Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
před 39 minutami, Pege1012 napsal:

Ještě jsme nic nepodnikali, zatím je vše v gesci dětské lékařky a ta moc nevyšetřuje, diabetes zkusíme já jsem diabetik tak ji dnes píchneme a ucidíme.

My byli s juniorem v červenci na preventivní prohlídce a v září ketoacidóza, RZeta, noc na JIP a už jsme skoro 4 roky na inzulinu. Takže v době prohlídky musel už mít cukr vysoko jako prase. Tolik k dětským lékařům. Od té doby dělá pan doktor při preventivkách dětí i testy z moči.

Odesláno
před 46 minutami, bacil.357 napsal:

My byli s juniorem v červenci na preventivní prohlídce a v září ketoacidóza, RZeta, noc na JIP a už jsme skoro 4 roky na inzulinu. Takže v době prohlídky musel už mít cukr vysoko jako prase.

Ketoacidóza v září implikuje "cukr vysoko jako prase" v červenci..?

Odesláno
před 2 minutami, M.K. napsal:

Ketoacidóza v září implikuje "cukr vysoko jako prase" v červenci..?

Tak jsem se špatně vyjádřil. Ale vyšší ho musel mít několik měsíců před kolapsem, na tom se schodli všichni lékaři, kterým jsme přišli pod ruku. To znamená, že to šlo při preventivce zjistit a něco s tím dělat včas. Protože to zvýšené močení už tam bylo. Ale bylo léto, takže zvýšený příjem tekutin všichni přisuzovali prostě horku, hubnutí zase zvýšené fyzické aktivitě.

• po 4 týdnech...
Odesláno

Mám šedý zákal, takž jasný že výměna čočky (laser dělají mladším 😀), dneska jsem byl na prohlídce, můžu výměnu obou a tím klid. Nebo jedno oko a pak brýle nafurt (až přijde problém s druhým, výměna na dioptrie již upraveného, podruhé výměna čočky nelze). Doktor mě lehce znervoznil, ale chápu že nemůže říct že to bude NEJ, že může být horší vidění na úplně blízko a v noci kolem světel aut jsou prý kroužky. Předpokládám že jde o zvyk, jako poprvé multifokály, nebo cilindr - oboje mám za sebou. Zvolil jsem kompletku, ale než zaplatím zálohu, bleskový dotaz, na zkušenosti. To že nebudu mít brýle beru jako bonus. S multifokálama je to občas o kroucení hlavy, to odpadne. Díky za postřehy, zkušenosti....🥸😎🤓🧐

Odesláno

Jestli ti rozumím, tak máš šedý zákal indikovaný v jednom oku, ale uvažuješ o multifokálních čočkách, které si připlatíš na obě oči. 

1. Pokud bys šel do jednoduché čočky v tom oku (což bude asi zdarma), nebudou ty doprovodné efekty nebo nebudou tak výrazné. Akorát budeš potřebovat brýle na opačnou vzdálenost, než co si vybereš tu čočku.

2. U multifokálních čoček, co jsem byl před cca 10 lety, tak mě lékař upozornil, krom těch halových efektů kolem světel, i na snížený kontrast, mj. díky filtrům v čočkách, možná i díky konstrukci. Narozdíl od těch těch rozlezlých světel v noci (kdy se to po čase v hlavě odfiltruje), ten kontrast neobchčiju, což v mém případě znamená, že číst tištěný text (v knize...) můžu pouze za bílého dne, ne za šera. Krom toho mi nesedí přesně na jednom oku dioptrie. Ale to je individuální věc, což asi nechceš slyšet 🙂 

Pak se mrkni na ty doktory kolem sebe, co mají na nose, když tě vyšetřují, popř. až tě budou operovat.

...ale pokud jsem měl možnost zpozorovat, tak všichni, co byli na operaci šedého zákalu (kde už o kontrastu vlastně nemůže být řeč) si vždy změnu po operaci pochvalovali  (myslím ty pacoše)🙂

Ale věřím, že za deset let proběhl nějaký vývoj. Takže jsem vlastně relativně spokojený, protože jsem se díky trifokálním čočkám zbavil těch otravných brýlí.

• Díky 1
Odesláno

V roce 2021 jsem měl po covidu a léčení kortikoidy a pod silný šedý zákal, už jsem viděl jen obrysy.

Operace Gemini laserem (prý je šetrnější), nechal jsem si dát trifokální čočky - takže vidím na blízko, střední vzdálenost na monitor a i do dálky. Po operaci 2 dioptrie, do měsíce se to vrátilo na nulu.

Vidím perfektně, auru kolem světel nevnímám, ale na čtení letáčků od léků a pod musím mít velmi dobré světlo, v šeru to nepřečtu. 

Jinak jsem velmi spokojen, ale ono stejně nic nezbyde, člověk na to musí časem jít, jinak nevidí. 

• Díky 1
Odesláno

Ano, jedno oko zákal, trifokály brýle mám teď. Na jedno oko mi to brýle nedoženou a vidím šedorozmazaně... tak si často ulevuju a koukám jedním...což vypadá že jsem se zasekl při mrkání 😀

Takže jít do toho komplet. Doktor mi říkal, že časem naděje na šedý zákal,u případně neoperovaného oka, je, takže pak znovu a brýle napořád. Nejde udělat jedno oko bez dioptrie a druhé nechat, prý to hlava nepobere...

O.K. děkuji za názor, dám obě a konečně aspoň si budu moci kupovat fajnový sluneční brýle😂

• po měsíci...
Odesláno (upraveno)

Ahoj... nemate nekde zkusenosti s foliovymi rovnatky v dospelem veku? 

Mel jsem ortodonickou lecbu po dobu cca 5-6 let kdyz mi bylo 15-20 roku fixnimi rovnatky, ale po 10-15 letech se mi horni zuby zase zkrivily... castecne asi kvuli osmickam a vekem, castecne mi bylo receno nekvalitni lecnou v mladi... Mam ted v priprave lecebny plan s posunem stolicek, foliova rovnatka nahore i dole, elasticke tahy mezi celistmi pro srovnani skusu + kotevni implantat na dolni celist... Puvodne byla v planu kompromisni lecna s primarne estetickym srovnanim pouze horejsku, ale dle lekare by pak vznikl 5-6 mm predkus, takze nakonec lekar doporucuje pouze komplexni lecbu... odhad trvani 24-30 mesicu.

Priznam se ze z toho mam vitr, tak me zajimalo jestli si tim nekdo neprosel tady kdo by treba nasdilel svoje zkusenosti. 

Upraveno uživatelem kloubik
  • po 2 týdnech...
Odesláno

Už cca 3. týden bojuji s "tenisovým loktem". Částečně je to asi fakt tenisem + volejbal.Začalo mě to bolet z ničeho nic v sobotu ráno po pátečních 5. setech volejbalu. 

Neřešil někdo něco podobného?Zatím to jen mažu nějakýma mastičkama a od bráchu mám nějakou "ortézu" něco jak náramek/pásek co by měl prej tlačit na to bolavý místo. Jako je to kurva dost nepříjemný.... poradí někdo co fakt pomůže?Ideálně vlastní zkušenost

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

• Sad 1
Odesláno
před 5 minutami, AlfGS napsal:

Už cca 3. týden bojuji s "tenisovým loktem". Částečně je to asi fakt tenisem + volejbal.Začalo mě to bolet z ničeho nic v sobotu ráno po pátečních 5. setech volejbalu. 

Neřešil někdo něco podobného?Zatím to jen mažu nějakýma mastičkama a od bráchu mám nějakou "ortézu" něco jak náramek/pásek co by měl prej tlačit na to bolavý místo. Jako je to kurva dost nepříjemný.... poradí někdo co fakt pomůže?Ideálně vlastní zkušenost

Já bych ti ten vnější epikondyl mohl odlehčit o ty Bondovky co byly moje a rád bych je zpět :D

Odesláno (upraveno)
V 17. 3. 2024 v 8:15, Jeronimo napsal:

Já měl tenisové lokty cca před 8 lety ze špatných návyků z posilovny a dostal jsem se do fáze, kdy už jsem si nebyl schopen se slzami v očích zapnout knoflík od košile. 

Léčba spočívala v 2 x obstřicích Diprophos + meso do každého lokte a papat Diclofenac. Na chvíli jsem měl klid, ale po několika týdnech se bolest vrátila ještě ve větší míře. 

Pak následovaly rehabilitace, laser, epikondilární ortéza, tuny kloubní výživy, střídání ortopedů, atd. Nepomohlo nic, nebo ne na tolik, abych se mohl vrátit k běžným aktivitám.

Další obstřiky už jsem v tu dobu odmítal, protože mezi tím vším jsem si nastudoval co je to za šmakulády. 

Poslední možnost byla operace, která může mít třeba jen 50% efekt a pokud zůstanou člověku stejné/špatné pracovní, sportovní návyky tak za pár měsíců, let může být problém zase zpět. Navíc si spočítejme o kolik člověk přijde peněz a času v následné pracovní neschopnosti a dalších nutných rehabilitacích po operaci. Pomohla mi až rázová vlna, ale ne ty šimrátka co jsem taky zkoušel. Jednalo se jestli si dobře pamatuji o ESWT fokusovaná rázová vlna. (rozbíjejí se s tím snad i ledvinové kameny) Pan ortoped si ultrazvukem zaměřil konkrétní místo, plochu i hloubku do které bude vlnu pouštět. Loket mi dal do lokální anestezie a pak začal. Trvalo to několik minut a i přes anestezii jsem se pěkně kroutil. Ruku jsem měl jako meloun vč. barvy. Tři dny jsem ji měl v závěsu a pak rozhýbával. Do dnes považuji efekt za z 95% úspěšný a bez recidivy. Za několik týdnu jsem šel i s druhou rukou. 

Vyšla mě te tenkrát levá ruka, jedno ošetření 4.000,- Kč. Pravá také jedno ošetření 4.000,- Kč. To před osmi lety pro zaměstnance který vydělával průměrnou mzdu nebylo uplně málo, ale nelituji ani jedné jediné koruny. Pořád říkám, že mě to vyšlo mnohem levněji než být doma měsíc s jednou rukou, pak měsíc s druhou rukou na neschopence s efektem který nemusel být dobrý. 

Samozřejmě, kdyby mi někdo přivezl čtyři skříně a musel bych je montovat ručo po staru bez aku šroubováku několik hodin, tak to cítit budu, ale to už asi po čtyřicítce každý :D

Obecně když si dnes cokoliv namůžu, tak sval protahuju a masíruju, to tak nějak zvládne každý. Jinak každý s problémem může využít zdravtního systému a 1 x za 6 měsíců si může i od obvodního lékaře nechat napsat rehabilitace. Už tam aspoň člověk zjistí co má konkrétně za problém, jak mu předcházet, jak ho řešit. 

Možná jsem napsal nějaké drobné nepřesnosti, ale je to dáno tím, že je to fakt doba co jsem tenisové lokty řešil. 

Edit: Tak jsem ještě pro zajímavost dohledal komunikci z ordinací ortopeda a bylo to v roce 2009, takže cca 13 let. 

A ještě napíšu ať co jsem napsal neberete jako nějaký recept, ale jen moji zkušenost. Každý je unikátní tvor, má jiné návyky, celkový zdravotní stav, věk, štěstí nebo smůlu, atd. 

Ať jen neplácám, tak jsem tady o tom něco psal. 

Určitě bych v akutní fázi tak jak u každého přetížení doporučil klid, mazat nějakým nesteroidním antirevmatikem, konopnou, kostivalovou mastí, nepřetěžovat. Jestli bolí moc, tak klidně lehce zaledovat, rádo to tuhne jako ramena, takže rozhýbávat na volno, protahovat až bolest maličko ustoupí. Pak masírovat, protahovat, masírovat, protahovat a maličko posilovat předloktí jako komplex. Pokud ani po pár týdnech nedojde ke nezlepší, tak se určitě objednej na rehabky na které máš ze zdravotního pojištění asi 2 x do roka nárok, pak pokud lékař uzná za vhodné, tak myslím i častěji. Tam už ti řeknou co je špatně: Krční páteř, postavení lopatky, ramenního kloubu, atd... 

Rehabky může napsat i obvoďák, nemusíš čekat týdny až se dostaneš k ortopedovi. 

Epikondylární páska mi nikdy nepomohla, je to malá berlička navíc jsem měl pocit, že mi vázne krevní a oběh a lymfa. 

Rozhodně bych to nepodceňoval a řešil, rádo se to pak dostává v našem věku do chronické fáze :D

Upraveno uživatelem Jeronimo
  • Sad 1
Odesláno

Dřív kovář v každý vesnici trhal zuby, podívejme, kam se dnes posunuli hodináři...😁

• Haha 3
Odesláno
před 2 minutami, JR_2010 napsal:

Dřív kovář v každý vesnici trhal zuby, podívejme, kam se dnes posunuli hodináři...😁

K službám.. :D

• Like 1
Odesláno
V 12. 6. 2026 v 12:17, AlfGS napsal:

Ta epykondilární páska ti to nevyléčí, jen ti uleví. Měl jsem to asi 3x a dycky mi pomohla rázová vlna, je to taková zbíječka, nejdřív to bolí kurevsky, ale postupně to ustupuje, poprvý jsem byl třeba 7x, pka sme měl na několik let pokoj a pak už třeba jen 4x a od tý doby cajk, nepotřebuješ na to doktora, nevím jak nyní, ale bylo to dycky za hotovku, pojiš´tovny to neporplácely

• Dát hlas 2
Odesláno
V 12. 6. 2026 v 12:17, AlfGS napsal:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Mel jsem osteparsky loket (to loket boli z druhe strany), dostal jsem taky takovy bazmek, ale za 2 mesice noseni byl vysledek 0. Jiny doktor mi predepsal 10x “DDproudy” a uz po druhem sezeni tsem byl fit. Od te doby se to neopakovalo a uz je to cca 10 let.

• Like 1
Odesláno
V 18. 6. 2026 v 22:36, sery.vlk napsal:

AlfGS: různé kazuistiky mohou být zajímavé, ale koukni sem, pečlivé vyšetření fyzioterapeutem může nasměrovat k pokusu o odstranění příčiny (vedle léčby samotné úponové bolesti).

https://fyzioklinika.cz/poradna/clanky-o-zdravi/114-bolesti-v-oblasti-lokte-tenisovy-a-osteparsky-loket

Děkuji za obsáhlý článek,snažím se denně cvičit,dokonce bych řekl že 6 dní na motorce tomu lokti trochu "ulevilo" ale pam jsem ho opět přetížil na kajaku a je to tam kde před týdnem.Zítra jdu na doporučení na "kryo" prej by to mohlo pomoct tak uvidíme

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...