Dagoberd Odesláno 6. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. ledna 2021 Vánoční rozpoložení mne dohnalo k neuváženému nákupu několika Xmas 'limitek' (rozuměj směsí) zrnek kávy na filtr. Možná mne opravíte, ale když se řekne směs čehokoli obvykle si představím něco co zbylo anebo se neprodalo a sesypalo. Takže normálně bych byl opatrnější, ale v očekávání Ježíška a intenzivních chuťových zážitků jsem podlehl reklamě a nakupoval. Radostně jsem si udělal kafe z jedný limitky, druhý, třetí jednou V60, frenchpress i aeropress a furt jakože nuda. Nebylo to úplně hnusný, ale jen dost plochý, bez chuti. No, první vzorky jsem tunil Jamesonem, jakože chuť Irska, bylo to dobrý to jo, ale nacamrat se na Boží Hod hned ráno taky není úplně alright... Takže co s tím, už už jsem chtěl kafe poslat do firemního Delonghi, když mi jeden barista poradil recept 4:6 na V60. Říkám si pitomost, to nemůže fungovat, přece vím všechno nejlíp, ale ouha podařilo se mi uvařit opravdu chutný nápoj i bez whiskey. Možná jsem si na chuť limitek zvykl, anebo na tom něco je. Takže kdyžtak recept taky otestujte: https://tincup.coffee/2018/09/24/new-46-method-for-brewing-coffee/ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
redd Odesláno 6. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. ledna 2021 Ranní double na flat white Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eskimak Odesláno 6. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. ledna 2021 V 6. 1. 2021 v 21:35, redd napsal: Ranní double na flat white Rozšířit No, nechcem ti do toho kecat ale na pohlad je to preextrahovane jaxvina. Mozno by som skusil ubrat teplotu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
redd Odesláno 6. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. ledna 2021 (upraveno) Lehce přes bylo, ale mlíko to hodně srovná. Do mlíka radši lehce přes než pod Přes den a odpo piju už bez mlíka a na to jsem lehce zhrubil mletí. Teplota byla OK. Upraveno 6. ledna 2021 uživatelem redd Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ewolucionar Odesláno 7. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2021 Ethiopia Guji Wolichu Wachu Washed Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ismit Odesláno 7. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. ledna 2021 V 6. 1. 2021 v 13:24, Dagoberd napsal: Takže co s tím, už už jsem chtěl kafe poslat do firemního Delonghi, když mi jeden barista poradil recept 4:6 na V60. Říkám si pitomost, to nemůže fungovat, přece vím všechno nejlíp, ale ouha podařilo se mi uvařit opravdu chutný nápoj i bez whiskey. Možná jsem si na chuť limitek zvykl, anebo na tom něco je. Takže kdyžtak recept taky otestujte: https://tincup.coffee/2018/09/24/new-46-method-for-brewing-coffee/ Rozšířit tak to už je dobrá alchymie, ale asi to někdy vyzkouším. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Potkan Odesláno 10. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. ledna 2021 Prosim mistni experty o radu. Proc mi tece z kafe automatu najednou uplne nechutna kysela “kava”? Vycistil jsem tu masinu vsude kam jsem se dostal a nepomohlo to. Znate nejaky trik co s tim nebo musim do servisu? Mam DeLonghi Primadonna XS (ETAM3636X) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
feltharg Odesláno 10. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. ledna 2021 Začal bych základem - Není to kafem/zrnkama? Špatná voda? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Potkan Odesláno 10. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. ledna 2021 Kafe stejny jako driv. Zkousel jsem pro jistotu i jiny a je to stejnej hnus. Voda stale stejna, filtrovana. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek124 Odesláno 10. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. ledna 2021 @Potkan Tipuju zanesený trubky, blbou teplotu a množství vody ve spařovací jednotce - možná to bude chtít na odvápnění něco silnějšího. Na podzim jsem řešil něco podobného s Jurou, u které se v manuálu dušovali že s jejich předraženýma filtrama nic takového nehrozí - no nejspíš tím soudruzi ze švajcu mysleli "po doby trvání záruky", naštěstí stačilo v menu ten filtr odhlásit a při regulérním odvápnění jsem se nestačil divit co z toho vylezlo za sajrajt. Od té doby z toho naštěstí zase teče kafe a manželce kapučíno... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Glob Odesláno 10. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. ledna 2021 Borci, porozhlížím se po novým mlýnku na zrna. Doteď jsem dělal V60, chemex, aeropress a tak na tom až tak nesešlo. Rád bych ale časem chtěl ještě espresso. Otázka zní: existuje nějaký přístroj, který zvládne všechny tyto varianty nebo je to utopie? Našel jsem např. Niche zero, ale jestli je to opravdu tak jedinečný stroj si nejsem jist. Navíc špatně sehnatelný. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vwtyp11 Odesláno 11. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. ledna 2021 V 10. 1. 2021 v 22:16, Radek124 napsal: @Potkan Tipuju zanesený trubky, blbou teplotu a množství vody ve spařovací jednotce - možná to bude chtít na odvápnění něco silnějšího. Na podzim jsem řešil něco podobného s Jurou, u které se v manuálu dušovali že s jejich předraženýma filtrama nic takového nehrozí - no nejspíš tím soudruzi ze švajcu mysleli "po doby trvání záruky", naštěstí stačilo v menu ten filtr odhlásit a při regulérním odvápnění jsem se nestačil divit co z toho vylezlo za sajrajt. Od té doby z toho naštěstí zase teče kafe a manželce kapučíno... Rozšířit JURU mám, zaujal mě tvůj popis”odhlásit v menu filtr”, muzes byt konkrétnější? Dik Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno 11. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. ledna 2021 V 10. 1. 2021 v 19:46, Potkan napsal: Prosim mistni experty o radu. Proc mi tece z kafe automatu najednou uplne nechutna kysela “kava”? Vycistil jsem tu masinu vsude kam jsem se dostal a nepomohlo to. Znate nejaky trik co s tim nebo musim do servisu? Mam DeLonghi Primadonna XS (ETAM3636X) Rozšířit Mrkni na puk. Bude li káva příliš hrubá, seřiď mlýnek na původní hrubost mletí. Bude li káva akorát, zacni přemýšlet a návštěvě servisu a výměně teplotního čidla. Toto jsou 2 nejpravděpodobnější příčiny kyselé kávy za předpokladu, že kávová směs je pořád stejná. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pebe Odesláno 11. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. ledna 2021 V 6. 1. 2021 v 13:24, Dagoberd napsal: Vánoční rozpoložení mne dohnalo k neuváženému nákupu několika Xmas 'limitek' (rozuměj směsí) zrnek kávy na filtr. Možná mne opravíte, ale když se řekne směs čehokoli obvykle si představím něco co zbylo anebo se neprodalo a sesypalo. Takže normálně bych byl opatrnější, ale v očekávání Ježíška a intenzivních chuťových zážitků jsem podlehl reklamě a nakupoval. Radostně jsem si udělal kafe z jedný limitky, druhý, třetí jednou V60, frenchpress i aeropress a furt jakože nuda. Nebylo to úplně hnusný, ale jen dost plochý, bez chuti. No, první vzorky jsem tunil Jamesonem, jakože chuť Irska, bylo to dobrý to jo, ale nacamrat se na Boží Hod hned ráno taky není úplně alright... Takže co s tím, už už jsem chtěl kafe poslat do firemního Delonghi, když mi jeden barista poradil recept 4:6 na V60. Říkám si pitomost, to nemůže fungovat, přece vím všechno nejlíp, ale ouha podařilo se mi uvařit opravdu chutný nápoj i bez whiskey. Možná jsem si na chuť limitek zvykl, anebo na tom něco je. Takže kdyžtak recept taky otestujte: https://tincup.coffee/2018/09/24/new-46-method-for-brewing-coffee/ Rozšířit jsem to teda taky zkusil, ale musim říct že mi mnohem víc chutná Hoffmanova metoda Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tikal Odesláno 11. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. ledna 2021 Vše při starém.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
warann Odesláno 11. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. ledna 2021 V 11. 1. 2021 v 10:55, pebe napsal: jsem to teda taky zkusil, ale musim říct že mi mnohem víc chutná Hoffmanova metoda Rozšířit Sorry, já to video jen tak v rychlosti přeskákal, ale je tam něco specifickýho? V tý rychlosti jsem to nepostřehl. Dík. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dagoberd Odesláno 11. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. ledna 2021 @pebe jasný, Hoffman je klasika. 4:6 metodu beru jako alternativu v případě že obvyklé postupy zklamou.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pebe Odesláno 11. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. ledna 2021 V 11. 1. 2021 v 12:03, warann napsal: Sorry, já to video jen tak v rychlosti přeskákal, ale je tam něco specifickýho? V tý rychlosti jsem to nepostřehl. Dík. Rozšířit ve zkratce to dělám na cca 300ml výsledku umelu 20g kávy, propláchnu filtr, vsypu, zaleju 40ml vody(dvojnásobek kávy) a nechám cca 30vteřin(blooming). Potom zaleju 2x150ml cca, těch prvních 150ml nechám až do vykapání a doleju 150ml. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Potkan Odesláno 11. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. ledna 2021 (upraveno) V 10. 1. 2021 v 22:16, Radek124 napsal: @Potkan Tipuju zanesený trubky, blbou teplotu a množství vody ve spařovací jednotce - možná to bude chtít na odvápnění něco silnějšího. Na podzim jsem řešil něco podobného s Jurou, u které se v manuálu dušovali že s jejich předraženýma filtrama nic takového nehrozí - no nejspíš tím soudruzi ze švajcu mysleli "po doby trvání záruky", naštěstí stačilo v menu ten filtr odhlásit a při regulérním odvápnění jsem se nestačil divit co z toho vylezlo za sajrajt. Od té doby z toho naštěstí zase teče kafe a manželce kapučíno... Rozšířit Tu komoru, kde se pomlety kafe tlakuje, jsem vycistil. Trubky jsou proplachnuty, teda minimalne vsude tam, kam vidim, je cisto. Takovy to kovovy sitko, kudy tece voda do kavy je naprosto cisty, jako novy. Neumim si predstavit, kde by to jeste mohlo byt zavapneny. Spis to vylucovaci metodou vypada na tu teplotu vody. V 11. 1. 2021 v 6:34, Bert napsal: Mrkni na puk. Bude li káva příliš hrubá, seřiď mlýnek na původní hrubost mletí. Bude li káva akorát, zacni přemýšlet a návštěvě servisu a výměně teplotního čidla. Toto jsou 2 nejpravděpodobnější příčiny kyselé kávy za předpokladu, že kávová směs je pořád stejná. Rozšířit Mlynek ma stupnici od 1 do 7 a i kdyz pomelu na 1, tedy na nejjemnejsi stupen, pit se to neda. Puk nevim jak ma presne vypadat. Je pekne slisovany a nezda se nijak hrubozrnny. Kazdopadne diky obema za tipy! Jeste jsem zkusil zmerit teplotu kavy teplomerem, co mam do trouby na roast beef. Jako nejlepsi metoda to asi neni a navic jsem delal kavu do studenyho, nepredehratyho hrnicku, takze to asi vcelku rychle chladne, ale nameril jsem primo pri priprave kavy nejakych 63 stupnu a to mi prijde malo. S jakou teplotou tece kava z automatu vam? Upraveno 11. ledna 2021 uživatelem Potkan Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
warann Odesláno 11. ledna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. ledna 2021 @pebe: Díkes, tak to dělám podobně. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se