Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

JEDNA věc jsou zkoušky na ZP, JINÁ věc je sebeobrana, použití zbraně v krajní nouzi...

Při odstraňování selhače při zkoušce musíš čekat 30 sec, musíš vědět proč a musíš znát a předvést postup při odstranění této závady.

V krajní nouzi je situace jiná (i právně), takže lze postupovat jinak (bez čekání). Udělej to na střelnici a koleduješ si o pěknej průšvih...

A to je přesně to, co mám na mysli - zkoušky by měly lidi připravit důkladněji. Tedy spíše ta příprava na zkoušky. Při přípravě vždycky například o tomhle mluvím (selhač a řešení na střelnici vs zkoušky vs sebeobrana), řešíme i legislativu a podobný věci, který na samotnou zkoušku zase tak nezbytně nutný nejsou.

Odesláno

Podle mě by měla mít zkouška z manipulace JASNĚ daný průběh a náležitosti. Podle nějakého manuálu. 

Pokud ale v dnešní době nic takového dané není, mělo by se preferovat pravidlo zdravého rozumu a pak by tě nikdo kvůli ráně jistoty vyhazovat neměl. 

Odesláno

A neměla by být rána jistoty právě kvůli tomu zdravému rozumu? :)

No však jo ! Ale kamaráda vyhodili právě za to, že ji dal. Za to, že ránu jistoty nedáš bych to vyhození asi i pochopil .. 

Odesláno

No však jo ! Ale kamaráda vyhodili právě za to, že ji dal. Za to, že ránu jistoty nedáš bych to vyhození asi i pochopil .. 

Jo, to hovadina je. Souhlas.

Odesláno

Ono s těmi 30s po selhači. Asi byste změnili názor, kdyby vám hilzna prskla do ksichtu s otevřeným závěrem. Byl jsem toho svědkem a nic moc zážitek.

Odesláno

Můj osobní názor na ránu jistoty - mimo zbraní na náboj s okrajovým zápalem (malorážka kupříkladu), ránu jistoty vždy!

Souhlasím, vždy. Tedy u pistolí, u revolverů mi přijde zbytečné procvakávat 6x spoušť:-). Ale proč ne u malorážek?

A také v jaké situaci? Po skončení střelby, před jakoukoliv maniulací, před rozborkou, za mne jasné ano. A koneckonců i po rozborce, resp. smontování, výstřel sice nehrozí, ale je dobré se ujistit, že je zbraň správně smontovaná. Takže vlastně vždy. Osobně mám ZP 25 let, nikdy jsem neměl sebemenší problém a je mi to fuk, ale myslím, že rána jistoty by neměla být ponechána na názoru instruktora, je to dost důležitá věc a znám několik lidí v mém okolí, kteří si při manipulaci prostřelili strop nebo obývací stěnu.

Odesláno

Rána jistoty: to možná na vojně. Promiň, ale v civilu považuju za velkej nesmysl, aby komisař vyhazoval za to, že neprovedl nějaký pokyn, daný před zkouškou. Lidi se maj učit (a učit chápat) zásady bezpečnosti, nikoli chování podle pokynů. Komisař má poznat, jestli se ten člověk zastřelí při rozebírání nebo ne. Podle celkovýho chování, ne podle pokynů...

Selhač 30 sekund: to tedy mě nikdo, ani v kurzu, ani při zkouškách ani na vojně nikdo neučil (možná si to nepamatuju). Ani si nepamatuju, že bych slyšel, že někdy po selhači to vystřelilo (dokonce až do 30-ti sekund). Spíš jsem x-krát slyšel, že kdosi vědomě blbnul a kohosi zastřelil (asi viz ten spacák). Pokud se často mění pravidla, nikdo je pak nedodržuje. A obecný zásady bezpečného zacházení zbraní jsou známý spoustu let. 

Lidi mají při zkoušce teoreticky i prakticky předvést, že jsou schopni bezpečně manipulovat se zbraní (mimo jiné). A dodržování povelů je jedna z těchto bezpečnostních zásad. Jestli je komisař předem upozornil, že nechce dávat ránu jistoty (jakkoliv nelogické se to může zdát) a někdo to nerespektoval - pak je vyloučení zcela na místě. Tečka!

Selhač - tato diskuze je přesně ten důvod, proč jsem pro zpřísnění zkoušek a za jejich periodické opakování. Pokud nevíš, co je selhač, a jak tuto závadu bezpečně řešit - a máš zbrojní průkaz, pak je asi něco špatně. Promiň, ale tohle prostě napsat musím...

Já u opožděného výstřelu byl několikrát... I u 5 vteřin zpoždění!!! Taky jsem byl u několika nestandardních výstřelů s uvízlou střelou v hlavni. Taky mi explodovala pistole v ruce (vadný náboj  z velké firmy - ne přebíjený. Jeho výrobce mi nakonec zaplatil novou pistoli) Mimochodem, moje B-42 to ustály líp než já, prsty mám sice všechny, ale několik dní jsem byl potom kvůli bolestem na opiátech...

Souhlasím, vždy. Tedy u pistolí, u revolverů mi přijde zbytečné procvakávat 6x spoušť:-). Ale proč ne u malorážek?

A také v jaké situaci? Po skončení střelby, před jakoukoliv maniulací, před rozborkou, za mne jasné ano. A koneckonců i po rozborce, resp. smontování, výstřel sice nehrozí, ale je dobré se ujistit, že je zbraň správně smontovaná. Takže vlastně vždy. Osobně mám ZP 25 let, nikdy jsem neměl sebemenší problém a je mi to fuk, ale myslím, že rána jistoty by neměla být ponechána na názoru instruktora, je to dost důležitá věc a znám několik lidí v mém okolí, kteří si při manipulaci prostřelili strop nebo obývací stěnu.

U nábojů s okrajovým zápalem (malorážky) úderník napíchne okraj náboje proti hraně nábojové komory. Pokud ve zbrani není náboj (ani školní), pak úderník (ocel) svojí špičkou dynamicky naráží do hrany nábojové komory (ocel), což mu neprospívá... Zbraním na náboj s okrajovým zápalem rána jistoty (neboli naprázdno) skutečně škodí. Je to specifikum malorážek a je to konstrukční záležitost...

Za mně osobně - ránu jistoty ano a to vždy. Ano, u revolverů to nedělám (na soutěžích vždycky laškujeme s rozhodčíma, že si dám po vybití 6x ránu jistoty  :whistling: , ale to je jen legrace...). Revolvery jsou z hlediska bezpečné manipulace skutečně velmi jednoduché.

Odesláno

Já jsem zbraň nosil 37 let a vždy jsem po střelbách dával ránu jistoty a dělám to dodnes. Kdysi na závodech jsem byl svědkem, kdy si zkušený střelec selhávkou prostřelil hlavu a bylo vymalováno. Asi reflex, podcenění, nebo co - nepadla rána, tak zvedl hlaveň a měl jí v oku.

Odesláno (upraveno)

To je výbornej reflex, já si takhle jednou na střelnici od chlapíka půjčil .357 revolver, měl v tom svoje přebíjenky. Tři jsem poslal do terče a čtvrtá nevyšla. Mířím dál na terč a v klidu si pomalu počítám do desíti, že pak teda vyklopím válec a ten selhač vyndám - a ten borec, co mi to půjčil, na mě: "Proč nestřílíš?" - "Nevyšla, selhač." - "No a na co čekáš?" - vytrhl mi revolver z rukou a koukl zepředu do hlavně: "No jo, fakt tam je!"

To už ale za námi stál správce a vedoucí střelby, milého pána si odvedl bokem a už jsme ho tam nikdy neviděli  :lol2:

Upraveno uživatelem Filip.J
Odesláno

Dovolil bych si sem dát tohle

. Selháč v čase 1:00 myslím hovoří za vše a nepotřebuje další komentář. :death:  

No ty vole :D Tak to jsem viděl prvně tohle.

Odesláno

Jestli je komisař předem upozornil, že nechce dávat ránu jistoty (jakkoliv nelogické se to může zdát) a někdo to nerespektoval - pak je vyloučení zcela na místě. Tečka!

Pokud nevíš, co je selhač, a jak tuto závadu bezpečně řešit - a máš zbrojní průkaz, pak je asi něco špatně. Promiň, ale tohle prostě napsat musím...

Já u opožděného výstřelu byl několikrát... I u 5 vteřin zpoždění!!! Taky jsem byl u několika nestandardních výstřelů s uvízlou střelou v hlavni. Taky mi explodovala pistole v ruce (vadný náboj  z velké firmy - ne přebíjený. Jeho výrobce mi nakonec zaplatil novou pistoli) Mimochodem, moje B-42 to ustály líp než já, prsty mám sice všechny, ale několik dní jsem byl potom kvůli bolestem na opiátech...

Asi jsem nedával bacha o čem je diskuze.

Diskuze ale snad nebyla o tom, jestli rána jistoty je dobrej nápad nebo ne. O tom by mě nenapadlo diskutovat (to spíš reaguju na jiné příspěvky).

Nepovažuju za správný přístup komisaře, který za nebezpečný chování považuje to, které pouze neodpovídá jeho pokynům (případně vyhodí i za pochybení, které není nebezpečným chováním). Chápu to v ozbrojených složkách, to jo, ale až tolik drilovat prostý občany není efektivní.

"Pokud nevíš, co je selhač, a jak tuto závadu bezpečně řešit - a máš zbrojní průkaz, pak je asi něco špatně. "

Tohle podepisuju.

Selhač přeci nevyřeším 30-ti sekundama. Mě teda by nenapadlo zamířit zbraň mimo bezpečný prostor (a natož do oka :-) ) ani v 31. nebo milióntý sekundě. To já osobně považuju za bezpečnostní zásadu bez ohledu na to, zda jsem slyšel nebo ne o opožděném výstřelu. Tím "slyšel" jsem myslel osobně, alespoň od někoho, komu se to stalo, ne, že bych nevěděl, že to existuje. Ale 30 sekund jsem slyšel prvně od Harryho (jak jsem napsal, třeba si to nepamatuju).

Odesláno (upraveno)

Lidi mají při zkoušce teoreticky i prakticky předvést, že jsou schopni bezpečně manipulovat se zbraní (mimo jiné). A dodržování povelů je jedna z těchto bezpečnostních zásad. Jestli je komisař předem upozornil, že nechce dávat ránu jistoty (jakkoliv nelogické se to může zdát) a někdo to nerespektoval - pak je vyloučení zcela na místě. Tečka!

Selhač - tato diskuze je přesně ten důvod, proč jsem pro zpřísnění zkoušek a za jejich periodické opakování. Pokud nevíš, co je selhač, a jak tuto závadu bezpečně řešit - a máš zbrojní průkaz, pak je asi něco špatně. Promiň, ale tohle prostě napsat musím...

U nábojů s okrajovým zápalem (malorážky) úderník napíchne okraj náboje proti hraně nábojové komory. Pokud ve zbrani není náboj (ani školní), pak úderník (ocel) svojí špičkou dynamicky naráží do hrany nábojové komory (ocel), což mu neprospívá... Zbraním na náboj s okrajovým zápalem rána jistoty (neboli naprázdno) skutečně škodí. Je to specifikum malorážek a je to konstrukční záležitost...

Za mně osobně - ránu jistoty ano a to vždy. Ano, u revolverů to nedělám (na soutěžích vždycky laškujeme s rozhodčíma, že si dám po vybití 6x ránu jistoty  :whistling: , ale to je jen legrace...). Revolvery jsou z hlediska bezpečné manipulace skutečně velmi jednoduché.

U malorážky se to dalo řešit plastovou napodobeninou náboje, a při nácviku /sušení,střelbě na sucho/ se vložil do komory a mohlo se vesele cvakat.

V klubu jsme také měli špatnou sérii malorážkových nábojů /originál Selier Belot /,kdy náboj byl přecpán prachem a při rychlopalbě na terč se utrhnulo dno náboje a prach mi vletěl do očí,nevíš co se děje,zvlášť když vylétají některé díly pistole /vyhazovací "drápek" ,pružinky co jej vrací atd/.Kurňa nepříjemný pocit,nevíš zda ještě někdy uvidíš a proto uznávám střílení v brýlích,má to něco do sebe.A u disciplíny Libovolná pistole ani nemusíš mít selhač a když  je "poladěná" spoušť,tak to střílí skoro samo a to kdyby mohly střelecké stolky vyprávět , no byly samá díra.

Upraveno uživatelem bohus76
Odesláno

Kluci, moje dáma projevila nečekaný zájem o ZP. Buď mi na to přišla a chce mě sejmout, nebo se v pražské kavárně probírá nové téma...

Každopádně: nemáte někdo tip na kurs+zkoušku někoho women friendly? Ideálně třeba rovnou baby lektorky? Nechci jí vystavit nějakýmu zamindrákovanýmu kokosovi..

Dík :-ú

Odesláno

Kluci, moje dáma projevila nečekaný zájem o ZP. Buď mi na to přišla a chce mě sejmout, nebo se v pražské kavárně probírá nové téma...

Každopádně: nemáte někdo tip na kurs+zkoušku někoho women friendly? Ideálně třeba rovnou baby lektorky? Nechci jí vystavit nějakýmu zamindrákovanýmu kokosovi..

Dík :-ú

Jednoznačně Salorinvest na Spořilově.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...