bobi Odesláno 16. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. května 2022 Asi příjde na to,co tomu je a jak je kotel starý. Já mám plynový kotel 25 let,akorát jednou asi po 15 letech odešla nějaká plynovka.Výměna mě tehdá stála 2 tis.,od té doby kotel šlape stále na 1* (ťuky,ťuk na dřevo). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
par-pa Odesláno 16. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. května 2022 V provozu je asi 10 let ale je starší. Odešla deska s elektronikou, měněná před 4 roky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bobi Odesláno 16. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. května 2022 Měněná před 4 roky za novou?To moc dlouho nevydržela.Co ta deska stojí? Nevím,to musíš zvážit sám.Já minulý rok přemýšlel,že koupím nový kotel,ale kašlu na to.Revizák mně loni na podzim říkal,že ty kotle už taky dávno nevydrží to co kdysi.Takže starý kotel dokud pojede,tak tam zůstane. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
par-pa Odesláno 16. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. května 2022 To teda nevydržela. Junkers, jak jsem se teď dočetl na netu, fascinující kvalita Teď je to 8200 i s prací, předtím to bylo o tisícovku míň. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Geodet Odesláno 17. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2022 před 11 hodinami, par-pa napsal: To teda nevydržela. Junkers, jak jsem se teď dočetl na netu, fascinující kvalita Teď je to 8200 i s prací, předtím to bylo o tisícovku míň. Taky mám Junkerse 10 let. Zatím šlape. Jak budeš řešit ceny plynu? Pojedeš dál v plynu nebo změna? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
par-pa Odesláno 17. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2022 Nad tím jsem přemýšlel a skončil jsem u plynu. Mám malý pozemek, pelety není kam dát, musel bych kupovat po jednotlivých paletách. Tepelné čerpadlo na střechu, to se nedoporučuje. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
M.K. Odesláno 17. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2022 Já mám cca 15letýho Junkerse. Nedávno tu byl technik a nějak ho zresuscitoval, ale s tím, že to bude brzo na novej... Takže jdu do tepelnýho čerpadla, dává mi to ze všech úhlů pohledu největší smysl. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Geodet Odesláno 17. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2022 Taky uvažuju o tepelném čerpadle. Blbý je, že nejsou dotace při přechodu z plynu na TČ. A pořízení TČ není zrovna moc levný. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bobi Odesláno 17. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2022 Před hodinou, Geodet napsal: Blbý je, že nejsou dotace při přechodu z plynu na TČ. A pořízení TČ není zrovna moc levný. To máš pravdu . Já nad tepelným čerpadlem taky jeden čas uvažoval,ale teprve až odejde starý plyn. kotel ,tak se budu definitivně rozhodovat co a jak. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Michal400 Odesláno 17. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2022 Já mám Junkerse letos 20 let a zatím šlape, ale servisák říkal, že už na něj nejsou v podstatě žádný náhradní díly. Taky uvažuju nad TČ, ale čekám jestli schválí dotaci i při přechodu ze starýho plynovýho kotle. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bobi Odesláno 17. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2022 před 22 minutami, Michal400 napsal: Taky uvažuju nad TČ, ale čekám jestli schválí dotaci i při přechodu ze starýho plynovýho kotle. Hmm,silně pochybuju,že to schválí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
M.K. Odesláno 17. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2022 Před hodinou, Michal400 napsal: Já mám Junkerse letos 20 let a zatím šlape, ale servisák říkal, že už na něj nejsou v podstatě žádný náhradní díly. Taky uvažuju nad TČ, ale čekám jestli schválí dotaci i při přechodu ze starýho plynovýho kotle. T.č. zcela určitě neschválí. Nebo myslels v rámci nějaké změny v budoucnu? Máš k tomu nějaké info? Díky... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
warann Odesláno 17. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2022 Dobrej magor. https://www.novinky.cz/cestovani/clanek/muz-sjel-v-aute-po-rimskych-spanelskych-schodech-dva-rozlomil-40397265#source=hp&seq_no=5&utm_campaign=abtest197_AAsid_test_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Michal400 Odesláno 17. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2022 před 3 hodinami, M.K. napsal: T.č. zcela určitě neschválí. Nebo myslels v rámci nějaké změny v budoucnu? Máš k tomu nějaké info? Díky... Myslím, že jsem to někde četl v souvislosti s ukončením podpory pro plynové kotle, že by jí MŽP chtělo nahradit dotací na výměnu starých plynových kotlů za tepelná čerpadla. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Artesia Odesláno 17. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2022 před 10 hodinami, bobi napsal: Já nad tepelným čerpadlem taky jeden čas uvažoval,ale teprve až odejde starý plyn. kotel ,tak se budu definitivně rozhodovat co a jak. Až odejde starý plynový kotel, bude sakra málo času na nějaké rozhodování... Řeším stejné dilema, 20 let starý kotel, podle technika zralý na preventivní výměnu, co místo něj? Nový kondenzační kotel, což je ekonomické řešení (ale ten plyn...) nebo tepelné čerpadlo (ale kam s ním v řadovce...). Není to snadné rozhodování... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ajaj Odesláno 17. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2022 Když už jste u kotlů, poprosím o radu. Potřebuji vyměnit kotel u starečků na chalupě, kde částečně (1/2 roku) přebývají. Plyn a čerpadlo už jsem vyřadil, tak mě zbývá asi jen na dřevo. Nějaký rozumný typ (cena nepodstatná, hlavně aby to bylo co nejméně náročné na údržbu/obsluhu)? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Geodet Odesláno 18. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. května 2022 před 7 hodinami, Ajaj napsal: Když už jste u kotlů, poprosím o radu. Potřebuji vyměnit kotel u starečků na chalupě, kde částečně (1/2 roku) přebývají. Plyn a čerpadlo už jsem vyřadil, tak mě zbývá asi jen na dřevo. Nějaký rozumný typ (cena nepodstatná, hlavně aby to bylo co nejméně náročné na údržbu/obsluhu)? Hodně lidí kolem mají kotle na dřevo Atmos. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ajaj Odesláno 18. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. května 2022 Díky. Kouknu na to. Kdyby měl někdo praktické zkušenosti s konkrétním typem, budu rád za SZ. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 18. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. května 2022 (upraveno) Jen musíš pochopit,že kotle Atmos jsou zplynovací a tak suché dřevo a topit na maximální výkon a přebytky nabít akumulační nádrž ( zkrátka ohřívat vodu) a to slušném objemu 500-1000 litrů). Pokud budeš přikládat po jednom polénku ( tak jak byli někteří staříci zvyklí) kotel dehtuje a odejde elektronika . Typ a výkon musí být spočítán dle tepelných ztrát,plochy otápěných místnosti, síly zdí, typu a ploch oken atd . Upraveno 18. května 2022 uživatelem bohus76 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pebe Odesláno 18. května 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. května 2022 před 1 minutou, bohus76 napsal: Jen musíš pochopit,že kotle Atmos jsou zplynovací a tak suché dřevo a topit na maximální výkon a přebytky nabít akumulační nádrž ( zkrátka ohřívat vodu) a to slušném objemu 500-1000 litrů). Pokud budeš přikládat po jednom polénku ( tak jak byli někteří stativu zvyklí) kotel dehtuje a odejde elektronika . Typ a výkon musí být spočítán dle tepelných ztrát,plochy otápěných místnosti, síly zdí, typu a ploch oken atd . prostě kotel na tuhá paliva není úplně bezúdržbový, o zadehtovaném komínu nemluvě Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se