Přejít na obsah

Nože

Doporučené příspěvky

Ona nějaká chyba, nebo případný kaz u jednoho kusu z velké série není průkazný argument. Ale když udělá nějaký nožíř, který o sobě vyhlásí, že "vydělává na hlouposti bohatých bláznů" v pořadu dva nože a oba jsou šmejd, tak jaká je asi jeho běžná produkce, když toto udělá před kamerou.

Mnoho z těch lidí prodává svoji produkci přes e-shopy nebo eBay. A já se jen divím, proč se vůbec hlásí do pořadu, když není schopný kolikrát ani udělat pořádný sendvič na čepel ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je pravda. Problém ale vidím v tom, že většina kovářů (v tom pořadu) vůbec neřeší původ oceli. Prostě něco popadne, vyková, zakalí a doufá, že to nějak dopadne. A pak se při testech nestíhá divit, co s čepelí udělá tvrdé dřevo, kost, led a další materiály...

Na sekání je sekera :-) Každému nástroji co jeho jest.I břitva se dá zničit,když se s ní bude řezat linoleum. 

Odkaz ke komentáři

Jasně, ale v rámci zadání se vždy dozvědí, na co bude nůž určen a jaké testy ho čekají. Pokud je jasné, že nůž je určen na sekání, musí se tomu materiál, tvrdost a tvar čepele přizpůsobit. Je to stejné, jako když si u nožíře objednáš nůž s jasnou představou, co s ním chceš dělat. A on ti udělá nějak - bez základních znalostí, na co je která ocel určena. Je to stejné, jakoby sis ty objednal soustružnícke nože na obrábění titanu a dodavatel ti dodal nože na hliník a doufal, že to nějak dopadne...

Odkaz ke komentáři

Ano,pokud budu dávat zadání na nůž ala bajonet na samopal vz.58 ,tak musí něco vydržet,chtěl jsem jen říct,že pokud budu chtít ten nůž zničit,tak jej zničím a pokud se k němu budu chovat podle určení,tak i něco vydrží.

Odkaz ke komentáři

To nepochybně...

Vždy má člověk dvě moznosti

- koupit hotový nůž podle svých potřeb

- nechat si vyrobit nůž na zakázku, který by měl splňovat to, co od něj očekáváš

Ten pořad supluje druhou možnost. Kováři dostanou zadání, dostanou materiál a vybavenou dílnu. A pak se jejich nože testují podle zadání. Jsou tam takoví, co nemají problém s ničím. A pak tam jsou ti druzí...

A kováři se celkem i opakují. Dostávají druhou, občas i třetí šanci.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník qoyi

Spoustu kovářů v ČR si čepele nechává kalit v kalírnách, včetně následného popouštění. Naposledy když jsem viděl forged in fire tak tam měl dvě minuty na to aby to zakalil. Každopádně na to co měli za možnosti se mi jejich výkon vždycky líbil, ale je fakt že jsem viděl asi 5 dílů jenom.

Odkaz ke komentáři

Jsou tam takoví i makoví. Vždy mají 3 až 4 hodiny na základní tvar nože - výběr materiálu, vykout, zakalit, případně základ vybrousit. Pak další 3 hodiny na dokončení. Pracují ve stresu a rychle, každá chyba může znamenat konec. Ale každý ví, do čeho jde.

Některý tam přijde, pracuje na pohodu, odpočívá, posedává a výsledkem je nádherný nůž. Jiný se honí, neumí zpracovat základní materiál, neumí používat lis a buchar, je vidět, že víc bojuje se sebou a s časem, protože prostě neumí. Je to zajímavé na to koukat...

Odkaz ke komentáři

OK - ale furt nechápu proč podělanou US TV Show (IMHO mimořádně trapnou, ať už s ohledem na výsledky a nebo způsoby "testování", o kvalifikaci moderátora a zúčastněných mexických samouků nemluvě), kde se "pro větší akčnost" záměrně bouchá ve stresu, zobecňuješ na veškerou produkci tuzemských kovářů/kalíren/nožířů? Místo pindání na Chronomagu si s nima jdi potlachat na Knife.cz a nebo na příslušnou výstavu, myslím že sám rychle rozeznáš rozdíly mezi srágorou na efekt (nebudu jmenovat), solidním řemeslem (co já vím - třeba Dohnalovci?) a sériovou produkcí...  :cool02:

A i když se o to (podobně jako u hodinek) někteří snaží - viz Spyderco, Opinel a další, tak ani u ostrých věcí neexistuje "naprostý univerzál". Na sekání/survival/bourání jsou pořád vhodnější "spotřební nástroje" typu sekera, mačeta, bolo, kukri a nebo jiné sekáče brousitelné o šutr, u kterých se řeší spíš poměr cena/výkon než nějaký ten zub - takže místo "mistra kováře" bych v jejich případě hledal spíš fabriku, nebo "manufakturu" typu Black. Zakázkové dekorativní gentlemanské zavíráčky z damašku s perleťovýma střenkama, 65HRC břitvy a nebo kuchyňáky s výbrusem na porcování sašimi by prvních pár ran při troše štěstí sice taky mohly vydržet - ale nikdo doufám nepočítá s tím že by se to vyplatilo...  :whistling:  

Odkaz ke komentáři

No ja napriklad som sa uz stretol s vacsim nez malym poctom ludi co si uprimne mysleli, ze rukou ukovany rambo survival, ktory podstivy domaci majster vykoval z pera trabantu fukajuc vysavacom do hromadky uhlikov a zakalic ho na koniec vo vedierku od primalexu,.... predsa musi roztinat vsetky tie tovareneske sracky napoly ako keby boli z masla a ani na nom nezostane zub.

Samozrejme kazdy spravny domaci majster takeho potencialneho zakaznika v takom omyle rad ponecha, dufajuc ze mu onen skvost aj tak bude 99% casu len takticky survivalovat na policke. :D

Odkaz ke komentáři

Radku, nezobecňuji, jen upřímně pochybuji, že zdejší kováři budou v průměru jiní, než ti američtí. Pro mě je to banda amatérů, třeba jen namátkou jeden co znám je vyučen číšník, strašně ho to baví a kamarádi jen převrací oči.

Já samozřejmě netvrdím, že jsou tací všichni. To v žádném případě. Jsou mezi nima i odborníci, ale člověk aby je pohledal. Prostě člověk musí být při výběru opatrný. Také už jsem jednou naletěl. Líbila se mi produkce jednoho "kováře" z Jižních Čech. Koupil jsem od něj šídlo. První den jsem ho zlomil. Vyměněno za nové. To jsem zlomil až za tři dny. Vyměněno za nové. To jsem zlomil asi po 3 minutách. Pokaždé jsem k němu zajel do dílny a poslouchal kecy o kvalitě kování a kalení.

A pár dalších zkušeností kolem sebe mluví o podobných lidech, kteří se snaží živit kovářským řemeslem... ;)

Odkaz ke komentáři

V pátek jsem objednal a dnes už jsem si v autě před poštou připadal jako pošuk.

Musel jsem ho několikrát otevřít a zavřít. Je to výborně zpracovaná

kudla.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...