Přejít na obsah

Bazény, terasy a pergoly

Doporučené příspěvky

před 8 hodinami, P_P napsal:

Ahoj, jakou máte propustnost těch rolet, prý je více druhů, mám navržený nějaký průměr. Chci to proti slunci ale i větru. 

Co se matně pamatuji, mají v nabídce propustnou, polopropustnou a plně stínící. Také máme polopropustnou a bohatě to stačí. Udělá to krásný stín a je vidět skrz do zahrady. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Narazil jsem na zajímavou otázku ve svém přemýšlení. Zvažuji zastřešit swim spa pojízdnou terasou, co jsem viděl, tak terasa je většinou vytvořena z WPC prken. 

A já bych rád na zahradě i posezení u ohně - nějaké zahradní železné ohniště i s možností grilování. A umístění si dovedu nejlépe představit právě na té terase. 

Je zde dost příspěvků, že WPC prkna na terase máte - grilujete tam, máte tam i  třeba otevřený oheň? Jak se to WPC chová po pokapání olejem? A co když by spadl nějaký menší uhlík? 

Ustojí toto všechno terasa z WPC prken? 

Odkaz ke komentáři

V 26. 5. 2024 v 16:18, Spongebob napsal:

Bazén asi příští týden taky postavíme!

Tak zatím něco od pergol :) toto jsem dnes s pomocí táty dodělal.

20240526_141612.jpg

První pergolu jsem měl podobně, teď myslím tu "střechu". Byla větší, po délce jsem natáhl 3 ocelová lanka a známý mi z nějaké šedé nepromokavé plachty udělal dvoudílné zastřešení. Zatahování bylo ruční (za pomoci tyče nebo smetáku), což mi nevadilo. Bylo to krásné, ale dlouhodobě jsem to zatažené nenechával kvůli dešti, resp. vodě, která by se uvnitř držela. Zatažení, resp. roztažení trvalo do 5 minut. Když jsem dělal novou pergolu, už jsem ji nechal klasicky zastřešit a i když to není taková romantika, je to komfortní, na permanentní zastřešení jsem si zvykl, je to bez práce a voda z okapu plní sud na zalévání. 

barakxperia2~01.jpg

20190601_162317_HDR~01.jpg

Odkaz ke komentáři

před 46 minutami, Ivan Lelák napsal:

První pergolu jsem měl podobně, teď myslím tu "střechu". Byla větší, po délce jsem natáhl 3 ocelová lanka a známý mi z nějaké šedé nepromokavé plachty udělal dvoudílné zastřešení. Zatahování bylo ruční (za pomoci tyče nebo smetáku), což mi nevadilo. Bylo to krásné, ale dlouhodobě jsem to zatažené nenechával kvůli dešti, resp. vodě, která by se uvnitř držela. Zatažení, resp. roztažení trvalo do 5 minut. Když jsem dělal novou pergolu, už jsem ji nechal klasicky zastřešit a i když to není taková romantika, je to komfortní, na permanentní zastřešení jsem si zvykl, je to bez práce a voda z okapu plní sud na zalévání. 

barakxperia2~01.jpg

20190601_162317_HDR~01.jpg

Mám to přesně jak popisuješ :) jen dvě lanka a je to prodyšná/vodě prodyšná tkanina..takže když prší jdeme na dvorek kde je střecha. Stejně bys za deště nechtěl sedět u bazénu. Je to jen takovej bazénovej stinnej koutek. Ale přesně tak přemýšlím, udělal jsem si tam pro jistotu sklon 3cm na 2,5m až se jednou rozhodnu pro zastřešení ať mám vyřešen spád :)

jinak taky to zatahuju smetákem :D ale mám to za pár sec.. ta tkanina nic neváží a klouže to pěkně.

20240526_140109.jpg

20240526_154024.jpg

Odkaz ke komentáři

V 4. 6. 2024 v 11:09, Spongebob napsal:

Mám to přesně jak popisuješ :) jen dvě lanka a je to prodyšná/vodě prodyšná tkanina..takže když prší jdeme na dvorek kde je střecha. Stejně bys za deště nechtěl sedět u bazénu. Je to jen takovej bazénovej stinnej koutek. Ale přesně tak přemýšlím, udělal jsem si tam pro jistotu sklon 3cm na 2,5m až se jednou rozhodnu pro zastřešení ať mám vyřešen spád :)

jinak taky to zatahuju smetákem :D ale mám to za pár sec.. ta tkanina nic neváží a klouže to pěkně.

20240526_140109.jpg

20240526_154024.jpg

Mně to trvalo déle. Tkanina byla nepromokavá a v mírném deštíku jsme mohli pokračovat v pařbě pod pergolou. Plachta se plnila vodou, ta ale vytékala na krajích. Muselo se dávat pozor, aby tam zrovna někdo nesedě - šlo to, ale nebylo to komfortní. V silném dešti bylo v plachtě vody hodně a proto jsem ji neměl trvale roztaženou. Když jsem ji skládal, musel jsem záhyby rovnat opravdu přesně a pak plachtu, resp. 2 plachty, protože to bylo ze dvou půlek, převázat popruhy, aby do stažených záhybů nepršelo. Když jsem plachty roztahoval, musel jsem sejmout popruhy, pak to smetákem po lankách šoupat doprostřed pergoly, kde jsem obě půlky sepnul karabinkami. Pak to bylo pěkně vypnuté, průhyby byly minimální a v dešti se plachta po lankách pod tíhou vody nešoupala. Proto mi to trvalo do 5 minut. Byl to vývoj, postupně jsem chtěl pokračovat ve vylepšeních, kdy by bylo skládání komfortnější a rychlejší, už jsem měl vymyšlené stahování a roztahování pomocí lanek a kliky, složenou plachtu bych nemusel převazovat popruhy a stejně by do ní nepršelo a po krajích jsem měl vymyšlené okapničky, do kterých by voda v dešti stékala, aby nekapala na 20 místech, ale osud seslal silný vítr, pergola se složila a druhou jsem nechal postavit zastřešenou.    

Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, Ivan Lelák napsal:

Mně to trvalo déle. Tkanina byla nepromokavá a v mírném deštíku jsme mohli pokračovat v pařbě pod pergolou. Plachta se plnila vodou, ta ale vytékala na krajích. Muselo se dávat pozor, aby tam zrovna někdo nesedě - šlo to, ale nebylo to komfortní. V silném dešti bylo v plachtě vody hodně a proto jsem ji neměl trvale roztaženou. Když jsem ji skládal, musel jsem záhyby rovnat opravdu přesně a pak plachtu, resp. 2 plachty, protože to bylo ze dvou půlek, převázat popruhy, aby do stažených záhybů nepršelo. Když jsem plachty roztahoval, musel jsem sejmout popruhy, pak to smetákem po lankách šoupat doprostřed pergoly, kde jsem obě půlky sepnul karabinkami. Pak to bylo pěkně vypnuté, průhyby byly minimální a v dešti se plachta po lankách pod tíhou vody nešoupala. Proto mi to trvalo do 5 minut. Byl to vývoj, postupně jsem chtěl pokračovat ve vylepšeních, kdy by bylo skládání komfortnější a rychlejší, už jsem měl vymyšlené stahování a roztahování pomocí lanek a kliky, složenou plachtu bych nemusel převazovat popruhy a stejně by do ní nepršelo a po krajích jsem měl vymyšlené okapničky, do kterých by voda v dešti stékala, aby nekapala na 20 místech, ale osud seslal silný vítr, pergola se složila a druhou jsem nechal postavit zastřešenou.    

Jo, rozumím, pěkný ;) jsem rád že nejsem jedinej koho tohle napadlo.

Odkaz ke komentáři

Tyhle příběhy většinou začínají rovnicí Y kde y je počet plachet, jebání se s tím krát X, kdy X je doba v měsících a letech a pak je rovná se napevno zastřešená pergola 🙂

Stejně tak u nás. Takže radím zastřešit hned - já po X = 36 měsíců a Y = 3-4 plachty dal trapéz plech s nakašírovanou folii Drip Stop a nemá to chybu. 

Odkaz ke komentáři

Když jsem před skoro 20 lety řešil zahradu, návrh na pergolu byl co nejvíce otevřená, bez střechy, porostlé nějakou popínavkou, ...

Návrh se mi moc líbil, ale architektovi jsem řekl NE. Pevná střecha, plná severní stěna, zbytek metr dokola plný. Realita je totiž neúprosná - nebudu pořád uklízet nábytek, kdyby pršelo, dost mi tam fouká vítr, ...

Takže se přikláním ke zkušenostem výše - pevná střecha a ideálně i možnost nějak řešit stěny - já teď v nové chci screanové rolety proti větru a slunci. 

Odkaz ke komentáři

Já chtěl také jednoduchou, otevřenou pergolu, dokonce bez zastřešení, po které se budou popínat rostliny a bude to spíš takové optické zútulnění terasy. Důvodem bylo i to, že jsem nechtěl snižovat světlo v obýváku a chtěl jsem z něj mít na terasu a do luk co nejvolnější pohled. Plachtová "střecha" vznikla vzápětí, když bylo jasné, že bude praktická, jak v dešti ale hlavně proti přímému slunci a výhled nebude nijak omezovat. Poté, co nás pergola opustila bylo jasné, že nová bude potřebovat pevnou střechu. Strop je podbitý a na něm je plechová imitace střešních tašek, je to lehké a celkem levné, na snížené straně je klasický malý okap a voda je svedena na zem (a dále do trativodu), resp. do 300 l sudu na dešťovou vodu, kterou zaléváme část kytek na terase a kolem domu.

Kromě střechy má nová pergola jednu stranu plnou do výšky cca 140 cm, ta ale ve výhledu nebrání. U zadní strany do zahrady je zčásti sedací souprava z umělého ratanu a zbytek stěny nad ní vyplňuje vistárie (na fotkách ještě není). Je to potvora, co rychle roste a musí se furt stříhat, aby nelezla lidem do vlasů, na druhou stranu je to pěkná přírodní ochrana proti pozdnímu slunci a zčásti proti větru. Druhou půlkou zadní strany chodíme z terasy k bazénu a na zahradu. Strany k baráku a k mobilheimu není třeba zakrývat, odtud slunce nesvítí ani nefouká. Nicméně tím chci říci, že je takový vývoj, že člověk si vymyslí jednoduchou otevřenou pergolu a nakonec může skončit u druhého "baráku" na terase, s elektřinou, topením a plně vybavenou venkovní kuchyní. Tomu se chci ubránit, nicméně nad nějakým shrnovacím / zatahovacím / rolovacím /otočným / posuvným systémem, zakrývajícím některé, možná všechny strany pergoly, stále uvažuji. Variant je ale hodně a pokud máte nějaký osvědčený způsob, podělte se prosím o zkušenosti    

20190619_204835~01.jpg

20190621_173353_HDR~01~01~01.jpg

IMG_20220710_204247~01~01.jpg

IMG_20211116_161755.jpg

Odkaz ke komentáři

Pergola v pravém slova smyslu to sice není, ale bez střechy bych to nechtěl. Každý večer všechno uklízet, kdyby náhodou pršelo, to fakt ne. Mám to z jednoho boku a záda kryté plotem a dal jsem tam 4 mm polykarbonát. Na další dvě strany mám objednané průhledné fólie se vstupem a s tím, že boky jsou na zip a dají se vyrolovat nahoru. 

IMG_20240606_191136.jpg

Odkaz ke komentáři

Dřevo je dobrý materiál, mám ho rád, jen chce péči. Na chalupě máme dřevěnou pergolu snad 25 let, mění se jen krytina. Lexanem vždycky po pár letech prošly kroupy, teď je střecha pevná, dřevěný palubky s šindelem.  
Na domku mám 150 metrů dřevěnýho obkladu, to na práci stačí, pergolu jsem chtěl hliníkovou. 

IMG_8248.jpeg

Odkaz ke komentáři

Můžete poradit nějáký AKU vysyvač do bazénu co funguje a nestojí majlant? Už mě nebaví stále to zapojovat a honit přes filtraci..napadl mě třebas tento kousek, ale by to něco vůbec posbíralo. Děkuji za každý postřeh.

https://www.datart.cz/vysavac-bazenovy-intex-28628.html

Odkaz ke komentáři

před 28 minutami, African napsal:

Můžete poradit nějáký AKU vysyvač do bazénu co funguje a nestojí majlant? Už mě nebaví stále to zapojovat a honit přes filtraci..napadl mě třebas tento kousek, ale by to něco vůbec posbíralo. Děkuji za každý postřeh.

https://www.datart.cz/vysavac-bazenovy-intex-28628.html

https://www.vagnerpool.com/web/cs/sortiment/udrzba-a-chemie/bazenove-cistice/bateriove-rucni-vysavace

Mám tu verzi 35, nacvakne se to na tu univerzální tyč a funguje dobře, od doby co mám bazén zastřešený tak úplně stačí. Předtím to bylo na robota nebo na vysavač s filtrací, což se opruz.  Ten můj vydrží cca 20min vysávat, otázka jak velký a špinavý bazén máš. 

Odkaz ke komentáři

Ahoj, jak jde čas, tak získávám další a další info a trochu měním názor a záměr. Opouštím myšlenku swim spa a plánuji koupit samostatnou vířivku, která bude lépe vybavená než kombinovaná s bazénem. A myslím si, že i využití v chladných časech bude jen u vířivky, do bazénu nepolezu.

Bazén tedy chci koupit samostatně - koukám, že asi nějaký laminátový, jen tak na ošplouchnutí. Plánoval jsem rozměr 6 x 3 metry, ale prý těch 6 metrů je zbytečných, stačí prý 5 metrů. Zaplavat se nedá údajně ani při těch 6 metrech, plánuji protiproud a tam je to prý celkem jedno jestli 6 nebo 5 metrů (řeším trochu místo, menší by se mi tam lépe vlezl). 

Rád bych se tedy zkušených majitelů zeptal - laminátový typ, je OK?.

Co ta délka 5 metrů s protiproudem, bude velký rozdíl od těch 6 metrů? 

Plánuji zastřešení - asi pojízdná terasa s povrchem WPC prken, máte to někdo? Jak jste spokojeni, nebo jaké jiné zastřešení doporučujete? 

Nároky na údržbu - dává se k tomu písková filtrace, automatické hlídání pH, ... - jak daleko je dnes technika, jak usnadní údržbu bazénu, jak je to dnes náročné pro plánovanou velikost?

Díky všem za sdílení zkušeností, doporučení. 

Odkaz ke komentáři

WPC bude v poho. Já z nich dělám badeplata na mořské lodě.

No, ale k tomu protiproudu: většinou bývá příliš úzký, takže z něj bokem trochu vyplaveš, a pak je ten pocit takový divný. Pokud umíš dobře plavat, tak Ti běžný protiproud stačit nebude.

Odkaz ke komentáři

Spíš jen osvěžení, koukám do diáře, naposledy jsem plaval před 9 roky (fakt, to je hrůza), na přehradě 400 metrů mi trvalo cca 20, možná 25 minut, styl prsa. 

Takže na docela klidné hladině se snad neutopím, ale žádný super plavec nejsem. Zvažuji protiproud aby člověk neudělal tři tempa a nenarazil do okraje bazénu, ale jinak nic, ani žádné kondiční plavání a pod. 

A doporučení na výrobce WPC, je tam rozdíl, nebo je to jedno?

Upraveno uživatelem P_P
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...