Jump to content

KULINÁRIUM Chronomagicum


kejklik
 Share

Recommended Posts

před 11 hodinami, moco napsal:

Slaninu ti neporadím, tu si vychytáš sám, ale ja když dělám carbonara, tak si před scezením těstovin naberu do hrníčku tu vodu, v které se vařily a tou vodou a ještě rozehřátou sklokeramikou pak dolaďuju konzistenci výsledného produktu. Pak je to pěkně smetanové. 

Přesně tak - Taloši používaj vodu z těstovin jako další vývar 🙂

Link to comment
Share on other sites

Čevapi z mangalice. Steakové (nebo taky f&ch) hrany. Ajvar. Domácí tatar. San marzano s červenou cibulí. 
Letos bude léto na maltě, aspoň takle summer holiday vibes. 

F4BE38E6-E505-4516-9988-C2404E6E439F.jpeg

0C6DBE59-9AAF-407D-8F73-8D21C3FE70C0.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Kluci včera jsem dělal pepřovou omáčku a zdá se mi z toho zavařeneho pepře nevýrazná, přidáváte i mletý pepř např. ten čtyřbarevný z mlýnku? Nebo podrtit část toho zavařeneho ?

Link to comment
Share on other sites

před 19 hodinami, Maxel napsal:

Čevapi z mangalice. Steakové (nebo taky f&ch) hrany. Ajvar. Domácí tatar. San marzano s červenou cibulí. 
Letos bude léto na maltě, aspoň takle summer holiday vibes. 

F4BE38E6-E505-4516-9988-C2404E6E439F.jpeg

0C6DBE59-9AAF-407D-8F73-8D21C3FE70C0.jpeg

Co davas do masa? Taky budu vecer delat neco z mletyho …

Link to comment
Share on other sites

@Bob Prakticky nic moc dalšího. Maso vepř/kráva v poměru 60:40. Sůl. Bílý pepř. 
A pak vývar z česneku a šalotky = 4-5 česneků nasekam najemno, k tomu větší šalotku. Dam do rendlíku a zaleju cca deci vody. Necham bublat na sporáku na nižší fojr cca 10-15min. Přecedim, vývar necham zchladnout a pak zamícham do masa. 
Česnek s šalotkou pak použiju do domácí tatarky.

Čevapi možno samo smažit, ať na pánvi nebo ve fritu (tak to dělaj hrvati), ale raději je peču v troubě — docela zprudka, na 190-200st. “do zlatova”. Vepřové z mangalice je docela tučné, proto maso zůstane šťavnaté a nejni to až tak kalorická yobovka. 

Edited by Maxel
Link to comment
Share on other sites

Kluci včera jsem dělal pepřovou omáčku a zdá se mi z toho zavařeneho pepře nevýrazná, přidáváte i mletý pepř např. ten čtyřbarevný z mlýnku? Nebo podrtit část toho zavařeneho ?

nepridavam nic, nevim podle jakeho receptu jsi vajir, mozna to chce jen trochu poladit… :-) uz jsem to tu myslim jednou psal - pepr vylejt do cedniku, proplachnout vodou, scedit, hodit na suchou panev, prazit, dokud kulicky nezacnou poskakovat a praskat, zalejt bilym vinem a pomalu varit do mekka, v pulce vareni pridam i silny hov. vyvar nebo na prasaka v nouzi malou lzicku toho gel. bujonu, stahnout plotnu, prilit smetanu - max. stejne mnozstvi jako je v panvi, spis min, jen prohrat - nevarit!, vypnout plotnu, nahazet tam par malych orisku masla, pomalu michat, dokud se maslo nerozpusti a vychladi omacku - zaroven ji zahusti do kremova. nakonec posolim dle chuti, nekdy ani to ne… pokud pozdeji ohrivas - tak opatrne, vzdy jen do nizke teploty, nikdy nevarit, at se ti nerozpoji a nezdrcne. na nevyraznou chut si u mne jeste nikdy nikdo neztezoval…
Link to comment
Share on other sites

[mention=22496]Bob[/mention] Prakticky nic moc dalšího. Maso vepř/kráva v poměru 60:40. Sůl. Bílý pepř. 
A pak vývar z česneku a šalotky = 4-5 česneků nasekam najemno, k tomu větší šalotku. Dam do rendlíku a zaleju cca deci vody. Necham bublat na sporáku na nižší fojr cca 10-15min. Přecedim, vývar necham zchladnout a pak zamícham do masa. 
Česnek s šalotkou pak použiju do domácí tatarky.
Čevapi možno samo smažit, ať na pánvi nebo ve fritu (tak to dělaj hrvati), ale raději je peču v troubě — docela zprudka, na 190-200st. “do zlatova”. Vepřové z mangalice je docela tučné, proto maso zůstane šťavnaté a nejni to až tak kalorická yobovka. 

tak to ma byt, cevapi jsou jen jedny a to s cesnekovym vyvarem, soli a trochou pepre!
nechapu proc vetsi i mensi prodejci koreni davaji do smesi na cevabcici mletou papriku, tymian, novy koreni, chilli, petrzel a jine chujoviny, kde na to prisli?
Link to comment
Share on other sites

před 10 hodinami, Robero79 napsal:


nepridavam nic, nevim podle jakeho receptu jsi vajir, mozna to chce jen trochu poladit… 🙂 uz jsem to tu myslim jednou psal - pepr vylejt do cedniku, proplachnout vodou, scedit, hodit na suchou panev, prazit, dokud kulicky nezacnou poskakovat a praskat, zalejt bilym vinem a pomalu varit do mekka, v pulce vareni pridam i silny hov. vyvar nebo na prasaka v nouzi malou lzicku toho gel. bujonu, stahnout plotnu, prilit smetanu - max. stejne mnozstvi jako je v panvi, spis min, jen prohrat - nevarit!, vypnout plotnu, nahazet tam par malych orisku masla, pomalu michat, dokud se maslo nerozpusti a vychladi omacku - zaroven ji zahusti do kremova. nakonec posolim dle chuti, nekdy ani to ne… pokud pozdeji ohrivas - tak opatrne, vzdy jen do nizke teploty, nikdy nevarit, at se ti nerozpoji a nezdrcne. na nevyraznou chut si u mne jeste nikdy nikdo neztezoval…

Chyba byla asi na mé /teda ženiné straně/, zavařený pepř restovala na troše oleje 🙂 Takže příště nasucho,no 😜

Link to comment
Share on other sites

@Robero79 Tak me vzdycky uplne dorazi, co podavaji bezne v ceskejch hospodach k polednimu menu po nazvem cevabcici. Rozblemcany mlety maso zality nechutnym vypekem, tatarka, horcice … hroznej kentus. 

Edited by warann
Link to comment
Share on other sites

před 1 hodinou, vwtyp11 napsal:

Jak na dobrej chleba? Recepty a postupy? Díky pánové 

Já si stoupnu do fronty před Sázavu a něco vyberu, nejjednodusší postup 😉

Link to comment
Share on other sites

V 21. 1. 2022 v 11:09, Spongebob napsal:

byl jsi nedávno v Německu předpokládám :D  vypadá to ale moc dobře. Né uplně fit :D ale dobrý to určitě bude.

Spíš dávno, ale byl, a zůstalo to ve mě 😁 Náhodou, mouka byla použita hladká celozrnná, a strouhanka kukuřičná/klasická, takže jakoby zdravé 😁

Link to comment
Share on other sites

Já tam právě před kovidem jezdíval na školení a tohle je prostě klasika co jsem tam dával furt :D "Vínršnicly" s vídeňským salátem..nebo s hranolkama :D Jen to jejich pivo stálo za prd.

Link to comment
Share on other sites


tak to ma byt, cevapi jsou jen jedny a to s cesnekovym vyvarem, soli a trochou pepre!
nechapu proc vetsi i mensi prodejci koreni davaji do smesi na cevabcici mletou papriku, tymian, novy koreni, chilli, petrzel a jine chujoviny, kde na to prisli?

Máš pravdu…vždycky jsem do toho taky cpal všechno možný, ale potom co jsem to dělal s tím česnekovým vývarem podle jednocho Chorvata z Youtube, tak je to úplně top ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...