Přejít na obsah

Dotazy - pelmel

Doporučené příspěvky

Stále nechápu co by mi mělo unikat. Jaké právní hledisko mě opravňuje postavit si cokoliv na cizím pozemku bez souhlasu jeho majitele? Například na tvé zahradě?

Jestliže neoprávněně užívám cizí nemovitost, tak jsem squatter. Dnes si nejde ani složit stavební materiál na obecní pozemek, musím platit zábor a do určitého termínu to uklidit.

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové nevíte někdo - tchán bude kupovat pozemek kolem svý garáže, příjezdovou cestu a pár desítek metrů vedle (od státu). Na tom pozemku stojí načerno zbudovaná garáž. Je to spíš nějakej plechovej domeček, předpokládejme že stavební povolení nebo tak něco nebylo potřeba. Tu garáž chtěl tchán odkoupit, ale majitel si za ni řekl nesmysl. Jak teda dál? Musí to zbourat, nebo to najednou bude tchána, nebo..?

Nemůžeš jen předpokládat, ale musíš vědět, zda byla postavena na černo. To, že není stavební povolení apod., vůbec nic neznamená, ani to, že stavba zřejmě není zapsaná v katastru nemovitostí, protože pro podobné stavby se dříve zápis nevyžadoval. Stejně tak bylo v minulosti zcela obvyklé, že majitel stavby a pozemku je rozdílný. Nový občanský zákoník sice vychází z jednoho vlastnictví stavby a pozemku, ale to se netýká rozdílného vlastnictví v minulosti. Takže pokud je dotyčný vlastníkem stavby a tchán je nyní vlastníkem pozemku, nezbývá mu než se dohodnout. Pokud Ti tu místní kreativci radí, aby to shrnul buldozerem, pak  předpokládám, že si na dotyčné vezmeš kontakt, aby tchánovi pomohli hradit škodu, kterou by dotyčný zcela jistě vymáhal. Nicméně, i kdyby to byla černá stavba, musíš mít rozhodnutí o odstranění stavby, jinak se toho nemůžeš dotknout. Na druhou stranu tchán samozřejmě může požadovat úhradu za bezesmluvní užívání té části pozemku, na které garáž stojí. I když se cena určuje jako tržní, tzn. v místě a čase obvyklá, může zkusit požadovat podobně přemrštěnou částku, jakou požaduje majitel stavby. Možná se domluví, pokud ne, pak do úvahy přichází soudní cesta...

Upraveno uživatelem lucid
Odkaz ke komentáři

Stále nechápu co by mi mělo unikat. Jaké právní hledisko mě opravňuje postavit si cokoliv na cizím pozemku bez souhlasu jeho majitele? Například na tvé zahradě?

Jestliže neoprávněně užívám cizí nemovitost, tak jsem squatter. Dnes si nejde ani složit stavební materiál na obecní pozemek, musím platit zábor a do určitého termínu to uklidit.

Unika ti napriklad to, ze mohou byt nevyjasnene majetkove pomery ( neni znam clastnik pozemku, vlastnik zanikl a podobne ). Proste odstraneni neni tak jednoduche, jak by sis myslel ty, ja, kdokoliv. Pozemek ani predtim nemusel byt oplocen, takze napr.dobra vira je skvela brzda vsemu. Nebo mohl mit ustni souhlas byvyleho vlastnika ke stavbe ( jen nahlas premyslim ).

Je mnoho pripadu, co se tahne donekonecna. Nemyslim to nijak zle. Obcas mi ale prijde, ze zijes a pak se rozhornujes jak muj oblibenec - Neznalek :-)).

Odkaz ke komentáři

Pokud Ti tu místní kreativci radí, aby to shrnul buldozerem, pak  předpokládám, že si na dotyčné vezmeš kontakt, aby tchánovi pomohli hradit škodu, kterou by dotyčný zcela jistě vymáhal. ..

Pokud by byl tchán natolik bláhový, aby se k likvidaci doznal, nebo se jí nedej bože osobně účastnil, pak by jistě škodu hradit musel.

Oznámení tr. činu krádeže jeho šrotu z cizího pozemku na neznámého pachatele onen vlastník podat může, přeji hodně štěstí.

Pevně věřím, že tato diskuse se vede čistě v teoretické rovině.

Odkaz ke komentáři

Ahoj,

telefon (samsung galaxy s4) mi opakovane nenacita simku (resp. ji obcas i nacte, ale cca do hodiny hlasi, ze ji nevidi). Pak se chce resetovat. Uz to obcas udelal i driv, ale malo. Ted jsem musel vytahnout starou nokii.

Podle me jde o nejaky mech. problem.

Jak nejlepe postupovat pri podobnych problemech?

Cistit, vyfoukat, nebo novou simku (i kdyz jsem ji moc nemenil, je lehce vybrousena)? Zatom jsem simku cistil isopropylem, ale nic moc zlepseni. Do slotu na sim se neda moc dostat.

Predem dekuji za vase rady.

post-22024-0-18960000-1508759378_thumb.jpg

Upraveno uživatelem odjinud
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...