Přejít na obsah

Káva

Doporučené příspěvky

@Denjl Dane pokud bys dělal nějakou organizovanou prohlídku pražírny, tak bych se rád přidal. Docela mě to zajímá :)

@OndraPod Já odvápňuju teda kávovar tak cca 1x za 3-4 měsíce. Vařím taky z dobré vody, ale když měním filtr v nádržce, tak to proženu dezcalem, přijde mi to lepší. Ale já tu mám pro většinu opovrhovanou mašinu - Sage Dual boiler. Už ale maká 3 roky a zatím bez zádrhele. Nicméně vaří se na něm tak 5-7 káv týdně, takže žádnej extra zápřah.

@Shane001 Doporučuju serii testů od Jamese Hoffmana, kdysi jsem podle něj vybíral, ale ve vyšší kategorii (skončil jsem s Kinu M47 simplicity a rozhodně spokojenost. V těch levných, pokud si pamatuju, tak celkem chválil i ten úplný základ od Haria.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 hodinou, ragu napsal:

A pak že nemůžeš cejtit a slyšet fotku.

Přesně! Když sem jako děcko chodil do jednoty mlýt malý pytlík kafe pro rodiče… ta vůně a atmosféra malýho krámu na vsi.. Co udělá obyčejná fotka  :)

Upraveno uživatelem Radis09
Chyba?
Odkaz ke komentáři

A když byly třeba v řadě tři mlýnky, tak se z nich dalo vyklepat min. 100g kávy 🙂 

Mlýnek používám japonský Porlex, mám ho už asi 8 let a stále si mele a vleze se do každé tašky. 

IMG_4547.thumb.jpeg.b8bdceb48f8cf8d9071928990a3d15a3.jpeg

Odkaz ke komentáři

Největší kvalitativní posun mezi ručními mlýnky je právě posun z low end kategorie na tu kategorii kolem 2 tisíc. S-křivka funguje i tady. Kvalitativní posun pak z té střední kategorie na top end (commandante, kinu) je taky znát, ale už ne tolik. Prostě než mlýnek za 6-8 kil, tak fakt radši timemore za dvojku. Já jako cestovní mlýnek (dvojka k mému standardnímu Commandante C40) koupil na Black Friday Timemore Nano za 70 EUR i s dopravou. A za tu cenu to mele fakt super (rychlost, konzistence) a vejde se dovnitř aeropressu. Synovec si už před nějakým časem kupoval Timemore Chestnut C2 taky dost pod dvojku a je spokojený - před tím měl Hario (velmi pomalé mletí, nekonzistentní). 

Odkaz ke komentáři

Souhlas, tam jde fakt o budget a co od toho člověk chce. Zrovna ten Timemore Chestnut byl v tom druhým testu vyšší řady mlýnků a na konci přesně říká, že pokud máš kterýkoliv z těch 6, který tam testuje, a jsou tam mlýnky od cca 2k do 10k, tak nemá smysl se posouvat, pokud nehledáš velmi specifický vlastnosti, který ten danej model nemá...

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Tak to vypadá, že jsem doma tak dlouho otravoval s mašinou, až princezna trošičku vyměkla a naznala, že by teda možná nebyla úplně tak striktně proti. No a jelikož je potřeba kout železo, dokud je žhavé, jdu si pro radu. Mlýnek bych asi vzal DF83 no a k tomu přemýšlím o Lelit Bianca.

Napadá vás v dané cenovce nějaká alternativa?Jelikož když už, tak už, tak hledam, doubleboiler, ktery není z plastu, dá se rozumně servisovat a cenou je kolem 50. Ideálně celý set chci mít do 50 bez DPH, takže v mě konfiguraci jsem lehce, ale ještě hraničně přijatelně přes.

Primárně mi jde o maximální teplotní stabilitu, klasickou hlavu a určitě nechci nic s vibrační pumpou. Singleboiler by teoreticky stačit mohl, mléčné nápoje budou v minoritě, ale budou. Určitě nebudu dělat žádné darkroasty nebo směsi z robusty, tedy maximální stabilita je pro mě priorita.

Napadá vás něco, co by mohlo splňovat dané požadavky?

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Borci používáte tu někdo ruční kávovary La Pavoni? Já mám doma mojí oblíbenou a starickou Carimali Alfa. Si říkám kdyby umřela někdy, tak že mě docela bere ten rituál té echt manuální páky. Jenže nevím jestli to je tak zalité sluncem jak to vypadá na tom YouTube. Díky 

Odkaz ke komentáři

😁 motivační. Prosím ještě dotaz. Jaké misky jsou v páce. Respektive používá se ten běžný rozměr na tamper 58mm. Případně jaký je prosím venkovní průměr? Jde mi o použití precizních misek. 

Odkaz ke komentáři

Pákový La Pavoni tamper je od cca 50 do 51,6. Tak trochu dle síly misky. Mé doporučení: dobrá miska, a k ní padnoucí co největší tamper. Např origo LP je psán 51, ve skutečnosti má však 51,5.

Odkaz ke komentáři

Mám Zacconi baby v setu s mlýnkem. Tedy La Pavoniho bratrance 🙂Ano, jsem spokojen. Jakkoli jej nemám doma, ale v jedné rekreační nemovitosti, tedy dělám kávu například po měsíční pauze, je nejpozději druhé espresso již ok. No, a pak už se to nedá zkazit 🙂

Odkaz ke komentáři

Ten teplomer tam je len aby som vedel že je hlava dostatočne nahriata .Keď ho zapnem a nahreje  sa bojler potom pár krát pokyvem pakov hore dole bez toho aby som vypustil vodu a teplomer mi ukáže že je hlava nahriata . Ale aj tak až druha káva je výborná prvá ide najčastejšie svokre . 
Stroj je to výborný ,ale chce to kvalitnú a čerstvú kavu .

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...