Kdyz je zizen, clovek je rad, ze ma k piti cokoliv a nemusi to bejt extra sladky. 

Posledni co se mi docela dari a osvedcuje ke spani, nekde jsem to zasechnul ale zdalo se mi to jako kravina, nejist pred jidlem. S plnym pupkem se prece spi moc hezky.  

Garminy mi ale ukazujou, ze kdyz spim najedenej skore spani je mnohem nizsi, nez kdyz usnu nalacno. Ne o par bodiku, ale je tam rozdil trebas 30procent, to se mi zda dost, pri stejne delce a hodinach odpocinku. 

Mam to na pytel s nocnima a roztocenym rytmusem, nejde si  rict ze pk 20 hodine nejim, kdyz ma pred sebou celou noc.

Zaroven ale nesnidam, minus jedno jidlo mi nevadi, kazdy den rano sportuji a neumel bych to najedenej. 

Celkove teda abych to nejak uzavrel, mnohe veci co tu pisou jsou super, nektere si trochu upravim a pouzivam i u sebe, ale u neceho jen s uznanim a obdivem kyvu hlavou s vedomim, ze to bych proste nedokazal. 

Smeju se, jak jsem lstivy.  Sedim ted v garazi vedle veslarskeho trenazeru, kde jsem odjel 7 km pri sledovani Clarskons farm 1 dilu z pate serie. Pred tim jak je krasne pocasi sem si odjel kolo, 30 km uplne na max, prijel jsem durch propocenej a stastnej.

Vcera  to jsem byl odpocatej 4,5km v bazenu-vylezl jsem nabitej jak Temelin.

Mam odposrtovano, jedu 170 dnu v rade bez jedineho dne vypadku nejmene hodinu a pul , spis vic.

Hubenej samozrejme nejsem, mam dve brady trochu pupek a smiril sem se ze proste vytesanej nikdy nebudu, 

Odesláno
před 12 hodinami, M.K. napsal:

@elloco Pár věcí zkusím okomentovat - věřím, že tady to může padnout na úrodnou půdu.

ádná chytrá váha neumí změřit procento tuku" - ale jo, orientačně to lze a to stačí

Ad chytrá váha - pokud vycházíme z fyziky, tak proud jde z jedné nohy do druhé tou nejkratší možnou cestou a tou nejvíce vodivou tkání, tedy přes cévy a tepny jedné nohy, přes cévní pleteně v pánvi a druhou nohou zpátky (a částečně přes dobře vodivé svaly). Jediný výraznější odpor, který proud na cestě potká, je silná kůže na chodidlech. 

Můžeš mi vysvětlit princip, na jakém by váha spočítala procento tuku?

Takže ještě jednou: Žádná chytrá váha neumí změřit procento tuku!

Odesláno (upraveno)
před 1 hodinou, elloco napsal:

...Takže ještě jednou: Žádná chytrá váha neumí změřit procento tuku!

Vždycky jsem měl rád kategorická tvrzení. Já jsem třeba neodkazoval na klasické chytré váhy, ale na lékařské váhy InBody, jejichž výsledky vykazují vysokou korelaci s měřením metodou DEXA (duální rentgenová absorpciometrie). Ta je považována za jeden z medicínských standardů pro stanovení tělesného složení, protože pomocí nízké dávky rentgenového záření dokáže velmi přesně určit hustotu kostních minerálů i množství tělesného tuku, včetně viscerálního. Je samozřejmé, že InBody z principu nemůže dosahovat stejné přesnosti jako DEXA. Přesto se domnívám, že pro základní orientaci jsou jeho výsledky zcela dostačující, zvláště když pomineme skutečnost, že se člověk nemusí zbytečně vystavovat rentgenovému záření. Nějaké srovnání, včetně odkazů na odborné studie je např. zde. Samozřejmě, že můžeš namítnout, že jsou to výzkumy a články, které se zaplatila InBody, nicméně třeba jedna z nezávislých recenzovaných studií je např. zde

Upraveno uživatelem lucid
  • Like 1
  • Dát hlas 1
  • Hlasovat proti 1
Odesláno

Musis si drepnout a chytnout se za stehna ;) 

Co mam vyzkouseno s vahou Garmin vs. profi pristroj, zmereni procenta tuku neni uplne presne, ale nepresne ti to meri furt stejne, takze dulezity je prubeh a vyvoj. To jestli je to pul procenta sem nebo tam je na domaci pouziti asi jedno. A neni problem jednou za cas se nechat zmerit na profi pristroji.

• Like 1
  • Díky 1
Odesláno
před 9 minutami, lucid napsal:

Vždycky jsem měl rád kategorická tvrzení. Já jsem třeba neodkazoval na klasické chytré váhy, ale na lékařské váhy InBody, jejichž výsledky vykazují vysokou korelaci s měřením metodou DEXA (duální rentgenová absorpciometrie). Ta je považována za jeden z medicínských standardů pro stanovení tělesného složení, protože pomocí nízké dávky rentgenového záření dokáže velmi přesně určit hustotu kostních minerálů i množství tělesného tuku, včetně viscerálního. Je samozřejmé, že InBody z principu nemůže dosahovat stejné přesnosti jako DEXA. Přesto se domnívám, že pro základní orientaci jsou jeho výsledky zcela dostačující, zvláště když pomineme skutečnost, že se člověk nemusí zbytečně vystavovat rentgenovému záření. Nějaké srovnání, včetně odkazů na odborné studie je např. zde. Samozřejmě, že můžeš namítnout, že jsou to výzkumy a články, které se zaplatila InBody, nicméně třeba jedna z recenzovaných studií je např. zde

Já jsem nenavazoval na tvůj text. Byla to reakce na to, že někomu neseděj kalorické hodnoty. A bylo to myšleno jako: nenech se rozhodit různými zkratkami. Takže řeč byla o běžné "chytré" váze, kterou má každý doma a ta nezměří nic. A jasně jsem popsal průchod proudu, takže sis to nemohl s ničím zaměnit.  Takže vlastně nevím, proč si na mě reagoval... Kouknul jsem na tu studii a hodnotí u mnoha věkových skupin jako nejpřesnější metodu BMI a to mi stačí.

Podle mě je nejpřesnější dostupná metoda SF, tedy kaliper.

Ale stačí i pásek u kalhot 😀. Hlavní je změnit režim, tedy pohyb a stravu a dodržet to. 

• Dát hlas 1
Odesláno (upraveno)

Mně moje "chytrá" váha Xiaomi😅 už hrozně dlouho ukazuje že mám 18,5%-19% tuku a že mám pořád vysokou hladinu viscerálního tuku (11 - nevím čeho😁). Tak jsem šel na inbody a tam mi to změřilo 7,7% tuku (což je podle mě ještě větší nesmysl, než tich 19%) a viscerál 2(nevím opět čeho😁) slečna říkala, že takovouhle nízkou hodnotu ještě neviděla. Měřeno obojí ten den ráno nalačno - rozestup 30 min. 
Podle fotek, co kolujou na netu, jak vypadá jaký procento tuku, si myslím, že jsem někde na 15%. Takže člověk, aby se z toho zbláznil. Asi opravdu nejlepší měřit ten pas.

Upraveno uživatelem Anton_
  • Dát hlas 1
Odesláno
před 3 hodinami, hopa26 napsal:

@M.K. u mne konkretne jsi hodme blizko s pravdou, ze je slozite udrzet dietu  Chapu jak ma nekdo jatecni vahu 150 a chtel by se dostat na sympatickych 100, nic jineho mu nezbyde. Nastartovat proces budu to delat jinak.

Ale cely zivot ,pokud ho to samozrejme neohrozuje si to predstavit nedokazu. Ja moc rad jim,  ani snad ne extra praseciny, ale ty zdrave veci mi proste nechutnaji, i kdyz jsou vizualne pohledne postradam u nich rozkos a poteseni, ktere mi prinasi bezna a pestra strava. Naucil jsem se proste jist mensi porce.

Take mam pocit ze mnoho lidi zajida nudu. Cumej do telefonu a zerou bramburky. Koukaj na bednu a tlacej do sebe pizzu. Pomaha, ze ziju na svi, kde nejsou lakadla MK donaldu a podobnejch nesmyslu-v duchu si rikam, ze dat za housku ze sekanou a platkem cedaru 100kc je kapku vice poor.

A kalorie ubiram po kouskach, lstive. Do prace mam slazenou matonku ,,ale naredim ji vodou -na pulku. Kdyz je zizen, clovek je rad, ze ma k piti cokoliv a nemusi to bejt extra sladky. 

Posledni co se mi docela dari a osvedcuje ke spani, nekde jsem to zasechnul ale zdalo se mi to jako kravina, nejist pred jidlem. S plnym pupkem se prece spi moc hezky.  

Garminy mi ale ukazujou, ze kdyz spim najedenej skore spani je mnohem nizsi, nez kdyz usnu nalacno. Ne o par bodiku, ale je tam rozdil trebas 30procent, to se mi zda dost, pri stejne delce a hodinach odpocinku. 

Mam to na pytel s nocnima a roztocenym rytmusem, nejde si  rict ze pk 20 hodine nejim, kdyz ma pred sebou celou noc.

Zaroven ale nesnidam, minus jedno jidlo mi nevadi, kazdy den rano sportuji a neumel bych to najedenej. 

Celkove teda abych to nejak uzavrel, mnohe veci co tu pisou jsou super, nektere si trochu upravim a pouzivam i u sebe, ale u neceho jen s uznanim a obdivem kyvu hlavou s vedomim, ze to bych proste nedokazal. 

Smeju se, jak jsem lstivy.  Sedim ted v garazi vedle veslarskeho trenazeru, kde jsem odjel 7 km pri sledovani Clarskons farm 1 dilu z pate serie. Pred tim jak je krasne pocasi sem si odjel kolo, 30 km uplne na max, prijel jsem durch propocenej a stastnej.

Vcera  to jsem byl odpocatej 4,5km v bazenu-vylezl jsem nabitej jak Temelin.

Mam odposrtovano, jedu 170 dnu v rade bez jedineho dne vypadku nejmene hodinu a pul , spis vic.

Hubenej samozrejme nejsem, mam dve brady trochu pupek a smiril sem se ze proste vytesanej nikdy nebudu, 

No vidíš, jak jsi sebral odvahu, jen tak dál.

Máš svou metodu, sice jsi nenapsal jak Ti funguje, kolik vážíš ani kolik Ti je roků, ale budiž, vyhovuje Ti to a to je důležitý.

Některé zdravé věci Ti nechutnají tak jíš co máš rád, v menších porcích, ubíráš kalorie lstivě pomalu, aby si toho hlad nevšiml atd. Hele, taky jsem to tak měl a třeba se to ještě zvrhne, ale po 4 měsících se mi tak změnily chutě, že jím s chutí hrachovou kaši, čočku nakyselo, zeleninu atd., na druhou stranu kouknu na klobásu a dělá se mi blbě. V krámě míjím lhostejně regály se sladkým. Tohle bylo dřív naopak, nějak se to změnilo, netuším proč. Já žral dřív sladký na kila. Teď je mi to lhostejný, možná i tím, že jím dost sladkého ovoce, jím tak obden různé proteinové pudinky a rýži a párkrát týdně si na doplnění proteinů namíchám nápoj ze syrovátkového proteinu s vanilkovou příchutí. Mňam, chutná to jako rozteklá vanilková zmrzlina. Tím pádem ukájím chuťové buňky sladkým a oni pak jdou kolem čokolády a vůbec je to neláká. K menším porcím - určitě je to funkční metoda (jde přece o poměr příjem/výdej), ale je otázkou, jestli dostáváš do těla věci, co jsou pro něj prospěšné. Jak jsem psal, změnily se mi chutě tak, že včera jsme si zašli do hospody a já si dal jako největší mlsku Caesar salát. Prostě mi vůbec nevadí jíst víc zeleniny a jídla, co jsem dřív nenáviděl. Se změnou chutí souvisí i to, že třeba smažáku jednou za čas neodolám, ale nedám si k němu tatarku. A zjišťuju, že jsem vlastně netušil, jak smažák chutná, protože jsem měl celý desetiletí v hubě jen chuť tatarky nebo kečupu. Přestal jsem dosolovat a najednou mi jídlo přijde super i když někdo si ho musí dosolit. Sladké nepiju, sladkou vodu neředím, prostě piju z 90% vodu. Tělo si za chvilku zvykne a už bych sladkou vodu asi nedal do pusy. Nedělal jsem to postupně, přijde mi, že to je jako s kouřením, chlastem atd., pokud chceš skončit, je nejlepší - aspoň myslím - zaříznout to naráz. Nejíst před spánkem - mám stejnou zkušenost - s plným pupkem se spí, aspoň mně, hůř a hodinky to potvrzují. Na druhou stranu nesmím jít spát s vlčím hladem v domnění, že ho zaspím. 

Taky, až na výjimky, nesnídám. Ráno voda, kafe, pak až oběd. Ale je fakt, že relativně často, když vím že oběd bude lehký, si dám k snídani kelímek odtučněného tvarohu s banánem nebo borůvkami. Ještě nedávno bych tenhle tvaroh nedal do pusy, teď je to pro mne mlsota.

Lidi milují jídlo, zajídají nudu, to je pravda. I já to tak měl. Změnil jsem to a při zpětném pohledu to nebylo nic těžkého, nějak jsem v hlavě přehodil výhybku a namotivoval se. Hodně mi v tom pomáhají Kalorické tabulky. Ale i když jsem s tím dřív nesouhlasil, je pravda, že pro někoho je jídlo droga, které se sám neumí zbavit a asi to není jen o vůli. Jsou lidi, kteří se prožerou až k smrti, vědí že do pár let umřou, že nežijí ale přežívají, vědí že nebudou mít děti nebo pokud je mají, neuvidí je vyrůstat a nebudou jim oporou, brečí kvůli tomu, ale nemohou s tím přestat. U nich je to nemoc, se kterou jim pomůže jen odborník, podobně jako s drogami nebo chlastem. Myslím ale, že to je jen u extrémních případů.

• Dát hlas 1
Odesláno

@marty87 "Přijde mi, že se tady řeší jen prijem/vydej" - až budou lidi natolik osvícený, že budou řešit na prvním místě příjem a výdej (a ne pomalej metabolismus, štítnou žlázu, smůlu na genetiku, nepříznivej horoskop atd.), tak si můžeme pískat 🙂 Ale vážně, k tomu stresu... Ten pojem se myslím dost nadužívá a shazuje se na něj všechno možný. Stručná realita: stresová reakce, tedy aktivace sympatický části autonomního nervovýho systému (za normálního, klidovýho stavu převládá parasympatikus), nám umožnila přežít do dneška. Podstatou je příprava na boj / útěk, takže nárůst krevního tlaku, prokrvení svalů a odkrvení trávicího traktu, vzestup krevního cukru atd... Chronická aktivace tím pádem vede k hypertensi, vředům a cukrovce. To ukládání tuku, o kterým mluvíš, by opět nebylo možný bez kalorickýho přebytku - stres sám o sobě energii nevytváří a tuk je jen uložená přebytečná energie v podobě chemických vazeb, protože jiným způsobem s ní naložit neumíme (alfa-částice z nás nelítají, rozhycovat se na 80 °C taky nedovedem). A spánek? Jeho nedostatek nebo nekvalita opět žádné jouly negeneruje, ale vede k hormonální dysbalanci s tendencí k přejídání (ghrelin) - ano, opět jsme u, wait for it... příjmu :)

@elloco "Takže ještě jednou: Žádná chytrá váha neumí změřit procento tuku!" OK, OK, netřeba křičet 🫣 Výraz váha jsem si interpretoval v kontextu tématu volnějc (vytanul mi třeba zmíněný InBody a podobné, který dneska může občas využít kdo chce (na denní bázi to stejně nemá smysl)), tedy sorry, moje chyba... Ostatní, důležitější body nerozporuješ, tak budu věřit že souhlasíš, tzn. mission accomplished, jdu si pro pivko 🍻

• Like 1
Odesláno
před 18 hodinami, elloco napsal:

Můžeš mi vysvětlit princip, na jakém by váha spočítala procento tuku?

Takže ještě jednou: Žádná chytrá váha neumí změřit procento tuku!

Princip je obecne dan, ruzne casti tela maji rozdilnou impedanci, do vypoctu jde voda, svaly (nizky odpor), kosti tuk (vysoka impedance), znama vaha vyska ... no a to hlavni nemeri se stejnosmernym proudem ale stridavym, a ruzne materiali maji ruzne impedance pri ruznych kmitoctech, no a z celkovych dat lze odvodit procenta tuku. Clovek je celkem prostudovany, udelame spoustu mereni na ruznych znamych lidech) a muzeme sestavit vicemene presny algoritmus.

No a to zasadni, protoze to velmi ovlivnuji veci jako teplota zavodneni, to jestli jsme meli pred tim nejakou fyzyckou aktivitu atd... je potreba se vazit pokazde stejne idealne rano po spanku tam je dost casu na to aby se to stabilizovalo.

Neni to nikdy naprosto presne, ruzne nemoci, ruzne geneticke predispozice to ovlivni, ale jak nekdo psal. preznooost jestli je to 5 -10 -15 % od reality je v podstate jedno dulezite je to sledovat na konkretnim kvalitnim stroji, a pak vidime ty zmeny. 

• Dát hlas 1
  • po měsíci...
Odesláno

Report cca po měsíci - od začátku února 16 kilo dole, to jsou necelá 3 kila za měsíc. Cítím se skvěle, mám víc energie, tlak jako když mi bylo 20. Občas zápolím s vyvážením stravy tak, abych měl dost bílkovin a dalších věcí a o to méně tuků a cukrů, což se občas projeví na pár tělesných symptomech, ale už jim začínám rozumět a zlepšuju se, Kalorické tabulky jsou v tom velký pomocník. V červnu jsem byl na InBody, některé údaje cca seděly s chytrou váhou, jinde byly rozdíly, ale v zásadě InBody i chytrá váha potvrzují pozitivní trend. InBody potvrzuje, že bych měl shodit ještě nějaký tuk a nabrat svaly, což byl i můj původní záměr a protože 70 kg je na dohled, přistupuju k další fázi - zabrat za cvičení a silový trénink - shodit pár % tuku, nabrat pár % svalové hmoty a celé to ustálit někde na 73-75 kilech. Už pár měsíců si doma cca 3x týdně zacvičím se starými činkami, ale i když jsem o tom kdysi něco načetl, rozhodně to nedělám správně. Proto jsem se obrátil na jedno fitcentrum a příští týden začínáme..

• Like 3
  • Dát hlas 2

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...