Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mame novy konicek:) Ako si spomenul priprava kavy je naozaj filozofia. Spravit poriadnu kavu je urcity druh umenia. Ci uz v podniku alebo niekde doma. Nie nadarmo taliani vymysleli aj sutaz barmanov o

Tak jsem vyměnil v mé Gaggii Classic klasický bimetalový termostat za PID, který elektronicky řídí teplotu. Velký skok dopředu, původní 107C termostat měl rozptyl až +- 15 stupňů, zatímco teď PID dosá

Přesně jak píšeš. Doma mám Rocketa a na chalupu dám ECM. No, a Silvii jsem měl v práci :-) Kruh se uzavřel.

Taky si troufám tvrdit, že drtivá většina kafe ze supermarketu bude přepražená a hořká, respektive dost nepitelná. Jednou jsem si koupil kilovku něčeho italskýho v makru asi za 350, abych na tom zajel kameny v mlýnku, ale když jsem to otevřel, viděl ty mastná černá zrna a ucítil smrad, tak to jsem do mlýnku odmítl nasypat.

Link to post
Share on other sites

Já mám bohužel opačnou zkušenost . Tam Dem byla poslední kapka , chvilku jsem s nimi komunikoval , ale bylo to jako z Pelíšků , okurky profesora Róna z Bubenče nemůžou být kyselé .....  🙂

Měnil jsem na PIDu teplotu vody nahoru dolů , preinfuze , certifikované misky vypalované laserem a podobné kokotiny .Výsledek stejný , kyselé jak šťovík .

Nedávno jsem po dlouhé době zkusil kafe z Laura coffe co dělaj samé takové ty Barista cup a zase mi to zkřivilo hubu , takže model "ovoce" jedou dál....

V popkornovači si vypražím poživatelnější surovinu než tihle hipsteři .

Ale pokud to někomu chutná tak proč ne

Link to post
Share on other sites

Myslím , že surovina na espresso chce delší pražení resp. vyšší teplotu , kdy se právě na povrch zrna začínají tlačit oleje .

Zrno je pak skutečně mastné a na skladování nevhodné , ale ta kyselost tam prostě bude nižší .

 

Link to post
Share on other sites

Effe, promiň, nechci se tě nijak dotknout, ale myslím, že tvé výsledky budou způsobeny tím, že to máš podextrahované nebo ti to kanálkuje. Používáš nahou páku? Na čem meleš? Promícháváš ještě kávu v páce? Jak dlouhá byla extrakce (doba kdy teče káva z páky, ne preinfuze)? Kolik g kávy v páce, kolik g nápoje?

A mastná zrna jsou vždycky blbě (alespoň podle mě, protože tím přepražením se pražič snaží zakrýt nedokonalosti kafe - výsledek bude totiž vždycky stejný, to znamená nahovno). 

Link to post
Share on other sites

Vpohodě 🙂

Souhlas s tvými argumenty , ale podotýkám ,že podle mého názoru nezpůsobí razantní změny ve výsledku .

Pokud nechci pít kyselou arabiku jako presso , tak musím pražit víc do tmava a malé olejové kapky na zrnu nejsou problém .  Jasně , že zrno , které bylo pražené před rokem a pak kdoví jakou cestou putovalo do supermarketu je na hovno .

Vypražit něco takového bude chtít podle mne více pozornosti než to světlé pražení , kdy to trefí i barvoslepý pražič .

 

Link to post
Share on other sites

Ja myslim ze to neni nahoda, kdyz double shot doporucuje na pripravu sve kavy filtr.

A pokud koupim dva balicky Tam demu prazene ve stejny den a z  jedenoho je espresso ok zatimco z druheho je kava kysela jak stovik, tak to pripravou fakt nebude.

Link to post
Share on other sites

Debaty o něčem tak subjektivním jako je chuť málokdy vedou k uspokojivým závěrům.
Jiné věci se ale naopak dají říct celkem objektivně. (Skutečná) výběrová káva se tak nejmenuje pro nic za nic - je ve všech myslitelných ohledech lepší. A upražit ji dobře a přitom zachovat její charakter je opět objektivně těžší než upražit komoditní kávu "do tmava".
Každej pije na vlastní hubu, ale je dost naivní tvrdit, že takovej Doubleshot, kterej je pravidelně brán jako etalon český výběrový kávy (jak v pražení, tak v přípravě) a pravidelně je stavěn na roveň světové špičky, jsou "hipstři, který strčí do kapsy týpek s popkornovačem". Sorry jako...

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Link to post
Share on other sites

Nechci se pouštět do flame debat, všechnu práci dělají lidé,ale nemělo by se stávat, že budou nějaké velké výkyvy ve zpracování ( ať už čehokoli). Každý pije ( taky kouří) na svou hubu a kritizovat dokáže každý ( je to poslední dobou trend,jen kritizovat). Tož tak

Link to post
Share on other sites

Uz chapu proc do tohodle vlakna nechodim. Nektery bych tady po jedny vete musel zastrelit.
Obdivuju vas kluci, ze to se svejma znalostma a prehledem o kafi a vsem kolem nej, dokazete tolerovat.

Link to post
Share on other sites

Tolik hipsterů díky bohu neexistuje. Ukaž mi aspoň pět velmi kvalitních, populárních a prosperujících kaváren, kde dělaj nehipsterský kafe z černejch olejnatejch zrn, který sklidil kombajn a pak 2 roky hnily v přístavním skladišti, než je někdo prohnal popkornovačem...

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Link to post
Share on other sites

Jsem rád, že mi tu někdo poradí,ale také nemám rád ty co sežrali Šalamounovo hovno a furt jen něco kritizují. Ať si to přebere,kdo jak chce. Nejdříve  hledám chybu u sebe....

Link to post
Share on other sites
V 12. 4. 2021 v 20:02, Tikal napsal:

Já to jedu pořád stejně, vítězný tým se nemění... 

Vizuál hezkej, ale není to nuda, pít pořád to stejný kafe? :)

Link to post
Share on other sites

Já jsem teď na rozcestí, chtěl bych si pořídit svojí první pákovku, ale čím víc se o to zajímám, tím míň vím..
Nejdřív jsem si říkal, postačí mi jetá Gaggia Classic za bůra...ale bojím se, že za měsíc, budu chtít R Silvu od BC, která se sama nevypíná....pak, že se neobejdu bez PID a už to lítá, koukám na Lelit Glenda za 18 nebo Rc silva s PID za 25...pak zas čtu, že PID na těch domácích jednobojlerech je stejně o ničem...

Teď mi zas vyjelo na youtube video 300$ machine vs 3000$ jestli pozná rozdíl...cucala to tam každý na 3x, aby poznala rozdíl..nakonec odhad, kterej teda vyšel, ale rozdíl prej minimální
Tak já nevím😁


Aktuálně si jedu nespresso😅 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...