Pepino777 Posted November 21, 2021 Report Share Posted November 21, 2021 Děkuji za inspiraci, jdu se tím prokousávat a učit se. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lamiczka Posted November 21, 2021 Report Share Posted November 21, 2021 Tak zdroj kovovych spon objeven. Diky @tomtur a @ony na telefonu, meli jste pravdu hosi Link to comment Share on other sites More sharing options...
bohus76 Posted November 21, 2021 Report Share Posted November 21, 2021 On to rozbil Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lamiczka Posted November 21, 2021 Report Share Posted November 21, 2021 Už je to zas zpět, neboj Je to ten hlavní šroub/ventil z E61. Na bunacafe maji keramickej a ten stoji 2k+ Musím to sehnat někde rozuměji, na to fakt peču... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomtur Posted November 21, 2021 Report Share Posted November 21, 2021 Ser na to cez kavu tie spony neprelezu Link to comment Share on other sites More sharing options...
rolas Posted November 22, 2021 Report Share Posted November 22, 2021 @Lamiczka @14titi Díky moc za supr rady a tipy, kouknu na ty mlýnky, nečekal jsem takové ceny, spíše jsem plánoval se držet v rozmezí 2-3k. @Bert Důvod proč chci ruční mlýnek, je místo a cestování. Na kávovar v inzerci jsem koukal, ale myslím si, že momentálně to je pro mě zbytečný luxus, strop bych viděl 10k, pokud máte nějaký tip na osvědčený pákový kávovar, tak budu rád. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lamiczka Posted November 22, 2021 Report Share Posted November 22, 2021 Doporučuju asi sledovat forum co sem dával @Bert dají se tam sehnat dobrý kávovary za dobrý ceny, nebo zkus poptávku tady. Po zkušenosti se Sage bych se asi té Ety tolik nebál. Vím, že kolem ní bylo celkem rušno, pokud ji můžeš sehnat za fakt dobrou cenu. Je dobře že má 58mm páku, to dá možnosti poladit aspoň misky a možná i sprchu na dobré úrovni. Pokud ho koupíš, tak bych zainvestoval pár stovek do příslušenství kromě mlýnku Pokud nemáš, tak 100% váhu s přesností minimálně na desetiny gramu mistku (LM nebo VST, ale ta mě přijde zbytečně drahá) - u mě výsledek hodně posunulo hodí se distributor kvalitní měkkou vodu (pokud máš dobrou z kohoutku, tak aspoň filtrovat, jinak balenou) Link to comment Share on other sites More sharing options...
redd Posted November 22, 2021 Report Share Posted November 22, 2021 V 12. 11. 2021 v 18:34, Bert napsal: @Lamiczka voda Lupilu, ano preinfuze se počítá do doby extrakce. Já bych si dovolil nesouhlasit. Už jsem to někde historicky psal - nejlepších výsledků dosahuji (HX stroj s E61 hlavou a vibračním čerpadlem), kdy doba preinfuze (přirozená vlastnost E61 s vibračním čerpadlem) je cca 10s a následná doba extrakce (čas, kdy káva opravdu kape/teče do hrnku je 28-32 s (podle typu kávy, stupně pražení, chuťové preference atd.). Ještě uvádím, že časy platí pro nahou páku. Pro páku s dvouvýpustí bych počítal na preinfuzi (v mém chápání) tak o cca 2s více. (používám 18g kávy na 40g nápoje - doppio; káva 100% výběrová arabica, středně pražená) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anton_ Posted November 29, 2021 Report Share Posted November 29, 2021 Krátký report: po měsíci s ECM clasika PID jsem naprosto spokojený. Daří se a daří se opakovaně. Když jsem poprvé vybíral kávovar, tak jsem četl názory, že PID není potřeba, hlavní je mít dobré kafe. Pro mě to neplatilo a ten PID považuji za naprosto zásadní Dneska mi dorazila nahá páka a precizní sprcha, tak uvidíme jestli bude něco jinak. Hlavní motivace nebyla lepší distribuce vody, ale snadnější čištění. Tak uvidíme. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hator Posted November 29, 2021 Report Share Posted November 29, 2021 Ahoj nekde tu byl odkaz na mincovni vahu, se kterou vazi kavu v pace. Nemuzu to uz najit. Kdyby mel nekdo odkaz predem dekuju Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bert Posted November 29, 2021 Report Share Posted November 29, 2021 Byť z jiného zdroje, používám již dlouho toto: https://www.blackday.cz/1848-digitalni-kapesni-vaha-od-0-01g?utm_medium=3&gclid=Cj0KCQiAkZKNBhDiARIsAPsk0Wg9tc9uZuB_6jU0MJ2dQJPoqvP94Ma69eY_1Yk0NlLq-3cKJGdoK3MaAkuNEALw_wcB Za pár korun ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hator Posted November 29, 2021 Report Share Posted November 29, 2021 před 36 minutami, Bert napsal: Byť z jiného zdroje, používám již dlouho toto: https://www.blackday.cz/1848-digitalni-kapesni-vaha-od-0-01g?utm_medium=3&gclid=Cj0KCQiAkZKNBhDiARIsAPsk0Wg9tc9uZuB_6jU0MJ2dQJPoqvP94Ma69eY_1Yk0NlLq-3cKJGdoK3MaAkuNEALw_wcB Za pár korun ... Cena dobra, ale ja bych chtel vazit celou paku zde by se nevysla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bert Posted November 29, 2021 Report Share Posted November 29, 2021 Hatore, omlouvám se, nepochopil jsem zadání. Čeština je svině Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikal Posted November 29, 2021 Report Share Posted November 29, 2021 Musím konstatovat, že jsem v rámci své lenosti na cestě k dokonalé kávě pokořil další milník. Přestal jsem používat temper, vše a naprosto spolehlivě obstará distributor. A teď dostanu sodu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
petr_cha Posted November 29, 2021 Report Share Posted November 29, 2021 Sodu necham na povolanych, ale distributorem jen uhrabes.. nepritlacis, ne? ... a to ti fakt staci? To koukam.. :-)Podle fotek to vypada moc hezky.. hlavne ten pomaly klidny curek.. :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lamiczka Posted November 29, 2021 Report Share Posted November 29, 2021 @Tikal @petr_cha Přišel jsem na to stejné a co jsem teď za poslední týden četl a viděl, tak to není tak neobvyklá zkušenost. Zmiňuje to v diskusích i majitel na prima cafe (s tím, že za to byl často lynčován) a na youtube spousta baristů. Nezáleží na tlaku, ale kvalitě a konzistenci urovnání kávy a rovině (že člověk tamper nenahne a nemá nakloněnou rovinu). Mají tam často i srovnávací videa s různým tlakem na tamper a různý extrakce a ty rozdíly jsou prakticky minimální. A já jsem u toho přišel na to co myslel bert když zmiňoval míchátko a límec (ono se to vysvětlilo i tady), zjevně na to je terminus technicus WDT (Weiss Distribution Technique). Vždycky mě ty buzzwordy baví jedno jakej obor... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bert Posted November 29, 2021 Report Share Posted November 29, 2021 Borci, ten trik s použitím jen distributoru funguje. Dokonce funguje perfektně, ale má to jednu podmínku. Už musíš mít všechno vychytaný. Jakmile se o tento zjednodušující postup pokusíš třeba pokud jsi 1g plus, už to přetampuješ, atd ... Tedy za mne, vůbec bych to neodsuzoval. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagoberd Posted November 29, 2021 Report Share Posted November 29, 2021 Ahoj, věřím že skalní fans už ultimatni recept na aeropress od Jamese Hoffmana viděli, ale pro pořádek, vyzkoušel jsem na velmi, velmi dobré Etiopii a funguje to, ovšem zásadní chuťové změny nečekejte. Z mého pohledu je výsledný produkt 'kulatejší', snížila se hořkost při zachování chutí. https://aeroprecipe.com/recipes/james-hoffmann-aeropress-recipe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lamiczka Posted November 29, 2021 Report Share Posted November 29, 2021 G plus? Mě to právě funguje jen s distributorem. Ještě jsem ho drobně pošteloval, jak hluboko do misky jde a když vezmu tamper, tak už není co tlačit (káva pocitově neklesne) a teče to stejně. Je pravda, že distributor mám až posledních 14 dní a měl jsem doladěný další věci (miska, mlýnek, váha, ...) v procesu, takže nevím co by to dělalo za jiných podmínek... A ať zmíním ještě kafe. Měl jsem teď vzorek od švagra z pražírny Eternity z Ostravy. Mix 80:20 a v přímým porovnání s Mezzo je jemnější, manželce chutnala víc Eternity. Neznám pojmenování chutí, ale řekl bych, že pro mě to nemá tak kořeněný tělo (Robusta v tom nezabírá tolik). https://www.cafeeternity.cz/produkt/eternity-espresso-80 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikal Posted November 29, 2021 Report Share Posted November 29, 2021 Jsem hustej a mám to vychytaný Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now