Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
před 5 minutami, skalis napsal:

Proc porad resite, ze jeden znamej byl bez priznaku a druhej mel problemy a la chripka a treti to doma nejak preklepal. Ted jde o statistiku, vekky cisla na velky populaci. Nejaky % bude hospitalizovany a z nich nejaky % proste zemre. Cim vetsi je zakladna, ze kteryho se to pocita, tim vic to bude absolutne. Plus transportni zpozdeni 2 tydny od detekce po hospitalizaci a dalsi 2-3 tydny na smrt. Zbytek je matematika. Zadnej znamej znamyho, ale cisla, modely sireni a nasledna statistika. Tecka. Mimochodem kazdej si vytira zadek Prymulou, ale hajzl tady je Baba. Ten Prymyulu pred sebe vystrcil a moc dobre se mu hodi. A az bude krize zazehnana, klidne ho hodi pres palubu. Osobne mi prijde, ze Prymula je mozna lampasacky zatvrzelej, ale aspon vi, co dela.

EDIT: Prymula se omlouva v televizi. Ale on nastupoval do potapejici se lodi. Omlouvat by se mel nekdo jinej...

Naprostý souhlas, celá problematika je výhradně otázkou pojistné matematiky.

Odesláno

Nebude mít na přírůstku vliv to, že se o prázdninách provádělo 5 až 9 tisíc testů za den a po prázdninách 19 až 23 tisíc testů za den? 

Odesláno (upraveno)
před 6 minutami, Foundryman napsal:

Naprostý souhlas, celá problematika je výhradně otázkou pojistné matematiky.

Udělal jsi mi radost 🙂 takové malé připomenutí...

tenhle obor jsem na vysoké studoval krásných pět let spolu s ekonomií... To byly časy.

a proto tu raději snad ani nic nepíšu. No bych byl ****** cenzura******

Upraveno uživatelem mAra_
Odesláno
před 3 minutami, Tom4 napsal:

Nebude mít na přírůstku vliv to, že se o prázdninách provádělo 5 až 9 tisíc testů za den a po prázdninách 19 až 23 tisíc testů za den? 

Nemyslim si a rad se budu mylit. Zaroven totiz stoupa podil pozitivnich testu, takze se bojim, ze realita bude spis horsi a ta zakladna, ze ktery se ty % budou odvozovat, bude vetsi.Odpoved koneckoncu bude jasna za tech par tydnu.

Odesláno
před 1 minutou, mAra_ napsal:

Udělal jsi mi radost 🙂 takové malé připomenutí...

tenhle obor jsem na vysoké studoval krásných pět let spolu s ekonomií... To byly časy.

a proto tu raději s ad nic nepíšu. No bych byl ****** cenzura******

Já právě taky...☹️ nebo snad 😃

Odesláno

Aniž bych chtěl dělat předčasné statistické závěry, uvědomme si že o prázdninách se nechávali testovat převážně zdraví, a to komerčně kvůli cestám ven - zatímco po prázdninách to začala krmit na základě podezření (do té doby spící) hygiena. Takže "skokový nárůst procenta pozitivních" ve skutečnosti vůbec nemusí být v korelaci s rostoucím počtem nakažených, ale může se taky jen blížit latentní realitě dané bezpříznakovým průběhem u většiny testovaných (vzpomeňme si že už v květnu se při lokálnách "plošných testech" narazilo až na 10x větší promoření, než bylo do té doby odhadováno) :whistle: 

Odesláno
před 3 minutami, Radek124 napsal:

do té doby spící) hygiena

Opravte mě, ale právě hygiena nestíhající přece byla posílena na začátku září o 500 lidí od kriminálky právě pro pomoc s trasováním a tedy lepším dohledáváním možných pozitivních?

Odesláno
před 6 minutami, Radek124 napsal:

Aniž bych chtěl dělat předčasné statistické závěry, uvědomme si že o prázdninách se nechávali testovat převážně zdraví, a to komerčně kvůli cestám ven - zatímco po prázdninách to začala krmit na základě podezření (do té doby spící) hygiena. Takže "skokový nárůst procenta pozitivních" ve skutečnosti vůbec nemusí být v korelaci s rostoucím počtem nakažených, ale může se taky jen blížit latentní realitě dané bezpříznakovým průběhem u většiny testovaných (vzpomeňme si že už v květnu se při lokálnách "plošných testech" narazilo až na 10x větší promoření, než bylo do té doby odhadováno) :whistle: 

Jo, argument o jinym vyberu testovanych v lete a nyni ma neco do sebe. Presny cisla nevim, takze to nebudu dal analyzovat, ani se mi nechce.

Odesláno

Tady pořád není k dispozici kvalitní / reprezentativní vzorek populace. Viz Radkův příspěvek. Vždycky je k dispozici vzorek něčím ovlivněný. Ať už tak, že k testování přichází skupina, u jejichž členů je vyšší pravděpodobnost, že jsou nakaženi (ovšem taky tomu tak být nemusí!) nebo třeba spolehlivostí testů, atd, atd. Základem jakéhokoliv modelování a počítání pravděpodobností jsou samozřejmě kvalitní vstupní data. Historická data - v daném případě zatím být nemohou, nebo nějaká reprezentativní data - ta mám obavu zatím taky nejsou. V obou případech pak musí být dat dostatečně velký vzorek (dostatečné množství, časově dostatečně dlouhé historické období), obzvlášť pokud má docházet k nějaké extrapolaci. Pak je možné usuzovat co, v jakém časovém horizontu a s jak velkou pravděpodobností, chcete-li tak i s jak velkou chybou, se stane. Bez toho to prostě nejde. Prezentace dat médií - no comment. Nejsem si jist, zda si vůbec většina lidí pokládá otázku, co ta která data, která si někde přečtou, vlastně znamenají a co reprezentují.

Odesláno
před 4 hodinami, PrimFanatic napsal:

já napsal na Pražskou hygienickou stanici obecný dotaz, jaká opatření platí pro státního zaměstnance/úředníka, když má 2 členy domácnosti nakažené, pro jeho kontakt s dalšími osobami. A dnes jsem se asi 10 x snažil dovolat, aby mi řekli jaké č.j. mému dotazu přidělili. Nedovolal jsem se ani na ústřednu....

možná máš pravdu, ale pořád se mi nechce uvěřit, že by viry takto fungovali, ale možná jen umírám na strach, jak říkají popírači covidu.

Mám v práci holku, která teď měla covid. Dál nakažená celá rodina, včetně manžela a syna. Včera jsem řešil její nástup a obvoďačka i hygiena se shodla v tom, že to není žádný problém, infekční prý není, takže nikoho nenakazí a z rodiny to mezi druhé rovněž nepřenese, protože sama se nyní znovu nenakazí.

Odesláno
před 5 minutami, lucid napsal:

Mám v práci holku, která teď měla covid. Dál nakažená celá rodina, včetně manžela a syna. Včera jsem řešil její nástup a obvoďačka i hygiena se shodla v tom, že to není žádný problém, infekční prý není, takže nikoho nenakazí a z rodiny to mezi druhé rovněž nepřenese, protože sama se nyní znovu nenakazí.

dík za info, asi to tak bude

asi se opakuji, ale fakt jsem dost překvapen, že virus, který by se měl mimořádně agresivně přenášet se nepřenese touto cestou 

Odesláno
před 1 minutou, PrimFanatic napsal:

dík za info, asi to tak bude

asi se opakuji, ale fakt jsem dost překvapen, že virus, který by se měl mimořádně agresivně přenášet se nepřenese touto cestou 

Já byl taky překvapený, řešil jsem v práci několik případů a hygieně jsem moc nevěřil, když mi říkali, že pokud dotyčný s někým neklábosil víc jak patnáct minut a ze vzdálenosti méně než dva metry, tak je to Ok, a pokud prý dotyčný nebyl v práci víc jak tři dny, pak nemusíme prý dělat žádná další opatření, tzn. dezinfikovat kancl apod..... musím zaklepat, zatím měli pravdu.

Odesláno

Moc nesleduji ty dny.. infekcni.. inkubacni...kolegyni, se kterou chodím na obed, pipla erouska, ze 6.10.potkala pozitivniho (prvni clovek, o kterem vim, ze dostal zpravu z erousky), tak se dobrovolne odklidila na home office.. takze idealne do 16.10.? A je se asi taky pribrzdim..

Odesláno
před 8 hodinami, Foundryman napsal:

Dovolil bych si poprosit o upřesnění onoho kontextu, který zanedbávám. Snažím se argumentovat maximálně věcně a upozorňovat na souvislosti s delším přesahem, které nemusí být zcela zřejmé. "Furt to jedno" znamená apel, aby se s vaničkou nevylilo i dítě. 

Ale zjišťuji, že debata se státním úředníkem, placeným z daní ať se děje, co se děje, je poněkud obtížná.

Já zase zjišťuji, že ti dochází argumenty, vytahovat něco o státním urednikovi je poslední poklesek a ubohost, co můžeš používat a je to tak ochraně, že už to ani nezni. Svou profesi se netajím, na rozdíl od tebe a snižovat se na tvou úroveň nehodlám. Jestli chceš pokračovat v osobních útocích, prosím do SZ, nemíním ti tu odpovídat. 

Já pouze zopakuji svůj názor ze začátku debaty- nechci zažít nekontrolovatelne promorovani i za cenu zmrazení chodu. 

O tvé matematice mám své mínění, ač se tu neustále ohanis vznosnymi nazvy. 

Odesláno
před 6 hodinami, petr_cha napsal:

Moc nesleduji ty dny.. infekcni.. inkubacni...kolegyni, se kterou chodím na obed, pipla erouska, ze 6.10.potkala pozitivniho (prvni clovek, o kterem vim, ze dostal zpravu z erousky), tak se dobrovolne odklidila na home office.. takze idealne do 16.10.? A je se asi taky pribrzdim..

Ženě to minulý týden píplo opakovaně, mně rovněž, v jednom případě dokonce oběma stejně, přičemž, jak jsme to vyhodnotili, se ten den mohl jednat pouze o jeden totožný kontakt, a to na obědě, na kterém jsme byli společně. Seděli jsme sice sami, ale zřejmě někdo u vedlejšího stolu, ty dva metry v hospodě tam nejsou a více než patnáct minut oběd zabere. U těch předcházejících pípnutí usoudila, že to rovněž musel být oběd. Náhodné setkání pár minut např. v supermarketu apod. nevadí, k nakažení musí to být ta čtvrthodinka přímého kontaktu a více. Pokud to bylo 6.10 a ta kolegyně je OK, tak bych se vůbec nebál.  

Odesláno

Jak jsou přesné ty testy, netuší někdo z lékařů?  Myšleno tak že známý místo aby jel v sobotu na kolo tak že je nachlazený (rýma a mírně zvýšená teplota), dle lékařky kam letěl vystrašenej bo koronavirus (mladej kluk) tak jen nachlazení.  Ale v práci jeden pozitivní tak ho poslali na testy a ten mu vyšel pozitivní, což se dozvěděl teď (středa). Už je fit a ani sobotní rýmu nemá. Jako že by ty testy ukazovaly pozitivitu i u lidí co mají běžné nachlazení? Vyléčit se má tím že bude doma 10 dní. 

Odesláno (upraveno)
před 13 minutami, Tom4 napsal:

Jak jsou přesné ty testy, netuší někdo z lékařů?  Myšleno tak že známý místo aby jel v sobotu na kolo tak že je nachlazený (rýma a mírně zvýšená teplota), dle lékařky kam letěl vystrašenej bo koronavirus (mladej kluk) tak jen nachlazení.  Ale v práci jeden pozitivní tak ho poslali na testy a ten mu vyšel pozitivní, což se dozvěděl teď (středa). Už je fit a ani sobotní rýmu nemá. Jako že by ty testy ukazovaly pozitivitu i u lidí co mají běžné nachlazení? Vyléčit se má tím že bude doma 10 dní. 

Nespecifikovaný PCR test je v aktuálně aplikované podobě úplně mimo ... Test nezměří, kolik virů je ve vzorku. Skutečná virová infekce totiž znamená masivní přítomnost virů, takzvanou virovou nálož. Čili když je někdo pozitivně testován, neznamená to že tato osoba je skutečně klinicky infikovaná, že je nemocná, nebo jde onemocnět . A navíc "měří" všechny typy koronavirů .... 

Z toho plyne jednoduchá věc, když jsi standardně nemocný třeba chřipkou, jsi doma a léčíš se. V tomto případě, pokud jsi tzv. jen pozitivní a bezpříznakový, se neléčíš. Jen jsi v karanténě, ale podle dosavadních zjištění nevěřím tomu, že jsi jakkoli infekční pro okolí. Výše uvedené potvrzuje tzv. Kochův postulát ... https://cs.wikipedia.org/wiki/Kochovy_postuláty

Upraveno uživatelem Jarett
Odesláno
před 48 minutami, kuncák7 napsal:

Já zase zjišťuji, že ti dochází argumenty, vytahovat něco o státním urednikovi je poslední poklesek a ubohost, co můžeš používat a je to tak ochraně, že už to ani nezni. Svou profesi se netajím, na rozdíl od tebe a snižovat se na tvou úroveň nehodlám. Jestli chceš pokračovat v osobních útocích, prosím do SZ, nemíním ti tu odpovídat. 

Já pouze zopakuji svůj názor ze začátku debaty- nechci zažít nekontrolovatelne promorovani i za cenu zmrazení chodu. 

O tvé matematice mám své mínění, ač se tu neustále ohanis vznosnymi nazvy. 

Řeč je primárně o lockdownu. A těžko bude mít stejný názor úředník, který sedí doma se 100% platu, zaměstnanec se 60% a živnostník, kterému se příjmy smrskly na 0. Proto je debata soukromníka s úředníkem na téma lockdown poněkud obtížná. Pokud za tím hledáš ještě nějaký jiný skrytý smysl, jsi mimo.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...