nickolas Odesláno 4. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2020 Ja jsem vcera sel Ostravou a zaujala me cedule s kyselem a sunkoflekama. Chvilku jsem vahal, napis kavarna&bistro me trochu odrazoval, ale vlezl jsem tam. Jako sunkofleky za 170 voci jsem jeste nezral, ale kurva ty byly dobry!
dawe009 Odesláno 4. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2020 Já teda upřímně doufám, že tohle je budoucnost gastra. Super servis, super suroviny, přiměřený porce a skvělá chuť. Guláš se šesti za 79 prostě nemůže dobře chutnat, pokud to majitel nedělá jako charitu. A fakt radši zaplatím za veceri ve dvou litr a řeknu si, ze to bylo skvělý, než 400 a bude to hnusný.
zceyee Odesláno 4. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2020 před 1 hodinou, dawe009 napsal: Guláš se šesti za 79 prostě nemůže dobře chutnat Může. Mame tady reznictvi, kde maji bufet a majitel tam ma presne jidla za tyhle ceny. Jenze se tam vzdycky jdou najist vsichni delnici z celyho mesta, neni kam si sednout. Lidi cekaj az se uvolni misto nekde u stolu kolikrat. Nevypada to jak Maxelovo jidlo, ale o zadnej srot se v zadnym pripade nejedna. A ted koukam ze zitra maji Dršťkovou, hmm.
nickolas Odesláno 4. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2020 Co znamena tady? Poloha, ceny najmu, vyse platu v okoli. Reznictvi, takze prodava maso a vyrobky, mozna dodava i jinym prodejcum, hospodam atd. K tomu vari jednoduche jidla z vlastnich surovin, vydej delaji prodavacky. Takhle funguje spousta reznictvi s podobnymi cenami. Je to doplnkova sluzba, ktera ho nezivi. Dost mozna to dela fakt z “lasky”. Chutna to? Jiste, nikdo ti neudela takova jidla lip, rychleji a levneji nez reznik. To chces srovnavat s restauraci?
zceyee Odesláno 4. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2020 před 5 minutami, nickolas napsal: Jiste, nikdo ti neudela takova jidla lip, rychleji a levneji nez reznik. Tvrdis tedy, ze gulas za 79,- může chutnat dobře?
nickolas Odesláno 4. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2020 Já tvrdím jediné, že jsi blábola.
Foundryman Odesláno 4. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2020 Doporučuji, až pomine koróna, stavit se v libovolné Metzgerei v Rakousku nebo v Bavorsku. Super jídla za ceny nižší, než v našich hospodách. Jo, jsou to ti venkovští řezníci, kteří se ubránili EU-unifikaci.
nickolas Odesláno 4. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2020 Ubranili EU unifikaci. Tak bych to asi nenazval. Ja je vnimam jako lidi, kteri maji radi remeslo. Ale mozna si to idealizuju. Velka cast z nich v tom vyrostla, delali to jejich predci. V zivote nic jineho nezazili. Jsou v tom od detstvi. Prirozene prevzali zezlo, nebo reznickou sekyru, po otcich. Prevzali i kramky, male jatky, vyrobny. Zivily se tak cele generace pred nimi a oni prirozene pokracuji. Nedelaji byznys. Je to prosta obziva. Mam naklady xx, potrebuju yy, prodavam za xx+yy+neco. Delaji to tak vsichni v jejich okoli. Pekari, mlynari, mlekari, obuvnici... Dycky se najde nekdo, kdo v tom vidi i byznysovy potencial a jde za tim, ale v tech malych mestech a vesnicich to je jeden ze sta (treba). Zbytek si jede to svoje, co uz jede jeho rodina 100, 200, 300 let. U nas je to trochu jine. Nemame tu kontinuitu. Za leta s komancem se vytratila. Nebylo po predcich co prebirat. Manufaktury, obchody, to sezrali komanci. Nezbylo nic k dedeni. Otcove a dedove cely zivot pracovali a budovali, pak prisel nekdo a vsechno jim to sebral. Melo smysl predavat remeslo dal? Jenze nekdo to delat musel. A zacli to delat novi lidi. Bez vztahu k danemu remeslu. Jdu delat reznika, protoze mi to nekdo urcil. Pozdeji, protoze vidim ze to skyta vyhody. A takhle nekolik generaci. A znovu se zaclo dedit. Ale co? Sejdirstvi, nikoliv remeslo. Naopak zaclo byt vyhodne, aby kazdy z rodiny delal jiny obor. A to zase bude muset vyhynout a nebude to napresrok. Bude to chtit vzkrisit tech par, co v tom zustali z pradavna. Bude to chtit nove sikovne lidi, ktere to bude bavit protoze je to bavi. Bude to chtit lidi, kteri v tom nevidi jen ten byznys, pac cim draz prodam sousedovi klobasku, tim draz mi on musi prodat chleba. A verim, ze se to casem vrati tam, kde to bylo. Nebo kde to je v zemich, kde to nebylo pretrzeno systemem. Je jasne, ze stejny reznik v Krnove nemuze mit stejne ceny jako jeho kolega na Starym meste. Jednak maji nesrovnatelne naklady, druhak je tam nesrovnatelna kupni sila. Ale ani jeden z nich by nemel stradat hladem a ani jeden znich by nemel mit pocit, ze si za dva roky musi postavit tri vily v Jevanech. Vsichni chceme maximum mozneho, ja samozrejme taky. Ale takhle to nejde. Obecni reznik/pekar/zelinar proste nemuze chtit kazde tri roky novy Mergl, jako ho ma majitel fabriky na, nevim, vyrobu Merglu. S EU to imho nema vubec nic spolecneho.
Foundryman Odesláno 4. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2020 před 4 minutami, nickolas napsal: S EU to imho nema vubec nic spolecneho. Bohužel má, gauneři typu Palase (z pozice ministra) a Babiše (tenkrát z pozice žraloka) nadšeně využili předpisy EU k likvidaci malých jatek a vůbec specializované malovýroby. Sedlákům/řezníkům na západě jejich vlády vyřvaly výjimky a pak se na implementace nesmyslů pomalu zapomnělo, neb vyvstaly nové výzvy. Už ve zmíněném Rakousku nebo Bavorsku je vidět obrovský rozdíl, jak z jiného světa je pak Itálie a Francie. U nás začali malovýrobci slušně fungovat koncem 90. let a pak je socanská vláda bez milosti zařízla. Možná by je zařízli i tak, ale pod kuratelou EU to šlo naprosto hladce. Nakonec, kde by byl Babiš bez eurodotací? Ano, přesně tam...
nickolas Odesláno 4. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2020 (upraveno) Jo, tady se dost mozna pletu, uznavam. Edit: na druhou stranu ani Babis, ani Palas, ani kdokoliv dalsi, neni vyslovene vyrobkem EU. To jsou jen ti zraloci, kteri umi vycitit korist a nemilosrdne ji roztrhat. Ale to je asi slozitejsi debata...kdo co zapricinil, kdo co vyuzil, zneuzil... Dyt ti malovyrobci o kterych mluvis jsou taky v EU, tak jakto ze oni muzou fungovat a u nas ne? To asi neni uplne vinou EU. Ale zas tak moc tomu nerozumim a muzu se, a urcite se, v mnoha vecech mylim. Upraveno 4. prosince 2020 uživatelem nickolas
Foundryman Odesláno 4. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2020 před 18 minutami, nickolas napsal: Jo, tady se dost mozna pletu, uznavam. Edit: na druhou stranu ani Babis, ani Palas, ani kdokoliv dalsi, neni vyslovene vyrobkem EU. To jsou jen ti zraloci, kteri umi vycitit korist a nemilosrdne ji roztrhat. Ale to je asi slozitejsi debata...kdo co zapricinil, kdo co vyuzil, zneuzil... Dyt ti malovyrobci o kterych mluvis jsou taky v EU, tak jakto ze oni muzou fungovat a u nas ne? To asi neni uplne vinou EU. Ale zas tak moc tomu nerozumim a muzu se, a urcite se, v mnoha vecech mylim. No to je právě ono, jejich vlády jim vyjednaly fůru výjimek, u nás vlády (Špidla, Gross, Paroubek, Topolánek) pojednaly směrnice EU jako vítaný klacek na nezávislé (= nepohodlné a neposlušné) výrobce. Plus samozřejmě obrovské čachry s dotacemi. Ostatně, není to jen západ, bohužel dnes už i v Polsku se dá běžně nakoupit podstatně kvalitnější jídlo než u nás. Čemuž bych před nějakými 20 lety nevěřil. Ono je vůbec zajímavé, že nejpopulárnější v našem regionu (Rakousko, Maďarsko, Polsko, Slovensko, ČR) jsou vlády, které se dovedou EU vzepřít.
nickolas Odesláno 4. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2020 Nemuzu se uplne hadat, nemam primou podnikatelskou zkusenost.
Foundryman Odesláno 5. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2020 před 7 hodinami, nickolas napsal: Nemuzu se uplne hadat, nemam primou podnikatelskou zkusenost. Tady přece nejde o hádání se Snažíme se přijít na to, proč u nás není gastro a potraviny vůbec nic moc. Mně se prostě nezdá, že by byli Češi větší lempli a podvodníci než všichni okolo.
Tom4 Odesláno 5. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2020 Přitom máte oba víceméně recht. Plus pár specifik pro tenhle obor a českou povahu. Skra, když jsem si tu slohovku po sobě přečetl tak jsem to radši smazal a mám sto chutí si zase otevřít hospodu
wawrik Odesláno 5. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2020 před 30 minutami, Foundryman napsal: Mně se prostě nezdá, že by byli Češi větší lempli a podvodníci než všichni okolo. No, neviem... Skúsil si sa najesť na Slovensku? Zlaté české hospody...
Foundryman Odesláno 5. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2020 před 10 minutami, wawrik napsal: No, neviem... Skúsil si sa najesť na Slovensku? Zlaté české hospody... Já měl naposledy asi před 2 lety bryndzové halušky v Malackách a ty byly dobrý. Pivo od čepu jsem neokusil, neb jsem byl autem
Pavelpu27 Odesláno 5. prosince 2020 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2020 Když už jsme u toho čepu, hrozně mi leze na nervy, jak všichni najednou nafrněně trvají na tom, že pivo se čepuje a bojují proti slovesu točit. Přitom obojí má nějaký historický původ a ani jedno v dnešní době nepopisuje techniku, co se s pivem děje. Nechte mi sakra točený pivo! Vždyť je to tak krásný si zajít na dobrý točený.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se