Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)

Doporučené příspěvky

před 43 minutami, Koci napsal:

Ta stodola je skvělá.

Když vidím tenhle trám, tak se ale celkem bojím. Takové rozpětí tam bylo vždycky?

image.thumb.png.bbabd4d7c9c76f85e04311c41b6f0c05.png

Myslím, že jo. Trám je fakt macek. Tak snad ještě dlouho vydrží. Tesař co renovoval střechu vyhrady neměl. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 22. 11. 2024 v 12:16, CEGY napsal:

Díky hoši. Po dvou bilosedych novostavbach v satelitu jsem měl něco podobnýho v hlavě už delší dobu. Šlo by to propojit i s pudou (tady bude jenom volná plocha pod střechou), ale to se dostáváme do úplně jiných finančních dimenzí. 

Hmmmm...Chtěl jsem něco podobného do mojí stodoly, ale byla tam v prdeli statika, tak to nešlo. Na netu i v ČR jde najít několik velmi povedených realizovaných vestaveb do starých stodol a je to fakt pecka... 

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Ahoj všem,

nemáte někdo zkušenost a povědomí o aktuálních možnostech FVe pro bytový dům v uskupení SV?

Něco jsem pročetl. Něco málo zkonzultoval.

Idea je zřízení 1 odběrného místa pro všechny byty v rámci SV.

Když FVe vyrábí, tak prioritou je pokrytí aktuální spotřeby společných prostor a bytů (máme "jenom" osvětlení ve společných částech a výměníkovou stanici), když je přebytek nad tuto spotřebu - dohřev okruhu cirkulační smyčky - a i když je stále přebytek, tak do bateriového úložiště.

Na střeše máme místo na cca 14-17 kWp instalovaného výkonu FVe.

(Dle aktuální situace je v dotačním programu k dočerpání pro bytové domy cca 1 mld. Kč.)

Co jako SV nedokážeme překonat, je investiční náklad, který je cca 1,75 mil. Kč se započtenou dotací :(

Nejde zrealizovat s nižším nákladem?

Děkuji.

Odkaz ke komentáři

Přátelé, kamarádí,
stavěli jste někdo barák z železobetonu? Můj původní záměr stavět z VPC úplně neprošel u statika díky otevřenému krovu a většímu množtství prosklených ploch. Tak vymýšlím z čeho stavět, Ytong úplně nechci kvůli akustice.

image.png.69c65df8dd46d8174829ffad7a3992e0.png

Upraveno uživatelem xbraj19
Odkaz ke komentáři

před 6 hodinami, xbraj19 napsal:

Přátelé, kamarádí,
stavěli jste někdo barák z železobetonu? Můj původní záměr stavět z VPC úplně neprošel u statika díky otevřenému krovu a většímu množtství prosklených ploch. Tak vymýšlím z čeho stavět, Ytong úplně nechci kvůli akustice.

My máme dům ve svahu, kombinaci železobetonu a některé části zděné z cihel s vniřní výplní. Důvodem byla statika, hodně otevřených vysokých prostor, tedy stabilita celku. A také moje nechuť k vnější izolaci typu polyestyren, sádrokarton všude po domě a podobné. Aktuálně, po roce bydlení, jsem rád, že jsme do toho šli. Dům nemá žádné praskliny, které zná každý sádrokartonář, je v něm ticho, dobře drží teplo. Všude máme normálně omítky, takže to, kde je beton, není moc vidět. Jen ta cena .... 

Soused vedle mě, má z železobetonu celou stavbu, nemá ani omýtky, ale popravdě to působí opravdu jako bunkr ... na to už musíš mít odvahu a být v souladu se zbytkem rodiny.

Pokud tedy máš velkorysý rozpočet, je to ideální volba, samozřejmě betonové konstrukce musíš pečlivě hlídat, chyby se opravují dost složitě.

Upraveno uživatelem Jarett
doplnění textu
Odkaz ke komentáři

Ytong má též tvarovky, které plní akustické požadavky. Co konkrétně k akustice máš na mysli?

Statik uvažuje s železobetonem pro nosnou konstrukci domu a na Tobě je rozhodnutí s výplňovými konstrukcemi (nenosnými stěnami)?

Odkaz ke komentáři

před 9 hodinami, xbraj19 napsal:

Přátelé, kamarádí,

image.png.69c65df8dd46d8174829ffad7a3992e0.png

Stavěl jsem sice jen bungalov z dutých cihel Porotherm, ale dneska bych stavěl jedině z Ytongu, nebo podobné cihly. 

Nevím jaký je tam problém s akustikou, ale líp se s tím dělá, veškeré vrtání/kotvení do Ytongu je jednodušší a čistější. Zejména pak v hotovém domě, to je paráda, pověsíš cokoliv s aku vrtačkou a ručním vysavačem. 

Rozvody el. a vody se dají udělat přesněji, nemusí se tolik vyrubat a zpátky zaházet, jako u duté cihly.

Pokud plánuješ i utěsnění baráku a např. rekuperaci, tak z Ytongu bude těsnější než z Porothermu. Ověřeno měřením.

Chtěl jsem původně stavět z Ytongu, ale projektant mi říkal, že to mám udělat z duté cihly... No dal jsem na něj, protože mi spoustu věcí poradil fakt dobře.

Když bylo hotovo, tak přišel udělat blowdoor test, chodil s měřákem a veškeré otvory do duté cihly profukovaly, narozdíl od příček z Ytongu, kde neprofukovalo nic. Tak jsem ho zjebal, že proč teda Porotherm... no ale je to jedno. Měření i tak vyšlo pro nízkoenergetický barák hodně nadstandartně, tak jsem to už neřešil, ale musel jsem u té duté cihly během stavby hlídat spoustu detailů, kde většinu jsem si dělal sám.

Odkaz ke komentáři

před 13 hodinami, xbraj19 napsal:

Můj původní záměr stavět z VPC úplně neprošel u statika díky otevřenému krovu a většímu množtství prosklených ploch.

a s jakou tloušťkou nosných stěn jsi u VPC počítal?

Odkaz ke komentáři

před 4 hodinami, Kotlick napsal:

ale dneska bych stavěl jedině z Ytongu

Jen taková OT zajímavost (byl jsem tím docela překvapený) - známý musel nechal zbourat celý dům (asi 4 roky starý) po nedávné povodni, cuclo si to vody, a nedokázali to vysušit na zimu (sundal i vnější/vnitřní omítky), okolní porothermkaři jsou OK.

Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, stosi napsal:

Jen taková OT zajímavost (byl jsem tím docela překvapený) - známý musel nechal zbourat celý dům (asi 4 roky starý) po nedávné povodni, cuclo si to vody, a nedokázali to vysušit na zimu (sundal i vnější/vnitřní omítky), okolní porothermkaři jsou OK.

Jo to je dost možný, bude to vysychat dlouho a otázka co mráz...

Já jsem na kopci, takže v suchu....

Odkaz ke komentáři

před 1 minutou, Kotlick napsal:

Já jsem na kopci, takže v suchu....

Jak říkám, jen OT zajímavost (já, jako nestavař jsem něco takového vůbec nečekal).

Svým způsobem je vtipné, že to vytopilo i lidi na kopci (jako třeba bráchu), pršelo tak dlouho a intenzivně, že půda přestala úplně vsakovat. Nejdřív to šlo přes sklepy, a pak i normálně vrchem (naštěstí stačilo utěsnit dveře). A to je v místech, kde jsou lesy a dobře obhospodařovaná pole, žádný jíl jako u mne, + slušné sklony svahů.

Odkaz ke komentáři

V 20. 12. 2024 v 8:12, Libor_OV napsal:

Ytong má též tvarovky, které plní akustické požadavky. Co konkrétně k akustice máš na mysli?

Statik uvažuje s železobetonem pro nosnou konstrukci domu a na Tobě je rozhodnutí s výplňovými konstrukcemi (nenosnými stěnami)?

@KotlickYtong má mizernou vzduchovou neprůzvučnost v porovnání s ostatními materiály. Za mě je Ytong kompromis ve všech vlastnostech, umí všechno ale nic z toho pořádně.

Statik zatím nic neuvažuje, jenom nedoporučil VPC a vzhledem k většímu prosklení tam toho zdiva moc nebude, tak říkal, ať zkusíme zvážit monolitický železobeton. Přízemí a to co bude do svahu bude stejně z železobetonové. Příčky asi z VPC můžou být.
 @Jarett rozpočet bohužel nafukovací není. Pohledový beton bych někde asi chtěl, ale určitě ne všude, spíš jen pro osvěžení (např. schodiště) a jinak klasické omítky. Bunkr z toho úplně nechceme. 

V 20. 12. 2024 v 12:56, lub napsal:

a s jakou tloušťkou nosných stěn jsi u VPC počítal?

Uvažoval jsem 20cm včetně využití kanálů pro vedení elektriky (a vnitřní příčky asi 17cm i nenosné). 

Upraveno uživatelem xbraj19
Odkaz ke komentáři

V 21. 12. 2024 v 20:52, xbraj19 napsal:

@KotlickYtong má mizernou vzduchovou neprůzvučnost v porovnání s ostatními materiály. Za mě je Ytong kompromis ve všech vlastnostech, umí všechno ale nic z toho pořádně.

Statik zatím nic neuvažuje, jenom nedoporučil VPC a vzhledem k většímu prosklení tam toho zdiva moc nebude, tak říkal, ať zkusíme zvážit monolitický železobeton. Přízemí a to co bude do svahu bude stejně z železobetonové. Příčky asi z VPC můžou být.
 @Jarett rozpočet bohužel nafukovací není. Pohledový beton bych někde asi chtěl, ale určitě ne všude, spíš jen pro osvěžení (např. schodiště) a jinak klasické omítky. Bunkr z toho úplně nechceme. 

Uvažoval jsem 20cm včetně využití kanálů pro vedení elektriky (a vnitřní příčky asi 17cm i nenosné). 

Ještě se vrátím k té akustice. Jestli to máš hodně prosklené, tak proč řešís akustické vlastnosti zdiva? Většina vnějšího hluku půjde přes okna. Nebo? Stavíš někde u rušné silnice? Už jsem to tu zaznamenal vícekrát, tak se ptám, protože to jsem u obvodového zdiva neřešil. Chtěl jsem 30 cm zdivo, zbytek jsem nechal na projektantovi. Navrhoval mi 24 cm, ale to mi přišlo jak na chlívky, takže dostal příkaz 30 cm + polystyren podle výpočtu tep. ztrát.

VPC jsem nechtěl, protože s tím nikdo nechtěl dělat a elektrikáři a vodaři co jsem s nimi mluvil před stavbou mi rovnou řekli, ať za nima ani nechodím, pokud budu mít VPC. Kolegyně z toho stavěla bungalov a odmítli ji 3 zednické firmy, než někoho sehnala. Tak snad to máš pořešené.

20 cm zdivo na patrový dům ve svahu mi jako laikovi příjde prostě málo, ale já jsem Prajzák a u nás se říká: Radši měď, jak neměť.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...