Přejít na obsah

Lékařský koutek

Návštěvník YPO

Doporučené příspěvky

@safi nemyslím si, že je to na pohotovost teď večer. Analgetika, chladit, vyčkat. Když to bude ráno v pohodě, tak bych asi nikam nejel. Pokud nebude, tak do nemocnice a nechat udělat rtg a klinické vyšetření. Nicméně má klinická zkušenost velí, že děti jsou gumové a poranění měkkých částí kloubů je vzácnější, než u dospělých. Tím neříkám, že není možné.

Jestli s paží hýbe, tak vykloubené to nemá. Pokud dokáže zahajlovat, upažit a opsat upaženou rukou trochu větší kružnici, je pravděpodobnost závažného poranění nevelká. 

Kdy bych naopak hned jel do nemocnice - nedokáže zahýbat v lokti a prsty, nebo jsou ty prsty studený. Ale je ze všeho nejméně pravděpodobné.

50e za konzultaci na účet, číslo pošlu 😇🤣

Upraveno uživatelem paro
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobře si udělal... Držím palce ať je to dobré. 

Zažil jsem to našima holkama, dělali judo. Přišla že jí po zápase bolí prst, tak jsme zaledovali a že o nic nejde. Naštěstí asi za týden pravidelná kontrola u doktorky a tak jsem to jen nadhodil. Poslala nás na rentgen a zlomený to bylo. Před doktorem jsem si připadal jako idiot. Radši budu znova i když o nic nepůjde 😉

Odkaz ke komentáři

Je tu někdo s TEP kolene? V brzké době mě to čeká. Je mi jasné, že každé tělo reaguje jinak, ale má někdo zkušenost se sportováním po operaci s TEP? Jako celoživotní sportovec se toho trochu děsím. Chtěl bych ještě aspoň kolo, lyže, běžky, turistika, tenis, fotbálek asi už ne a plaváni mě nebaví. 

Odkaz ke komentáři

Nevíte prosím, jestli se dá odněkud zjistit nějaký relevantní zdravotní stav zemřelých předků? Něco jako je výpis ze zdravotní dokumentace? Zjistil jsem, že ústní informace od příbuzných s čím se kdo léčil a na co případně zemřel, jsou bohužel spíš pohádky než data. V úmrtním listě by měla být alespoň příčina smrti, ale to je málo.

O co mi jde. Chtěl bych si sestavit svoji anamnézu. Aktuálně bojuje s tumorem moje maminka. Na rakovinu zemřel i můj děda, ale nevím čeho přesně. Tak bych rád začal s nějakou prevencí. Padesátka se mi pomalu, ale jistě blíží 🙂 Jen se potřebuju odpíchnout od spolehlivých informací, ke kterým jsem se zatím nedostal. Děkuji.

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Ahoj vespolek,

jdu si sem pro radu, poradu, tip na doktora nebo nějaké osobní info..

Mamince se rozjela celkem drsně polyneuropatie ( na více místech). Projevuje se to hlavně v chodidlech, pálení, chlad, pocit řezání, chůze jako po kamenech..

Řešíme to celkem cca rok, vyzkoušeli jsme toho opravdu hodně, jediné co z toho všeho vyvstává jsou dle doporučení doktorů, léky na schizofrenii, tedy nějaké AD, příznaky to tady mírně zlepšilo, ale rozhodně to není nějaké skvělé řešení ..na to že těch prášků bere celkem hodně.

Proto bych se vás zde rád optal jestli máte někdo zkušenosti ať už osobní nebo v rodině nebo ve vašem okolí a třeba poradil jak to nějak klidně i alternativně řešit.

Budu rád za jakoukoliv radu. Díky moc a pevné zdraví všem.
PS: Stupeň nevím, ale snad zatím jen lehčí forma🤔. Klidně propojím🙏🏻

Odkaz ke komentáři

V 3. 6. 2024 v 9:15, juk napsal:

Nevíte prosím, jestli se dá odněkud zjistit nějaký relevantní zdravotní stav zemřelých předků? Něco jako je výpis ze zdravotní dokumentace? Zjistil jsem, že ústní informace od příbuzných s čím se kdo léčil a na co případně zemřel, jsou bohužel spíš pohádky než data. V úmrtním listě by měla být alespoň příčina smrti, ale to je málo.

O co mi jde. Chtěl bych si sestavit svoji anamnézu. Aktuálně bojuje s tumorem moje maminka. Na rakovinu zemřel i můj děda, ale nevím čeho přesně. Tak bych rád začal s nějakou prevencí. Padesátka se mi pomalu, ale jistě blíží 🙂 Jen se potřebuju odpíchnout od spolehlivých informací, ke kterým jsem se zatím nedostal. Děkuji.

Trochu problém dohledat přesnou anamnézu je v tomhle : https://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/doba-uchovani-a-likvidace-zdravotnicke-dokumentace.

Co se tumorů v rodinné anamnéze týče, samozřejmě závisí co je to za nádor a v jakém věku pacient onemocněl. Například u příbuzných I. st. pacientů, kteří onemocněli rakovinou tlustého střeva je kratší doporučený interval koloskopie (v závislosti na věku v době onemocnění, počtu nemocných příbuzných)... podobně u pacientů v mladém věku s rakovinou slinivky se u jejich příbuzných doporučuje pravidelné sledování (surveillance) á1 rok. Některé zhoubné nádory jsou "dědičné" - značná menšina, kt. mají přesně definovanou mutaci genu, která se přenáší na potomky (zárodečná mutace), některé zhoubné nádory jsou "familiární" - tozn. se ví, že se častěji vyskytují v rodině, ale neví se která kombinace genů za to může.

• Díky 1
Odkaz ke komentáři

před 20 hodinami, Brept napsal:

Trochu problém dohledat přesnou anamnézu je v tomhle : https://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/doba-uchovani-a-likvidace-zdravotnicke-dokumentace.

Co se tumorů v rodinné anamnéze týče, samozřejmě závisí co je to za nádor a v jakém věku pacient onemocněl. Například u příbuzných I. st. pacientů, kteří onemocněli rakovinou tlustého střeva je kratší doporučený interval koloskopie (v závislosti na věku v době onemocnění, počtu nemocných příbuzných)... podobně u pacientů v mladém věku s rakovinou slinivky se u jejich příbuzných doporučuje pravidelné sledování (surveillance) á1 rok. Některé zhoubné nádory jsou "dědičné" - značná menšina, kt. mají přesně definovanou mutaci genu, která se přenáší na potomky (zárodečná mutace), některé zhoubné nádory jsou "familiární" - tozn. se ví, že se častěji vyskytují v rodině, ale neví se která kombinace genů za to může.

Děkuju! Už to studuju. Časem sem napíšu, co jsem zjistil. U mámy je to kolorektální karcinom. Takže předpokládám, že dostanu od praktika žádanku na kolonoskopii ještě před padesátkou. U dědy prý rakovina páteřního obratle / plotýnky???, snad i něco se žaludkem / zažíváním. Ale jeho konec bych nikomu nepřál, měl hrozné bolesti při sebemenším pohybu 😭 Proto se pídím po relevantních informacích a možné medicínské prevenci.

Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, juk napsal:

Děkuju! Už to studuju. Časem sem napíšu, co jsem zjistil. U mámy je to kolorektální karcinom. Takže předpokládám, že dostanu od praktika žádanku na kolonoskopii ještě před padesátkou. U dědy prý rakovina páteřního obratle / plotýnky???, snad i něco se žaludkem / zažíváním. Ale jeho konec bych nikomu nepřál, měl hrozné bolesti při sebemenším pohybu 😭 Proto se pídím po relevantních informacích a možné medicínské prevenci.

Ano, KRK (kokorektalni karcinom) má, vzhledem ke specifickému preventivních programu v ČR jít přes dvacet let trvajícím takovýto režim: 

stanovení intervalu preventivní kolonoskopie - platí i pro pokročilé adenomy

- ve věku o 10 let dříve než postižený příbuzný (univerzálně, pokud je to dříve než doporučeno:)

- pokud onemocní příbuzný  I. st. do 60 let: pak koloskopie ve věku 40 let á 3-5 let u 

- pokud onemocní příbuzný I. st. nad 60 let: pak koloskopie ve věku 50 let á 5 let

- pokud 2 příbuzní I. st.: pak koloskopie  ve věku 40 let á 3-5 let

- pokud onemocní pribuzný II. st. do 50 let: pak koloskopie ve věku 50 let á 5 let

- pokud onemocní 2. příbuzný II. st.: dtto

přičemž příbuzný prvního stupně se rozumí rodič, dítě, sourozenec, druhý stupeň je prarodič, strýc / teta, vnuk (teoreticky).

další otázkou je, jestli děda měl prvotní nádor u páteře nebo jestli se jedná o metastázu. Většinou se u těchto nádorů jedná o mnohočetný myelom a zde se žádná prevence nedoporučuje.

• Díky 1
Odkaz ke komentáři

Lepší je prej přestat hulit a chlastat...ale já šel taky cestou tlakoměru ;)

Abych nebyl úplně OT, mám Hartmann, tchýně Omron, nějaký v zásadě základ a měří to stejně. Žena nás občas prožene rtuťovým a výkyvy jsou v normě. Hodně ordinací dneska jede taky na těch digitálech, Hartmann / Omron.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...