Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ivane, co mi to děláš, já se teď zavrtal do toho Space Penu...

Odesláno (upraveno)

Pilník v TTi mi o příložku drhne diamantovou stranou stejně - asi by se to dalo přihnout, ale na funkci živočicháře to snad vliv mít nebude.

Redukce na 1/4" bity tu dělával a nabízel Ivan, viz vlákno o nožích.

Ad "Space Pen": na tomto principu fungující tlakové kuličkové pero najdete i ve spoustě 58 a 91mm Victorinoxů, není to žádná věda za milión...

3767_8320_v.jpg

...mimochodem: rusové pro tyhle "kosmické" účely prostě používali měkkou tužku - pochvalné recenze rád dodá každý truhlář/zedník/instalatér  :cool02:

zimmermannbleistift_xxl_01.jpg

Upraveno uživatelem Radek124
Odesláno

zbuddy - já hledal vhodnou propisku i do vlhka dlouho, tak jasně, i obyčejná tužka by byla řešení, ale to by nebylo tak cool. Až jsem narazil na tuhle a kupodivu ani není oproti taktickým propiskám drahá. A navíc malá, přesně do poutka na boku pouzdra LT.

eskimak - adaptéry jsem nabízel já, snad bych jich měl během 1-2 týdnů zase pár mít. Když tak SZ prosím. Díky.

Odesláno

...mimochodem: rusové pro tyhle "kosmické" účely prostě používali měkkou tužku?...

Vždycky jsem si představoval, jak ty tužky po ztupení v tom stavu beztíže krouhaj a vzduchem poletují pilinky, hoblinky a grafitový prach :) ale pro ruského kosmonauta to je jen drobné nepohodlí, prostě to rozdýchá, vykašle a rozmrká :D

Odesláno

Vždycky jsem si představoval, jak ty tužky po ztupení v tom stavu beztíže krouhaj a vzduchem poletují pilinky, hoblinky a grafitový prach :) ale pro ruského kosmonauta to je jen drobné nepohodlí, prostě to rozdýchá, vykašle a rozmrká :D

Tak na to je snad takové to ořezávátko s nádobkou na odpad, ne? :)

Odesláno

Máš recht :) a díky, jdu ho koupit, konečn? nebudu muset v dětském pokojíku furt luxovat a prudit d?ti.

Odesláno

Stručně: měkké tužky při prvních letech používali Američani i Rusové, tlaková pera NASA začala používat až v roce 1965 (hlavně kvůli nehořlavosti) a v roce 1969 si 100 kousků od Fishera koupili i Rusové... což nic nemění na tom, že k multitoolu bývá na práci často praktičtější prachsprostá tužka (osobně to řeším hrstí "spotřebních" IKEA špačků od kamaráda), zatímco nouzové "kosmické" pero (náplň á 49 kaček?) může klidně bimbat u manikůry na klíčích...  :cool02:

DSC_0184-11-300x199.jpg

Odesláno

Dobrý večer poprosím ostřílené kozáky o radu . Moc se mi líbí Charge ALX . Napřed jsem si myslel že se od TTi liší absenci nůžek , Ale už jsem ho viděl is nůžkami . Pak jsem si myslel že tam chybí párací hák , načež jsem ho viděl i s hákem. Můžete mi tedy říct, čím se od sebe tihle dva krasavci liší ? Děkuji .

Odesláno

Charge ALX black rezaci hak, nema nuzky

Charge AL opacne... Oboje ma cepel noze material 420 hc, strenky hlinik

Tti... Ma hak i nuzky, cepel S30V, strenky titan

Odesláno

Ak zvladne vodu tak ultrazvuk tomu nemoze ublizit. Ale vzhladom na hmotnost toho noza by si potreboval cisticku s brutalnym vykonom.

Co ma ale viac prekvapilo, kolega mal MUT (alebo ako sa vola ten Leatherman na rozoberanie M16ky) na lodi a vratil sa s hrdzavym nozom :(. Po jednom tyzdni, vo vode ten noz nebol.

Odesláno

Já to ani moc nečistím, jednou za čas (a třeba po dovolené, pokud se multitool válel v prachu nebo pilinách) to hadříkem otřu, někdy i vlhkým, když je to třeba, vyšťourám prach a špínu, vezmu třeba i štěteček nebo smotek hadříku. Vyjímečně vyfoukám kompresorem. Pak nechám případně oschnout na radiátoru a nastříkám WD40, který doporučuje i výrobce. S WD40 jsem spokojen, ale chystám se vyzkoušet i něco jiného, budu teď kupovat něco na zbraně, tak se poptám i na něco na nože a multitooly. Přiznám se, že jsem zatím nemusel žádný multitool máchat ve vodě se saponátem ani rozebírat.

Ale když už jsme u toho - některé nové multitooly jdou ztuha, fakt dost. Třeba typicky Surge, ale i jiné. Někteří lidí to rozebírají, ladí, vymýšlejí distatnční podložky, slyšel jsem dokonce o někom, kdo obrousil kleště v místě, kde jsou čepy s pouzdrem, na nějakém fóru to popsal jako geniální, sofistikovanou metodu a jak prý teď multitool skvěle chodí. To je blbost. Multitool (aspoň Leatherman) má vydržet desítky let, jen záruka je 25 let a tak je udělaný natěsno záměrně. Já vždycky nový multitool očistím a promažu, nechám WD40 pořádně vyvzlínat, pak se snažím pohybem nástrojů docílit toho, aby se mazivo dostalo všude. Popř. to po pár dnech opakuju. Zkoušel jsem dát čerstvě namazaný multitool na teplý radiátor, aby mazivo zřídlo a pak jsem s tím zase hýbal, ale neumím říct, jak co úplně funguje, v každém případě se vyhýbám agresivním a demontážním metodám. Ideální rozvolnění může trvat, někdy pár dnů, jindy týdnů, ale vždycky se dostaví a o to déle bude multitool sloužit bez opotřebení a bez vůlí. To je jako s helmou na motorku - čím těsnější ji koupíte, tím lepší to bude a déle vydrží, až se uvolní a sedne...:-).

PS: Dorazily adaptéry, kdo mi psal, posílal jsem SZ.

Odesláno

Matouš - Skeletool je pěknej, jednoduchej a přitom praktickej:-). A když už jsme u karabinových Leathermanů, co říkáte na tuhle outdoorovou/expediční sestavu?

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...