krutor Odesláno 16. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 16. srpna 2021 Diky pak si zase napisu o radu s nejakou chilli pastou. Mam v planu udelat nejake uzene koreni. Delal to uz nekdo? Udajne se musi prvni vysusit a pak normalne vyudit.
gandalf Odesláno 16. srpna 2021 Autor Nahlásit Odesláno 16. srpna 2021 Pokud bys dělal chu-nan pastu, tak minimum je 30dkg chilli /návod najdeš na netu/ - doporučuju, nemůžeš to zkazit, jen se vyvaruj přidání vody. Já bych s tím kořením nijak zatím nečaroval - jen to rozkrájej na půlky, řádně usuš a skladuj v uzavřené nádobě. Hlavně to nemel! Mele se až před použitím - jinak to zvětrá a vyhodíš to. Pochopitelně se udit taky dá, nebo použít k navonění "tekutý kouř". Já ho někdy přidávám do chilli omáčky, ale musí se velmi opatrně - hořkne.
gandalf Odesláno 16. srpna 2021 Autor Nahlásit Odesláno 16. srpna 2021 Zelený jsou taky jedovatý Jen to nemá cukry. Já nakonec sezóny suším i zelený, taky jsem z nich dělal pastu.
Tom4 Odesláno 18. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 18. srpna 2021 Mno, tak tenhle slimák v poměru k velikosti těla . . . musel shořet po cestě k zemi
gandalf Odesláno 18. srpna 2021 Autor Nahlásit Odesláno 18. srpna 2021 Slimáka /nebo housenku/ to nepálí - jen teplokrevné živočichy.
Tom4 Odesláno 18. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 18. srpna 2021 (upraveno) Fakt? Říkám furt že jsou to kuwy. Upraveno 18. srpna 2021 uživatelem Tom4
Americkej Odesláno 18. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 18. srpna 2021 Spravedlnost není. Řikal jsem si: buďto pleš, nebo lupy. A hovno, dá se naráz.
gandalf Odesláno 4. září 2021 Autor Nahlásit Odesláno 4. září 2021 Po delší odmlce něco málo přidám. Zatímco venku to roste parádně, tak uvnitř nic moc /mravenci/. I když něco málo sklidím. Ta první fotka je zajímavě panašovaná kytka/kříženec, ty větší jsou bohatě plodící kříženci z venkovního záhonu /zkoušel jsem je plnit sýrovou směsí a zapéci - výborný, jen to nepozře každý smrtelník, mám i zavařené - nějak neubývají/.
Bob Odesláno 18. září 2021 Nahlásit Odesláno 18. září 2021 Tak jsem na tyden odjel a krasne se to zabarvilo
gorlo Odesláno 22. září 2021 Nahlásit Odesláno 22. září 2021 Jak sušit chilli papričky? Dostal jsem malej květináč papriček, nevím jak jsou pálivé, ale už bych je měl otrhat a chci je usušit. Jak na to?
gandalf Odesláno 22. září 2021 Autor Nahlásit Odesláno 22. září 2021 Tak to bys je měl ochutnat, jestli to za to stojí Nejlépe se suší rozříznuté, aby nezplesnivěly. Jde o to, kolik jich máš. Já používám sušičku na ovoce. Pár kousků v troubě, radiátoru ..... Usušený hned nemel, ale uzavři v nějakě nádobě. Mele se to před použitím. Nebo je můžeš dát do nálevu, oleje /ten olej se musí zahřát, ne smažit/ .... Co tě napadne.
mAra_ Odesláno 27. září 2021 Nahlásit Odesláno 27. září 2021 Tak já za sebe můžu zhodnotit, že si tu s vámi nemám moc co psát můj letošní výsledek je tristní. Další rok to už opakovat nebudu... Prostě jsem moc vysoko a je tu světlo na pozemku jen půl dne přes léto...
gandalf Odesláno 27. září 2021 Autor Nahlásit Odesláno 27. září 2021 Letos to bylo celkově blbý, já tak špatný rok na chilli nepamatuju. Chladno bylo až do června a to potom kytky nemaj šanci dohnat. Jak koukám na ty tvoje kytky, tak s vyjímkou tý první nejsou moc vhodný pro pěstování venku. To, že v létě bylo horko to nezachrání, počítají se dni od konečného vysazení. Velký horko je taky blbý, kytky jsou v šoku a nerostou - to potom zase prodlužuje dobu než se vzpamatují. Taky jde o to, kdy jsi začal a výsevem - jestli v únoru, tak je to na hraně, s přihlédnutím k letošnímu "jarnímu" počasí. Jestli později, tak to nemohou stihnout. Měls pro ně alespoň nějakou buňku, který by je chránila? Jinak kytky vypadají zdravě, jen to nestíhají. Na "chinesky" počítej tak 100-130 ++ dní. Zkusil bych méně náročné druhy, které maj na dozrání kolem 80 dní. Příští rok se povede. Známý je úspěšně pěstuje v Horní Plané a tam neroste "ani petržel" a má docela pěkný úrody. Ale on dokonce vysévá už v prosinci-lednu, takže sazenice mají náskok. Má to jednak venku, na balkoně a nakonec je přenese domů. Když je vezměš do bytu, ke světlu, tak v pohodě dozrají a budou plodit i v zimě. Nepřelévat, přihnojovat .... Já sám mám taky spoustu nezralých plodů /ale zpracuju to/
mAra_ Odesláno 27. září 2021 Nahlásit Odesláno 27. září 2021 Já kupoval sazenice ze semínka chilli cz. A jak to přišlo, mrsknul jsem to ven mezi borůvky (a ty letos šly, ne že ne ) Zalival a hnojil jak se má, ale věděl jsem, že to úplně neklape. V lednu přijdu pro radu co pořádně zasadit
gandalf Odesláno 27. září 2021 Autor Nahlásit Odesláno 27. září 2021 OK doma ti to poroste ještě min. rok.
filo-boxer Odesláno 28. září 2021 Nahlásit Odesláno 28. září 2021 Já jsem se bál, že to při té bídě nebude ani na sklenku Chu-nan pasty, ale vypadá to, že nakonec jo. Nejvíc mám ale červených španělských papriček Pimientos de Padrón, které oproti očekávání hodně pálí a tak je nikdo nechtěl smažené/zelené jíst. @gandalfGandalfe, myslíš, že je můžu smíchat s ostatníma papričkama, a udělat chu-nan pastu i znich? Já myslím, že jo, ne?
gandalf Odesláno 28. září 2021 Autor Nahlásit Odesláno 28. září 2021 Ahoj, paráda. To víš že můžeš, já to taky míchám.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se