zceyee Odesláno 27. června Nahlásit Odesláno 27. června Vcera sem zkousel filtr namichat s birellem, tmavy citron .. vychlazene gut.
Conrad Odesláno 27. června Nahlásit Odesláno 27. června Před hodinou, Maro napsal: No jasne ze je, ale tak je to dané zvolenou formou přípravy, kterou sis vybral, ne kávou. Pokud chces z kafe dostat maximum, tak na to potřebuješ filtr a ten stoji min jak čaj. Pokud sis vybral tuto variantu pripravy, potřebuješ proste budget minimalne zdvojnasobit. Kafe za to nemůže a přecházet kvůli tomu k čaji je chucpe. Bylo to řečeno s nadsázkou neber vše doslova ,
Roman I. Odesláno 27. června Nahlásit Odesláno 27. června Blbá zkušenost. 5 let starý kávovar Nespresso Creatista pro pri odvapneni z nej podtéká voda. Udělal to před rokem a teď znova. U kávovaru za 21000 to docela nasere. Loni byl na opravě Přístup Nespressa. Nejsou ochotni před opravou za 4000 Kč sdělit majiteli, o jaký problém se jedná a jestli je riziko opakování. Tenhle přístup upřímně nechápu. Zvlášť u opakované závady. Takže tenhle kávovar by měl pro nespresso vyrábět Sage, odvezu ho do Říčan do autorizovaného servisu ať se na něj podívají, když to bude velký problém, vyhodím ho. A definitivně jsme doma skončili s kávovarem na espresso. Piju ho jen já, manželka si občas udělá cappuccino. Radši si zajdeme na pořádné do kavárny. A domů pořídím Fellow Aiden na kloudnou překapávanou kávu. Víc hlav víc ví, pokud někde dělám blbost, prosím upozorněte mě.
papun Odesláno 27. června Nahlásit Odesláno 27. června Sage a podobné jsou plné plastu a kokotin. Chce to něco poctivého. Já mám třeba Carimali Alfa. Má tak 30 let. Dělal jsem ji asi deset let zpět GO. Je tam jednoduchá elektronika. Jinak poctivé železo. Ta bude sloužit ještě dlouho.
Conrad Odesláno 28. června Nahlásit Odesláno 28. června (upraveno) Ještě jsem našel tohle PL042TEMD)Lelit Gaggia Classic Pro Má někdo zkušenosti? Upraveno 28. června uživatelem Conrad
redd Odesláno 28. června Nahlásit Odesláno 28. června (upraveno) Je to pořád dokola - slušný stroj je začíná na něčem ekonomickým s hlavou E61 (tipuju tak min 1000 EUR), přihoď k tomu mlýnek alespoň za půlku ceny mašiny (500), plus další vybavení - precizní misku, slušný tamper, váhu, nahou páku, aby ses to naučil... utěrky, filtrace vody a pak ještě, že slušná surovina bude minimálně za korunu gram, spíše více. Takže to shrnu: Pokud nemáš rozpočet alespoň 40 na celou sestavu (spíše bych to viděl k 50) a ochotu platit dobrou surovinu, za začátku se s tím chvilku prát, aby ti z toho lezlo slušný kafe - řešit vodu, čištění atd., tak platí má předchozí rada. Musíš se chtít učit a bavit tě to, jinak se na to ..... Upraveno 28. června uživatelem redd 1
Josef01 Odesláno 28. června Nahlásit Odesláno 28. června No a když to člověk vyladí k dokonalosti, tak už si pak v ČR nikde dobrý kafe nedáš (asi se výjimka najde), to je pak peklo za to, že piješ doma to nejlepší. Já si doma dávám Nespresso, a tak očekávám jinde jen to lepší 1 2
Axel Odesláno 28. června Nahlásit Odesláno 28. června U těch lepších je tamper v ceně, filtry také, váha stačí obyč za 2 kila, stojan na temper s pákou 3-4 stovky, bottomless páka skoro nutnost, skvělá pro správný setup, u levnějších kávovarů není v setu.. Ascaso Dream ONE (25 tis.) /podobně Lelit, Gaggia, Rancilio atd./ a Eureka Mignon Manuale (6 tis.), páka bottomless (2 tis.) a nějaké příslušenství (1 tis.) = 34 tis. za kvalitní set. Do 40 tis. s přehledem, řekl bych.. Ale musí to člověka určitě bavit 1
Conrad Odesláno 28. června Nahlásit Odesláno 28. června (upraveno) Před hodinou, Axel napsal: U těch lepších je tamper v ceně, filtry také, váha stačí obyč za 2 kila, stojan na temper s pákou 3-4 stovky, bottomless páka skoro nutnost, skvělá pro správný setup, u levnějších kávovarů není v setu.. Ascaso Dream ONE (25 tis.) /podobně Lelit, Gaggia, Rancilio atd./ a Eureka Mignon Manuale (6 tis.), páka bottomless (2 tis.) a nějaké příslušenství (1 tis.) = 34 tis. za kvalitní set. Do 40 tis. s přehledem, řekl bych.. Ale musí to člověka určitě bavit To je právě ono. Mám rád dobrou kávu zatím mi slouží de longi za cca 8000. A dokonce mi chutná kafe na některých pumpách.Uvažuju o upgradu ale obávám se že nevím jak by mě rituál kolem toho bavil.A byla by blbost vrazit do toho cca 50000 Kč a aby to skončilo jako rotoped který si v záchvatu nadšení objednala žena a nyní je z něj sušák na prádlo Snad by pomohlo jít na nějaký baristicky kurz uvažuju o tom Upraveno 28. června uživatelem Conrad
Roman I. Odesláno 28. června Nahlásit Odesláno 28. června Imho, nekomu jsem pred cca 15 lety tady radil pri koupi fortisu. Chtel je, ale dumal. Tak jsem mu napsal, jestli v nem neni pro ne vasen, at si je nekupuje. Zhodnot si, jestli v sobe mas vasen k priprave mega dobryho kafe. Pokud o ní pochybuješ, ušetřil jsem ti x tisic korun 1
Maro Odesláno 28. června Nahlásit Odesláno 28. června Tak vem co ti tu nabizel Anton_ v nejhorsim to taky hodíš na bazar max s lehkou ztrátou.
walter10 Odesláno 7. července Nahlásit Odesláno 7. července Dnes dorazil nový pomocník, ruční mlýnek 1Zpresso K-Ultra. Původně jsem sice přemýšlel nad nějakým elektrickým, neb mám rád dobré espresso, ale v aktuálním bytě je příliš malá kuchyně. A vměstnat na její linku i jen kompaktnější (pákový) kávovar a mlýnek, kdepak. To by nešlo. Takže doma nejčastěji frčí moka konvička, popřípadě french press. S ohledem na přípravu tohoto druhu kávy a na objem, který spotřebuju, mi vyšlo, že vhodný přístroj lze pořídit i v „manuálu“. Vybíral jsem tedy mezi klasikou Comandante C40 MK4 a výše zmíněným. K-Ultra vyhrál, neboť dle různých zkušeností je pro plnější kávu v rámci obou způsobů přípravy o kousek zajímavější. Pro plus/mínus představu: 18 g kávových zrn (Brazílie Diamond Santos, Venezuela Lara; směs by Coffeespot; dle pražírny je stupeň intenzity pražení 4 z 5; za mě jsou hezky středně pražená) jsem namlel za 27 vteřin při 28 otáčkách kličky. Mletí proběhlo bez větší fyzické námahy, tedy skutečně zlehka, a na ruční mlýnek docela fofrem. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1
Ivan Lelák Odesláno 17. července Nahlásit Odesláno 17. července Doporučíte mi zrnkovou kávu? Intenzivní, silná, nasládlá, aroma oříšek, čokoláda, smetanová chuť, krásná pěnička? Teď jsem byl ve městě a v Michael Store koupil na zkoušku něco z edice Jiřího Langmaiera + 2 další malé balení. U mne je to vždy pokus - omyl, protože když už někde dostanu super kávu, zapomenu se zeptat, co to je a když mi nějaká zachutná doma, obal už je v popelnici. Takže jsem takový věčný hledač, ale třeba mi poradíte. Díky. PS: Doma mám nějaký stroj od DeLonghi a v obytňáku klasickou džezvu (nebo jak se to jmenuje, prostě do dolní nádoby voda + víčko s namletou kávou, přišroubuje se horní nádoba, dá se to na plyn a horní nádoba se plní dobrotou). Kávu si melu těsně před přípravou v ručním mlýnku a ať je jakákoliv, výsledný nápoj mi z tohohle zařízení chutná nejvíc.
Josef01 Odesláno 17. července Nahlásit Odesláno 17. července @Ivan Lelák V práci pijeme stále jednu kávu a 5x mi chutná a jednou ne. Už jsem si zvykl, že neexistuje dobrá káva, jen dobrá chuť a 100 lidí má 100 chutí...
Ivan Lelák Odesláno 17. července Nahlásit Odesláno 17. července před 7 minutami, Josef01 napsal: @Ivan Lelák V práci pijeme stále jednu kávu a 5x mi chutná a jednou ne. Už jsem si zvykl, že neexistuje dobrá káva, jen dobrá chuť a 100 lidí má 100 chutí... Tak já si v podstatě vychutnávám skoro každou kávu, podobně jako pivo, sýr atd. Prostě jen nepiju / nejím (aspoň ne vždy), ale snažím se v to najít všechny chuťové odstíny a když mne nějaký zaujme, vychutnávám si ho. Že by mi jednou káva chutnala a ta samá podruhé ne, se mi nestává. 95% káv mi ale chutná tak nějak standardně, prostě jako kafe, nepotěší, neurazí a tak to mám třeba v práci nebo doma. Domů kupujeme pokaždé jinou, někdy lepší, většinou ale taková normální. Před pár týdny jsme byli v Chorvatsku a cestou jsem si dával kávu na benzinkách, je to moje palivo za volantem stejně jako motor pije naftu. No a 2x po sobě jsem koupil něco, z čeho jsem byl úplně hotovej a nejradši bych se tam vrátil a zjistil o co jde. Prostě boží káva! Byla až skoro sladká (ale cukr v ní nebyl), intenzivní, krémová, hlaďoučká, prostě požitek. Jen doplním, že si vždy dávám kávu s mlékem, takže to mohlo mít na svědomí i mléko, no nevím, možná nikdy jsem takovou dobrotu ještě nepil.
Josef01 Odesláno 17. července Nahlásit Odesláno 17. července @Ivan Lelák Káva s mlékem je zdravotně to nejhorší, co může člověk pít (stačí pohledat v google) a samozřejmě pak zanikne chuť kávy, do které nepatří ani mléko, ani cukr.
enGiN Odesláno 17. července Nahlásit Odesláno 17. července před 8 minutami, Josef01 napsal: @Ivan Lelák Káva s mlékem je zdravotně to nejhorší, co může člověk pít (stačí pohledat v google) a samozřejmě pak zanikne chuť kávy, do které nepatří ani mléko, ani cukr. Máš nějaké relevantní zdroje prokazující závadnost kombinace kávy a mléka? https://aktin.cz/opravdu-kava-s-mlekem-skodi-zdravi-a-zpusobuje-travici-potize?srsltid=AfmBOoqIKePP-XCkHn-MMw6VYEkvHCru5Di06yW_wj7HiJILZnsS_-Xg 1
Ivan Lelák Odesláno 17. července Nahlásit Odesláno 17. července před 3 minutami, Josef01 napsal: @Ivan Lelák Káva s mlékem je zdravotně to nejhorší, co může člověk pít (stačí pohledat v google) a samozřejmě pak zanikne chuť kávy, do které nepatří ani mléko, ani cukr. No jo, za svůj život jsem zažil tolik 180° obratů a zaručených vědeckých studií co se týká zdravosti čehokoliv, že bych nesměl nic jíst ani pít, nic si oblékat, ničím se mýt ani dýchat vzduch kolem sebe. Navíc některé věci jsou nezdravé či naopak zdravé jen stopově a v množství, v jakém to konzumujeme a vzhledem i ke všemu ostatnímu, co konzumujeme nebo používáme a co může být 100x zdravější nebo nezdravější, to zcela zaniká. Já tak kávu piju desítky let, samozřejmě někdy i jen černou, kterou si vychutnám taky. Nemyslím, že bych na tom byl ve svých 65 letech zdravotně líp, pít jen černou.. Pro mne je káva s mlékem stejná pochutina jako černá káva. 2
Josef01 Odesláno 17. července Nahlásit Odesláno 17. července před 18 minutami, enGiN napsal: Máš nějaké relevantní zdroje prokazující závadnost kombinace kávy a mléka? https://aktin.cz/opravdu-kava-s-mlekem-skodi-zdravi-a-zpusobuje-travici-potize?srsltid=AfmBOoqIKePP-XCkHn-MMw6VYEkvHCru5Di06yW_wj7HiJILZnsS_-Xg Asi nemá cenu se tady přebíjet různými studiemi (většina bude beztak na zakázku), každopádně dnes se píše, že káva je zdraví prospěšná, včetně másla, vajíček a coca-coly apod., takže nelze vlastně věřit ničemu. Je prokázáno, že káva stimuluje tvorbu CCK, mléčný tuk tvorbu CCK dále zesiluje a výsledkem je vyšší aktivita žlučníku a slinivky. Na každého člověka to působí jinak, jinak na zdravého, jinak na nemocného. Nakonec, ať si každý pije co chce Nějaké povídání je níže: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2393014/ https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1867805/
bohus76 Odesláno 17. července Nahlásit Odesláno 17. července Dnes u náčelníka Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se