Kamil Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 Afri a nelezou ty hroši do bazénů? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cali Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 K vlkum. Jsem chtěl napsat to, co je vlastně v článku od Afriho.Jak si někdo může stěžovat, že mu vlci žerou ovce, když lidstvo už několik tisíc let zná pastevecke psy? Chci být bača, tak to holt i něco obnáší. A ten pes není nic náročného či nedostupneho...Nie je to zdaleka take jednoduche,.... pes ktory moze volne samostatne pobiehat okolo stada, taky co bude zaroven trochu respektovat hranice vymedzeneho pozemku, nebude sa bat vlka ale zaroven nebude tie ovce lovit sam + nebude tie ovce "chranit" napriklad aj pred okoloiducimi osobami ci trebars detmi, taky rozhodne nerasie na strome a dva tri take psy, lebo jeden stacit nebude, spolu s prislusnym "dozorom" lebo tie psy vlkov nikdy neodozenu, len ich vystekaju a udrzia dalej od stata do prichodu pastiera s puskou,.... tak take psy uplne s prehladom prekrocia budget toho straznika v aute. Je logicke ze chovatel bude vsetkymi desiatimi hlasovat za odstrel priroda-nepririda. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 Afri a nelezou ty hroši do bazénů? Ani ne, spíš ochutnají chlór a jdou dál. Nakonec je to i velmi zřídka že nějáký takhle zabloudí, zpravidla se drží svých stezek po generace a jdou hlava nehlava, neuhnou ani o metr Takže lidé jim do cesty nic nestaví, hrošíci projdou městem od řeky na pastvy v noci, pak se zase vrátí a funguje to. Ale upřímně o půl noci když jdeš z hospůdky a dva, tři kousci před tebou proběhnou přes silnici, tak to není moc příjemné ....mohl bych vyprávět. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
YPO Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 Ani ne, spíš ochutnají chlór a jdou dál. Nakonec je to i velmi zřídka že nějáký takhle zabloudí, zpravidla se drží svých stezek po generace a jdou hlava nehlava, neuhnou ani o metr Takže lidé jim do cesty nic nestaví, hrošíci projdou městem od řeky na pastvy v noci, pak se zase vrátí a funguje to. Ale upřímně o půl noci když jdeš z hospůdky a dva, tři kousci před tebou proběhnou přes silnici, tak to není moc příjemné ....mohl bych vyprávět.já když byl v Krugeru, tak se k nám v noci jeden takovej špekoun přihnal, strčil do auta a utek ..... já myslel, že se poseru .... a to byl náklaďák ..... ta toyota co byla k dispozici přes den by se možná i převrátila pak se před náma jeden slon vykadil (tak 50 kilo hoven) a začal to po nás metat chobotem .... to se stalo zase ve dne *voni nás nemaj rádi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mAra_ Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 Cali:Známý má kavkazaka (já teda taky, ale gaucoveho) a chová krávy. Říkal mi takovou zajímavou historku:Jednou čtyři dny psa neviděl. Tak šel obejít pozemky a psa našel jak leží u plotu, kde byla spadeny takový ten trám co kravam brání. Prostě rozboreny plot. Tak tam pes celou dobu byl a hlídal aby krávy neutekly a nikdo nešel dovnitř. Pořízení psa je kolik deset tisíc? Máš ho deset roku a hlídá řekněme osm. Náklady : krmení a samozřejmě nějaká péče o psa / výcvik. Podle mě lepší jak platit hlídače. A ano, pes hlídá urcite území.i před lidmi (je to výhoda? Těžko rict. Nezdrha.Já to prostě jako řešení vidím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kuncák7 Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 Cali:Známý má kavkazaka (já teda taky, ale gaucoveho) a chová krávy. Říkal mi takovou zajímavou historku:Jednou čtyři dny psa neviděl. Tak šel obejít pozemky a psa našel jak leží u plotu, kde byla spadeny takový ten trám co kravam brání. Prostě rozboreny plot. Tak tam pes celou dobu byl a hlídal aby krávy neutekly a nikdo nešel dovnitř.Pořízení psa je kolik deset tisíc? Máš ho deset roku a hlídá řekněme osm. Náklady : krmení a samozřejmě nějaká péče o psa / výcvik. Podle mě lepší jak platit hlídače.A ano, pes hlídá urcite území.i před lidmi (je to výhoda? Těžko rict. Nezdrha.Já to prostě jako řešení vidím.Jo, tohle beru. Horší je, že pak budou ječet různí ochránci zlodějů, protože když tam nedej bože někdo vleze , tak zrovna kavkazák moc slitování nemá ( z vojny mám vzpomínku na celej život, neodpáratelně napsanou na ruce. A to jsem byl až ten třetí v řadě, co se odvážil k němu do autoparku vlézt, když zloděj a důstojník co tam za ním šel, už řvali dost hlasitě ). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cali Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 JJ kazdy psickar (vcetne mna) najde n historiek jak jeho milacik zachranil den,... ale potom pridu ostatni s n+x historkami, kedy by bolo byvalo pre vsetkych lepsie keby tam nikde ziadny cokl nebol. Ked psisko kavkazkych pastierov roztrha turistu, tak sa to pozna len podla carov goretexu za pazurmi a pastieri sa tomu vecer u poharika caci pravdepodobne len zasmeju, ked sa nieco podobne podari ceskemu pastierovi, tak mu do smiechu urcite nebude Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Klotzman Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 Pořízení psa je kolik deset tisíc? Máš ho deset roku a hlídá řekněme osm. Náklady : krmení a samozřejmě nějaká péče o psa / výcvik. Podle mě lepší jak platit hlídače.No a když ten pes ještě umí s těma ovcema pracovat, tak je to už úplně jiná píseň.https://www.youtube.com/watch?v=DMiC_3894lk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cali Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 No ale pes na strazenie ovci a odhananie vlkov a na ich zavracanie nie je to iste,... kavkazak a vlastne ani taky cuvac to moc zavracat nebudu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
instant Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 jasne ze na soferovanie oviec su ini psi, na strazenie zase ini. btw kavkazak je na strazenie oviec nie uplne idealny pes, je to plemeno vyslachtene k agresivite v prvom rade voci cudzim ludom. Ak je problem s dvojnohymi vlkmi prevazne indickeho povodu, tak to potom je KO idealna volba. Kaukazak si po takeho vlcka kludne aj dobehne, pracuje rad a so zapalom jemu vlastnym. A vela pri tom nerozmysla. k ovciam je lepsi cuvac, stredoaziat (z pracovneho chovu) a ine na to urcene plemena. Ako hovori mAra, funguje to tisic rokov, nie je dovod aby to nefungovalo aj teraz. ale pytat kompenzaciu od statu je jednoduchsie a problem je "vyrieseny" - aj vlk sa nazral, aj ovca.. moment.. tak nic Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kuncák7 Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 Kavkazak je hlavne vyslechtenej na lov medvedu, u toho moc myslet nemusi. Jinak souhlas s instantem i marou.Ale koupil bych si ho. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cali Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 Priatelia psickari, myslite si naozaj uprimne, ze ten chovatel je taky kreten, ze keby stacilo len kupit tri psy po 15 litrov a problem solved, ze uz by ich davno nemal?... a on si debil plati straznika v terenaku, ha ha babrak! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Eman2208 Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 Priatelia psickari, myslite si naozaj uprimne, ze ten chovatel je taky kreten, ze keby stacilo len kupit tri psy po 15 litrov a problem solved, ze uz by ich davno nemal?... a on si debil plati straznika v terenaku, ha ha babrak!Já myslím, že jo. Mám pár přátel na Slovensku, čuvače chováme víc jak 15 let a stýkám se i s lidmi, kteří mají stáda a mají i psy a nemají problém. Jeho role u stáda je prevence. Vlk nepůjde do zřejmého nebezpečí a pokud potká, nebo ví o přítomnosti pasteveckých psů, tak pokud není úplně blbej, nebo zoufale hladovej, tak do boje nepůjde. Podle mě to pes řeší, ale poplakat a požádat o náhradu je asi levnější, než krmit tři psy. Takže ano, myslím, že chovatel je debil. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
decebal Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 Já myslím, že jo. Mám pár přátel na Slovensku, čuvače chováme víc jak 15 let a stýkám se i s lidmi, kteří mají stáda a mají i psy a nemají problém. Jeho role u stáda je prevence. Vlk nepůjde do zřejmého nebezpečí a pokud potká, nebo ví o přítomnosti pasteveckých psů, tak pokud není úplně blbej, nebo zoufale hladovej, tak do boje nepůjde. Podle mě to pes řeší, ale poplakat a požádat o náhradu je asi levnější, než krmit tři psy. Takže ano, myslím, že chovatel je debil.A ten rozdíl v ceně mu doplatí kdo? Pokud to teda nedělá jako hobby, ale pro zisk. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 Co a proč by někdo někomu měl doplácet? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mAra_ Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 Já teda nevím, ale pokud něco dělám pro zisk, tak snad počítám s nějakým nákladem, ne?Firmám stát taky nepřispívá na ploty a zabezpečení majetku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Eman2208 Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 A ten rozdíl v ceně mu doplatí kdo? Pokud to teda nedělá jako hobby, ale pro zisk.Jaký rozdíl? Ty to umíš vyčíslit? Já ne, ale pro mě by bylo asi důležité mít stádo v pohodě, než řešit nějaké náhrady. Ale rozdíl vyčíslit nedokážu. Kamarád má stádo, má dva psy, za posledních 7 let co ty psy má, neměl jedinou ovci kouslou. Ano, za psy dal cca 30k + péče, krmení, očkování atd, ale to k tomu tak nějak patří. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
nickolas Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 Clovek je debil obecne, nikoliv jen chovatel Za ty prachy, co se na Zlinsku, prosustrovaly za honeni jednoho ?blbeho? medveda, by tech hlidacich psu byl kamion i s baletkama na vecerni zabavu. Neni to tak davno co jsme se certili, ze Nemci zastrelili prvniho medveda, ktery se k nim zatoulal po sto letech. Pak ho vycpali a postavili vedle jeho predka, ktereho odstrelili pred temi sto lety. A ted delame to same. A proc? Protoze s hlidanim jsou starosti, s chovem a vycvikem psu jsou starosti. To uz je lepsi a jednodussi blbeho medveda zastrelit a co si budem povidat, nechat si vyplacet kompenzace je rozhodne snazsi, nez se starat...to uz by nebyl byznis, ale prace. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Eman2208 Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 Clovek je debil obecne, nikoliv jen chovatel Za ty prachy, co se na Zlinsku, prosustrovaly za honeni jednoho ?blbeho? medveda, by tech hlidacich psu byl kamion i s baletkama na vecerni zabavu. Neni to tak davno co jsme se certili, ze Nemci zastrelili prvniho medveda, ktery se k nim zatoulal po sto letech. Pak ho vycpali a postavili vedle jeho predka, ktereho odstrelili pred temi sto lety. A ted delame to same. A proc? Protoze s hlidanim jsou starosti, s chovem a vycvikem psu jsou starosti. To uz je lepsi a jednodussi blbeho medveda zastrelit a co si budem povidat, nechat si vyplacet kompenzace je rozhodne snazsi, nez se starat...to uz by nebyl byznis, ale prace.Kouzlo u pastevců je to, že se výcvik nekoná, je to geneticky dané, že vědí co mají dělat. Je to lenost a alibismus u lidí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 22. listopadu 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. listopadu 2018 Priatelia psickari, myslite si naozaj uprimne, ze ten chovatel je taky kreten, ze keby stacilo len kupit tri psy po 15 litrov a problem solved, ze uz by ich davno nemal?... a on si debil plati straznika v terenaku, ha ha babrak!No, byl tady u nás ještě trochu větší průser a to že se sem hnedle ze začátku navezla nějaká německá parta ekologů, velcí ochránci vlků asi někým dotovaný a objížděli chovatele, diskutovali, radili. Začali i vyplácet nějaké Eura za zabité ovce a asi to nebylo málo, protože jeden borec během týdne jich asi osm vlastnoručně rozpáral a ono se na to přišlo. Takže borci ekologický ze dne na den zmizeli jak pára nad vodou, protože se všechno provalilo a převzali to policajti. A takhle my si tady žijeme :-) Ano, i mezi chovateli, milovníky zvířat jsou vcelku velcí babraci. ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky