Jump to content

Recommended Posts

Posted
před 5 minutami, Happy88 napsal:

Nj prave. Zalezi na stari, stavu, velikosti, lokalite. 80m2 4+1 (takze pokoje treba 10m2) v 60 let starym panelaku na sidlisti nepovazuji za etalon. V centru jsou taky treba pres 100 let stary bytovy domy, energetickej stitek G, velmi casto bez jakekoliv rekonstrukce a stejne pokud je plocha 100m2+ tak za min nez 100k za metr to nekoupis.

Realita je totiz takova (vlastni zkusenost), ze pokud je u nekteryho inzeratu pomer cena vykon dobra a ozve se hodne zajemcu, konci to tak, ze se zajemci predhazuji a realitaci si rikaji o uplatky bokem nebo poradaji tajny aukce. U rodinnych baraku v okoli 30km okolo Brna to same.

Rozhodne se nechci nejak hadat nebo to zvelicovat, sam sem jako tricatnik v pozici kdy to vic nez rok aktivne resim a je to proste peklo. I s nadprumernym platem je pro me jakekoliv bydleni bez podpory rodiny/dedictvi nebo nejakeho majetkoveho vyrovnavani naprosto nerealne. A ani kdyz mam to stesti, ze tu podporu mam, tak to pro me neni nic prijemneho.

Je to tak, lidi se přeplácejí, ale jsou to většinou lidi s vysoce nadprůměrným příjmem nebo lidi jako ty co maj podporu rodičů. Člověk s průměrným nebo dokonce s podprůměrným platem si nemůže dovolit přihazovat statisíce…. Protože i tak je rad kdyz dosahné na hypo.

Posted (edited)

Za cca 2 měsíce budu přebírat dům kousek za Prahou. Malý developerský projekt, žádnej southfork. Za rok a půl od podpisu smlouvy je dnes cena za stejný dům v další etapě cca o 2.5M výš. Masakr.

Pár domů bude prý předáno později, než je ve smlouvě a po dotazu na developera ohledně kompenzací (opět v souladu se smlouvou) bylo poměrně striktně řečeno, že nic nedostanou a pokud to chtějí řešit, vrátí jim všechny peníze a nazdar. Poptávka naprosto převyšuje nabídku, i za těch šílených cen. 

Edited by Maxel
Posted
před 7 hodinami, Josef01 napsal:

Neporovnával jsem to nijak důsledně, jen co jsem viděl na cestách, ale myslím, že dávat 300 průměrných platů za byt 4+1 na vesnici 30 km za hlavním městem, se jen tak někde nepovede.

Hm, asi žiju v jiném vesmíru. 11 mil za byt 4+1 je pro mě totální píčovina. Podotýkám za byt mimo centrum města resp. vyhlášenou lokalitu. Ale neznám všechny okolnosti. Rozveď to trochu.

Posted
před 5 hodinami, shewcza napsal:

Jen ať přijdou a zakážou mi to, už se moc těším. Tohle nikdy neklapne, stejně jako se pořád bude topit uhlím. Pokud ovšem tyhle komodity nějak výrazně nezdraží a to tak, že by topení dřevem či koksem bylo dražší než topení plynem či elektrikou.

Mě to může být celkem jedno, topím elektrikou, ale měli jsme přes svátky nějaké problémy s TČ a zvykl jsem si na teplo z krbu. Takže jak jsem prvně nadával, že to jsou vyhozený prachy, dnes ženě děkuji, že byla tvrdá a stála si za svým. Kdybychom krb neměli, pravděpodobně bychom loňské svátky trávili u rodičů.

No v Praze už nedostaneš krb do projektu. Sestřenka zrovna staví a bez krbu, tzn. hlavně bez komínu. Taky jsem na to čuměl.

Posted
před 2 hodinami, Kotlick napsal:

Hm, asi žiju v jiném vesmíru. 11 mil za byt 4+1 je pro mě totální píčovina. Podotýkám za byt mimo centrum města resp. vyhlášenou lokalitu. Ale neznám všechny okolnosti. Rozveď to trochu.

Bylo to minulý rok v dubnu, kousek od Jílového u Prahy v bytovce hned u silnice, 2x 4+1 za 9.5 mil., hned to bylo pryč.

Posted

Hoši lidi dnes opravdu platí za byty nesmysly, u nás na malým městě 3+1 za 5,7 pred 3 měsícema nic 30 od Prahy, ale 30 od Ostravy 🤣Taky bych to nikdy nedal, ale je to realita….. A to se o to ještě přetahovali, inzerované to bylo za 5,3 mio. 

Posted

Pozemky jsou snad ještě horší, v okolí Mnichovic u Prahy 11-14 tisíc za m2, tragédie......

Posted

Zrovna dneska jsem na to u nás koukal a když jsem viděl ceny, tak na mě jdou mrákoty. Před čtyřmi lety jsme kupovali 2kk v ještě nepostaveným domu za 2,8M a loni touhle dobou fixovali hypotéku za 1,79.

Dneska bych za ty peníze nekoupil ani nezrekonstuovaný 1kk v letitým paneláku a sazby jsou na 4,59.

Když si vezmu jaký jsme měli před deseti lety (ve třiceti) nervy s koupí prvního bytu a tím kolik a jak budem platit hypo, tak kdyby mně bylo dneska třicet, tak bych z toho asi předčasně zešedivěl...

Posted

Za chvíli se tady objeví inzerát, Prodám hodinky za 17 mil. velká sleva, rychlé jednání. :)

Posted

Jak to tak vidim, tak na tom nejsme tak spatne, ze mame pozemek bez síti a s dramata pres.
Takže z toho uděláme za 1.3M jakz takz neco pro malý Barak. K tomu cena projektu za 2 roky šla o 2M nahoru, není lepší čas na stavbu než ted. 

Člověk si umí vybrat :D

Kecam, ještě pockame par měsíců az budou vyšší hypotéky a jdem do toho. Bohužel tak to dopadne.

Posted
před 21 minutami, Paw napsal:

Strašný... I když zase velkej pozemek, relativně klidný misto, kousek do lesa i do města.

Kousek odtud na druhý straně kopce se prodává tohle https://www.sreality.cz/detail/prodej/byt/3+kk/hradec-kralove-trebes-svatojanska/805906524#img=0&fullscreen=false za 14,8M

A teď co je lepší koupě...

Taky pěkný 😮

Posted

https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/21287443-financny-strazny-pes-eu-varuje-predrazene-nehnutelnosti-mozu-sposobit-slovensku-vazne-problemyMajitelia

akoze mat teraz starosti s tým že mám kupovať niečo na bývanie, tak si to rovno hodím. V podstate u nás za bývanie aktuálne pýtajú úplne nezmysli tiež. Mal som tu česť o tom viest debatu s analytikom z Národnej banky a ten mi hovoril že aktuálne to ešte za bublinu nemôžu vyhlásiť kvôli tomu že množstvo tých bytov napr v BA skupujú ti najbohatší ľudia a firmy na hotovosť. Bohužiaľ množstvo čerstvo natlačených peňazí sa prejavilo. Plus ako bonus u nás stále úroky okolo 1%…

Posted

Mě nedávno kamarád posílal nějaký chatky/domky na Slapech. Vypadá to trochu moderněji ale jinak stejně jak chatka v kempu každých co 10 metrů. Prostě lepší kemp, soukromí nula. Cena 21mega za kus, nechápu že to někdo vůbec může jen zvažovat. To už radši Špindl.

Posted

Panika z neustáleho zdražovania vedie ľudí k nakupovaniu, hoc by bol najvyšší čas, alebo už je dávno za, prestať kupovať.. Peniaze sa teraz rozdávajú vo veľkom a ľudia s prehnaný optimizmom neriešia čo ak niečo.. V priebehu 3r + 100% aj u nás.