P_P Odesláno 21. března Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března Doufám, že ano. A zároveň doufám, že v tomto projektu jsem i tak trochu realista. Ale to se brzo uvidí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
hopa26 Odesláno 22. března Nahlásit Sdílet Odesláno 22. března @P_P postupujeme take, nicmene to jde docela pomalu, presne jak psal Jarek. Dobre je, ze uz vime co chceme, kolik na to mame, projektantka, stavbyvedouci a majitel je jedna firma a ta bude celou stavbu realizovat. Mam na ne super reference od lidi, kterym vse dotahnuli do finale bez vad na krase a celkove se mi libi pristup, ze delaji jen max 4 stavby rocne, aby vse stihnuli zprocesovat a uhlidat. Dali nam pro predstavu kryci list rozpoctu domku, ktery bude ramcove a typove podobny tomu nasemu, abychom vubec ziskali predstavu co a jak stoji, takze mame urcite srovnani a moznost zjistovat si nektere narocnosti, ktere se v stavbe schovavaji. Nemaji vubec problem kdyz si manzelka hraje s dispozicemi, trpelive predelavaji a pripominkuji co pujde a nepujde. Diky vlastni rodine a jejimu bagrovacimu suportu plus velikosti pozemku, ktery nemuzeme lepe vyuzit budeme pravdepodobne vytapet cerpadlem zeme vzduch, (zakopany had) , druhe topeni pro radost a i jako zalozni bude krb s akumulacnim prstencem s moznosti prikladani z technicke mistnosti. Ta musi byt velka, aby se tam vesel veslarsky trenazer. A tak bych mohl pokracovat. Pudorys je dany dispozici a orientaci pozemku skrzeva slunce a pohled do krajiny. Zasitovani pozemku jede do finale, vsechny povoleni uz jsou vyrizene, elektrika ktera trvala nejdele je natazena zakoncena s budnikem-na to sem si dal panaka, takze se pristi mesic zacne hrabat a pokladat voda a kanalizace. Je super ze nemusime spechat, bydleni mame a jestli vse bude o rok nebo dva dele nas nijak netrapi. A navic, co jsem zatim zjistil se to tedy v nasem pripade vlastne asi nijak zasadne urychlit neda. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kotlick Odesláno 22. března Nahlásit Sdílet Odesláno 22. března před 15 hodinami, P_P napsal: Tak projekt a energetická náročnost - to je asi jak si to kdo nastaví. Chci stavět Porotherm 44 T Profi, jen cihla a zateplená omítka, rozhodně nechci polystyrenem obalit. Topení elektrické kabely, ano tepelné čerpadlo by asi topilo levněji, ale úsporou si nejsem vůbec jistý - investice u mne cca o 300k víc, pak nějaký servis během provozu, horší regulace - prostě preferuji kabel a spotřebu neřeším. Rekuperaci - přidal jsem do projektu - předběžná cena cca 250k - určitě nepočítám, že se to vrátí na úspoře za topení, dělám to jen pro ten čerstvý vzduch doma. Fotovoltaika - mám, protože musím, bude bez dotace, takže návratnost nevím kdy. Krb - jsem odpůrce, ale musím ho také mít - topit se tam asi bude jen vyjímečně - nebo tomu třeba přijdu na chuť. Teď řeším swimspa - to bych při snaze ušetřit také nemohl mít. Takže já to mám tak, že to neženu do extrémů, spotřeba domu mne celkem ani nezajímá, samozřejmě budu stavět dle současných norem a o něco lepší, ale vůbec to nehoním - například pasivní dům mne vůbec neláká. Předběžně mám ztráty spočítané na cca 14MW, rekuperace to asi trochu sníží a budu s ní v A. Já mnohem víc nyní řeším barvu kachliček, jaká podlaha, jaký dekor oken a dveří, jak bude vypadat kuchyňská linka, jakou ložnici, kde zapojit chytrou domácnost, projekt zahrady, grilování na terase, ... - o tom je ten život v domě, pohodlí, komfort, hezké prostředí. Jestli zaplatím na inkasu víc či míň, to fakt neřeším. Tak jsem to nemyslel, každý má preference a budget jinde, spíš jsem chtěl říct, že ten projekt má být dobře udělaný, spočítaný a v souladu s tvýmy požadavky. Ten barák pak musí fungovat jak ty potřebuješ a co jsi ochoten platit. Taky jsem nechtěl pasiv, nechtěl jsem ani rekuperaci (bo další kurvítko v baráku a nakonec jsem za ni strašně rád) protože se mi s tím nechtělo jebkat (ale použil jsem některé postupy ze staveb pasivu) a nakonec po měření blowdoor testu jsem těsně pod pasivem a ten barák jako celek funguje super. Za poslední 3 roky jsem fakt potkal dost lidí, kteří na novostavby pořád něco dodělávají a předělávají, protože se vysrali na projekt, nepromysleli to dopředu a teď se diví. Barák je chce sežrat a furt řeší jak z toho ven. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommi_d Odesláno 22. března Nahlásit Sdílet Odesláno 22. března před 4 hodinami, hopa26 napsal: @P_P Diky vlastni rodine a jejimu bagrovacimu suportu plus velikosti pozemku, ktery nemuzeme lepe vyuzit budeme pravdepodobne vytapet cerpadlem zeme vzduch, (zakopany had) , druhe topeni pro radost a i jako zalozni bude krb Asi máš na mysli zem-voda, nie zem vzduch je napr. systém Patriot... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
hopa26 Odesláno 22. března Nahlásit Sdílet Odesláno 22. března tommi, jj mas pravdu upsal sem se, omlouvam se. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 22. března Nahlásit Sdílet Odesláno 22. března Tak já celkem spěchám. V září jsem koupil pozemek, hned nechal udělat projekt, ale je tam nějaký problém se zaměřením komunikace a dokončení projektu (osazení výšky domu) je na tom závislé. Už se to ale prý řeší, takže fakt doufám že max do dubna budu mít vše a požádám o stavební povolení. Je to nová lokalita určená ke stavění, sousední pozemky jsou volné - tedy povolení stavby by prý mělo být hodně rychlé. Stavební firma chce začít v červnu, ale i červenec by dala a do zimy postavila bungalov pod střechu. Takže mám skoro celý projekt hotový, předběžný rozpočet, vybranou firmu jako generálního dodavatele, teď chci schůzky se subdodavateli větších celků - vybrat okna, dveře, chytrou domácnost, atd. Právě příští týden bude jednání o té rekuperaci a klimatizaci, tak se snažím nasát maximum info, abych se na schůzku připravil. Ale jak jsme psal, je tam pak spoustu věcí k rozhodnutí, co nemá ani tak vliv na stavbu, ale spíše na vzhled - od vypínačů počínaje a nábytkem konče. A to si samozřejmě musíme říct sami, to nám nikdo nebude diktovat (ale možná by to vůbec nebylo špatné, kdo se v tom všem má vyznat). A pak je na rozhodnutí pár věcí co se stavby přímo týká, ale také nevím, jen mám třeba na něco doporučení - akustické desky na strop, speciální do garáže, jaké omítky - doporučení mám na sádrové, jaká podlaha v garáži - beton - dlažba - speciální stěrka. Zde všude mohu jen dát na doporučení, sám s tím samozřejmě osobní zkušenosti nemám. Takže stejně to bude záběr, ale jsem optimista, že vše se povede. První dům před 30 lety jsem stavěl sám s kamarády, teď vše na klíč a tento dům už mi musí vydržet "napořád", takže se tomu budu hodně věnovat, abych byl opravdu spokojený a měl nový domov. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lub Odesláno 22. března Nahlásit Sdílet Odesláno 22. března závazná stanoviska máte? pak zaleží, kolik toho má dotyčný úředník na stavebním před sebou na stole. snad to stihnete.. nechceš sem pro představu hodit dispozici domu? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Diablo1st Odesláno 22. března Nahlásit Sdílet Odesláno 22. března Prajem veľa šťastia pri stavebnom povolení, ja som ho vybavoval cez rok a od podania žiadosti po nadobudnutie právoplatnosti ubehlo cez 7 mesiacov. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 22. března Nahlásit Sdílet Odesláno 22. března Všechna potřebná vyjádření už prý projektant má. Beru to jako projekt s prioritou I. s trochou nadsázky - takže bungalov dostal jméno - SÁVA, nechal jsem si k Vánocům jako dárek udělat 3D model (viz obrázek - nakonec ale ještě ty 3 okna u terasy budou až na zem a půjde projít přímo z pokojů na terasu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KFL Odesláno 23. března Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března Hojte .. nemáte tip na architekta (ideálně na Vysočině, ale v dnešní online době je to fuk) za účelem rekonstrukce/úpravy staršího domu? Jako pár nápadů mám, ale reálně vlastně nevím, co chci (varianty zbourat a nová stavba, předělat, upravit, popř. radši prodat atd.) a potřeboval bych to probrat s někým rozumným se zkušenostma. Chápu, že první reakcí bude, že architekt nebude rozumnej, ale za zkoušku nic nedám. Dík... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
moco Odesláno 23. března Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března před 19 hodinami, P_P napsal: Všechna potřebná vyjádření už prý projektant má. Beru to jako projekt s prioritou I. s trochou nadsázky - takže bungalov dostal jméno - SÁVA, nechal jsem si k Vánocům jako dárek udělat 3D model (viz obrázek - nakonec ale ještě ty 3 okna u terasy budou až na zem a půjde projít přímo z pokojů na terasu. Já v projektu taky ležím delší čas, protože mám od stavitele volnou ruku pro úpravy stávajícího projektu, tak taky nasávám info všude možně, hlavně zde, takže jsem rád za každý názor. Zatím jsem se dopracoval do rozhodnutí, že nechám tepelné čerpadlo vzduch/voda, kterým budu v létě chladit. Do projektu mám v plánu implementovat pasivní rekuperaci (bude to nejspíše Atrea), s tím bude spojeno zvýšení stropu. Krb v projektu bude taky. Určitě budu připojovat úpravnu vody. Co se týče chytré domácnosti, tak bych chtěl prvoplánově udělat jen přípravu na ni – zatím nemám pocit, že bych si chtěl nějak razantně zjednodušovat život (čti, nemám na ty blbosti peníze:)). Co ale chci, je spotová elektřina a tam vidím benefity automatizace domácnosti, především management přípravy TUV a vytápění. Z automatizace ještě připadá v úvahu elektronické zamykání domu, kamerový systém a možnost kurýrovi pootevřít vrata od garáže. V projektu ještě byla možnost upravit velikost garáže, to jsem využil. A jelikož byla technická místnost blbě umístěná ve vrchním patře a chtěli jsme s ženou mít kuchyň do zahrady, tak jsem si na dálku s projektantem vyměnil pár obrázků a vymysleli jsme to tak jak jde vidět na obrázcích. Nutno podotknout, že prostoru je poskromnu. Schodiště se otočilo a tak za zasuvnými dveřmi v koupelně vznikl dostatečný prostor na technickou místnost a všechny technologie. Pokoj pro hosty jsem zmenšil, tím vznikl v obýváku výklenek pro jídelní kout s francouzským oknem. Hlavním benefitem úpravy je přesunutí kuchyně směrem do zahrady, a po rozšíření původního francouzského okna na maximum, se ten prostor krásně otevře a rozjasní (alespoň v mých představách :)). Další změny plánuji v zateplení domu. Chci přidat na zateplení podlahy, fasády (ze 180 na 250 mm) a střechy. V plánu mám udělat Blower door test, tím bych chtěl odladit případné ztráty. Pudorys před úpravou Po úpravě Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 23. března Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března S tou chytrou domácností - taky jsem nechtěl moc chytrý dům, ale nakonec se to nějak rozrostlo - žaluzie, topení, klimatizace , zámky, alarm, kamery, závlaha, možná i nějaká světla. Nakonec jsem se rozhodl pro xComfort od firmy AETON - je tam volba zapojení drátově nebo bezdrátově (na kmitočtu vyhrazeném pro automatizaci budov, né WiFi, nebo samozřejmě kombinace. Není nutné tahat kabely navíc, jen dát všude hluboké krabice. Plánuji klasické vypínače ABB, pod něj do krabice actor - to je jejich zařízení pro spínání. Takže třeba žaluzie budou ovládány klasickým vypínačem co se tam dává, ale ten bude spínat ten actor a ten pak tu žaluzii. Výhoda pak je, že ten actor jde ovládat i bezdrátově, takže mimo ručního ovládání bude zároveň fungovat i ovládání přes aplikaci. Líbí se mi na tom, že se netahají kabely navíc, kdykoliv si přidám kamkoliv bezdrátový vypínač (výborné, pokud po roce bydlení člověk zjistí, že by se mu hodil někam vypínač a nemá tam kabel). Cena je méně než polovina běžné konkurence - Loxone a pod. Dodělávat jde velmi snadno do stávající instalace - takže třeba pro rekonstrukce apod super. Samozřejmě zatím to řeším jen teoreticky, ale mám dodavatele, co instaloval desítky domů a snad i uživatelé jsou spokojeni. Na netu je fůra recenzí, videí, fakt to vypadá dobře. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 28. března Nahlásit Sdílet Odesláno 28. března A zase ta rekuperace - tak nakonec jsem jednu značku odmítl a dostanu nabídku na dvě jiné - vybral jsem si Zehnder a k tomu doporučení i na Systemair. Tak uvidím, Zehnder má na netu dost dobrých referencí (je dokonce označován jako jednička), Systemair zas tak moc známý asi není, pokud někdo umí porovnat nebo má zkušenosti, dejte info. Ale co řeším je digestoř. Prostě různé možnosti jsou celkem nic moc, jediná varianta bez negativního vlivu na rekuperaci je prý recirkulační. Třeba Faber má digestoře přímo pro rekuperaci upravené, ale asi zas tak moc dobré to není, prostě filtry nejsou tak super a rekuperace se zapatlá časem. Jsou i jiné varianty - třeba použití nějakých klapek na odstavení rekuperace v době chodu běžné digestoře, ale taky mě to nijak nenadchlo. Jak to máte kdo řešeno. A pokud máte tu recirkulační digestoř, jak jste spokojeni, co odfiltrování pachů a pod? PS: pár lidí tu sleduje jak se v tom patlám, takže pak dám další post - ohledně oken. Ať máme o čem přemýšlet, zvláště ti, kdož právě jako já řeší projekt a názor druhých je zajímá. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
moco Odesláno 29. března Nahlásit Sdílet Odesláno 29. března Já koupím recirkulační digestoř, hlavně kvůli zachycení mastnoty a bordelu. Pachy vyřeší rekuperace, v kuchyni bych jeden otvor u stropu nechal udělat + tlačítko u varné desky na zvýšení výkonu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 29. března Nahlásit Sdílet Odesláno 29. března To je asi nejvíc doporučovaná varianta pokud je rekuperace. OK, uvažujme tedy o recirkulační digestoři. Ovšem pak nastane druhá otázka - manželka chce horní skříňky až do stropu - kam dát odvod z té digestoře. Ty skříňky jsou technicky možné dát cca 3 cm pod strop, bude stačit tato mezera pro vyústění z digestoře? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
shewcza Odesláno 29. března Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 29. března Tak to protáhni těma horníma skříňkama, my to tak máme a je to cajk. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 29. března Nahlásit Sdílet Odesláno 29. března @shewcza Promiň, moc nerozumím. Je varná deska, nad ní asi 2 skříňky až do stropu - tedy cca 3 cm pod strop kvůli zavěšení a dokryje to asi lišta. V té spodní skříňce bude ta digestoř a vývod z ní nahoru. Logicky mohu jít přes ty dvě skříňky a vyústit to pod tím stropem. To vyústění pak bude právě ty 3 cm pod stropem, bude to stačit? A pokud to bude nahoře skříněk olištované až ke stropu, nějaká mřížka do té lišty? Prosím, můžeš podrobněji popsat, kde ti ústí odvod digestoře a kam se pak ten vzduch dostane? Díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
shewcza Odesláno 29. března Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 29. března @P_P máme taky skříňky až do stropu. Pošlu obrázky. Skříňka je přes celou délku stěny a vedení jde ve směru šipky, kde se napojuje na rekuperaci na konci zdi. Druhá fotka je samotné vedení, které je v každé horní skříňce. Jasně zabere to podstatnou část místa, ale stejně tam dáváme jen věci co nepoužíváme zase až tak často. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 29. března Nahlásit Sdílet Odesláno 29. března (upraveno) @shewcza No to je ale jiný případ - máš to přímo napojené na rekuperaci, to je pak jasné. Ale to mi nebylo doporučeno, dokonce z více zdrojů. Prý se od toho spíše upouští, ty filtry v digestoři nejsou údajně tak kvalitní. Proto řeším recirkulační digestoř, kde ten vzduch půjde zpět do místnosti. Odtah rekuperace v kuchyni bude, ale ne přímo napojený na tu digestoř. A proto ta otázka, kam dát ten vývod, když skříňky jsou až do stropu, zda tam ta nějaká mezera cca 3 cm bude stačit? PS: moc pěkná linka, také plánuji kombinaci bílá/hnědá, konkrétně asi dub Halifax. Upraveno 29. března uživatelem P_P Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
shewcza Odesláno 29. března Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 29. března Díky moc. Asi jsem to špatně napsal. Není to úplně přímo napojeno na rekuperaci ve smyslu, že by ta trubka šla do trubky rekuperace. Ale mám tam výdech nedaleko od nasávání rekuperace. Sorry napsal jsem to docela zmatečně, když to po sobě zpětně čtu. Ráno Ti to vyfotím pro lepší představu. Není to nic krásného, ale u nás to nejde moc vidět, protože to kryje linka jak jde videt na fotce. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se