Přejít na obsah

Kdo čím jezdí

Doporučené příspěvky

24 minutes ago, adamo said:

Když už je tady ta diskuze k zimním pneu tak bych se s dovolením přidal. Mám na Type-R letní 265/30 R19. Na zimu mi takový rozměr připadá jako nesmysl a to abstrahuji od ceny a dostupnosti. Jediný oficiální alternativní rozměr je 235/40 R18, což je perfektní rozměr pro pneu, ale šířka a ET disku je stejná jako na klasický Civic, takže kola budou o 1,5cm více utopená do podběhů oproti letním 19 (které by klidně snesly 1cm podložky a v US dávají běžně o 1,5cm ven). Takže teď řeším, jestli je lepší riskovat ET jiné než předepsané, nebo podložky. Ani jedna možnost se mi nelíbí, ale jako s žebřiňákem jezdit nehodlám. Dealer mi slíbil info až budou nějaké jiné homologované rozměry, ale zima se blíží a pochybuji, že to bude otázka dní...

Tak 235 v 18" nebude zase tak moc utopený, ne? Fotku nemáš? 

Já podložky ani jiný řešení rád nemám, takže bych radši jezdil s hnusnejma kolama než na nějakym řešení, který mi může doku*vit podvozek nebo jízdní vlastnosti :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 10 hodinami, ingi88 napsal:

Kolegové, vidím, že se řeší pneu tak se přidám s dotazem - rád bych na Kodiaqa 4x4 pořídil celoročky, nejspíš Michelin CrossClimate 2, rozměr 235/45/20 - nemáte někdo prosím zkušenost? Provoz tak 60% okresky / město, 30% dálnice, v těch zbylých 10% se podívám někam, kde je sníh, jednou za rok alpy :) Myslím, že to k tomu autu sedí jako prdel na hrnec a nechce se mi pořizovat druhá sada alu kol a pneu... Kdyby to nebyla úplná blbost, nemáte někdo prosím možnost nějaké lepší ceny? 

Díky, fajn den :)

A mají ty celoročky tenhle znak? Já jen aby jsi kvůli tomu v Alpách neplatil pokuty 😉

image.png.78f3eda8a8c07c26d4b4d5c7612454cc.png

Upraveno uživatelem moco
Odkaz ke komentáři

Já to teda slyšel opačně, tj. letní certifikované do předepsané hloubky vzorku i na zimu, ale nebudu se hádat. Každopádně na předchozí nákupní kabele s nima byla starucha náramně spokojená a nikdy nezapadla - i když u nás ani nebylo kde a na echt hory se s jejím dětivozem v zimě nejezdilo.

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři

před 17 hodinami, KFL napsal:

Tak 235 v 18" nebude zase tak moc utopený, ne? Fotku nemáš? 

Já podložky ani jiný řešení rád nemám, takže bych radši jezdil s hnusnejma kolama než na nějakym řešení, který mi může doku*vit podvozek nebo jízdní vlastnosti :)

Já právě taky nemám rád špekulování s rozměry. Proto jsem chtěl zůstat jako u všech jiných aut u origo předepsaných výrobcem. Letní disk je 19x9,5 ET60, zimní 18x8 ET55. Podle nějakého konfigurátoru na netu to vychází, že bude zapuštěné o 15mm. Dokonce jsem si to nakreslil v cadu a je to tak. Kola jsou navržena tak, aby byla zachována osa kola, což dává smysl. Rozdíl v šířce je 3cm, zúžení o 1,5cm na každou stranu.

Odkaz ke komentáři

Jak jsem sliboval, podělím se o zážitky s Type-R FL5 po měsíci a 5 000 km

Dva týdny po koupi jsem vyrazil do Alp a projel průsmyky od Švýcarska přes Itálii se závěrem na Hochalpenstrasse. K tomu zhruba 2000 km v běžném daily režimu.

Více méně pořád jezdím na režim „individual“ s nastavením jako R+ s výjimkou podvozku, který mám na comfort. Na dálnice přepínám na „comfort“.

Co mě baví:

+ Tuhost celého auta. Karoserie, podvozek, řízení, řazení. Všechno to tak nějak k sobě pasuje. Jenom spojka je na první pohled lehčí, ale o tom dále.

+ Řízení je skvěle přesné a příjemně a přiměřeně tuhé (podle režimů). Je v něm i cit a je hlavně krásně lineární. Skvělý volant. Kulatý a rozumná tloušťka věnce. Alcantara na volantu vypadá zatím dobře. Uvidíme, jak dlouho vydrží. Smysl v ní moc nevidím. Možná tak leda pocit závodního auta.

+ Řazení extra přesné, řekl bych tak 80% Porsche GT aut. Je ale vidět, že se myslelo hodně na každodenní použitelnost, protože spojka je pro změnu oproti porsche výrazně měkká. Člověk si užívá přesné řazení, aniž by nadával při popojíždění v kolonách. Je fakt, že při ostřejší jízdě není tak ostrá jak by člověk ocenil, ale v tom je ten kompromis denní použitelnosti. Podřazování s vždy přesným meziplynem. Vypnout jde, ale ještě jsem to nezkoušel. Zase pro každodenní plynulou jízdu jsou automatické meziplyny ok.

+ Samosvorný diferenciál na přední nápravě je něco, co popíra fyziku. Vjedete do zatáčky libovolnou rychlostí. Žádná nedotáčivost. Místo toho přidáte plyn a auto se ještě víc stočí.

+ S předchozím souvisí neskutečná přilnavost Michelin Pilot Sport 4S rozměru 265/30 R19 na všech 4 kolech

+ Nastavení podvozku jsem se bál nejvíc. Někde píšou, že nepoužitelné jako daily. Asi záleží, kde člověk bydlí, po jakých cestách jezdí a na co je zvyklý. Za mě na 90% normálních silnic je to naprosto v pohodě, na extrémně rozbitých cestách je samozřejmě uskákané. Jezdím jenom na „comfort“. Přilnavost na zvlněné cestě se zatím zdá být v pohodě a auto neuskakuje, ale neměl jsem ještě příležitost a odvahu to nějak víc zkoušet.

+ Dálniční jízda je překvapivě v pohodě. Motor sice točí víc, ale v režimu comfort je auto poměrně tiché. Podvozek hezky pluje, ale přitom je super stabilní i při vyšších rychlostech. Skvělá pružnost motoru na 6. Horší je hlučnost od kol na některých hrubších asfaltech.

+ Skvělé přední sedačky. Výška sezení není jako v Porsche, ale vzhledem k základu v běžném hatchbacku to není zas tak špatné. Při nasedání a vysedání je v mojí poloze sezení mezi bočnicí a volantem poměrně málo místa. Ale jsem hubeňour, takže v pohodě.

+ Fyzické ovládače klimy a tlačítka na volantu jsou v dnešním divném světě příjemné.

+ Design interiéru mě baví jako v málokterém dnešním autě.

Co mě nebaví:

- Motor bez charakteru. Výkonu je až nad hlavu, ale tak nějak… turbo díra, nic moc reakce na plyn i v nejostřejším režimu, díra ve výkonu po přeřazení, žádný zvuk, žádná gradace. Srovnávat to s motorem z 13 let starého caymanu vlastně ani nejde.

- Nemám moc zkušeností s rychlými moderními předokolkami, takže jsem byl trochu zvědavý, v čem bude ten zásadní rozdíl (kromě gripu samozřejmě). Oproti zadokolkám (a hlavně Porsche) mi chybí ta delikátnost v řízení. Místo toho při rychlé jízdě musíte volant pořádně držet, protože s přívalem výkonu solidně tuhne v úhlech, které někdy zrovna nepotřebujete. Změna směru při plynu na víc jak 50% je trochu taková humpolácká a bez jemnosti. Typicky při předjíždění.

- Nádrž objemu 47l u auta se spotřebou 10l je vážně otrava. Navíc při dojezdu 30km jsem tam nacpal max 37l.

- Adaptivní tempomat funguje o něco hůře, než jsem byl zvyklý v Passatu B8. I na nejmenší vzdálenost brzdí zbytečně brzo za pomalejšími auty v pravém pruhu dálnice. Navíc občas jede trochu více brzda/plyn, než by se mi líbilo.

- Hlídání jízdních pruhů někdy v omezeních na dálnici nefunguje dobře a začne se s řidičem nepříjemně přetahovat o řízení. Vypnout se dá jedině po každém startu znova.

- 3 výfuky jako z rychle a zběsile, ale žádný zvuk

- Problém s rozměrem zimních gum, který jsem řešil výše.

Další postřehy

- Design je za mě plus i mínus. Z jedné strany má auto hezky atletickou širokou postavu s vypouklými blatníky a hlavně žádné nalepené nesmysly jako v minulých generacích. Na druhou stranu je jasně vidět, že je postavené okolo přední nápravy a jsou tak nějak zbytečně velké přední podběhy. Zezadu mi vadí ty pubertální 3 výfuky různých průměrů s kolmým zakončením trubek. Nějak to tak nesedí do nárazníku. Přitom existují skvělé aftermarket výfuky s 2 koncovkami seříznutými ve sklonu nárazníku a vypadá to o dost přirozeněji. Včera jsem zaparkoval vedle nové M4. Ta je fakt někde jinde.

- V běžném provozu jsou možnosti auta výrazně větší než co je využitelné. Zajímavé to bude na okruhu, bohužel se tam letos už asi nedostanu.

type-r_furka.jpg

Odkaz ke komentáři

Zdá se mi to nebo ve Škodovce začali hulit nějakej slušnej matroš?Myslel jsem že horší karosářskej přešlap jak na poslední octávce nemohl snad ani být ale tohle?b56e61e40215fc6bc910b035b3df2536.jpgeb2ba3c3709d7ed1a79fddd5b7e95739.jpg

Odesláno z mého SM-N986B pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři

před 24 minutami, miliusportos napsal:

Zdá se mi to nebo ve Škodovce začali hulit nějakej slušnej matroš?Myslel jsem že horší karosářskej přešlap jak na poslední octávce nemohl snad ani být ale tohle?

Inspirace, resp. globalizace?

image.png.00610530dc856c8e09eb673b830aa249.png

Upraveno uživatelem moco
Odkaz ke komentáři

Nehodnotím že to vypadá jako koreo-čínská kopie jeepo/bmw.Ale už u octavie mě vždycky praští do očí ten karosářskej úlet, nebo jak to nazvat, pokaždé když se na to, na octávce zaměřím, tak se mi vybaví špatně poskládané auto po bouračce, nevím proč a kodiaq, ten vypadá že šel ještě dál65b7fff35a62b4a0939bc7ca609044c1.jpge6ab5fd0002482cb80efc70837431f49.jpg

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...