Přejít na obsah

Koronavirus a vše okolo...

Doporučené příspěvky

Taxa za překročení okresní hranice bez kvalifikovaného důvodu: kolega je závislý na namáčení se do ledové vody, má nějaký oblíbený rybník, kde si prosekává led atd. Jenže rybník spadá pod okresního hejtmana Příbram, zatímco kolega bydlí na P-západ, sice jen cca 1,5 km od okresní hranice, ale na špatné straně od té hranice. Včera ho chytla šťára, když se vracel s mokrejma plavkama v autě, ale bez roušky/respirátoru. Policajti komisní a nasraní, že s nimi mluvil bez ochrany. Prý s nima nebyla rozumná domluva. Kč 2.000.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 4 minutami, African napsal:

Jasný, díky. Já bych bral za mě klidně i Sputnika, ale ať si mě nepřejou jestli na mě vytáhnou Číňana :D

Sputnik nebrat :D ikdyž je to prý AZ sem někde četl....

Ale jasný, že je to lepší než drátem do oka. Až bude schvalenej, tak proč ne...

Upraveno uživatelem Gustaf
Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, baza napsal:

Tak na okamžitou výpověď určitě nee.

Ale nesmí tě pustit bez otestování na pracoviště, vznikne překážka na straně zaměstnance = neplacené volno.

Aha, co jsem četl v novinách, tak je to jak jsem psal včera, ale tady levá ruka neví, co dělá pravá, nicméně tak, jako tak je bizzarek.

Doslovná citace advokát Matznera níže:

„Zaměstnanci jsou podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví ze dne 1. března 2021 povinni na výzvu zaměstnavatele testování podstoupit. Z toho plyne, že pokud se nedostaví zaměstnanec k testu, nemůže vykonávat práci na pracovišti zaměstnavatele. V takovém případě by šlo o neomluvenou absenci a hrubé porušení pracovních povinností,“

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/neotestovany-zamestnanec-nesmi-na-pracoviste-odmitnuti-testu-muze-vest-k-vypovedi-shoduji-se-pravnic.A210303_154820_firmy-trhy_hekr

Odkaz ke komentáři

V 22. 2. 2021 v 9:57, martar napsal:

Myslím si to samé. Včera jsem si o tom dopisoval v SZ, tak to sem jen překopíruju:

Já jedu od začátku epidemie ffp3 masku resp polomasku, protože jednak perfektně těsní (tak žádná rouška ani běžný respirátor nedoléhá) a navíc se do nich přes filtry jen nadechuju, takže filtrační materiál zůstává mnohem déle funkční a nevlhne z výdechu. Má to tři ventily. V létě jsem upgradoval ffp3 filtry na sendvič aktivní uhlí + ffp3 + nanosilver ffp2 + 5 vrstev mikrovláknových utěrek navrch, aby se funkční vrstvy zbytečně nezanášely prachem a pylem. Utěrky měním týdně, nanosilver měsíčně, ffp3 jednou za měsíc až dva. Původně jsem to chtěl jen do práce + pro případ, že  bych se musel starat o nemocné rodiče nebo děti, nakonec to ale nosím mimo domov všude. Zpočátku jsem byl dost za exota :) Cokoli, přes co se vdechuje i vydechuje (roušky, ústenky, šátky, nákrčníky, respirátory bez ventilů) mi nevyhovuje a "smrdí" mi to. 

V 22. 2. 2021 v 10:06, pebe napsal:

můžeš to vyfotit?

Měním fitry a uvědomil jsem si, že jsem neudělal slíbené fotky.

IMG-20210304-WA0007.thumb.jpg.c21029ae94d7633588148dd30f6fa887.jpg

IMG-20210304-WA0001.thumb.jpg.b433a8f6a2b397e99039187f9f7b1bd3.jpg

IMG-20210304-WA0006.thumb.jpg.0a7a0174ea61e82cf0b571d9cd90539d.jpg

IMG-20210304-WA0005.thumb.jpg.a4d84c37e12e788aa22cc155a477679f.jpg

IMG-20210304-WA0000.thumb.jpg.54b3a066b0eb24805dc791cb5db9593c.jpg

IMG-20210304-WA0002.thumb.jpg.8eebc74a9f189847a4f05bb119000b68.jpg

IMG-20210304-WA0003.thumb.jpg.810745789a670ef9c5e5d85019d82176.jpg

IMG-20210304-WA0004.thumb.jpg.af73d775a98a2c52f4fbc78ccd87e99d.jpg

Polomasky Moldex series 7000 a 8000. Osmilitr mi vyhovuje míň, má užší gumový limec pod čelistí, je spíš pro holky nebo chlapy bez bradky. Sedmilitr je skvělý, perfektně těsní a jímá vysráženou vodu, navic uchycení fitrů bajonetem a kombinovatelné. Standardně na páru vdechů nosím (bráno od masky) 1-2 filtry s vstou a aktivnim uhlím (kvůli "šmaku"), nad tím filtr FFP3, nad tím nanosilver FFP2 vrstvu a nad tím 5 mikrovlàknových hadříků. Hadříky a FFP2 slouží jako předfiltr, aby se nezanášel FFP3 pylem a prachem. Hadříky měním týdně, nanosilver FFP2 jednou za měsíc, filtry FFP3 jednou za měsíc až dva. Výdechový ventil je chráněn vrstvou FFP2 nebo N95, tj ochrana okolí na predepsané úrovni respirátorů. Přilepeno přes límec výdechového otvoru 3M oboustrankou. Pozor, na Moldex 8000 to moc nedrží, tam je guma a ne plastová kapotáž.

FFP3 filtry (Filter Face-Protect) jsou drahé, mám čtyŕi páry a točím je. Vychàzím z předpokladu, že se diky předfiltrům v podstatě nezanášejí a po třech měsících v nich covid určitě nepřežije.

Polomasku v případě potřeby kombinuju s ochrannými brýlemi.

Je to trochu "nakolenismus", ale funguje to. Celomaska by byla lepší, ale lidi na to zejména v začátcích pandemie venku koukali blbě. Celomaska je ale super pro domáci ošetřování nakaženého.

Odkaz ke komentáři

@martar: Martine, tohle nosíš ven? Do metra? Néééé ... no vlastně, kdybych Tě neznal, tak bych si myslel, že si děláš srandu, ale ... :D

Kluci, jak se dá testovat jinak než těmi špejlemi, po kterých mi pravidelně krvácí z nosu? Tedy pokud po mě někdo vyžaduje test. Krev? Stěr z dutiny ústní?

Odkaz ke komentáři

před 3 minutami, Sphinxx napsal:

Aha, co jsem četl v novinách, tak je to jak jsem psal včera, ale tady levá ruka neví, co dělá pravá, nicméně tak, jako tak je bizzarek.

Doslovná citace advokát Matznera níže:

„Zaměstnanci jsou podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví ze dne 1. března 2021 povinni na výzvu zaměstnavatele testování podstoupit. Z toho plyne, že pokud se nedostaví zaměstnanec k testu, nemůže vykonávat práci na pracovišti zaměstnavatele. V takovém případě by šlo o neomluvenou absenci a hrubé porušení pracovních povinností,“

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/neotestovany-zamestnanec-nesmi-na-pracoviste-odmitnuti-testu-muze-vest-k-vypovedi-shoduji-se-pravnic.A210303_154820_firmy-trhy_hekr

Jasně, právníci mají jako vždy různé názory, rozhodl by to až soud.

Každopádně v případě opakovaného odmítnutí testu by mohlo jít o porušení pracovních povinností a důvod k výpovědi.

Odkaz ke komentáři

před 1 minutou, Sphinxx napsal:

@martar: Martine, tohle nosíš ven? Do metra? Néééé ... no vlastně, kdybych Tě neznal, tak bych si myslel, že si děláš srandu, ale ... :D

Kluci, jak se dá testovat jinak než těmi špejlemi, po kterých mi pravidelně krvácí z nosu? Tedy pokud po mě někdo vyžaduje test. Krev? Stěr z dutiny ústní?

No doteď jsem to měl decentně pod šatečkem, viz prvni fotka, jenže od nedávna je problém s kontrolou urovně ochrany v supermarketech, i tak mi dalo práci vycviçit ochranku aby pochopila ze P3 = FFP3. Co si myslí lidi kolem mě je mi vcelku jedno, jedu si konzistentně svoje od března 2000.

Odkaz ke komentáři

před 5 minutami, martar napsal:

No doteď jsem to měl decentně pod šatečkem, viz prvni fotka, jenže od nedávna je problém s kontrolou urovně ochrany v supermarketech, i tak mi dalo práci vycviçit ochranku aby pochopila ze P3 = FFP3. Co si myslí lidi kolem mě je mi vcelku jedno, jedu si konzistentně svoje od března 2020.

Opraveno :)

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

V 15. 3. 2020 v 16:29, martar napsal:

Jeden vcelku inspirativní článek, pokud někomu utekl. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/s-hruzou-sleduji-jak-je-evropa-nepripravena-zde-jsou-rady-z-tchaj-wanu-93074?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

A jedna fotka martara v nákupním a zařizovacím outfitu. Dost se divím, že ještě není moje fotka někde v médiích...

post-30813-0-41002200-1584285964_thumb.jpeg

Tady je dukaz z prvni strany vlakna :)

Odkaz ke komentáři

před 11 minutami, VintageLover napsal:

Zdrojů je málo, ale tenhle se jeví jako ok. 

156026791_246848467132206_2070592696594562319_o.thumb.png.507ccc94516bf729246687bcc5898edf.png

Díky, udělalo radost. Navíc děda s babčou chválili perfektní organizaci od příjezdu na parkoviště až vakcinaci, prý vše na jedničku 👍

Odkaz ke komentáři

před 3 hodinami, Sphinxx napsal:

Přesně tak, dokonce je to na okamžitou výpověď. Nejsem žádný odmítač ani sabotér opatření, ale tohle mi přijde fakt za hranou, já s tím mám všeobecně problém s tím neustálým špejlováním nosu.

Na řadě míst ti antigenní test udělají už výtěrem z krku..alespoň v Praze...

Odkaz ke komentáři

@baza@safi No "každopádně" určitě ne fašounci - to by povinnost podstoupit test (notabene takový ze kterého stejně neuvidíš výsledek) musela být ve smlouvě a nebo v zákonníku práce.

Prosím neplést se zamezením přístupu na pracoviště na základě orientačního pozitivního výsledku testu na alkohol/fet atd. (po kterém může následovat kontrolní odběr krve a nebo jeho odmítnutí - teprve pak mohou nastat "právní následky") - a ještě jednou si uvědomte že spousta těch testů předpokládá až následný laboratorní rozbor aby nemohlo dojít k manipulaci, takže sám akt provedení testu kvůli dopravnímu zpoždění v té chvíli nikoho na pracovišti neochrání...

PS: Pokud budou k dispozici kulturní samotesty se slušnou spolehlivostí a spolehlivým výsledkem, rád zaměstnavateli podepíšu že s jejich pravidelným prováděním souhlasím.

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...