Přejít na obsah

Hanhart Pioneer MK I

Doporučené příspěvky

Onehdá ve mně začal hlodat červík, že bych strašně potřeboval nějaké retro hodinky, nejlépe s vazbou na WWII. Jenže co koupit? Z velké B-Uhr pětky připadají v úvahu jenom Stowa a Laco, možná Wempe. IWC už jsou mimo dosah. A Lange? Tak o těch si nechat jenom zdát. Jenže Stowa i Laco mě nějak nezaujaly a navíc jsem chtěl něco ne moc profláklýho. Po bezesných nocí, nesoustředění se na nic jinýho, utrhování se na své blízké, že mě ruší v koumání, jsem zvolil proslulé německé Hanhart, a to přelomový model Pioneer MK1. 

Hodinky mám asi dvě hodiny, tak zatím jenom pár základních info:

Předlohou je proslulý Flieger chronograf z roku 1938 s jedním ovladačem chronografu červené barvy. 

Pouzdro z kartáčované oceli má průměr prudce nositelných 40mm s celkem mohutnou korunkou a tlačítkem chrona na pozici lehce před dvojkou. Dýnko  je plné, stylizované do točící se vrtule s logem uprostřed a nějakou tou pohádkou po obvodu. WR solidních 100M.

Luneta je oboustraně otočná s červeným bodem na dvanáctce. Sklíčko je konvexní s vnitřním AR.

Ciferník je v rozložení Bicompax. V pravé části minutový sčítač chrona, vlevo vteřinovka, centrálně vteřinový sčítač chrona. Všechny prvky chronografu mají záměrně i efektně červenou barvu. Výrazná mercedes hodinová a minutová ručka jsou opatřeny Super-luminovou. Jak dlouho po nasvícení je možný odečet ve tmě, jsem ještě nezkoušel, ale svítí docela výrazně. Číslicové indexy jsou rovněž opatřeny Super-luminovou. Ciferník je na chrona velice přehledný a z mého pohledu je absolutně super. Žádná blbě umístěná datumovka, okousané indexy od subciferníku, prostě paráda.

Kalibr HAN3601 vychází z Valjoux 7753 a je upravený pro ovládání chronografu jedným tlačítkem. Počet kmitů 28800/hod. Rezerva chodu by měla být 42 hod.

Řemínek kožený pilotní s nýtem a se signovanou jazýčkovou sponou.

Celkový prvotní dojem je super. Hodinky jsou parádní, neprofláklý, dobře odečitatelný, perfektně sedí, korunka netlačí a dneska s nima budu spát. Nechci říkat takový voloviny, že jsou definitivní, ale určitě mi dlouho vydrží.

post-3846-0-51746400-1455029253_thumb.jpg

post-3846-0-50912400-1455029403_thumb.jpg

post-3846-0-86004100-1455029443_thumb.jpg

Zajímavé pouzdro:

post-3846-0-21446700-1455029472_thumb.jpg

Myslím, že sedí pěkně:

post-3846-0-61263800-1455029511_thumb.jpg

Slušná lumi:

post-3846-0-40996200-1455029567_thumb.jpg

Upraveno uživatelem habadej
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 63
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Luneta se točí plynule a celkem klade odpor. Co se týče velikosti, tak jsem se těch čtyřiceti taky bál, ale vzhledem k tomu, že je luneta docela úzká, tak se opticky zdají větší.

Upraveno uživatelem habadej
Odkaz ke komentáři

Super kousek. V poslední době jsem měl v ruce jejich předlohu z roku 1940 a tak trochu (víc) jsem se do nich zakoukal. Tyhle remaky, myšleno v dobrém slova smyslu, bych zcela jistě chtěl v budoucnu vyzkoušet. Gratuluji k pořízení netradičních chronografů s velkou tradicí a dávkou charizma.

Odkaz ke komentáři

Jednim slovem krasne!! Gratuluji a prosim hodne fot. ;) .

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...