Bert Odesláno 12. ledna Nahlásit Odesláno 12. ledna Přátelé, v roce 1986 mi bylo 15 let, a doba byla docela na piču. Dostal jsem tehdy nápad, co si přát k narozeninám. Oslovil jsem 10 lidí, kterých jsem si vážil, a požádal jsem je, aby mi každý k narozeninám dal seznam deseti knížek, které bych si měl přečíst. Dnes mne moc mrzí, že jsem originál toho seznamu někam založil. Přiznám se ale, že dobrou polovinu těch knížek mám dodnes ve své knihovně. Tou dobou se kolem mne motalo takové nohaté vyžle, které jsem o 19 let později pojal za manželku. Z tohoto manželství vzešla dcera, která asi občas své matce (mé ex) naslouchá, a proto se její prosba dala očekávat: "Tati, vypiš mi 10 knížek, které bych si měla přečíst ...." Nejdřív jsem se pousmál, pak se vrhl k noťasu, ale s postupujícím časem mi úsměv zmrzl na rtech. Jen deset? OMG, kdyby sto, tak to bude v pohodě, ale takto? Ohromná odpovědnost. Po dvou hodinách přemýšlení ze mne vypadl seznam deseti knížek, i s komentářem. Přátelé, mám na vás prosbu: zkuste svou moudrost, znalost, a svůj názor, skrze deset vámi navržených knih sdílet s chronomagory. Abych Vám to ulehčil, zde je oněch deset knih, které jsem já doporučil své, nyní již zletilé, dceři: Tóra – protože zde je sepsána moudrost našich předků Paul Johnson – Dějiny 20. století – ten, kdo si nepamatuje minulost, je odsouzen k jejímu opakování Jaroslav Seifert – Všecky krásy světa – co může být krásnějšího, než když básník píše prózu Stephen Hawking – Stručná historie času – je fajn mít laťku hodně vysoko Zdeněk Jirotka – Saturnin – aby se Tvá duše smála Alexandr Solženicyn – Souostroví Gulag – přeji Ti, abys hrůzu a beznaděj zažila jen v knížkách Josef Sudek – Praha panoramatická – v knížce přece nemusí být jenom písmenka L.N.Tolstoj – Vojna a mír (v originále) – zlatíčko, vím, že ruština je Tvůj třetí cizí jazyk, ale zaručuji Ti, že až to dočteš, bude Tvým prvým Stanislav Hejda – Kuchařka pro začátečníky – miláčku, pokud jsi podědila kuchařské umění po své matce, bude se Ti tato knížka hodit Giovanni Boccaccio – Dekameron – zlatíčko, přeji Ti, aby Ti tato knížka byla v životě více k užitku, než ta kuchařka pro začátečníky 2 1 1
Tittus Odesláno 12. ledna Nahlásit Odesláno 12. ledna Tak to je výzva, pro každého jsou zásadní nebo důležité jiné knihy. A mám v knihovné spoustu knih, ke kterým jsem se ještě nedostal, takže za rok by se mohl seznam třeba pozměnit. Ale zkusím to. Neřadím podle důležitosti. Někomu se třeba můj seznam bude zdát málo intelektuální... Mika Waltari – Egypťan Sinuhet Umberto Ecco – Jméno růže Douglas Adams – Stopařův průvodce po galaxii Leo Rosten – Pan Kaplan má třídu rád Frederic Forsyth – Den pro Šakala Ernest Hemingway – Stařec a moře Antoine de Saint-Exupéry – Malý princ Ray Bradbury – 451 stupňů Fahrenheita George Orwell – 1984 Richard Dawkins – Boží blud 1
Bert Odesláno 12. ledna Autor Nahlásit Odesláno 12. ledna No, je to vcelku superlativní seznam .... @Tittus pochopil a doufám, že i někteří další ... 1
Waya03 Odesláno 12. ledna Nahlásit Odesláno 12. ledna Zajímavý podnět, donutilo mě to trochu se zamyslet a zapátrat v paměti. Těch seznamů bych asi měl víc, protože čím víc jsem o tom přemýšlel, tím víc se mi příčilo mixovat dohromady knihy z více různých žánrů. A tak jsem zvolil druh literatury který je mi nejmilejší a vybral knihy pro mě zásadní. Nakonec jsem musel i seznam bolestivě redukovat, abych nepřesáhl kvótu deseti kusů. Seznam není seřazený, nicméně hned první kniha je zřejmě nejlepší hard scifi co bylo kdy napsáno. Nadmíru častý výskyt jména Robert je čistě náhodný. Robert L. Forward - Dračí vejce Robert Merle - Malevil Robert A. Heinlein - Dveře do léta Robert Silverberg - Proti proudu času John Wyndham - Den trifidů Frank Herbert - Duna Artur C. Clarke - Setkání s Rámou Neal Stephenson - Sníh Dan Simmons - Hyperion Vernon Vinge - Hlubina na nebi 2
Joseph Odesláno 12. ledna Nahlásit Odesláno 12. ledna Ak nevadi ja prispejem iba dvomi neprecital som moc vela knih v zivote ale tieto dve vypichnem lebo som ich nevedel zavret Heller - Hlava 22 Boileau / Narcejac - Vlcice diablice carodejnice
prischera Odesláno 12. ledna Nahlásit Odesláno 12. ledna Netvrdím, že jsou zásadní, ale oblíbené. Bez nároku na pořadí Richard Bach - Jonathan Livingstone Racek Orson Scott Card - Enderova Hra J.R.R. Tolkien - Hobit aneb cesta tam a zase zpátky Douglas Adams - Daleká cesta za domovem Jaroslav Rudiš - Nebe pod Berlínem Karel Čapek - Válka s mloky Václav Hrabě - Blues pro bláznivou holku William Styron - Sophiina volba William Saroyan - Tracyho tygr Miroslav Nevrlý - Nejkrásnější sbírka
Bert Odesláno 12. ledna Autor Nahlásit Odesláno 12. ledna Ach ... Válka s Mloky (Der Krieg mit den Molchen) První knížka, na které jsem si (v roce 1989) dokazoval, že Čapkovu květnatou češtinu poberu i v němčině.
Jehlan Odesláno 12. ledna Nahlásit Odesláno 12. ledna Těch deset knih víc vypovídá o momentálním rozpoložení a myšlenkových pochodech procházením v paměti. Na spoustu lepších si teď hned nevzpomenu a také je jich mnoho, které mávnutím ruky do první desítky nevpustím a přeci mi byly milé. Vladař – Niccolò Machiavelli Hodina mrtvých očí – Harry Thürk Česká strava lidová – Marie Úlehlová‑Tilschová Tulák po hvězdách – Jack London 1984 – George Orwell Robinson Crusoe – Daniel Defoe Svět v zrnku písku – William Blake Tchaj‑pan – James Clavell Živá voda – Marcel Pagnol Hledání ztraceného času – Marcel Proust 1
Paw Odesláno 13. ledna Nahlásit Odesláno 13. ledna Už podle jména vlákna jsem tušil co čekat a začal na pozadí přemýšlet. Není to nic jednoduchýho vybrat takhle jen deset knížek. Zkusím přispět, není to řazení podle pořadí, prostě výčet: K2 8611m - Miloň Jasanský, Josef Rakoncaj Afrika snů a skutečnosti - Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund Kanada - Divočinou severu - Leoš Šimánek Jurský park - Michael Crichton Stopařův průvodce po Galaxii - Douglas Adams 2001: Vesmírná odysea - Arthur C. Clarke Setkání s Rámou - Arthur C. Clarke Vládci krve - Jiří Kulhánek Neuromancer - William Gibson Mistr sportu skáče z dortu - Jan Nejedlý
habadej Odesláno 13. ledna Nahlásit Odesláno 13. ledna Já sám se považuji za velkého čtenáře, takže rád přispěji do tohoto seznamu. Bude to takové chronologické, jak šly knihy mým životem, z pohledu chlapce, mladíka, muže, zralého muže: Mark Twain - Dobrodružství Toma Sawyera a Huckleberryho Finna Jules Verne - Tajuplný ostrov Antoine de Saint-Exupéry - Malý princ Jaroslav Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka J.R.R. Tolkien - Pán prstenů Erich Maria Remarque - Na západní frontě klid Erich Maria Remarque - Jiskra života Gabriel Garcia Márquez - Sto roků samoty Vladimír Neff - Sága Sňatky z rozumu Andrzej Sapkowski - série Zaklínač Je zřejmé, že zaměření mladé slečny může být odlišné, ale zadání bylo jasné, deset dávek. 1
miguel Odesláno 13. ledna Nahlásit Odesláno 13. ledna Priatelia, mam k citaniu a kniham podobne pekne spomienky. Tu je moja desiatka (aj s bonusom - tak trochu komercnym): Zbigniew Nienacki - Zahadne prihody pana Tragacika Karel Pacner - Osudove okamihy Ceskoslovenska Jules Verne - Cesta do stredu Zeme Witold Makowiecki - Dobrodruzstva Greka Melikla / Diossos Andy Weir - Martan Timothy Snyder - Krvave uzemie Karel Pacner - Tajny zavod o Mesic Erich Maria Remarqe - Na zapade nic noveho George Orwell - 1984 Pavol Dobsinsky - Prostonarodne slovenske povesti bonus: Saga o Harrym Potterovi
atim Odesláno 13. ledna Nahlásit Odesláno 13. ledna Já bych tedy také přispěl se svojí troškou do mlýna literatury: Anton Myrer - Poslední kabriolet (to byla asi první knížka kterou jsem si podepsal) Exupéry - Malý princ (správně vidíme jen srdcem) Rudiš - Nebe pod Berlínem (německý underground) Gellner - Po nás ať přijde potopa! (drobky pod stůl hází nám osud...) A. Ransome - Zamrzlá loď kapitána Flinta (cokoliv ze série příběhů Vlaštovek a Amazonek) Remarque - Na západní frontě klid (Karel je auto Mathesius - Zpěvy staré číny (Když, poutníče, v ten domek přijdeš sem, pít můžeš co hrdlo uráčí - verše však nepiš: mistr bydlí tu!) sedm je šťastné číslo...
Ondrej71 Odesláno 13. ledna Nahlásit Odesláno 13. ledna (upraveno) Přečetl jsem knih hodně, odhaduju několik tisicí a furt mě to baví Za mě asi: M. Waltari - Egypťan Sinuhet B.Hrabal - Obsluhoval jsem anglického krále A. Munthe - Kniha o životě a smrti J.Steinbeck - Na Plechárně K.Čapek - Povídky z jedné a druhé kapsy H. Murakakami -1Q84 J.Kerouaq - Na cestě Homér - Iliias a Odyssea P.La Chéz - Zmrdvýchvstání J.Jonasson- Analfabetka, která uměla počítat Upraveno 13. ledna uživatelem Ondrej71
Diamondking Odesláno 13. ledna Nahlásit Odesláno 13. ledna Čtu v podstatě od té doby co to umím a přečetl jsem mraky knih a přiznám se, že vesměs beletrii. Takže nicmoc intelektuálního. Toto jsou knížky na které opravdu rád vzpomínám a ke kterým se občas vracím. Josef Toman - Don Juan: Život a smrt dona Miguela z Mañary Frederick Forsyth - Boží pěst William Styron - Sophiina volba Bram Stoker - Dracula Vladimír Páral - Milenci a vrazi Jiří Kulhánek - Vyhlídka na věčnost Wolfgang Jeschke - Poslední den stvoření Jan Weiss - Dům o tisíci patrech Zdena Frýbová - Polda + Polda a jeho soudce John Wyndham - Den Trifidů
Verses Odesláno 13. ledna Nahlásit Odesláno 13. ledna (upraveno) Ahoj, to mě baví: Alexandrijský kvartet – Lawrence Durrell Geniální přítelkyně – Elena Ferrante Na cestě – Jack Kerouac Stepní vlk – Hermann Hesse Praha magická – Angelo Maria Ripellino Osmý život (pro Brilku) – Nino Haratischwili Svět podle Garpa / Modlitba za Owena Meanyho – John Irving Vzpomínka na Zemi – Liou Cch'sin Norské dřevo – Haruki Murakami Bílá Voda – Kateřina Tučková Upraveno 13. ledna uživatelem Verses 1
Daemonultimate Odesláno 13. ledna Nahlásit Odesláno 13. ledna Frederick Forsyth mě baví hodně. A v dětství nějaká ta klasika, třeba Ivanhoe.
horal Odesláno 13. ledna Nahlásit Odesláno 13. ledna Já bych rád, aby si přečetla i něco od autora: Bohumil Hrabal Václav Cílek Miloslav Nevrlý Vladimír Körner
paya01 Odesláno 13. ledna Nahlásit Odesláno 13. ledna Pánové, děkuji za toto vlákno. U každého příspěvku jsem našel něco z toho, co jsem četl a považuji za kvalitní. Potěšilo mě to... 2
bohus76 Odesláno 13. ledna Nahlásit Odesláno 13. ledna I takový skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále https://www.google.com/search?q=I+takový+skladník+ve+šroubárně&rlz=1C1OPNX_csCZ1182CZ1182&oq=I+takový+skladník+ve+šroubárně&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQIRigATIHCAIQIRigATIHCAMQIRigATIHCAQQIRigAdIBCTEwMTIzajBqN6gCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:51087cec,vid:Oi884tHz1kE,st:0 1
bohus76 Odesláno 13. ledna Nahlásit Odesláno 13. ledna Jinak trochu mě tu chybí Ota Pavel třeba Jak jsem potkal ryby, Foglar...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se