Přejít na obsah

Změna času (letní/zimní čas)

262 hlasů

1. 1. Jste pro zimní / letní čas nebo jen jeden?

• jsem pro zachování zimního a letního času a jejich střídání
      65
    • jsem pro jeden čas
      197

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Doporučené příspěvky

YPO, z tvé vztahovačné reakce je zřejmé, že máme na mysli každý něco trochu jiného. Pokusím se tedy vymáčknou přesněji: Všichni víme, že řada povolání se musí vykonávat i v noci a celá směna tak proběhne za tmy. To je jasné a nikdo s tím nic nenadělá. Počítají s tím i ti, kterých se to týká. Jdou do toho s tím, že budou pracovat za tmy, zatímco ostatní spí. Znám třeba pár ajťáků, co si svojí práci na noc plánují schválně. Prý je větší klid a nic je nerozptyluje. Jiní by zase radši spali, ale práce jim to nedovolí. Ale všichni vědí, že je noc a noc má svůj určitý charakter.

Problém letního času v zimě spočívá v tom, že bude tma až do devíti. Devět hodin už není noc, nýbrž docela pokročilé ráno, či dokonce dopoledne. Astronomicky by v tu dobu už v našich zeměpisných šířkách dávno tma být neměla, jenže bude. Je to nepřirozené a jen to jsem tím vším chtěl říct.

já jsem z tvého vyprávění pochopil, že problém je jenom jeden a to, že budeš možná muset učit první hodinu a venku bude tma ..... to je jako problém ? ..... si tam rozsviť a nebo ti můžu odpovědět stejně pitomě jako ty mně ...... nemusíš tu práci dělat

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 365
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

A v 16 hod. noc je? Ve středoevropském časovém pásmu jsme spíše na východě...

...Devět hodin už není noc, nýbrž docela pokročilé ráno, či dokonce dopoledne. Astronomicky by v tu dobu už v našich zeměpisných šířkách dávno tma být neměla, jenže bude. Je to nepřirozené a jen to jsem tím vším chtěl říct.

Odkaz ke komentáři

jak je pojmenován v irském zákoně, nevím (tipnul bych si ale, že "zimní" to nebude), může to někdo pro zajímavost najít.

Rychlý google a zároveň taktéž poslední komentář k tématu:

http://www.irishstatutebook.ie/eli/1971/act/17/enacted/en/html

tady si klikneme na "Winter time"

http://www.irishstatutebook.ie/eli/1971/act/17/section/1/enacted/en/html#sec1

Takže Irsko jsme asi vyřešili :)

Odkaz ke komentáři

já jsem z tvého vyprávění pochopil, že problém je jenom jeden a to, že budeš možná muset učit první hodinu a venku bude tma ..... to je jako problém ? ..... si tam rozsviť a nebo ti můžu odpovědět stejně pitomě jako ty mně ...... nemusíš tu práci dělat

Tos pochopil zcela správně. Učit první vyučovací hodinu celou za tmy skutečně vidím jako problém a nemyslím, že by pomohlo rzsvícení. Ale třeba se pletu a zvyknu si. 

A proč svou alternativní odpověď nazýváš pitomou? Vždyť je pravda, že můžu jít dělat něco jiného. Taky můžu jít dělat třeba nezaměstnaného a je po problému. Stejně jako ty.

A v 16 hod. noc je? Ve středoevropském časovém pásmu jsme spíše na východě...

Celou dobu se snažím mluvit o přirozenosti. V prosinci u nás v 16 hodin už tma prostě je bez ohledu na cokoliv.

Odkaz ke komentáři

...V prosinci u nás v 16 hodin už tma prostě je bez ohledu na cokoliv.

A mohlo by být o hodinu déle světlo. Člověk patří mezi denní živočichy a i vzhledem k tomu v zimě trochu psychicky strádá - s tím na naší rovnoběžce nic neuděláme. K čemu by mi ale bylo v červnu světlo od 4 hodin? Není škoda ho nevyužít večer?

Zimní/letní čas taky trochu vnímám jako generační problém. Mladší ročníky tíhnou k celoročnímu používáni letního času a naopak.

Odkaz ke komentáři

Zimní/letní čas taky trochu vnímám jako generační problém. Mladší ročníky tíhnou k celoročnímu používáni letního času a naopak.

Dívat se na problematiku zimního / letního času jako na generační problém je zajímavý pohled, který mě nenapadl. Na tom dost možná něco bude.

Odkaz ke komentáři

Tak nějak bych na fóru o hodinkách čekal, že se začne probírat tabulka typu: východ a západ slunce pro všech 365 dní v roce pro určitou lokalitu, do toho by mohl nějaký znalec hodit tzv. občanský soumrak, tohle v xls zkomparovat s preferovaným rozsahem slunečního svitu (třeba 6:30 - 20:30), do sloupců hodit z pilnosti 3 varianty tzv. letní, zimní, letní a zimní .... a místo toho tady čtu něco o grilování. Mimibazar jak vyšitej :-)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...