Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)
před 32 minutami, Maro napsal:

Kuncaku, tady bych řekl, že ta hlasitá menšina jsou právě hotovostáři. Hlavne to nikdo nikomu nezakazuje platit cash, tady myslím, že to je takový iracionální šprajc, minimálně zatím. Naopak jsou hotovostaři doposud privilegovaní, protože hotovost obchodník přijmout na rozdil od karet musí. Za mě by tady bylo rozhodně namístě zrovnopravneni bezhotovostní plateb.

Pak uz je jenom filozoficka otázka, jestli je rovnost povinnost akceptovat oba způsoby platby (a tedy postavit na roveň možnost zaplatit oběma způsoby), nebo je rovnost moznost svobodného rozhodnutí obchodníka (tedy možnost akceptovat pouze jednu zvolenou variantu a druhou ne). Obě cesty jsou za mě krokem vpřed, byť s rozdílnými výsledky.

Tohle je na delší debatu, osobně si myslím, že hotovostáři jsou ve většině, ale záleží na "bublině" v který se kdo pohybuje. Ohledně zákazů, tam jsem znovu na vážkách- už se jasně ukazuje, kde jsi vítán s hotovostí a kde ne (různé přirážky za to, že nechci nikde uvádět svou platební kartu a podobně ). Osobně ale zase nevidím do toho tolik, abych ti říkal, co je jak výhodný nebo není (osobně mě spíš s..e, když blb přede mnou platí kartou 2 rohlíky a pařížák, hledá po kapsách kartu a když nemá ještě jen to přikládání karty, tak ještě zkouší PIN a mou trpělivost - nadneseně, tuším, že do 500 snad není PIN potřeba ), nebo nemá nastavenej limit, nejde platební terminál a nemá prachy a podobně. Asi bude bezhotovost pro obchodníka pohodlnější, ale i já jsem zákazník, nebo ne? A k té identitě - neříkám, že mám ty karty rád, že si je nepletu a podobně, ale zatím je to znovu, jako pokaždé, když se sháněj politický body, paskvil nedomyšlenej, nedodělanej a pro mě hlavně i nepraktickej ( něco se zavede, ale nezmění se nic v navazující legistlativě - ted se mě týká zrušení techničáku, který já musím vyžadovat a nemám se jak si to zkontrolovat ). Za mě se má makat na propojení aspon orgánů státní správy a pak se můžou věnovat těmhle "vychytávkám". To už ale odbočuju.

Chápu, že doba jde dál a jsem dinosaurus, ale chci to v klidu doklepat :-)).

Jo a s..e mě Česká Pošta, od rána mám na centrále balíček a stále se připravuje k přepravě (přijel tam 20.1. ). Na tu centrálu vidím - cca 1,5 km, ale vyzvednout si to tam nemůžu. Kurna drát, to je ta modernizace :-))

Upraveno uživatelem kuncák7
Odesláno (upraveno)

Nemáš pravdu. Zrovna minulej tejden mě poslali dop.dele v nescafe tesco letňany. Chtěl jsem si koupit termohrnek. Prodavač ho vyndal z regálu, pak odmítl mý pětikilo a strčil ho zpátky.

E: Maro

Upraveno uživatelem Americkej
Odesláno

Kartou platím po celém světě. Neřeším výměnu cizí měny, ztrátu peněz, nutnost mít u sebe dostatek "papírků", když si náhodou zrovna chci koupit něco, s čím jsem nepočítal atd. Bez problémů třeba v poušti u beduínů. U nás, v Čechách, v restauraci dva podmíráky, něco k jídlu a jedině hotovost. A ještě čeká na dýško... 😬

Odesláno
1 minute ago, kuncák7 said:

Tohle je na delší debatu, osobně si myslím, že hotovostáři jsou ve většině, ale záleží na "bublině" v který se kdo pohybuje. Ohledně zákazů, tam jsem znovu na vážkách- už se jasně ukazuje, kde jsi vítán s hotovostí a kde ne (různé přirážky za to, že nechci nikde uvádět svou platební kartu a podobně ). Osobně ale zase nevidím do toho tolik, abych ti říkal, co je jak výhodný nebo není (osobně mě spíš s..e, když blb přede mnou platí kartou 2 rohlíky a pařížák, hledá po kapsách kartu a když nemá ještě jen to přikládání karty, tak ještě zkouší PIN a mou trpělivost - nadneseně, tuším, že do 500 snad není PIN potřeba ), nebo nemá nastavenej limit, nejde platební terminál a nemá prachy a podobně. Asi bude bezhotovost pro obchodníka pohodlnější, ale i já jsem zákazník, nebo ne? A k té identitě - neříkám, že mám ty karty rád, že si je nepletu a podobně, ale zatím je to znovu, jako pokaždé, když se sháněj politický body, paskvil nedomyšlenej, nedodělanej a pro mě hlavně i nepraktickej ( něco se zavede, ale nezmění se nic v navazující legistlativě - ted se mě týká zrušení techničáku, který já musím vyžadovat a nemám se jak si to zkontrolovat ). Za mě se má makat na propojení aspon orgánů státní správy a pak se můžou věnovat těmhle "vychytávkám". To už ale odbočuju.

Chápu, že doba jde dál a jsem dinosaurus, ale chci to v klidu doklepat :-)).

Záleží dle toho jak platíš. Já mám na telefonu google pay/většina plateb a tam je to do 5000,- u mě. No tak ve většině, na to nemám data. Zas ono ještě celkem nedávno byli ve většině lidi, kteří volali z telefonních budek :D trochu se bojím, že to nedoklepeš a nemyslím, že kvůli státu, ale protože jak jde doba, tak i ti obchodníci zjistí, že to je výrazně efektivnějši a jednodušší řešení.... teď u karet při malém obratu to má celkem vysoký náklad a to je důvod proč často preferují hotovost. 

Odesláno (upraveno)
před 6 minutami, chuckie2 napsal:

Záleží dle toho jak platíš. Já mám na telefonu google pay/většina plateb a tam je to do 5000,- u mě. No tak ve většině, na to nemám data. Zas ono ještě celkem nedávno byli ve většině lidi, kteří volali z telefonních budek :D trochu se bojím, že to nedoklepeš a nemyslím, že kvůli státu, ale protože jak jde doba, tak i ti obchodníci zjistí, že to je výrazně efektivnějši a jednodušší řešení.... teď u karet při malém obratu to má celkem vysoký náklad a to je důvod proč často preferují hotovost. 

Hlavně mě musíte brát s rezervou :-))). Po víkendu mě bolí celej člověk, v práci mě s..e to s tím techničákem, čeká mě kopa vyřizování na úřadech ( a jestli padnu na stejně příjemnýho blba jako jsem já, tak to bude dlouhý), na mobilu se stále učím, ale jak mě to nebaví, tak mi to nejde a jsem ve věku, kdy mi začíná brblání na všechno dělat dobře :cheers:

Upraveno uživatelem kuncák7
Odesláno

Tady je pár historických zákonů z UK. Meč byl v nějakém menším hrabství měštskou vyhláškou, nepamatuji si kde, ale říkal nám to průvodce jako vtipnou zajímavost při návštěvě nějaké památky...

Order! Order! Politicians may not wear suits of armour whilst attending the Houses of Parliament. Rapier wit will have to suffice in place of actual swords.

Beat It! No, Wait, Actually, Better Not... - Section 60, Metropolitan Police Act, 1839

Dusty rugs must not be beaten in the street. Smog from Victorian factory pollution is fine. But no dusty rugs, please. It’ll give your neighbour a tickly throat.

Better Google Those Lyrics First - Section 60, Metropolitan Police Act, 1839

Singing obscene songs in the street is an offence. Looks like the man from Nantucket had better be on his best behaviour. If in doubt, perhaps hum any dodgy parts.

Look Out Below! - Section 28, Town Police Clauses Act, 1847

Have you ever wondered if it’s illegal to place heavy and unsecured objects in open windows, posing a threat to people below? No? Well, it is. Better clear your sills.

Christmas Is Cancelled - Ordinance Of The Long Parliament Of The Interregnum, 1647

The Long Parliament banned everything. Including Christmas. Following the Restoration of the Monarchy, Charles II lifted the ban in 1660. Cheers, Charlie.

Don’t Be Welsh After Dark In Chester - City Ordinance, 1403 (Response To The Glyndŵr Rising)

1403. Chester. The Welsh revolted against the English and lost. A curfew on the Welsh was imposed (because being tucked up in bed by 7 PM prevents revolutions).

Finger Food For Hungry Horses - The London Hackney Carriage Act, 1831

Odesláno (upraveno)

Kuncak: ohledně té preference jsem pro karetní společnost dělal výzkum (a jsme - respektive já už tam nejsem, takže jsou - to renomovaná agentura, která neohýbá výsledky podle toho, jak to klient potřebuje) a ta preference bezhotovostnich plateb je enormní, a to nejenom u nás, ale i na Slovensku.

Americkej: nepopírám, že se to může stát, taky vím o podnicích, kde jedou card only, ale legální to prostě zatím bohužel není. Viz aféra Manifesto a jejich problém s ČOI

Upraveno uživatelem Maro
Odesláno
1 minute ago, Maro said:

Kuncak: ohledně té preference jsem pro karetní společnost dělal výzkum (a jsme - respektive já už tam nejsem, takže jsou - to renomovaná agentura, která nechybí výsledky podle toho, jak to klient potřebuje) a ta preference bezhotovostnich plateb je enormní, a to nejenom u nás, ale i na Slovensku.

Americkej: nepopírám, že se to může stát, taky vím o podnicích, kde jedou card only, ale legální to prostě zatím bohužel není. Viz aféra Manifesto a jejich problém s ČOI

A co s tím Manifestem, vlastníku lehce znám. Dá se tam platit hotově? Jaká aféra s ČOI, naoko zavedli vouchery.... říkám, zkoušet vymáhat tyhle blbiny je jen drahý nesmysl. 

Odesláno

Ach jo. @chuckie2, psal jsi: .... ...... takže stejně jako anglické právo Ti dává možnost nosit kord, ......  a pak mi pošleš citaci ohledně meče. Na ruce nosíš hodinky, nebo holinky? 🙂

Odesláno

No oni hned ze startu, kdyz to otevreli na florenci, tak to rozjeli jako card only, ale přišla jim tam kontrola a dostali nějaké pokuty, pak se to dlouho řešilo, jestli oprávněně nebo neoprávněně, a pak tam kvůli toho zprovoznili takovou tu dobíjecí stanici, kde sis cash vložil na jednorázovou kartu.

Odesláno
před 30 minutami, chuckie2 napsal:

Order! Order! Politicians may not wear suits of armour whilst attending the Houses of Parliament. Rapier wit will have to suffice in place of actual swords.

Je zakázáno být ozbrojen v parlamentu, leda že použiješ svůj nabroušený jazyk( rapier wit)

Odesláno
před 45 minutami, Maro napsal:

Kuncak: ohledně té preference jsem pro karetní společnost dělal výzkum (a jsme - respektive já už tam nejsem, takže jsou - to renomovaná agentura, která neohýbá výsledky podle toho, jak to klient potřebuje) a ta preference bezhotovostnich plateb je enormní, a to nejenom u nás, ale i na Slovensku.

Tohle zas netuším já, proto jsem psal - bubliny, takže ti věřím.

Odesláno

Manželka si stěžovala v práci na šikanu ze strany nadřízený. Od srpna, spolu s dalšími kolegyněmi. A výsledek? Jejich oddělení se reorganizací rozpouští mezi ostatní oddělení, nadřízená zůstává. Bych vážně blil....

Odesláno

Dneska jsem se dozvedel nové info na zbraních /oddělení PČR/ a to, že uz clovek muze od 1.1. platit kartou a ne jen kolkama. Nevim jestli to nebylo od 1.1.2023 a ja teď objevil Ameriku, ale nevedel jsem to 🤷🏿‍♂️😂

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...