Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Nevím jak se to v Rakousku liší oblastně, ale známí nedávno něco opravovali a zas tak levná pracovní síla tam není.

Myslel jsem to tak, že v Rakousku je průměrná mzda přibližně 3x vyšší a u odborných prací to bude možná i 4x. Takže rakouská mzda děleno třemi a jsme doma (v ČR)..cca 300/hodinu

Odesláno

Myslel jsem to tak, že v Rakousku je průměrná mzda přibližně 3x vyšší a u odborných prací to bude možná i 4x. Takže rakouská mzda děleno třemi a jsme doma (v ČR)..cca 300/hodinu

Problém na mém přijímači :)

Odesláno

No také mám známé co mají stavební firmy a firmičky ale 500 kč na hodinu i pro specializované řemeslo to asi ten tvůj známý přestřelil. Kdyby napsal 250 kaček tak bych to schroupnul,ale tohle nějaké divné. To si možná účtuje MOŽNÁ on a nebo spíše účtoval tak ještě před sedmi lety kdy mu lidi byli ochtoní tohle hausnumero zaplatit, ale nyní prostě NE. :-)

Také jse vyučený truhlář, ale dělal jsem to pouze 6 měsíců po roce 1984 a neměl bych nyní to srdce někomu něco vytvořit i když jen někde u někoho v dílně.  Mohlo by to tiž být i dost drsné a nebezpečné ( pro mně na těch strojích) MAXIMÁLNĚ NĚKOMU komu to spíše připomíná lego smontuju nový nábytek.

A ješte jedna poznámka . Truhlařina není není jen masiv, ale samozřejmě i to lamino,bo kdyby jste někomu dělali vestavěné skříně z masivu spolu s milionem systemu, které v nich máme doma nejen , že by to nešlo ani vyrobit a v těch rozměrech by to nefungovalo a kroutilo by se to, navíc třeba následně odekorovat ten masiv hliníkem nebo zrcadlem by bylo jaksi úsměvné.

Postavil jsem barák, se zahradou jako fotbalové hříště, zrekonstruvali mi před cca 3 roky byt 3+1  za 800 kulí,tedy zgruntu včetně nových rozvodů, perlinky štuků, oken dveří, v koupelně a na hajzlíku podlahového elektrického vytápění, taky klima tam v bytě máme a NEMOHU SI STĚŽOVAT.

Asi tak 5% se někomu něco nepovedlo, to jsem mu v klidu řekl, nezaplatil a on to předělal a byl klid.

Každou stavbu dělala jiná firma na baráku jsem i já dost pracoval a měl jsem možná kliku ale vymýšleli jsme si hlavně na baráku nesmysly a vše klaplo i dle ohlasu návštěv na 100 % tak, že nechci se kluků co se živí rukama zastávat, ale  U MNĚ DOBRÝ !!!!!

No já teda nevím. Známý nedávno říkal ( má už opravdu velkou stavební firmu) že je nemožné sehnat šikovné lidi. Že není problém aby si u něho přišel řemeslník na 500/ hodina, ale musí něco umět  a že takového člověka prostě je těžko sehnat. Ostatně vždycky bylo. Šikovní lidé budou vždycky velmi dobře oceněni a je jedno v jaké profesi budou, samozřejmě se mění poptávka atd. po určitých odvětvích, ale to základní pořád platí. 

Odesláno (upraveno)

V roce 04 a 05 jsem dělal elektrikáře v Irsku a má čistá výplata činila to samé, co u kolegů - rodilých Irů, tj. okolo 600 Euro každý pátek. Jednalo se o klasický pracovní poměr se vším pojištěním, odvodem daní a výplatnicí, na které to bylo vidět.

Přesčasy se vyplácely jinak. S těmi jsem to ale nepřeháněl, v Irsku bylo ve volném čase stále co objevovat.

A nebylo to v té době, jak měli v Irsku ty bombastický dotace na všechno a všichni stavěli baráky jak blázni na dluh ? Dneska jsou tam z toho ulice/čtvrtě duchů.

Edit : Z jedné reportáže :

Nejdrive Irsko.

Je to tady opravdu katastrofa. Keltsky tygr byla potemkinova vesnice. Irove prisli k penezum hlavne prodejem pozemku. Cela zeme je rozdrobena na peclive oplocene pidi pozemky, ktere se vdavanim, umiranim a emigraci spojuji. Za ziskane penize si temer vsichni irove nakoupili ty nejvetsi auta jake je mozne sehnat a jeden nebo vice domu. Vzhledem k tehdejsi bankovni strategii si mohli auto a dum koupit i lide bez penez. Velkou modou bylo letat nakupovat do New Yorku. Toto odstartovalo stavebni silenstvi a protze irove jsou velmi malo, tedy vubec, pracoviti, zacali sem proudit hlavne polaci. No a protoze kazdy, opravu kazdy ir bydli v dome /Panelaky tady vubec nejsou./, staveli si ty domy polaci pro sebe. Mesicni najem se pohybuje okolo 800 EUR. Mesicni hypotekova splatka za dum je asi od 600 do 800 EUR, takze to bezvadne fungovalo. Ceny nemovitosti rostly, ir koupil dum na uver vymaloval ho prodal o 40 0000 EUR draz, prada. Jenomze prisly prvni poplasne zpravy z USA a byl konec. Banky prestaly pujcovat, americke firmy odesli do zahranici. Jak rychly spad to melo si nikdo v Evrope nedovede predstavit.

Upraveno uživatelem Klotzman
Odesláno (upraveno)

Neber si to nijak osobně. Ale člověk, který si nechá nařezat lamino, ohranovat a jen si ho sestaví si podle mě nemůže říkat truhlář. I když se s takovýma "fachmanama" se také setkávám. Podle mě truhlář je člověk, který pracuje se dřevěm a podobným materiálem a jeho záhladní výrobní materiál je deska, prkno nebo trámek. Který následně opracuje, natře atd.Přijde mi, že dnes velká část co si řijají truhláři si vystačí pouze s aku vrtačkou a samořezem.

Bohuzel i truhlari se museli preorientovat na to pitomy lamino. Vyrobky z masivu chce malokdo a kdo to chce, tak si to pak i pekne zaplati. Ten znamy dela tak 90% z lamina a hrdej na to neni, rikal je to material na to aby to kazdej po deseti letech vyhodil a udelal novy. Skrin z masivu je pro dve generace, ale kdo to zaplati. Rikam, ze bych se tim zivit nechtel, nebo spis neuzivil.

Upraveno uživatelem gorlo
Odesláno

Neber si to nijak osobně. Ale člověk, který si nechá nařezat lamino, ohranovat a jen si ho sestaví si podle mě nemůže říkat truhlář. I když se s takovýma "fachmanama" se také setkávám. Podle mě truhlář je člověk, který pracuje se dřevěm a podobným materiálem a jeho záhladní výrobní materiál je deska, prkno nebo trámek. Který následně opracuje, natře atd.Přijde mi, že dnes velká část co si řijají truhláři si vystačí pouze s aku vrtačkou a samořezem.

Bohuzel i truhlari se museli preorientovat na to pitomy lamino. Vyrobky z masivu chce malokdo a kdo to chce, tak si to pak i pekne zaplati. Ten znamy dela tak 90% z lamina a hrdej na to neni, rikal je to material na to aby to kazdej po deseti letech vyhodil a udelal novy. Skrin z masivu je pro dve generace, ale kdo to zaplati. Rikam, ze bych se tim zivit nechtel, nebo spis neuzivil.

Jj to je pravda. Málo kdo to dneska chce zaplatit a taky málo kdo dnes chce něco co mu vydrží do smrti. Problém vidím v tom, že když něco chci z masivu tak to truhlář kolikrát ani neumí a nedělá.

Odesláno

Stava sa mi casto, ze sa mi niekto pochvali, ze si dal robit obyvacku na zakazku a ked to vidim nazivo, tak to je vsetko mozne, len nie masiv. Ale to je asi trend, mat to nachvilu a potom vymenit. Ked to porovnam so svojim starozitnym nabytkom,ktory tu je x-nasobne dlhsie nez ja a pri dobrych podmienkach tu este dlho bude, tak je to na zamyslenie... U susedov som si vela krat vsimol, ze radsej mat na parkovisku nove audi a byvat v Ikei ako si kupit nie tak zvucne auto a investovat do zariadenia. Ja sa to snazim robit naopak, predsa len viac casu som doma nez v aute.

Odesláno

No také mám známé co mají stavební firmy a firmičky ale 500 kč na hodinu i pro specializované řemeslo to asi ten tvůj známý přestřelil. Kdyby napsal 250 kaček tak bych to schroupnul,ale tohle nějaké divné. To si možná účtuje MOŽNÁ on a nebo spíše účtoval tak ještě před sedmi lety kdy mu lidi byli ochtoní tohle hausnumero zaplatit, ale nyní prostě NE. :-)

Také jse vyučený truhlář, ale dělal jsem to pouze 6 měsíců po roce 1984 a neměl bych nyní to srdce někomu něco vytvořit i když jen někde u někoho v dílně.  Mohlo by to tiž být i dost drsné a nebezpečné ( pro mně na těch strojích) MAXIMÁLNĚ NĚKOMU komu to spíše připomíná lego smontuju nový nábytek.

A ješte jedna poznámka . Truhlařina není není jen masiv, ale samozřejmě i to lamino,bo kdyby jste někomu dělali vestavěné skříně z masivu spolu s milionem systemu, které v nich máme doma nejen , že by to nešlo ani vyrobit a v těch rozměrech by to nefungovalo a kroutilo by se to, navíc třeba následně odekorovat ten masiv hliníkem nebo zrcadlem by bylo jaksi úsměvné.

Postavil jsem barák, se zahradou jako fotbalové hříště, zrekonstruvali mi před cca 3 roky byt 3+1  za 800 kulí,tedy zgruntu včetně nových rozvodů, perlinky štuků, oken dveří, v koupelně a na hajzlíku podlahového elektrického vytápění, taky klima tam v bytě máme a NEMOHU SI STĚŽOVAT.

Asi tak 5% se někomu něco nepovedlo, to jsem mu v klidu řekl, nezaplatil a on to předělal a byl klid.

Každou stavbu dělala jiná firma na baráku jsem i já dost pracoval a měl jsem možná kliku ale vymýšleli jsme si hlavně na baráku nesmysly a vše klaplo i dle ohlasu návštěv na 100 % tak, že nechci se kluků co se živí rukama zastávat, ale  U MNĚ DOBRÝ !!!!!

Nepřestřelil říkal, že má problém, když staví nějaký dražší dům a potřebuje mít jistotu, že to bude opravdu pořádně. Zvláště když to dělá pro nějakého známého. Jinak podobné to je dneska například s lidma co jako živnostníci opravují ty sofistikovanější plynové kotle. Zatím jsem za revizi v Praze platil živnostníkovi 3500 ( dvacet minut práce) a to byl problém ho tam dostat. 

Odesláno

K truhlarum mam taky fajn story: domluva s sikovnym klukem na postel z masivu. Dohodnuta cena i termin predem. Termin nestihal ani po xte urgenci, pak nakonec ze to pry stihne. Uf, parada, bylo to totiz prekvapko pro pritelku. Dojedu az k nemu (pry nema zrovna pojizdny auto) a postel fakt pekna, presne podle navrhu, co sem mu udelal. Jenom obe cela byly ze sparovky... neveril sem vlastnim ocim. Copak je tak tezky zvednout telefon a rict z masivu to nebude? Vytocenej, zklamanej, duvera v hajzlu. Sere me ten pristup vic nez to, ze to neni masiv.

Odesláno (upraveno)

K truhlarum mam taky fajn story: domluva s sikovnym klukem na postel z masivu. Dohodnuta cena i termin predem. Termin nestihal ani po xte urgenci, pak nakonec ze to pry stihne. Uf, parada, bylo to totiz prekvapko pro pritelku. Dojedu az k nemu (pry nema zrovna pojizdny auto) a postel fakt pekna, presne podle navrhu, co sem mu udelal. Jenom obe cela byly ze sparovky... neveril sem vlastnim ocim. Copak je tak tezky zvednout telefon a rict z masivu to nebude? Vytocenej, zklamanej, duvera v hajzlu. s..e me ten pristup vic nez to, ze to neni masiv.

A co je asi spárovka? Čelo postele z jednoho kusu zpravidla neuděláš.

Upraveno uživatelem azeppelin
Odesláno

K truhlarum mam taky fajn story: domluva s sikovnym klukem na postel z masivu. Dohodnuta cena i termin predem. Termin nestihal ani po xte urgenci, pak nakonec ze to pry stihne. Uf, parada, bylo to totiz prekvapko pro pritelku. Dojedu az k nemu (pry nema zrovna pojizdny auto) a postel fakt pekna, presne podle navrhu, co sem mu udelal. Jenom obe cela byly ze sparovky... neveril sem vlastnim ocim. Copak je tak tezky zvednout telefon a rict z masivu to nebude? Vytocenej, zklamanej, duvera v hajzlu. s..e me ten pristup vic nez to, ze to neni masiv.

A z čeho by asi mělo být. Spárovka jsou přece masivní desky naklížené k sobě. Velkoplošná deska se jinak udělat nedá. Ale pokud je to laťovka - hranolky slepené k sobě a oboustranně překryté dýhou, tak to je jiná. Ale my máme z dýhované laťovky, opatřené na hranách naklíženým masivem a následně mořené a lakované, prakticky veškerý nábytek doma. Všechno je to zakázková práce, je to cenově dostupnější než masiv, taky stabilnější (nepracuje to tolik) a pořád násobně kvalitnější než slisované piliny s papírem na povrchu, tvářící se jako dřevo.

Odesláno

Prachati a nesoudní... jeden tady brečí že mu truhlář s mozkem v hlavě drze nevystrouhal postel z jediného kusu "masivu" (jaký by byl výsledek už výše napsali povolanější), zítra tu bude jinej řvát že Bentleymu na potažení interiéru nestacil jedinej buvol - a pozítří dalšímu Patek odmítne vykovat hodinky z jediného kusu zlatého nugetu...

Odesláno

A z čeho by asi mělo být. Spárovka jsou přece masivní desky naklížené k sobě. Velkoplošná deska se jinak udělat nedá. Ale pokud je to laťovka - hranolky slepené k sobě a oboustranně překryté dýhou, tak to je jiná. Ale my máme z dýhované laťovky, opatřené na hranách naklíženým masivem a následně mořené a lakované, prakticky veškerý nábytek doma. Všechno je to zakázková práce, je to cenově dostupnější než masiv, taky stabilnější (nepracuje to tolik) a pořád násobně kvalitnější než slisované piliny s papírem na povrchu, tvářící se jako dřevo.

Laťovka je spíš průmyslový konstrukční materiál. Nevíš co je v tom za sajrajt, víc se z toho uvolňuje např. formaldehyd, vnitřek je z odpadního dřeva smrk/topol/borovice, nevíš jestli tam nejsou spáry a nevíš jestli jsou dobře seskládané řezy do sesazenky, dýha je tam loupaná hnusná. Dost často u levnějších LTD dojde k pnutí a může popraskat povrch. Výhodu oproti předýhování čisté bukové sesazenky s nákližky na fréz nevidím.

Odesláno

Nechci polemizovat o terminologii, ale stval me ten princip. Predni celo je stejne vysoky jako luby a zadni bylo domluveny ze bude ze 2 kusu, aby to jako slo.

Ale kdyz se s remeslnikem na necem predem dohodnes, von ti to odsouhlasi a pri predani ti prezentuje neco jinyho, tak podke mistnich expertu jsem hnedka nesoudnej parchant. Taky dobry. Wtf?

Odesláno

Já jsem taky vyučenej truhlář a dělám to ještě pořád. Akorát to  mám přesně obráceně, dělám tak 90 % masiv a 10% lamino, letos jedna kuchyň z lamina jinak samý masiv. I tu velikou vestavěnou skříň z masivu, co tu long zmiňoval, že se bude kroutit jsem dělal a v poho, jen se musí trochu vědět čemu se kde při výrobě vyvarovat. Teď jsem dodělal třeba tohle:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno

Máš pravdu přesdedo. Samou roztažitostí nevědí co by si do té držky strčili.

Když si někdo plete spárovku,laťovku, dřevotřisku a lamino a možná i sololit a školí truhláře a je s výsledkem nespokojený je to prostě potíž pro oba ale pro toho truhláře asi větší. :.-)))))

To : Lorch velká paráda ale co děti mají na ta umyvadla židličky ?

Prachati a nesoudní... jeden tady brečí že mu truhlář s mozkem v hlavě drze nevystrouhal postel z jediného kusu "masivu" (jaký by byl výsledek už výše napsali povolanější), zítra tu bude jinej řvát že Bentleymu na potažení interiéru nestacil jedinej buvol - a pozítří dalšímu Patek odmítne vykovat hodinky z jediného kusu zlatého nugetu...

Odesláno

Máš pravdu přesdedo. Samou roztažitostí nevědí co by si do té držky strčili.

Když si někdo plete spárovku,laťovku, dřevotřisku a lamino a možná i sololit a školí truhláře a je s výsledkem nespokojený je to prostě potíž pro oba ale pro toho truhláře asi větší. :.-)))))

To : Lorch velká paráda ale co děti mají na ta umyvadla židličky ?

Dík za pochvalu, snažím se jak to jde a co se týče židliček, tak myslím že zrovna v tomhle domě děti nemají, ale kdyžtak na půdě dětské židličky mám, ještě z éry když jsme dělali i na sklad :)

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...