safi Odesláno 12. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. února 2023 (upraveno) Přátelé, trochu nám vázne naše společná tvorba obsahu a vzdělávací činnost. Proto zkouším následující: nevím jak vy, ale já i mé děti rádi sledují YT videa, kde zručný řemeslník pracuje se dřevem, kovem nebo kůží a výsledkem je užitečný výrobek - třeba nůž nebo boty. Ano, děda kutil na venkově s vlastní dílnou by byl ideální, ale YT musí stačit. Bylo by fajn, pokud by třeba @sibirnaya našel čas a poodhalil více z jeho umělecké kovářské dílny (snad si to pamatuji správně). Vykopávám míč vcelku pěkným videem korejského mistra - výroba nože z damaškové oceli. Bude fajn, když někdo řemesla / oboru znalý nám zkusí vysvětlit proč při výrobě jsou následující kroky: Přehýbání materiálu Kroucení materiálu "Solení" rožhaveného ingotu Je nutné, aby na začátku výrobního procesu byly kovové plíšky a nikoliv solidní kus železa ? Máte volné pole působnosti. Upraveno 12. února 2023 uživatelem safi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
siki Odesláno 12. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. února 2023 Pilníkářství https://m.youtube.com/watch?v=Yw8DvF2Mfpk&t=434s Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dtx Odesláno 12. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. února 2023 (upraveno) Taky se občas kouknu na youtube na nějaké to kování, např. Shurap, žádné nesmysly, žádné řvaní u každího videa, jen čistá kovařina A potom Royer - to je masterclass Upraveno 12. února 2023 uživatelem dtx Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kapo Odesláno 13. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. února 2023 Pavel Ševeček - pro mě damaškový kouzelník, některé jeho výtvory mi hlava nebere. http://sevaknives.cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zlý Jabko Odesláno 13. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. února 2023 před 17 hodinami, safi napsal: Přátelé, trochu nám vázne naše společná tvorba obsahu a vzdělávací činnost. Proto zkouším následující: nevím jak vy, ale já i mé děti rádi sledují YT videa, kde zručný řemeslník pracuje se dřevem, kovem nebo kůží a výsledkem je užitečný výrobek - třeba nůž nebo boty. Ano, děda kutil na venkově s vlastní dílnou by byl ideální, ale YT musí stačit. Bylo by fajn, pokud by třeba @sibirnaya našel čas a poodhalil více z jeho umělecké kovářské dílny (snad si to pamatuji správně). Vykopávám míč vcelku pěkným videem korejského mistra - výroba nože z damaškové oceli. Bude fajn, když někdo řemesla / oboru znalý nám zkusí vysvětlit proč při výrobě jsou následující kroky: Přehýbání materiálu Kroucení materiálu "Solení" rožhaveného ingotu Je nutné, aby na začátku výrobního procesu byly kovové plíšky a nikoliv solidní kus železa ? Máte volné pole působnosti. Amatér (ale obeznámený roky v kovárně) se pokusí: Ad přehýbání + kroucení: obvykle potřeba není, naopak to oceli může uškodit, protože se zanese oxidy a jiným bordelem, který kvlaitní chemickou směs znečistí. U "damašku," tedy skládaného bloku ze dvou či více ocelí, se to dělá pro dosažení požadovaného vzoru a propojení na molekulární úrovni při kovářském sváření. Představ si to jako roztok, kde jsou složky o různých teplotách varu a spojí se až při pořádném promíchání na správné teplotě. Ad solení: to je tetraboritan sodný aka borax, slouží jako tavidlo pro snazší spojení těch dvou ocelí, a vychytává část bordelu (zabraňuje oxidaci a tak vzniku okují). Použít se dá i soda s křemičitým pískem. Jestli použít plíšky, bloky nebo třeba hromádku hřebíků a kuliček je už jen na tom, jakého vzoru chceš dosáhnout. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mr. Sandman Odesláno 13. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. února 2023 Ishitani furniture Japonec co vyrábí nábytek, bez mluvení. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
safi Odesláno 13. února 2023 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 13. února 2023 @Zlý Jabko: díky!!! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
VS Odesláno 13. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. února 2023 Rád se koukám na soustružení https://www.youtube.com/@EngineerBrunS/videos Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lamiczka Odesláno 13. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. února 2023 Sibiř nemá kovárnu, ale pravda jeho dílna umí za mě dnes už nevídaný věci (odlívají si co vím vlastní skla do reflektorů, hlavy motorů, ...) Pokud kovářství, tak Patrick Bárta je brutální mečíř z Brna http://www.templ.net/cesky/ Někde byl dokument jak koval repliku tuším vikingské spathy nebo velkomoravského meče, co se našel někde na moravě. Bohužel jsem našel jen jedno malý video, ale ten borec je špička na světě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kapo Odesláno 13. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. února 2023 Kolem roku 1980 jsem uváděl do provozu dvě ruské mašiny na obrážení kuželového ozubení. Menší byla do modulu 2 (velikost zubu), větší do modulu 8. Nejdříve se vysoustružil polotovar kola a.na této mašině se dělalo pouz ozubení. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
safi Odesláno 13. února 2023 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 13. února 2023 před 5 minutami, Lamiczka napsal: Sibiř nemá kovárnu, ale pravda jeho dílna umí za mě dnes už nevídaný věci (odlívají si co vím vlastní skla do reflektorů, hlavy motorů, ...) Tím lépe :-). Snad najde čas a trochu se rozepíše. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
nizkotucnytvaroh Odesláno 13. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. února 2023 Určitě skvělý nápad, tím spíš, máme-li takové řemeslníky mezi sebou, je škoda, se nepodělit o jejich práci ! Za mě velmi šikovný nožíř z Přibyslavic - Milan Tůma https://m.facebook.com/100064553509575/?locale2=cs_CZ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
papen Odesláno 18. července 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2023 Já nejsem žádný řemeslník (normální kancelářská... )Ale ve volném čase si rád něco v garáži vyrobím. Zde jeden "blok" na maso do kuchyně z dubu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 18. července 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2023 Vypadá dobře, zajímalo by mne, zda jsi lepil ( případně čím) a nebo to máš zboku prokolíkovane? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
j.e.n.i.k.82 Odesláno 18. července 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2023 Já doporučuju tyhle dva kanály: https://www.youtube.com/@InheritanceMachining https://www.youtube.com/@BlacktailStudio Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pebe Odesláno 18. července 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2023 a ještě https://www.youtube.com/@Foureyes.Furniture dělají nábytek, moc pěkný Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
papen Odesláno 18. července 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2023 před 3 hodinami, bohus76 napsal: Vypadá dobře, zajímalo by mne, zda jsi lepil ( případně čím) a nebo to máš zboku prokolíkovane? Lepil jsem lepidlem Titebond II (D3 lepidlo). Prvně slepeno podélně na desky, nařezat napříč a slepeno podruhé na "kant". Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
xbraj19 Odesláno 18. července 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2023 @papen vypadá to super, ale na dub bacha. Má v sobě hodně tříslovin, tak ať od toho nemáš hořké maso/jídlo. Co si pamatuju, tak děda řezník měl blok z buku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr82 Odesláno 24. července 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. července 2023 JJ, řeznické prkýnka i špalky vždycky z buku. Ale i to prkýnko na fotce výše je z buku, takže je to ok. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jarojetu Odesláno 19. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 19. ledna @xbraj19 Diky za toto info buk vs dub krome toho ze se mi to furt plete, tak je dobre vedet proc Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se