Jump to content

Káva


Recommended Posts

@Lamiczka @14titi Díky moc za supr rady a tipy, kouknu na ty mlýnky, nečekal jsem takové ceny, spíše jsem plánoval se držet v rozmezí 2-3k. @Bert Důvod proč chci ruční mlýnek, je místo a cestování.

Na kávovar v inzerci jsem koukal, ale myslím si, že momentálně to je pro mě zbytečný luxus, strop bych viděl 10k, pokud máte nějaký tip na osvědčený pákový kávovar, tak budu rád. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Doporučuju asi sledovat forum co sem dával @Bert dají se tam sehnat dobrý kávovary za dobrý ceny, nebo zkus poptávku tady.

Po zkušenosti se Sage bych se asi té Ety tolik nebál. Vím, že kolem ní bylo celkem rušno, pokud ji můžeš sehnat za fakt dobrou cenu. Je dobře že má 58mm páku, to dá možnosti poladit aspoň misky a možná i sprchu na dobré úrovni.

Pokud ho koupíš, tak bych zainvestoval pár stovek do příslušenství kromě mlýnku

  • Pokud nemáš, tak 100% váhu s přesností minimálně na desetiny gramu
  • mistku (LM nebo VST, ale ta mě přijde zbytečně drahá) - u mě výsledek hodně posunulo
  • hodí se distributor
  • kvalitní měkkou vodu (pokud máš dobrou z kohoutku, tak aspoň filtrovat, jinak balenou)
Link to comment
Share on other sites

V 12. 11. 2021 v 18:34, Bert napsal:

@Lamiczka voda Lupilu, ano preinfuze se počítá do doby extrakce.

Já bych si dovolil nesouhlasit.

Už jsem to někde historicky psal - nejlepších výsledků dosahuji (HX stroj s E61 hlavou a vibračním čerpadlem), kdy doba preinfuze (přirozená vlastnost E61 s vibračním čerpadlem) je cca 10s a následná doba extrakce (čas, kdy káva opravdu kape/teče do hrnku je 28-32 s (podle typu kávy, stupně pražení, chuťové preference atd.). Ještě uvádím, že časy platí pro nahou páku. Pro páku s dvouvýpustí bych počítal na preinfuzi (v mém chápání) tak o cca 2s více.

(používám 18g kávy na 40g nápoje - doppio; káva 100% výběrová arabica, středně pražená)

Link to comment
Share on other sites

Krátký report: po měsíci s ECM clasika PID jsem naprosto spokojený. Daří se a daří se opakovaně.
Když jsem poprvé vybíral kávovar, tak jsem četl názory, že PID není potřeba, hlavní je mít dobré kafe. Pro mě to neplatilo a ten PID považuji za naprosto zásadní😅

Dneska mi dorazila nahá páka a precizní sprcha, tak uvidíme jestli bude něco jinak. Hlavní motivace nebyla lepší distribuce vody, ale snadnější čištění. 
Tak uvidíme.

 

20211129_101304 kopie.jpg

Link to comment
Share on other sites

před 36 minutami, Bert napsal:

Cena dobra, ale ja bych chtel vazit celou paku zde by se nevysla.

Link to comment
Share on other sites

Musím konstatovat, že jsem v rámci své lenosti na cestě k dokonalé kávě pokořil další milník.

Přestal jsem používat temper, vše a naprosto spolehlivě obstará distributor.

A teď dostanu sodu... 😂

 

 

20211127_085414.jpg

20211127_085423.jpg

20211127_084829.jpg

Link to comment
Share on other sites

@Tikal @petr_cha Přišel jsem na to stejné a co jsem teď za poslední týden četl a viděl, tak to není tak neobvyklá zkušenost. Zmiňuje to v diskusích i majitel na prima cafe (s tím, že za to byl často lynčován) a na youtube spousta baristů. Nezáleží na tlaku, ale kvalitě a konzistenci urovnání kávy a rovině (že člověk tamper nenahne a nemá nakloněnou rovinu). Mají tam často i srovnávací videa s různým tlakem na tamper a různý extrakce a ty rozdíly jsou prakticky minimální.

A já jsem u toho přišel na to co myslel bert když zmiňoval míchátko a límec (ono se to vysvětlilo i tady), zjevně na to je terminus technicus WDT (Weiss Distribution Technique). Vždycky mě ty buzzwordy baví jedno jakej obor...

 

Link to comment
Share on other sites

Borci, ten trik s použitím jen distributoru funguje. Dokonce funguje perfektně, ale má to jednu podmínku. Už musíš mít všechno vychytaný. Jakmile se o tento zjednodušující postup pokusíš třeba pokud jsi 1g plus, už to přetampuješ, atd ... Tedy za mne, vůbec bych to neodsuzoval.

Link to comment
Share on other sites

Ahoj, věřím že skalní fans už ultimatni recept na aeropress od Jamese Hoffmana viděli, ale pro pořádek, vyzkoušel jsem na velmi, velmi dobré Etiopii a funguje to, ovšem zásadní chuťové změny nečekejte. Z mého pohledu je výsledný produkt 'kulatejší', snížila se hořkost při zachování chutí. 

https://aeroprecipe.com/recipes/james-hoffmann-aeropress-recipe

Link to comment
Share on other sites

G plus?

Mě to právě funguje jen s distributorem. Ještě jsem ho drobně pošteloval, jak hluboko do misky jde a když vezmu tamper, tak už není co tlačit (káva pocitově neklesne) a teče to stejně. Je pravda, že distributor mám až posledních 14 dní a měl jsem doladěný další věci (miska, mlýnek, váha, ...) v procesu, takže nevím co by to dělalo za jiných podmínek...

A ať zmíním ještě kafe. Měl jsem teď vzorek od švagra z pražírny Eternity z Ostravy. Mix 80:20 a v přímým porovnání s Mezzo je jemnější, manželce chutnala víc Eternity. Neznám pojmenování chutí, ale řekl bych, že pro mě to nemá tak kořeněný tělo (Robusta v tom nezabírá tolik).

https://www.cafeeternity.cz/produkt/eternity-espresso-80

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...